-
Ponavljam, mislim da bi lili75 i Dijana mogle imati drugacije misljenje da u stvarnom zivotu poznaju gayove. A mozda i ne. Tu mislim da primjer dvije kcerke od Dicka Chenneya (Bushovog podpredsjednika). Mary Chenney je gay i udata za svoju partnericu. Njezina sestra Liz Chenney se bacila u politiku, prilicno desnu, i kao takva brani gayovima - i svojoj sestri - pravo na brak.
U Americi je u zadnjih 5 godina 16 drzava legaliziralo pravo gayova na brak, ali isto tako 30 i nesto drzava ima zakone koji eksplicitno brane to isto. Mozda imate sliku Amerike kao vrlo liberalne zemlje, ali to nije nimalo istina - Hollywood je vrlo mala manjina. 60% Amera ide svake nedjelje u crkvu (naprema koliko? 10% u Hrvatskoj?). Svako jutro moje cure u skoli kazu Pledge of Allegiance koji ima u sebi "one nation, under God, indivisibile". Ateisti su ovdje puno veca aberacija nego u Evropi, donekle cak i gradjani drugog reda jer tesko da politicar moze biti izabran ako se deklarira kao ateist. Katolici u vecini slucajeva nisu neaktivni, nego su na zupnom popisu itd itd.
Opcenito kad citam vijesti iz Hrvatske, kao da vidim te kulturne ratove koji ovdje bjesne, izvezene skoro doslovce u Hrvatsku. Cini mi se da je MPO a posebno NaPro tehnologija uvezena iz Omahe, Nebraska (kad sam proucavala zivotopise nekih visokih crkvenih duznosnika iz Hrvatske, sad se vise ne sjecam jel bio Pozaic, vidjela sam da je proveo neko vrijeme u tim krajevima), a Milinovicev zakon je bio kopija talijanskog. Ovo referendumsko pitanje je kao sto sam rekla tocna paralela onoga sto se odvijalo u 90-ima ovdje (i jos traje!). Ovdje postoji takva ostra podjela po kulturnim pitanjima, i to skoro tocno po politickoj osnovi, a to se sad tocno isto dogadja u Hrvatskoj, i to skoro u istim postocima (ovdje na nacionalnoj razini ima oko 30% populacije koja gorljivo zagovara desnu kulturnu opciju), a koliko se ja sjecam, to nije bilo tako kad sam ja odrastala (80-te su mi ostale u sjecanju kao vrijeme kad se svasta moglo kritizirati, bar sam tako tada citala u novinama) i da je to u Hrvatskoj pocelo tek nedavno. Ne mogu se oteti dojmu da je to namjerno tako napravljeno. (Ali isto tako se nadam da ce novi Papa krenuti u novom smjeru, i dao je izjave bas u tom smislu, da nije toliko bitno usredotociti se na kulturne ratove.) Sve, ali bas sve (osim cirilice), kontroverze u Hrvatskoj u zadnjih 5 godina su "uvezene" - MPO, zdrastveni odgoj, ovo referendumsko pitanje, i kao posljedicu imaju ostre drustvene podjele. Ovdje vec 6 godina postoji politicka paraliza - politicki kompromis vise nije moguc. To je zastrasujuce i pitam se kamo vodi - i ovdje i u Hrvatskoj.
Inace, po pitanju da li je homoseksualizam spojiv s Crkvenim naukom ili ne - vec 10-tak godina pratim blog Andrew Sullivana - gay, konzervativac, prakticirajuci katolik, ozenjen 2007 za svog partnera. www.andrewsullivan.com Covjek koji vrlo dobro poznaje teologiju, i covjek koji je jos 1989 napisao prvi znacajniji esej o tome zasto je homoseksualni brak u biti konzervativna vrednota. Kad se cita Biblija i oni dijelovi koji spominju homoseksualne cinove, to je uvijek bilo u kontekstu ponasanja koje bi bilo neprihvatljivo bilo da je homoseksualno ili heteroseksualno - npr. Sodoma i Gomora su unistene zbog toga sto su njihovi stanovnici silovali goste (bez obzira na spol), a gosti su u ono doba bili svetinja; kad se Pavao okomio na Rimljane to je bilo u kontekstu (moralno neproblematicnog za Rimljane) homoseksualnog odnosa (bez pristanka) izmedju Rimljana i njihovih (muskih) robova; itd itd. Kao i kod MPO i Biblije, tesko se je pozivati na Bibliju kao na izvor mrznje ili zabrane ili neprirodnosti - jedinu stvar koji Novi Zavjet ponavlja iznova i iznova je ljubav prema bliznjemu. Kao i slucaju MPO-a, radi se o reinterpretaciji Biblije (od strane Crkve ili cak i drustva opcenito) da bi se opravdali vlastiti stavovi.
I zadnje, oko 40% gay parova u Americi ima djecu. Samo oko 5% ima usvojenu djecu. Preko 50% usvojene djece (od strane gay parova) ima posebne potrebe. Vecina ih je usvojena starija. Konkretno, jedno dijete koje je trebalo usvojitelje a pokazivalo je suicidalne tendencije zbog toga sto je bio gay dano je na posvojenje jednom gay paru jer ce u toj obitelji naci ono sto mu treba - prihvacanje. (I da, postoji mnogo primjera ovdje kad su roditelji izbacili svoju gay djecu iz svoje kuce kad su im otkrili da su gay. Vidi ono gore, 30% Amerikanaca su zagrizeno desne kulturne orijentacije.)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma