žužy,avatar ti se kosi s duhom (defetističkim). Uz ovakav stav još bi uvijek oplođivali samo 3 stanice po starom zakonu. Zar ima netko ovdje tko misli da se zakon mijenjao sam od sebe, da su političari o tome razmišljali bez povoda? Ne, bilo je itekakvih pritisaka. Pisanja ministarstvima, političarima, povjerenstvu, saborskim odborima, ukazivanja, pritiskanja, sastančenja. Postoje pacijenati koji su gurali problematiku, ukazivali na nedostatke. Jer sustav postoji zbog pacijenata, a ne obrnuto. I nikako napraviti pomak u glavama da je to tako. Ako korisnici usluga šute, tko je motiviran nešto mijenjati i zašto? Svaka promjena zahtijeva energiju, sustav je inertan i sam od sebe se neće pokrenuti i mijenjati. Zato inicijativa treba doći od pacijenata. Postoje najave da će se budžet bolnica formirati i prema kvaliteti usluge. A na kvalitetu usluge utječe i nedostatak svega gore navedenog. I da, šutnja u ovom slučaju nije zlato. Pacijenti ne mogu nadozidati prostor, no ukazivanjem ravnateljstvu, voditelju odjela, povjerenstvu, ministarstvu mogu utjecati da se proračun za ovu djelatnost poveća, preraspodijeli i sl. I da se ovi navedeni pokrenu. Sad sjeda dobro iz onog vica "tko nije pitao, nije dobio". Neće netko drugi razmišljat o našim problemima i ničim izazvan ih rješavati. Kako to nije jasno?
Da ne bi ispalo da samo popujem tu na forumu, iza mene stoje deseci dopisa navedenim tijelima s konkretnim upitima, prijedlozima i primjedbama. Postoji nas više takvih. I iza tih akcija su postojali određeni pomaci. Eto, to je odgovor kako i zašto.