treba shavtiti, onako kako je cvijeta napisala:
mi smo bolji, prirodni i ispravni.
a vi drugaciji to niste i tocka. i to treba stajati u ustavo. da se zna.
jedino je problem, da se nikako medusobno ne mogu dogovoriti, kako javno nastupati,
pa onda jedni o svima nam u noinoj barci a drugi: sto ce nam oni koji nam nisu ravni (jerbo su manje vrijedni) odlucivati kako
Ja uopće ne razumijem kako se uvijek stgne u raspravi ako ne do pedofilije onda do poligamije. Pa zakonom se regulira nešto što u društvu postoji kao činjenica u određenoj mjeri.
Poligamija u zapadnom svijetu postoji kao isključivo marginalna pojava i većinom se praktcira u sektama.
Ne znam kako je to usporedivo s monogamnim homoseksualnim zajednicama kakvih je napretek.
A tamo gdje je poligamija česta i uobičajena pojava, naravno da postoji i u zakonu, primjerice u arapskim zemljama.
Poligamija je bila uobičajena i u doba kad se pisao Stari zavjet tad je to bio tradicionalni brak pa ako se već vodimo Biblijom vezano za homoseksualce onda bi trebali i u vezi poligamije zar ne?
ne znam je li ovo sprdnja s UIB ili za ozbiljno: Kako-razuvjeriti-one-koji-su protiv
o zasto sam otvorila onaj Zuskin link
„Kako u njima vidjeti
dobre radnike, građane
koji doprinose
društvu...kad im je samo
jedno na umu?“
![]()
Posljednje uređivanje od anamar : 26.11.2013. at 19:54
Meni je jos bolja onaj: "Nije li vam čudno da glavnu riječ u odgoju vaše djece dobivaju oni koji nemaju i ne žele imati vlastitu djecu?" - ako ovo ne opisuje RKT crkvu onda ne znam sto opisuje![]()
Posljednje uređivanje od sillyme : 26.11.2013. at 20:09
ja upravo procitala i ne vjerujem svojim ocima. ne znam bi li se smijala ili plakala.
No, no pa 44% nas je koje se ne isplati razuvjeravati.
Ima nas. A i opisani smo kao pametni, razumni, antifašisti i štedljivi.
Ne zvuči vam to dobro?
[QUOTE=frka;2524861
anaivili, odgovori molim te po cemu se razlikuje homo i hetero veza. Ako spomenes reprodukciju, molim te da se prisjetis na kojem si pdf-u pa ponovo ramisli o odgovoru.
[/QUOTE]
ne znam zašto bi parovi koji se bore s neplodnošću dopustili da ih se uspoređuje s homo parovima. hetero par je po svojoj naravi plodan. i kad muškarac ili žena u toj vezi nisu plodni, onda za to postoji neki fizički uzrok, može se liječiti. ali homoseksualni par, iako su oba pojedinca plodna, nikako ne može dobiti dijete, nikakvim mpo postupkom od 2 spermija ili 2 jajne stanice ne može nastati dijete.
uspoređivati neplodnost kod homo i hetero para je apsurdno.
da bi se legalizirali gay brakovi, treba redefinirati značenje braka, a osnovna odrednica braka je uvijek bila da je to zajednica muškarca i žene. i pitanje je kako ćemo ga redefinirati i gdje će biti granica te definicije.
kad kažete da su poligamija i incest društveno neprihvatljivi (iako zadovoljavaju kriterije za legalizaciju koje iznose i aktivisti za gay brakove) to je jednostavno licemjerno.
gay brakovi su mi ok, ali poligamija nije, jer eto njih je manje.
to je onda diskriminacija neke druge manjine samo zato što ih je još manje. i neće biti potrebam ovakav globalni pokret, nego jedna tužba jednog incestuoznog para ili jedne poligamijske zajednice da se i to nazove brakom.
Posljednje uređivanje od annvilli : 27.11.2013. at 01:15
annvilli, nije poanta da se uspoređuje neplodnost homo i hetero parova jer gay osobe u vezi mogu i ne moraju biti neplodne. poanta je da postoje i hetero parovi koji NE mogu začeti dijete. ne mogu i nikada neće moći - medicina im nažalost ne može pomoći - nema niti 2 jajne stanice, nema spermija, kod nekih nema ni mogućnosti donacije. postoje i hetero parovi koji NE žele djecu. a svi oni možda žele brak i jesu u braku. koja je razlika između njihovog i homo braka?
