Kina, moguće da zbilja nalaz ne valja
Sretno vam s nalazom u Citu, nek bude bolji, javi nam svakako
Kilimanju, budeš dobila po turu zbog pesimizma
Nadaj se najboljem i biti će tako![]()
Posljednje uređivanje od perlica55 : 15.04.2015. at 11:54
I nama je ogromna razlika u nalazima iz kbc-a i cita. Po kbc-u smo 100 % neplodni .
Nakon godine pokusavanja, nalaz spermiograma na Citu je bio normospermia, a na kbc-u oligoastheno. Kako nismo željeli trošit vrijeme na insiminacije isli smo po trece mišljenje na VV gdje nam je potvrđen nalaz s kbc-a tj. oligoasthenospermia.
Cure! Dosao moj nalaz! SHCG nizak! Recite mi gleda li se nalaz progesterona za luteralnu fazu ako je rađen 21.dan ciklusa?
Pisalo je 99% nepokretnih sok mi je muž dozivia jedva sam ga nagovorila da ode u cita napravit ponovo.
hm - ovo je čudno - da je u Citu bio normo pa onda ipak oligoasthenospermia
a što je Cito predlagao nakon takvog spermiograma? Inseminacije? ako je tome tako - onda ustvari nepotrebno stvaraju troškove za pacijente s "krivim" spermiogramima=dijagnozama pa tako i nepotrebnim i bezuspješnim načinima liječenja = inseminacija!?
Posljednje uređivanje od Kadauna : 17.04.2015. at 05:05
Da dr.P. je predlagao bar tri inseminacije, pa smo odlucili ipak napravit jos jedan spermiogram na "neutralnom terenu" jer nismo zeljeli trosit vrijeme na insiminacije ako nema ni najmanje sanse, a opet nam bilo zao odmah na IVF ako ima iti malo sanse.
Do trudnoce smo dosli pomocu IVF/ICSI postupka
Nama je nalaz sgrama u kbc-u bio oligoasteno sa 99% nepokretnih i jako mali broj spermija (niti 1 mil), nakon toga muž je napravio i u Cita, nalaz ja bio također oligoastenospermia, samo malo bolja pokretljivost i veći broj (1,2 mil), al i dalje je to bio loš nalaz. Dr. nam je odmah predložio ICSI s obzirom na nalaz što je logično.
Ne mislim da bi dr. P ili bilo koji drugi predlagao inseminacije ako smatra da nema šanse za za uspjeh, već suprotno, predlaže najbolje moguće rješenje.
Nalazi sgrama u Cita i kbc-u jesu različiti, tj. u kbc-u su lošiji jer u Cita imaju bolju aparaturu, al eto u našem slučaju nalaz ipak nije bio toliko različit, mislim u Cita je bolji, al dijagnoza je ista.
Pozdrav,curke.
Ja vas špijam s vremena na vrijeme,nisam nešto aktivna.
Al kad sam pročitala ovo o s-gramima,morala sam se javit.
MM je u KBC Splitu dobio nalaz oligo-astheno da bi samo tjedan dana nakon toga u CITO imao normo.
I to vam u Splitu, nažalost, nije ništa neobično.
Netko je napisao da KBC ne priznaje s-grame iz CITa,al barem iz mog iskustva to nije točno.
Doktorica nije niti komentirala,a kamo li prigovarala ili ne prihvatila nalaz.
Ono što je bitno u ovoj priči je način na koji sam saznala da je s-gram MM napravljen u CITu točan. A dugo je i mene mučilo koji od ta dva je pravi.
Bili smo na AIH u KBCu i kad je biologica (nažalost ne znam joj ime) donijela uzorak MM komentirala je kako su momci u izvrsnoj formi.
Ne bi to rekla da MM ima oligho-astheno.
Što se ovih radova tiče,nemojte se nadat ni u najluđim snovima da ćete upast u postupak prije rujna. To sam već jednom i pisala.
Ja sam se prebacila kod drugog doktora jer mi je dosadilo čekat da se dr.Marušić vrati s bolovanja.
Mislim da se ona u KBC neće vratit jer mi je još na konzultacijama u listopadu rekla da čeka da joj istekne ugovor i da bježi odande. Čisto da znate tu informaciju,ako ima tko kod nje.
