Onaj Era comerce u Njivicama? Tnx Marta, pogledati ću![]()
Onaj Era comerce u Njivicama? Tnx Marta, pogledati ću![]()
![]()
- pp jeksici su nezaobilazni i vec napravljeni (i vec sam ih pola pojela, sama)
-nesto slicno kao pp keksici, sa suhim sljivama, ali manje aromaticni
-vanilin kiflice
-cokoladne kiflice
-kruscici od badema i cokolade
-rum kuglice
-speculas
-isleri (4 ture, zbog mm-a, i to je vec pola pojedeno)
-cokoladni keksici
-vanilin krzuzici preliveni cokoladom
to je gotovo, a mislim jos i cokoladnu salamu i ovo (nisam jos radila, al zvuci dobro): http://www.coolinarika.com/recept/ko...anila-keksica/
Ako imate provjren recept za salamu-pucajte
I ako budem jos dovoljno pokretna pred Bozic, ide jos cokoladna torta i torta od sira
http://www.coolinarika.com/recept/snowball-cookies/
vissnja - kakvo brašno stavljaš!
Rebecca stavljam kakvo imam. Ne razumem ti se ja u ta brašna, a opet mi svi ti keksići ispadnu super.
A da napraviš kekse, smrzneš, i onda prije nego ih ideš jesti slijepiš bjelanjkom? Tako moja sveki radi...
Gugl mi jedino ovo nudi za domino kocke.
Što je to biljna masnoća?
Evo ovo ti je biljna mast https://www.google.hr/search?q=biljn...st%3B800%3B600
To sam jednom kupila isto za neke kolače. U redu je, ali ako može maslac, radije biram maslac.
A što je to uopće? Od kojeg dijela koje biljke to rade?
Od čega se radi biljno vrhnje?
Posljednje uređivanje od Jurana : 03.12.2013. at 17:32
rekla bi da su biljna mast i vrhnje nista drugo nego razliciti oblici hidrogeniziranog biljnog ulja.
za razliku od vrhnja od soje ili zobi koje mozes i kuci napraviti, ove tvorevine se rade u tvornici. npr. biljnu mast proizvodi zvijezda.
Peterlin, hvala na odgovoru.
Kalupi će u metrou biti set od 2 veličine (muški i ženski, set je 10kn). Onog medvjedića imam i ja, kupila sam to u nami na kvatriću za oko 10kn čini mi se 2kom proljetos (medo, pingvin, pilić). Međutim meni ti pritiskači baš i nisu nešto praktični. Imam jedan bolji, veći je i okrugli (dobro nije baš okrugli rub, već onako više kao latice, ali puno sitnih naokolo), u sredini je motiv bora. Taj središnji dio koji se pritišće je metalni i ima i oprugu i stvarno je dobar, npr. paprenjaci su izgledali tako savršeni da su me svi pitali da li sam ih kupila. Vidjela sam sad taj isti u mercatorovu božićnom katalogu isto za 10kn.
Sad sam skužila, sve za 10kn
Ja sam snowballs radila s oštrim brašnom, s njim uvijek radim kolačiće, ako nije izričito drugačije navedeno. Klinci su se ubili u njima i dogovor je da budu obavezno za Božić.
Osim njih, još budu:
- išleri
- neki čoko išleri s ganche kremom i čoko glazurom ili tako nešto
- vanili kiflice od lješnjaka
- međimurski kruheki
- paprenjaci
- lješnjak gnijezda
Bit će sigurno još nešto, no to uvijek odlučim tih zadnjih dana.
Također bude neka torta, možda Ivančica ili Bobanova, ovisi što "žiri" u kući odluči.
Malo sam guglala o toj biljnoj masti, a složila bih se sa Anamar, da je to samo drugi oblik biljnog ulja. Nema onaj okus ko margarin.
Jurana, ja to ne bih koristila. Hidrogenizirane masli su zle masti.
Naravno da nije manje nezdravo od margarina, al ja margarin ne jedem zbog toga jer je otrov, nego zato šta mi je odvratan okusomA drugo, prevelik sam obožavatelj maslaca da bih koristila margarin!
A kažem, jednom mi je tu mast tražilo u nekim kolačima, a tad još nisam znala koliko je svinjska mast fina i dobra pa sam tu koristila! Sad sam ipak malo pametnija![]()
Ma da, meni se to gadi, a inače nisam nešto gadljiva.
Meni smeta činjenica da ne znamZa mast i maslac mi je puno jasniješto je to uopće? Od kojeg dijela koje biljke to rade?![]()
Ja mislim da nije da nema vrijednosti, nego je zapravo štetno.
Još ganjam kalup, jer ih u Vž u Metrou sigurno neće biti, radi male ponude asortimana. Mah, bolje da odustajem od gingera, već mi je previše vremena uzeo, lijepo ću naše izvorne paprenjake i to je to.![]()
Nego, ja bih ove godine prvi puta zamrzavala kolaćiće, a kako to izgleda kad ih staviš jedan na drugi pa kad se odmrznu onako do kraja, a što je sa čokoladom ako je ima na vrhu ili se samo suhi isplate zamrzavati. Imam neki strah da će odmrzavanjem izgubiti na ljepoti?!