Meni je apsurdno potezati djecu kao argument. Postoje i bračni parovi koji ne žele djecu (znam ih dvoje, razlozi nisu isti, ali u stvari nisu ni bitni).
U čemu se oni razlikuju od homoseksualnog para?
dakle ako dobro razumijem, ti mislis, da ce nelegaliziranjem homo braka, biti sprijecena bracna poligamija. hm.
no, kako onda tumacis, da u mnogim zemljama imamo bracnu poligamiji, ali nemamo homobrak?
i jos kad se igramo postotcima, kako je moguce da je sloboda iskazivanja misljenja npr.. u njemackoj zakonom zajamcena, a sloboda izrazavanja nacisticke propagande je zabranjena?
po tvojoj logici bi sloboda misljenja morala ukljucivati i sve sada zabranjenje propagande, ili ne bi uopce smijela biti dozvoljena.
jer zaista koja je razlika napisati nekikriticni clanak o npr. merkel i recimo donjeti u skolu naci zastave i vikati sieg heil. (to je paralela prema tvom, koja je razlika dozvoliti homo brak i ne dozvoliti poligamiju ili muskarca i ovcu, nadam se da je paralela jasna, tema nije naci propaganda)
a kako vidimo drustva sasvim dobro mogu diferencirati sto je dozvoljeno a sto ne, jerbo je zakonodavna legislativa nesto kompleksnija i mudrija rabota, od pojednostavljenje logike "oko za oko, zub za zub", koja je mozda u plemenskim drustvima prije tisuce godina bila dostatna, ali danas sigurno nije.
i anbvilli, ima jos nesto pitanja na prosloj strani, radovalo bi me ako bi tii se dalo odgovoriti.
Vrijedi pročitati i ovaj tekst sa istog portala: http://croative.net/index.php/vijest...C4%8Dnom-paklu
Ovaj baš i nije za nasmijati se.
Posljednje uređivanje od Dijana : 27.11.2013. at 08:23
Da ozbiljno shvatim čovjeka koji se pojavljivao u javnosti maskiran u bana Jelačića?
kloto, meni se to cini kao vrlo logican mehanizam. i vidjet ces ga uvijek, ali uvijek na svim slicnim temama.
meni se cini da ja ta jedna emocionalna averzija ili dubiski strah ili gadenje prema necem sto je drugo, fenomen koji ima jako malo zajednickog sa racionalnim.
vidjela si i sama, ako imas naocale koje detektiraju svuda i svemu seks i seksualno, ( i jos pri tom kao nesto prljavo i ruzno, osim ako nije po tocno utvrdenim pravilima), te ako to hipertrofiraju do granica koje pojedu sve ostalo. (dakle, ti ne vidis u nekome vise ni osobu, ni, brata, sestru, sina, kcer, prijateljicu, uciteljicu, vozaca, profesoricu, nego orgije penisa i vagina)
onda, tu nema mjesta za racionalno.
onda se neces baviti razmisljanjima i mogucim odgovorima, sto ces s anom, visnjom i djecom. (kao sto si primjetila, odgovore na takva pitanja gotovo nikad ne dobijes). jer su ta pitanja, neugodna, ona ponovo u fokus vracaju ljude. i postavljaju ti vrlo jasna pitanja. za ilustraciju dakle ideologija simo ili tamo, kada moras anu franku, curicu sa licem koje gleda u tvoje poslati u logor, onda je to pitenje tvoje savjesti, tvoje ljudskosti i svih onih univerzalnih principa humanizma.
e pa sad, to je vecini ljudi jako tesko, (izuzimamo sad hitlere. eichmanne i slicne)
i zato da ne mucis svoj mozebitni glasic u dusi, te da ga usutkas (sto ja radim, je li to u redu?) trebaju ti sve jaci opijati.
a paleta je ogromna: poligamije, orgije, majmuni, ovce, psi, propast drustva, pa jos expresionisticki opisivanje istog(tako jos jace djelujes na podsvjesne strahove ili averzije)
Posljednje uređivanje od seni : 27.11.2013. at 08:31
e nasa moralna vertikala gospon letica.
