probaj pa javi
meni je mamina medena pita u top 5 kolača ikada
ali ovaj fil vjerojatno daje posebnu sočnost
hoću, javim (ako opet ne odustanem)
inače odmah preskačem takve gdje se kore odvojeno peku
ali ovaj me baš mami
Nije, al znam jednu koja je jako fina. Međutim ova tvoja također zvuči odlično. Jerbo je bez brašna. Gdej ćeš naći naranče?
Ne pečem dobošicu baš zbog kora. Moja mama kad ju peče, posudi kalupe od svoje tete. Ona je mastorica za tu tortu i ima plitke kalupe za kore, pa ju onda radi od 12-18 kora. Meni je to tuuu mač za raditi. Ali bode prefina. Gornja kora se napravi tako da se na jednu ovu ispečenu koru izlije karamel u koji se onda nauljenim nožem utisnu kriške.
n. grace, probala ja zanesena komentarima i nije me bacio s nogu, ne znam, niš posebno.
S korama sam se zezala pa ih je i više ispalo pa mi se krema razmazivala i padala, rađe napravim praško čudo.
Ja sam za sada napravila i spremila u škrinju turu siromaškica, breskvica i non plus ultra.
Radim ih po malo i u tupperware pa u škrinju.
Ovaj Božić i dan dvaa ranije ne želim se ubiti od rada kao svake godine, obično završim premorena i živčana jer je jednostavno previše posla za tih nekoliko dana pa zase..m cijelu kuhinju taman pred Božić pa ribaj..ne želim to pa ću malo po malo napraviti kaj sam mislila i samo tortu na Badnjak.
Napravit ću medenu pitu jer sam je se zaželjela, i još nešto s lješnjacima i orasima jer sam ih nabavila dosta povoljno.
Vjerojatno husarske uštipke i dr.
A za ovo ćete sigurno pitati: princess puffići
budući da je ovo trenutno glavna kolačarska tema tu ću pitati.
trebam drugu kremu za ledeni vjetar jer mi se ova ne sviđa:
radila sam ledeni vjetar u petak, jako mi je fin ispao, stavila sam maline umjesto jagoda.Krema: 9 žumanjaka
4 žlice oštrog brašna
2,5 dl mlijeka
3 vanilin šećera
25 dag maslaca
međutim, krema mi već 2. put ide na popravni.
ne smeta mi da mi ostane žumanjaka, mogu umijesiti buhtle s njima, ali idu mi na živce te manjkave i nefine kreme.
ima netko prijedlog od kojeg kolača bih mogla posuditi kremu?
Zašto ti ne valja krema? Malo pojasni, pa ću probat pomoći. Ja u svoju ne stavljam oštro brašno nego gustin i mislim da ide više mlijeka.
kada ukuham smjesu od žumanjaka, šećera i brašna u vruće mlijeko ne počne mi se zgušnjavati jako dugo.
i pitanje bi li uopće počelo da nisam poludila, skinula s vatre i išla malo s mikserom promiješati da mi se izjednači gustoća.
kako sam ju miješala mikserom, tako se ona gusnula sve jače. ko da ju treba miksati, a ne kuhati
nije dobar omjer jaja, mlijeka i gustina.
kada sam ga predzadnji put radila nema čega nisam dodavala, gustina, brašna, vanil šećera, slatkog vrhnja... sve da ju doradim da bude ukusna jer sam ju radila za poklon.
a ne da mi se više tako.
n. grace, probaj jednom, čist da se zadovoljiš jer okus je drugačiji od naviknutog i fora je ali ne bi nikako to radila za Božić, preveliki mi je rizik, gubitak vremena je značajan a rezultat upitan.
Inaće jako volim peći kolače i dosta mi to dobro ide ali jučer sam se pola dana zezala s breskvicama i da ih cure ne vole toliko ne bi ih ni radila.
Ispale su za naslovnicu.
Još mi ostaje napraviti hrpu toga, kuglice od grilaža, rafaelo kuglice, bounty,orahove kifle, twix, baklavice, toblerone, medenjaci.
Želja je puno a tko će to pojesti
Sebi za gušt radim orahove polumjesece a tortu još nisam sigurna koju ću...
može, hvala.Pogledat cu doma recept pa ti napišem.
i još da nadodam da u velikoj protvi ispečem beze od 10 bjelanjaka, i još u upola manjoj od 5.
ovaj iz velike režem na dva umjesto na tri dijela, tako da imam ukupno 3 malo veće kore.
žumanjaka kao u priči
al i nas je k'o rusa, onaj jednoredi ledeni vjetar od 9 jaja nam je mali.