Ja sam sljedeći tjedan na konzultacijama za svoj 2 AIH.
Trebala sam odavno otići,al sam najprije nju čekala,pa sam se prebacila kod dr.Mršića,da bi mi otkazali termin i napokon sam dočekala.
Mrzim kako se to sve otegne....
Želim vam svima sreću u postupcima.![]()
Držte i vi meni fige.
Ako netko zna,jel daju u KBCu neki drugi lijek umjesto Klomifena?
Ja sam očajno reagirala na njega (1 folikul svaki put),a imala sam grozne nuspojave.
daxy, ja sam isto samo jednom i to u kbc-u koristila Klomifen i nije mi odgovarao, imala nuspojave, bilo je folikula kod mene, endometrij tanji nego inače, ali te nuspojave su bile najgore. Ne bih ga više uzimala da idem opet. Femara mi sasvim odgovara.
Daxy .....slabo sam te skužila ,ti si na postupku u kbc-u ili ? Kako misliš da se nenadamo upast u termin prije rujna ? Meni je dr . B rekao da dođem početkom 5 mj. (Ako su radovi gotovi ).
Drage cure, početak 5 mjeseca za koje vas naručuju da dođete u KBC Split je za 13 dana.![]()
Jasno je da radovi na humanoj nisu gotovi, a kad će biti-ne zna se. Jesen, zima ove godine... izgledniji su za početak rada humane u Splitu nego početak 5. mjeseca.
Postupci se u KBC Split ne provode više od pola godine. Sigurno je velik broj neplodnih parova uskraćen za liječenje, ali je li netko upućivao dopise o tome Ministarstvu zdravlja? Što je Ministartvo zdravlja odgovorilo?
Moguće je lako da će ispsasti da KBC Split počinje raditi mpo postupke nakon godinu dana od prestanka rada u prosincu prošle godine. Godina dana čekanja na postupke nekim će parovima značiti razliku između imanja i nemanja djeteta.![]()
Meni radi veliku razliku jer sam trenutno 41 ipo god. a po zakonu se može do 42.
Tal, koliko si ti ve dugo u pokušaju da dođeš do mpo postupka?
Sa toliko godina, zbilja ne bi smjela čekati niti dan. Znam da ti sitacija nije bajna oko odlaska u Zg, ali reproduktivna spsobnost žena u ovim godinama rapidno se srozava. Nama u ovim reprodukcijskim godinama doslovno svaki dan je važan.
Što se tiče Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji:
http://www.zakon.hr/z/248/Zakon-o-me...nutoj-oplodnji
članak 10., stavak 4 kaže ovo:
(4) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ima žena u pravilu do navršene 42. godine života. Liječnik koji provodi postupak medicinski pomognute oplodnje, iz osobito opravdanih zdravstvenih razloga može omogućiti pravo na medicinski pomognutu oplodnju i ženi nakon navršene 42. godine života.
Znači, o nastavku prava na liječenje na teret osiguranja za ženu koja je napunila 42. godinu odlučuje liječnik koji provodi mpo postupak.
Na žalost, u našim bolnicama se već dvije godine automatski uskraćuje pravo na liječenje mpo postupcima svim ženama koje su napunile 42. godine bez obzira na stanje njihovih preostalih reproduktivnih kapaciteta.
Jasno je da generalno gledajući žene visokih repoduktivnih godina imaju male šanse za uspjeh mpo liječenja, ali je i sa medicinskog stajališta jasno da biološki kapaciteti ne moraju biti u skladu s kornološkom dobi. Nezakonski je i neetično uskratiti liječenje ženi koja ima dobre nalaze i kod koje postoje realne šanse za rođenje djeteta.
Tako imamo žena koje su npr. prije navršene 40 godine opasno blizu menopauzi i imaju slabe pokazatelje reproduktivne spsobnosti (visok FSH, nizak amh, mali broj antralnih folikula), ali one imaju pravo na liječenje na teret hzzo-a, dok s druge strane žena od 42 godine koja očuvane reproduktivne kapacitete npr FSH 7, amh 19 pmol/L i 14 antralnih folikula automatski gubi pravo na liječenje.