nemam toligo vremena upustiti se u analizu. ali bih rado. mozda ce jergovic, ili pavicic naci vremena. nadam se.
ali drago mi je vidjeti gospodina zidica na listi protiv.
i opcenito mi je drago (kakav kod da ishod bude) vidjeti da se ljudi javljaju, trude, angaziraju, toplo mi je oko srce. anstand je tu.
gledam jucer onaj spot "ljubav za svih" i vidim ona nasmijana, topla, ljuska, normala i prirodna () lica. William of Baskerville.
ishod knjige nam je poznat. pitanje je samo kada. ako ne 01.12. bit ce na neki drugi datum.
joe, am, da li sam dovoljno pozitivna?![]()
X. I da ne mučiš svoj glasić u duši više, onda prekineš više to možebitno samoispitivanje s jednim zaključnim "ne mogu ja to, to je ipak nešto drugo". Jer, kad se vrati fokus na ljude, rogovi se gube, kad nije to više "lezba/peder" nego naša Ana, Ivan (nakon što svariš ono "ajme, moram popit normabel, jel to moguće, naša Ana/Ivan", kao što je mama jedne gay aktivistice iz ST-a pričala da je rodbina reagiravala kad bi im konačno rekla istinu o svojoj kćeri).
Slaven Letica?!?
Stvarno to linkaš?
Jel ti išta znaš o tom čovjeku? Ne mislim na njegovo jahanje konja u odori bana, pa čak ni na savjetovanje Tuđmana, ali jesi li npr. ikad čula za Vještice iz Rija i njegovu ulogu u tome? Jedan je od zadnjih koji bi trebao javno istupati.
Na tog lika ne namjeravam trošiti ni sekunde, sve je rekao o sebi u posljednjih 20 godina. A uostalom, na portalu za koji sam mučila razabrati je li neki newsbar ili stvarno misle da su medij, ne mislim da se o bilo čemu mogu informirati.
jesu li države u kojima je istospolni brak dozvoljen zatrpane tužbama incestuoznih parova i poligamijskih zajednica i je li se to uopće pojavilo kao problem?
nizozemska, španjolska, kanada, belgija, norveška...
sve te države su morale mijenjati svoje zakone i dozvoliti incest?
dakle, to nije problem.
ili, po čemu tvrdiš da će to jedino u hrvatskoj biti problem, po kojoj osnovi?
u hrvatskoj ima puno tih poligamijskih zajednica i incestuoznih parova koji se žele ženiti, šta, di je kvaka?
iako se slažem sa seninim objašnjenjem, opet ovakve argumente najmanje razumijem, majke mi moje.
na stranu činjenica da se o legalizaciji istospolnih brakova u hrvatskoj počelo pričati kad je krenula kampanja hrasta.
nazovimo stvari pravim imenom.
nikakve u ime obitelji.
kampanja nekakve marginalne strančice, za koju nitko nikad nije čuo, a kamoli glasao za nju. s programom od kojega se ježi bar polovica onih koji sad viču ZA.
kampanja nekakvih marginalnih likova poput željke markić, koji su odjednom postali pitanje broj jedan i osobe broj jedan u hrvatskoj i dobili toliko medijskog prostora.
postoji li sad netko tko nije čuo za željku markić?
Prošlo je tek 12 godina odkad je prva država priznala istospolni brak, malo je to vremena, polako..
to je tocno.
ali kako smo uspijeli ukommbinirati pravo slobodnog misljenja, sa zabranom npr. nacisticke propagande (a to je nekakvih pedesetak godina)
pa kako smo uspijeli izkombinirati ukidanje ropstva za ljude, a tome ima dvijesto, tristo godina, a zamislite, krave, ovce i konji NISU osnovale stranku za njihovo oslobodenje iz staja, konjusnica i inog
tako cemo,
sigurna sam,
ishandlati
i mozebitne zahtjeve
za
priznatom zajednicom 3 muskarca, dvije zene, tri ovce i majmunom
seni, a da ti malo prestaneš docirati po forumu i preporučavat forumašicama koju litearturu trebaju pročitat.To je u najmanju ruku vrlo nepristojno, a to neprestano radiš.
