- Taj referendum, to nisu dobre ljudske namjere-

pa mislim da covjek vrlo otvoreno i jasno kaze sto misli.
sto je sigurno za pozdraviti. da je jasan, da je otvoren, da nas ne spina, okolo naokolo, pa na mala vrata.
misli da namjere referenduma nisu dobre i ljudske. vrlo jasna izjava.

koliko je tko zao, ili ne, odnosno koji ga razlozi vode, koje vrijednosti postuje i cijeni, moze prosuditi sam u nekoj mjeri, moze svoje stavove staviti u neke humanisticke okvire zapadne civilizacije u kojoj zivimo, pa odvagati,
a moze i cekati, pa vidjeti sto ce povijest reci.

nisam niti fan milanovica, niti mogu znati, sto on zeli ili ne zeli reci, pa ne bi sad interpretirala, niti je to smisleno. pa cu se prebaciti na sebe.

eto, ja npr. isto mislim, da namjere ovog referenduma nisu casne, i to sasvim otvoreno kazem. mislim takoder da uskracivanje homoseksualcima prava na brak nije humano, nije ljudski i mislim da ih takve zakonske odredbe diskriminiraju.
i to isto tako otvoreno kazem. pokusavajuci obrazloziti zasto to mislim (pri tom mi je potpuno jasno da ima puno ljudi koje moje stavove ne dijele. sto je i normalno i prirodno) ne posezem za "3 muskarca dvije ovce i pas", ne falsificiram izvjestaje i istrazivanja, ne lazem, ne brkam, posvojenje, i brak...itd..itd
i trudim se biti jako jasna u obrazlaganju onoga u sto vjerujem i sto cijenim.

ne cijenim laz i kriminal, pa shodno tome mislim da je ok da npr. razni nadani i ive sjede u zatvoru. ne privlaci me piti kavu s njima. ne bi ih ni za prijatelje.
kao ni pripadnike ku klux klana, kao ni one koji pozdravljaju za "dom spremni". i sto se "za dom spremn" stava tice, podrzavam zakone o "wiederbetätigung" (zabrana nacisticke propagande..itd.) koji su na snazi u austriji i njemackoj.

shodno tome nikako ne razumijem, smisao i cilj ovog referenduma:
sto je sustinska razlika izmedu zajednice ane i visnje, te ele i stele, koje zive vec 15 godina u stanu na cvjetnom trgu u npr. zagrebu.
jedne zive u izvanbracnoj zajednici, druge bi zivjele u bracnoj, da je moguce.
izvanbracna je ok, bracna nije ok. - tako je referndum postavljen.
dakle, sto je to sto prihvatljivost sustine i sadrzaja odnosa/zajednice ane i visnje, mijenja u neprihvatljivost te iste sustine i sadrzaja odnosa/zajednice te dvije iste osobe.
zasto je jedno prihvatljivo, a drugo ne?
ako njih dvije u tom braku rastacu drustvo (citiram incijativu, crkvu, markic), dakle rastacu one kao akteri, jer brak kao apstraktna forma, to ne moze. trebas aktivno djelovanje. djelovanje dolazi od ljudi.
dakle njih dvije rastacu drustvo. hm ako je tako, pa zasto ih ne gonimo krivicno, zasto im ne zatvorimo vrata i kazemo: halo ne mogu s tobom rucati. radis kaznjivo djelo, eticki nedopustivo.

a, ako je smisao refernduma eventualno moguce posvajanje od strane homoseksualaca (a vidimo da nije, jer se obiteljskim zakonom teoretski moze dozvoliti posvajanje), ali hipotetski, ako je rezlog referenduma posvajanje, zasto referendum nije o posvajanju?

razumijem da netko bilo kakvu istospolnu zajednicu smatra losom, te bi je zabranio. ne dijelim to misljenje, ali to je jasan stav: smatram homoseksualnost losom, opasnom..nastavite niz.., te bi je zabranio.
dakle referendum:
zabranjujemo istospolne zajednice bilo koje vrste, te homoseksualnost proglasavamo zakonski kaznjivim / da li ste za ili protiv?
to je jasan stav. to je jasan referendum.

ovaj sadsnji nije jasan. uopce nije jasan:
mi ne zelimo nikoga diskriminirati, samo branimo pravo na...
hm?

evo ilustrirat cu:
draga rosa, mi tebe nikako ne diskriminiramo (a mislim i da je ustav SAD tade vec imao odredbu o ne diskriminaciji, ali su pojedine federalne jedinice imale drukcije zakone. mc, znas li tocno?),
ali u odjelu autobusa rezerviranog za bijelce ne mozes sjediti.
mi svakako mislimo da svi ljudi jednako vrijede i imaju jednaka ljudska prava, ali izuzimamo iz toga autobuse, skole, restorane, sefovske pozicije u firmama, itd.?
mislimo li mi, da ti kao rosa manje vrijedis?
ma ni slucajno, roza, ni slucajno. mi se vodimo najvisim vrijednostima nase tradicije, humanizma, vrijednosti, mi nikoga ne diskriminiramo, mi samo branimo taj sveti autubus, svetu skolu. ne mozes unutra.
i da ne zaboravim, dodi sutra kod nas na rucak. djeca ce se jako veseliti. moja zena ce skuhati sto ti volis. ali samo pazi u koji dio autobusa ulazis.