U labu poliklinike Sunce sam.sve vadila, jer iz B+ tamo salju, ali vjerujem da se moze izvaditi u bilo kojem labu, ne samo u Zg. Samo pitas da ti naprave Vitamin D (25-OH) Ako vec neko vrijeme uzimas 10000 IU, vjerojatno ce ti razina u krvi biti u granicama normale. Meni je dr.Bracun rekla da je bolje sto je vise vitamina D, a na tom blogu paleo mama sam nasla puno linkova za clanke o tome koliko je bitan vit D za plodnost. U nekim poliklinikama u svijetu ga redovno provjeravaju zajedno sa AMH, FSH prije nego prime zenu u IVF postupak.
DHEA se starenjem smanjuje i to je normalno, kao i da se plodnost smanjuje. Ako si mlada i DHEA ti je u granicama normale za tvoju dobnu skupinu, vjerojatno ga ne trebas uzimati. Ja sam ti stara koka sa punih 40 i jako niskim AMH i meni je bitno da mi je DHEA puno veci nego referentne vrijednosti za moje godine.
Sad sam googlala MTHFR i PAI, nisam se prije s tim sretala i nisam mjerila folnu u krvi. Koliko sam razumjela ti mozes uzimati samo cisti folat, jer ti se folna kiselina ne metabolira tako da se pretvori u iskoriativi folat, jel' tako? Mislim da je svima ionako bolje uzimati folat u formi u kojem ga nas organizam moze odmah koristiti bez metaboliranja i opterecenja jetre. Je li takav npr. Solgarov Folate 800mcg ( as metafolin)?

Odgovori s citatom