Ovakvo postupanje naših mpo specijalista u bolnicama predstavlja dobno-spolnu diskriminaciju žena i uskraćivanje prava na liječenja.
Stav je Ministarstva i HZZO-a oko ove problematike 42+ usklađen sa zakonom i kažu da žene koje imaju očuvani reprduktivni kapacitet imaju pravo na liječenje ako o tome tako odluči njihov mpo liječnik.
Zakon je jedno, a praksa drugo. Činjenica je da žene koje su navršile 42. godine bez obzira na reproduktivne pokazatelje već 2 godine u našim bolnicama ne ostvaruju pravo na liječenje.
Mislim da je ovo pitanje o kojem bi se trebalo obavjestiti Pravobraniteljstvo, da se ispita usklađenost prakse i Zakona.
Posljednje uređivanje od Inesz : 18.04.2015. at 09:19
Dobar vam dan.
sara10,ja sam na 1x1,kao i na 2x1 i 3x1 Klomifen dobivala samo 1 folikul.
Zadnji put sam ga pila 3x1 i imala sam grozne nuspojave: nekontrolirano znojenje,napadaji vrućine,... al najgore od svega je bilo titranje slike pred očima,nisam bila sposobna hodat ravno,a kamo li sjest za volan. Jednostavno mi se ne isplati. Radije ću ići na prirodni AIH,nego na stimulaciju Klomifenom.
Još gore od ovih nuspojava je da mi je ciklus bio totalno poremećen. Taj ciklus (AIH) mi je menstruacija kasnila 20 dana (došla 20. dan poslije zadnjeg Utrića),a sljedeći mi je uranila 15 dana. Tek 3. ciklus sam imala normalno ovulaciju i menstruaciju na vrijeme.
tal,da ja sam u postupku u KBCu Split. Ne znam jesi li kako bila u zgradi rodilišta,al ako si blizu,poviri tamo pa vidi kako radovi (ne)napreduju.
Svaki laik može na prvi pogled vidjeti da nema teorije da to bude završeno da se s postupcima krene u 5. mjesecu.
Ja sam u postupku AIH (njih rade),al da mi gori pod nogama ne bih čekala ni dana,nego bih se uputila u Rijeku ili Zagreb,pa makar u autu spavala.
Mislim lažu nas od 11.mjeseca kad su počeli govorit da će se postupci radit iza sv.Tri Kralja.
Od tada datum početka rada Humane reprodukcije odgađaju mjesec za mjesec.
U siječnju su rekli krajem veljače,u veljači da će početkom ožujka, u ožujku odgodili za travanj i sad u travnju govore da će u svibnju napokon krenuti?
Ja ne znam zašto im itko vjeruje?
Iskreno meni je sada svejedno jer imam još 2 AIH ispred sebe i 15 godina za IVF postupke.
Suosjećala sam kao žena,al kad vidim da oni kojima je bitno ne poduzimaju ništa i šute ko zaliveni,šutim i ja.
Daxy ja sam slala upite na razne adrese i bez odgovora na žalost tako da ne šutim . Živim 80-tak km od st i nemogu svako malo putovat i nadgledat radove a telefonski nedaju takve informacije . Da vrime mi je na isteku ali to šta kažeš spavat u autu je nemoguče ...u autu se nemožeš kupat i živit skoro misec dana bez stresa . Za iči u zg na postupak znači ponovo sve preglede i nalaze napravit , novi doktor nova pravila , naći stan za taj period itd . mislim da nije baš to ni jeftin sport jer bi onda išli preko privatnika a ne kbc-a. No šta je tu je ja sam sa postupkom krenila sa 38 god. i imala par operacija i u 40-toj u 10 mj. imala prvi postupak sa 6 blastica stim da su dvi stavili a četri ostavili ...međutim nije uspio ni jedno ni drugo i onda sljede famozni radovi koji traju više nego li gradnja piramide u egiptu . U međuvremenu amh rezerva mi opada i hormoni malo luduju a ja bi trebala izdržat i bit skulirana ....kako ?
Inesz ja sam imala lani jedan postupak i sad čekam da sagrade tu sobu da mogu dalje .....užas . Nadam se da če mi dr. nekako opravdat i dogodine u prvom mj. kad napunim 42 da ču moći dalje na besplatne postupke jer nisam ja kriva šta im triba godinu dana da renoviraju jednu prostoriju .