Ja to pečem kao tortu. Al nisam dugo, dosadilo nam. Sad sam na parfeu od lješnjaka i čokolade.
AM i njeni puding problem. na zalost nisam od volje raditi taj vjetar pa ti ni ne mogu pomoci, ali me sjetilo jesi radila kremsinte na kraju?
marta, naranče ću za ovaj recept naći makar stavila ovdje na burzu oglas da kupujem dvije domaće naranče!
na koju si ti tortu s narančom mislila?
mislim, kad radim zaprsku stavim cca zlicu i pol brasna i dodjaem dva deci ohladjenog stagod tekuceg. i onda to bude dosta gusto i takvo sipam u paprike/grah... da bi bilo relativno gusto, tako da ne kuzim kako 4 zlice na 2,5dl mlijeka se ne zgusne, a jos idu jaja :/
btw, ja nikad ne stavljam u mlijeko brasno, vec dio mlijeka ostavim sa strane i u njega umutim brasno i onda spojim.
tako radim i puding. u puno vise mlijeka nego sto ide po receptu. i onda spojim.
Posljednje uređivanje od leonisa : 25.11.2013. at 18:26
ja mislim da ći pravit snicers, jako mi je fin, mađaricu, praline mmmmmmmm, i oblatne
Moj ledeni je od 10 jaja, pa shodno tome u kremu ide 10 zutanjaka, 4 zlice gustina, 4 zlice secera, 4 vanilina, 6 dl mlijeka i 20 dag maslaca. Izmiksam zutanjke, secer, gustin i pola mlijeka, drugu polovicu zavrijem, pa s tim prelijem zutanjke i onda tek stavim kuhat. Maslac umijesam kad se ovo ohladi.
Ja kremu za ledeni radim od 12 jaja. Dosta nas je a i volimo tu tortu.
Svaki put na vatru stavim mlijeko a sastojke smiksam i dodajem u toplo mlijeko. Nakon par minuta je smjesa vec toliko gusta da jedva mjesam. Probaj slijedeci put sa mixom gustina i brasna.
ovo je moja vanilin krema ( za princeze koju su svojevremeno hvalili tu na forumu) , pa možda pomogne...
1 l mlijeka
1 puding okusa vanilije
3 žlice oštrog brašna
2 vanilin šećera
5 žlica šećera
korica 1 limuna
malo ruma
5 žumanjaka
pola maslaca
Staviti kuhati malo više od pola mlijeka s rumom na laganu vatru .
smiksati žumanjke , vanil šećer, koricu limun i običan šećer.
dodati tome puding , brašno i ostatak mlijeka.
Uliti to sve u mlijeko koje se grije i miješati , miješati ,miješati .. na laganoj vatri. kad zakuha , još minut-dva.
Kad se prohladi ( malo toplije od tjelesne temperature ) umiješati u pola smiksanog maslaca s malo šećera u prahu.( 125 g )
Kramu dodavati u maslac , žlicu po žlicu i svaki put dobro smiksati.
Ovo šta AM pita, pa šta to nije klasična slastičarska krema? Nisam radila nikad taj ledeni vjetar, nije mi napetpa neznam.
Al imam tu u svojoj bilježnici dobru slastičarsku kremu, uvik uspije.
500ml mlijeka, 1mahuna vanilije, 50g gustina ili brašna, 6žutanjaka, 150g šećera. Od mlijeka se odvoji 1dcl,ostatak se grije s vanilijom. Zamutiti žumanjke s šećerom,umiksati gustin i onaj 1dcl mlijeka. Umiješati u vrelo mlijeko, miksati na najslabijoj vatri dok se ne zgusne, oko 5-10minuta, ovisno o jačini plamena, ali bolje duže.
Može se u ohlađeno dodati maslac ili ne mora.
kakvo je ovo pitanje?
najmanje dvaest puta sam odonda radila kremšnite na kraju!
leo, evo stvarno nemam pojma šta napravim, nisi jedina koja mi se čudi.
ne znam zašto me ta krema toliko nasekira, ima li veze jesu li jaja od sretnih koka?
dalmatinka, pala mi je i krema od princeza na pamet, bez ruma i s malo više maslaca da dobije kremastiji štih.
pa je li moguće da sam u postupku uneredila stvar?drugu polovicu zavrijem, pa s tim prelijem zutanjke i onda tek stavim kuhat.
ili ipak ima veze što je 15, a ne 18 žumanjaka na pola litre mlijeka u što jednostavno ne mogu vjerovati!
moram reći da mi se malo diže želudac pri pomisli da toliku količinu žumanjaka u to malo kreme
mislim da ću ipak potražiti neku drugu.