Godinama radim s EK, tako da nema potrebe da me TI tome učiš. Pričala sam o preporuci EK vezano općenito za referendume (NE ovaj referendum o gejevima) da se Vlada ne treba stavljat ni na jednu stranu. Na narodu je da da svoje glasove bez "utjecaja" Vlade sa strane.
Evo samo za tebe ću potražit izvor čim ulovim malo vremena i stavit na forum.
???
odnosilo se na seni
Posljednje uređivanje od Dijana : 27.11.2013. at 09:26
Seni,
nisam konkrektno mislila da si bila nepristojna prema meni, nego sam to primjetila u tvojim postovima namjenjenim drugim forumašicama.
inače stvarno volim čiatti tvoje postove na forumu na raznim temama(posebno mi je bil odobro ono o muškoj zoni ugode) al nije mi sjeo tvoj stil na ovim temama o referendumu, taj stil onog newsbar-a...al nema veze svatko voli nešto ima svoj stil. To je bogatstvo RAZLIČITOSTI šta ne?!
pa eto shodno tome, svicarci nisu izglasali zabranu izgradnji damija. nego izgradnju minareta.
minaret nije damija, kao sto zvonik nije crkva, nego su jedan i drugi element damije ili crkve.
konkretno to znaci, da u svicarskoj kada gradis damiju, moras je tako oblikovati da minaret ne bude vidljiva vertikala (to je bilo i jedno od objasnjenja incijative za minaret, da minareti negativno mijenjaju kulturni i prirodni krajobraz).
uzgred budi receno, to arhitektonski nije problem. postoje moderne gradevine i crkvi i damija u kojima minaret ili zvonik nije oblikovan u klasicnoj vertikali.
jasno je naravno sto je ideja referenduma, ali je operativno provedena ne kao zabrana izgradnje damije (ne znam kako bi to uopce ustavno proveli) sto bi bila ogromna diskriminacija, nego kao zabrana minareta, sto je u smislu diskriminacije, odluka koju mozes tumaciti na druge nacine.
dakle ako osoba x upotrebljava netocnu informaciju (eto vidite, svicarci diskriminiraju, pa mozemo i mi, da li sam dobro razumijela da je to bila tvoja argumentacija?)
onda moja ispravka nije ni nepristojna, niti je osobna.
zao mi je ako ju dozivljavas osobno, te ako ti smeta.
Iskreno, ne vidim kako bi zajednica tri muškarca i dvije žene bila nužno neko zlo. Ali mislim da ljudi to jednostavno ne rade jer ne žele. Ono što često žele je da imaju više partnera istovremeno. Tamo gdje je to dozvoljeno (u smislu braka), redovito pravo na to imaju samo muškarci, dok je ženama zabranjeno - pa je, naravno, diskriminatorno. Tamo gdje nije dozvoljeno, ljudi često potajice imaju druge partnere. To su situacije u kojima ljudi pate i/ili nisu ravnopravni.
Dakle, grupni brak sam po sebi ne znam bi li bio loš (po djecu, na primjer), ali mislim da nećemo ni saznati jer zajednica više osoba koju sve uključene osobe žele, po meni, ne postoji.
Posljednje uređivanje od vertex : 27.11.2013. at 09:44
eto sad si me ugodno iznenadila
ma gle ja ti pišem s tog moba u letu iz ureda na sastanke itd. pa pls uzmi u obzir da kratim textove da ne tipkam puno zato je tako ispalo kod "džamija".
ja sam zadnja koja bi rekla da to nije diskriminirajuće, al referendum je demokracija.
Živjela sam godinama kao manjina i osnovna ljudska prava su mi bila uskraćena, al fakat osnovna, tako da jako dobro znam kakav je to osjećaj.No to ne znači da trebam biti u svim pravima ZA (odmah se sjetim ine, sorry ina kako je rekla NE za burke, DA za homo), svi mi imamo neke svoje dvojbe.
ja se samo zalažem da se svi više poštivamo i budemo tolerantni jedni prema drugima, znam što govorim jer sam kroz razna životna razdoblja živjela u ekstremima s obje strane (ne znam kako da ih nazovem a da budem politčki korektna-ono zadrti jedni i drugi).Valjda znaš što mislim.![]()
Letica sa ovakvim stavom NE MOŽE doći u Jutarnji niti bilo koji od udarnih portala, a sigurna
sam da bi tekst potpisala velika većina zagovornika opcije za, tko je objektivan i od onih koji su za
protiv, vjerujem da bi se složio barem s nekim dijelovima.