Ima neka fora s temperaturom na kojoj se radi čokoladna glazura i ponašanjem kakao-maslaca (koji onda može pobijeliti), ali ja ne znam točno. Možda se javi koji tehnolog![]()
povlačim sve kolačiće za koje sam napisala da ću ih raditi tj. koje radim inače, izgooglala sam brdo dobrih recepata i ove godine radim sve nove, jedva čekam da krenem
nisam skužila zakaj ih zamrzavate, ti suhi mogu bez problema 2-3 tjedna u limenkama na hladnom stajati
ja zamrzavam i suve jer nemam gde da ih držim na hladnom, u stanu nam je pretoplo
a pravim i jedne badem-kiflice koje su najlepše direkt iz zamrzivača![]()
Malo sam off, ali molim pomoć: mala mi je opsjednuta sa zebrama, pa joj želim za rođendan napraviti crno bijelu tortu (crne kore, bijela krema) pa da bude fora u prerezu. Gore fondant i fondant zebrica. Bijelu kremu imam, neku s mlijekom, šećerom, gustinom i slatkim vrhnjem.
Evo ova: http://www.coolinarika.com/recept/844521/
Molim prijedloge, kako napraviti crne kore. Tj, što tamnije? Otopljena čokolada? Kava? Puno kakaa?
MalaRiba, ako torta ne upali imaš i ovo
http://www.coolinarika.com/recept/730960/
Ful je jednostavno i efektno![]()
[QUOTE=MalaRiba;2530939]Malo sam off, ali molim pomoć: mala mi je opsjednuta sa zebrama, pa joj želim za rođendan napraviti crno bijelu tortu (crne kore, bijela krema) pa da bude fora u prerezu. Gore fondant i fondant zebrica. Bijelu kremu imam, neku s mlijekom, šećerom, gustinom i slatkim vrhnjem.
Evo ova: http://www.coolinarika.com/recept/844521/
Molim prijedloge, kako napraviti crne kore. Tj, što tamnije? Otopljena čokolada? Kava? Puno kakaa?[/QUOTE
Crne kore ili kremu? Ako ćeš biskvit, napravi klasični biskvit, al dodaj 2 velike žlice kaka-a, (meni je krašev najbolji za takve stvari), i 50-60g rastopljene crne čokolade sa 70-80% kaka-a. Možeš i kapac crne boje za hranu ili sipinog crnila, crnilo ima neutralan okus.
http://www.chefkoch.de/rezepte/69857...bra-Torte.html
u žurbi sam ali ovo je jako dobro, samo kao parfe u dva dijela i u jedan se stavi kakao, žlicu po žlicu se ljeva u kalup i sisne se u friđu.
Molim provjereni recept za krancle...al' stvarno provjereni![]()
I ja imam pitanje za Peterlin, za njen proslogodisnji recept za medenjake, tamo pise margarin ili mast, moze li umjesto toga maslac? Radila sAm prosle godine te medenjake al se ne sjecam sto sam stavila, bili su super.
ajme napravila sam one bombice s lješnjacima, one kao bijeli toblerone. Prefine su, odmah su planule, ali to je i bio predbožićni test. Sljedeći put radim duplu dozu, a možda i trostruku, a pola ću ih uvaljati u kokos, pola u lješnjake.
U medenjake može maslac. I mogu trajati mjesecima ukoliko se dobro skladiste, tipa limena kutija na hladnom.
Samo da se pohvalim da sam za vikend donela 1.5kg domaćih oraha od sveki. A u subotu sam ubola u jednoj prodavnici puter na kilo (toga kod nas i nema baš) pa sad čeka u frizeru da počnem da pravim kolače.
Meni nešto ne da da počnem da pečem kolače dok ne kupim sve poklone :D A i trebaju mi tek za 31.12. pa nije žurba.
moze neki provjereni recept sa orasima i oblatnama? nikad do sad nisam radila nista sa oblatnama, ove godine ću probati...
imam ja jako fine oblatne
1 oblatne
60 dkg šećera
4 jaja
25dkg margarina
2,5dl mlijeka
10dkg čokolade
30dkg keksa
1 žlica ruma
1vanilin šećer
10 dkg oraha
Jaja i šečer izraditi dodati mlijeko i kuhati do vrenja, smanjiti plin, dodati margarin i polako mješati. kad se margarin istopi dodati čokoladu, kad je sve sjedinjeno skinuti s vatre dodati keks, rum i orahe. izmješati i filovati oblatnu.
ne treba se namočit, ja stavim nešto teže ali da je preko cjele oblatne da se rubovi ne odvoje, tipa tepsiju i na nju još nešto
hvala!!!
Nemoj ih ranije namočiti jer će ti se pretvoriti u kašu.
Namače se samo oblatna koja se savija u roladu, i to minimalno: http://www.coolinarika.com/recept/ro...sa-bananicama/
Nemoj ni prejako opteretiti. MOžeš malo, da se listovi zalijepe, ali ako je preteško isto nije dobro. Ja poklopim daskom za meso i gore stavim jedan srednji inox lonac (prazan) i to je dosta. Jednom sam stavila neku tešku kuharicu i nije dobro ispalo. Moja svekrva poklopi plehom iz pećnice (dno na oblatne pokrivene pek papirom) i isto je dobro.
a na čemu slažete oblatne? na onom plitkom širokom plehu iz pećnice?
imam veliku plastičnu tacnu, na nju slažem al ubiti možeš slagat na bilo čemu da ti oblatna stane gore
Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.12.2013. at 11:44