To je meni puno previše jaja. Al nisi prva koja ima problema s tom kremom. Npr, moja mama, učila sam ju miljun puta, al njoj ne ispada nikad kako triba, il se zgruda, il je rijetka.
Ma ne virujem da je od jaja, iako ona lako koaguliraju, zato je dobro to prelijevanje vrućeg mlijeka po žumanjcima, i to polako, u jednom mlazu.
jaja sretnih koka
al sta to nije klasicna zuta krema. ide u sve "zute" kolace :D
mislim, ja ih ne radim, al gledam mater kako radi, svaki treci ima bazu u tome. mlijeko, jaja, brasno secer, kuhanje.
al nisi ti jedina s misterijama, meni biskviti padnu, a bezei odu u nebesa :tiruriru:
moja se ne zgruda, ali mi se ne zgušnjava.
krene se nakon dosta vremena zgušnjavati na dnu šerpe i uz kuhaču, a 2/3 iznad toga ništa.
i onda ja miješam, a nikako da se sve to skupa ujednači i pretvori u srednje ili ikako čvrst žganac u koji se kasnije dodaje maslac.
ma evo opet sam se nasekirala.
moj se beze prije 2 mjeseca zalijepio za gornji grijač
je, meni su drage te kuhane kreme od žumanjaka, brašna i šećera i redom su mi uvijek ispadale ok, rekla bih ništa lakše.
ali samo kada gledaš u ovih 10 žumanjaka izlupanih sa 4 žlice šećera izgleda sakato. nema onu finu gustoću ni boju jer nema dosta šećera za tu količinu žumanjaka.
Daj reci mi točno kako radiš, pa da vidim jel mogu kako pomoći. Ili probaj ovu moju kremu ili Martinu, nebitno, il taj tvoj recept nije dobar. I nema nervoze kod pravljenja kolača, to sam naučila![]()
Posljednje uređivanje od fingertips : 26.11.2013. at 00:33
pa prvo sve količine poduplam, jedino žumanjaka imam 3 manje.
izradim žumanjke, šećer i brašno s malo mlijeka mikserom, ostatak mlijeka stavim da zavrije, a malo prije nego se počne dizati ukuham žumanjke kao puding.
ukuhana masa je glatka, ali se ne zgušnjava propisno, brate mili, onako kako mi se zgusne sve živo što sam do sada kuhala pod kremu.
ledeni vjetar radim sa žumanjcima, želatinom u prahu, mlijekom, gustinom i vrhnjem za šlag, bez maslaca.. i bude prefina
napišem sutra ako koga zanim, sad ne znam gdje mi je kajdanka s receptićima, a klinci spavaju.
marta daj recept za parfe s lješnjacima i čokolade.. tnx!
ma samo vi otkrivajte u čemu je problem ako vam se da, ali ja to više i tako neću raditi
sad mi je stvarno zlo od pomisli na 15 žumanjaka.
Meni se čini da tu ima premalo mlijeka za toliko jaja, 15 jaja, pola litre mlijeka?
Uf, nisam pametna, al kažem, meni se čini da ima previše jaja, ili premalo mlijeka!
Posljednje uređivanje od fingertips : 26.11.2013. at 00:41
http://www.coolinarika.com/recept/bronhi-liker/
hmmmm da, i naravno ovo..e to mi je prefinoo..
kupila neki dan bronhi bombone i sakrila ih od svoje bande.. to ću iz 15.-og raditi, jer ću prije popiti.
ja secer izmiksam sa zumanjcima, brasno s malo mlijeka. prvo sipam zumanjke, pa brasno.
ja smanjim maslac i dodam ostatak slag.
Ma mislim da recept ne štima, iako nikad nisam radila kremu s više od 8 jaja. Al brate mili ako je jaje vezivno sredstvo, a 15 jaja na pola litre mlijeka, pa to bi tribalo biti gusto gusto. A možda se pregrije mliko, pa se odvoji masnoća od vode, pa se zato ne zgusne, to se isto zna dogoditi.
To je ova:
http://www.coolinarika.com/recept/pa...jele-cokolade/
Ali ja ne stavljam bijelu čokoladu nego crnu.
AM, napisala sam ti gore moj recept. Krema mi se vrlo brzo skuha i zgusne. Sto vise brašna štaviš u manje mlijeka, to se teže skuha.
meni se isto cini, ali kako vec rekoh ja ne radim tu kremu pa ne mogu bas nesto pomoci.
marta, probaj one kuglice od apri, ja ti izbacim narancin sok, ali zato dodam ruma prema vlastitom raspolozenju. u nasoj kuci se to zove pijani kolac i jedina ga ja jedem![]()
Posljednje uređivanje od spajalica : 26.11.2013. at 09:22