Ali zato npr. Krizmanić
može na tv-u pričati o "štriku oko vrata" i istodobno govoriti kako su djeca iz domova mentalno zaostala.
Je li Krizmanić moralna vertikala?
Medijska blokada trenutno postoji, a ne medijska sloboda po meni, a vidim da nemate ništa protiv toga,
jer izgleda da cilj opravdava svako sredstvo.
http://www.jutarnji.hr/boris-dezulov...eder-/1142688/
Evo još malo Dežulovića, ne znam stvarno kako se on u ovom ustašoidnom nedemokratskom društvu usudi ovako pisati..i.vidi čuda, nitko ga ne odvodi
iz njegovog toplog doma koznakamo...ma je li moguće, u ovakvoj jednoj zemlji?
lili ajde pliz objasni mi što to znači. nekako preskačeš pitanja i stalno pričaš kako jako voliš da se svi volimo, ali evo ovo mi nije jeasno. želiš li ti reći da pedere diskriminiramo ovim referendumom, ali da je to ok jer je to demokracija?
i ovo o zadrtosti i ekstremima, to me isto zanima. kako smo točno mi koji smo izrazito protiv ekstremni, u čemu? mislim, što je ekstremno i netolerantno? ne mislim sad samo na forumaše, slobodno se referiraš i na javne osobe koje su aktivirale. hvala ti.
Dijana, nije stvar stava, već tko ga izgovara. Letica jednostavno nije i ne može biti taj koji govori o moralu. Zašto? Zato što ga njegovo javno djelovanje u posljednjih preko 20 godina u tome opovrgava. Prosurfaj malo.
Mirjana Krizmanić nema te utege koje on ima i zato je, za razliku od njega, vjerodostojna. Intelektualci nisu samo ono što pričaju, već i kako djeluju.
To što tvrdiš da je Krizmanić rekla, ona nije rekla tako kako je citiraš. Ajde, prestanite širiti dezinformacije radi pojačavanja argumentacije, to jest možda strategija kojom UIO uspijeva, ali ovdje to stvarno izgleda uvredljivo.
A oko medijske blokade, pa u ponedjeljak je večernju emisiju voditelj vodio u najmanju ruku vrlo blagonaklono prema strani s kojom se svjetonazorski slaže. Toliko o medijskoj blokadi javne tv. O medijima koji su u privatnom vlasništvu ne mogu govoriti, oni imaju pravo zauzeti strane. Kao što i Večernji list ima pravo u svojoj upravi imati patera koji kroji pola medijske slike Hrvatske.
Posljednje uređivanje od Zuska : 27.11.2013. at 10:20
Nego kako je točno rekla Krizmanić, stvarno ne znam, a zanima me?
Je li Markić izrijekom rekla da su "samohrane obitelji neprirodne"?
dijana, i tomić i dežulović su pisali o tome što su po splitu doživljavali- prijetnje, šaranje po fasadama, ubi srbina i slične folklorne elemente jednog dijela našeg naroda. činjenica da je to još uvijek nedozvoljeno, barem deklarativno, ne znači da toga nema i da se ne bi razraslo u povoljnoj političkoj klimi. a boljeg staklenika od markićke nema.
btw., čitala sam nedavno komentare (mazohist) ispod jednog istupa kekina iz hladnog piva. ispade da od zagovornika inicijative, trećina misli da on priča što priča jer je i sam peder, trećina misli da to priča jer je srbin, a trećina jer je srbin i peder. što misliti o toj retorici?
sasa, ma ne piše dežulović, a ni tomić o "folklornim" elementima dijela našeg naroda, u tome i jest tragedija, njima je to obilježje
cijelog hrvatskog naroda. a dežulović je od toga sebi izgradio karijeru.
sori na ot
što se kekina tiče, a što bih mislila- da nema i da neće uvijek biti primitivaca i nasilnika?