Kilimanju, kak si?? Kakvo je stanje??
Ak se ne varam, danas si 7dpt...
Navijam za visoku betuuuu![]()
Da i ja sam se bas danas sjetila kilimanju.
Danas je 7 dnt....joj kako to vrijeme leti.
Kilimanju javi se![]()
Mogao bi i testic uskoro![]()
Cure moje, nema bete prije pon, jučer primila 2.brevactid pa moram čekat ponediljak da se očistim od hcg-a. Nikakve simptome nemamje, 7.dan nakon ET je.
Može li mi netko reći kako izgleda AIH ? Koje pretrage treba prije obaviti i je li postoji netko od vas da mu je uspjelo putem tog postupka dobiti dijete?
Kina za AIH- inseminaciju treba imati uredne briseve, papa test i HSG... Žena treba imati krvnu grupu i rh faktor, oboje partnera biljege na HIV i hepatitis, te M dobar spermiogram...
Curke vele da postupak nije bolan... Rodnica se dezinficira, uvede se kateter i ubrizgaju spermiji...
Uspješnost, ak se ne varam je 10%...
Nisam bila u postupku, pa detalje ne znam... Bude netko od cura detaljnije napisao![]()
Splicanke moje,znate li gdje se na firulama vadi beta i za koliko nalaz bude gotov?
angie u centralnom lab.Bude gotov oko 13 h.
Zlatica znaci isti dan bude gotov?? I jos jedno pitanjce do koliko h se vadi? Hvala puuno na odg.
da isti dan.vade mislim do 9,nisam sigurna...ja sam nekako odma išla oko 7 i išla po nalaz oko 13.
lipo je sta u privatni lab.šalju mailom oko 10-11
Angie, dal ti to čekaš betu??? Sretnooo
Kilimanju, gdje si??? Kolko još?![]()
Perlice cekam betu dapisala sam na sv.Duh,ali tek u cetvrtak vadim beticu posto mi je transfer bio u pon.
Cure, treba mi par informacija...kakvo je vaše iskustvo sa CITO klinikom...i dr Poljakom...kakvi su im uslovi...kontaktirala sam ga i čini mi se ok, ali...dijagnoza je azoospermija...u suštini je li iko od vas sa ovakvom dijagnozom kod njega šta pokušavao? Nizam iz HR pa zato pitam...
Čekamo ponediljak za betu..imam grčeve kao pred m. Javim rezultat.
Zasto, kod mog muza je azoospermija. I u citu smo prosli 3 postupka, bezuspjesna. Inace muzu nadju u centrifugatu spermije. medjutim dr.poljak nam ne savjetovao da odustanemo
Kilimanju i angie, želim vam od srca visokeee betice, sretno objema
Zašto, meni je dr. P ok, brutalno iskren, bez imalo uljepšavanja situacije... Čak me na konzultacijama šokirao kolko je direktan.. Nakon par dana sam zbilja procesuirala u glavi ono kaj je reko, i svaka rečenica je bila na "mjestu". Na postupku još nismo bili, pa detalje ne znam. Embriolog je jako fin, medicinsko osoblje klinike je jako ljubazno...
Hvala ti perlice![]()
![]()
Hvala perlice, valjda cemo docekati nase betice![]()
hormoni kod mog muza su ok. Dr.poljak nam je savjetovao nakon tri bezuspjesna postupka sto smo radili u citu , da odustanemo. Ili da muz uradi micro tesu, a koju oni u citu rade. mozda cemo probat jos nedanput, posto muzu nadnju spermija u centrifugatu, malo al nadju. Ako ne onda micro tesu uradit
Ja znam za jedan slučaj para sa azospermijom kojemu je uspjelo u Cita nakon više postupaka. Ne znam sad detalje kako su se spermiji vadili, al je uspjelo. Inače, sve pozitivno o dr. i klinici.
Ne znači da nema više parova sa azzo kojima je u Cita uspjelo, nego kažem da znam par kojem je.
Kilimanju, gdje si????? Kakva je beta?
Nadam se iskreno da je fina, trocifrena![]()
Čekam još, oko 6 javim.
Beta 1158 valjda su mi oči OK
13-i, još ne virujem.