Anica72 prvotno napisa
Pozdrav cure,
nova sam na forumu ali ne i na humanoj. Žuljam stolice već sedmu godinu.
Nisam vam se prije priključivala ali sam čitala i čitala. Puno sam stvari saznala, tješila se, živčanila pa opet čitala.
Uglavnom sam kod dr.S ali kad je nema ili je gužva bila sam i kod dr.M i dr.V. Svi su oni dobri, nekad ljubazniji nekad zauzeti i šturi u objašnjenjima nekad nježniji nekad.....ipak samo ljudi.
Curama koje tek kreću u ovu duuugu i živcima skupu bitku želim reći da i nema puno koristi prelaziti od doktora do doktora jer vam nitko ne može garantirati koji će doktor biti na punkciji ili transferu.
Skužila sam da je jedino važno da vam uvijek jedan doktor određuje vrstu postupka i terapiju jer vas s vremenom upozna i zna kako reagirate na gonale, menopure, purgone, klomifen..i sve ostalo čime se bockate.
Takva su moja saznanja i iskustvo. Istina je da su punkcije daleko najmanje bolne kod dr:V ali pregrmiš i druge kad znaš da si tu i nemaš izbora.
Iza mene su sve kombinacije postupaka, puno punkcija, transfera, čekanja beti, suza, pa opet sve ispočetka. uvijek se uhvatiš za one sretne priče "uspjelo iz prvog pokušaja, u prirodnom ciklusu, sekundarnom.bla bla".
Mi nismo imali neku osobitu dijagnozu osim jako lošeg spermiograma i sada već godina.
Da skratim doktori su dobri ali naš sustav HZZO-a NE VALJA. Ja imam pravo na još postupaka ali neću ih moći iskoristiti. Tek sad sam na svoj zahtjev napravila dodatne pretrage za trombofiliju, kariogram,
fosfolipidan antitjela i još neka čudesa (nemam nalaz kod sebe pa da ne napišem krivo). I gle čuda nalazi nisu dobri. Mogla sam još 100 godina ići na oplodnju bez rezultata. Koliko sam skužila to su jako skupe pretrage i rade se u jb Zg. pa nisu tako uobičajene. Zašto žene nakon 8 ili čak i više ( a upoznala sam mnoge) neuspjelih embriotransfera ne šalju na daljna ispitivanja, što nije ekonomičnije za zdravstvo da se naprave te pretrage nego plaćaju skupi postupci.
Zato stojim iza toga da se moramo same informirati i izboriti za sve što nam može pomoći ili bar olakšati. Sad mi preostaje jedino Prag ili neka druga ustanova koja radi donacije ili PDG. A mogla sam to znati puuuno ranije.
Btw. bila sam i u Petrovoj naš KBC je bolji
Nisam vična pisanja na forumima pa sam ja sve ovo napisala jako opširno, valjda nije dosadno za čitanje.