Posljednje uređivanje od Dijana : 27.11.2013. at 10:30
vidim da cu ipak morati uzeti malo vremena:
ako sam u brzom citanju, dobro razumjela gospodin letica ne zeli zauzimati ni jednu stranu u raspravi Protiv / Za, nego zeli da se uvazi volja naroda, te da svi glasaju po savjesti i bez straha.
ne zvuci lose, ili?
no sad pogledajmo kako je njegov text strukturiran:
pocinje sa slikom davora butkovica-buleta (primjecujete ovo bule - izraz ljubavi? i ne nisam fan butkovica, mada su mu komentari suvisli)
sto ta slika predstavlja? i cemu je ona tu?
dalje opisuje tijek referenduma i njegove protagoniste. e sad obratite paznju na atribute protagonista:
maršal anti-konzervativne revolucije Davor Butković Bule nameniti hedonist, enolog i politički kuhar
pukovnika „naše idejne fronte“: dr. Jurica Pavičić, Jelena Lovrić, Milijenko Jergović i Ante Tomić.
specijalne duhovne policije, predvođena Davorom Butkovićem i dr. Juricom Pavičićem
gorljive protivnice referenduma, psihologinje dr. Mirjane Krizmanić
dr. Mirjana Krizmanić, nepozvana i bezdušna
te
romanopisac Slobodan Novak
rijetki stavotvoritelji i ini umnici: Ivan Aralica, Milan Ivkošić, Nino Raspudić, Darko Pavičić
Željke Markić, organizatoricu prikupljanja potpisa za referendum
bivša studentica, uspješna poduzetnica, aktivna vjernica i brižna majka četvoro djece dr. Željka Markić
dakle, ako vam je slucajno promaklo jergovic je npr. pukovnik idejne fronte, a ne romanopisac, novak je romanopisac, a aralica je umnik i stavotvoritelj (ovo ne razumijem sto znacie, zna li netko)
krizmanic je bezdusna i nepozvana
a markic je uspjesna i brizna.
a letica se manirom "neutralnog" promatraca u ovom tekstu bavi medijima ???, te ni slucajno ne argumentira za opciju za?
jer text poslije klimaksa uzasnutog neutralnog promatraca, zavrsava kresendom:
Glasujte slobodno i bez straha, bez obzira jeste li ZA ili PROTIV!
jer inace, ako niste znali, nikako ne mozete glasati slobodno! a ne ne! na svakom birackom standu kad budete ubacivali papirice ce vas sacekivati mrki bule i pukovnik jergovic!
(da li je on to pobrkao zupne dvorove sa birackim mjestima))
gospodine letica
nemojte nam vrijedati inteligenciju!
i ako ste za, pa kazite to ponosno!
ps. nisam ni malo sigurna da letici bilo tko zabranjuje objavu ovakvih tekstova na "udarnim" portalima,
ali sasvim mi je jasno zasto on svoj tekt objavljuje bas na portalu, na kojim ga je objavio.
To o Dežuloviću može biti tvoj dojam, ali moj nije, a kako njegov rad pratim već 20 godina, zanimalo bi me na temelju kojih argumenata tvrdiš to o Dežuloviću?
U zemlji koja ima iskustva odvođenja ljudi zato što su drugačiji, tvoj je komentar neukusan. Ne mislim samo na odvođenja i likvidacije u 2. svjetskome ratu. Ili na odvođenja i likvidacije u nedavnim ratom zahvaćenim krajevima Hrvatske. Ali u prosincu 1991. jedne noći u centru Zagreba došli su po obitelj Zec. I ko pse ih pobili zato što su Srbi. Uključujući i dijete od 12 godina.
Unaprijed molim sve koji požele uzvratiti s argumentima tko je prvi počeo, ni primjerima gdje je ubijeno više ljudi, da unaprijed odustanu, takva vrsta argumentacije ne zanima jer ovo nije razgovor o tome. Ovo je razgovor o tome pretjeruje li Dežulović. Stvarno, mislite li da pretjeruje? Povijest bi nam trebala biti učiteljica života, a mi se sprdamo s njom. I ne možemo se pogledati u ogledalo. Zapravo, neki mogu pa im se to zamjera.