Pokazuje rezultate 1 do 20 od 20

Tema: Čije prezime će nositi dijete?

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno Čije prezime će nositi dijete?

Drage forumašice. Imam pitanje vezano uz mog nećaka ili nećakinju koji se ima roditi u lipnju iduće godine. Moj brat je u nevjenčanoj vezi sa ženom koja se rastavila u listopadu ove godine. Ostala je trudna, a odlučili su da će se vjenčati poslije rođenja djeteta. Problem je nastao kada su dobili od nekoga informaciju, da ukoliko ona rodi dijete 300 dana iza razvoda, da će njihovo dijete nositi prezime njenog bivšeg supruga. Nakon razvoda nije vratila djevojačko prezime. Zanima me je li to točno?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, u ovom trenutku zakon je takav, 300 dana od pravomocne presude
    ali, ako se vjencaju prije rodjenja djeteta, prezime ce biti njegovo

deeeyoo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Beba će dobiti njeno prezime. To je neovisno koliko dugo je prošlo od razvoda. Ja sam godinama razvedena i nosim (zbog druge djece) još prezime bivšeg. I bebica je isto dobila moje prezime zbog toga što nisam vjenčana za novog supruga.
    No, kada bude prijavljivala bebu, neka otac djeteta ide s njom. Tamo neka on da izjavu da je otac djeteta i isti tren se mjenja u njegovo prezime. Tako je kod nas bilo. Jedino što doživotno ostaje je upis, da je djete "... rođeno Matić (npr.)".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, mozda nije problem prezime nego ime oca

dvije moje prijateljice su imale ovaj problem da su morale kao oca upisati bivseg supruga jer je razvod tek postao pravomocan, a nisu bile u braku s ocem djeteta

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

djete bi bilo i rođeno Matić, ako je to njeno prezime, jer sva djeca prvo dobijaju prezime po majci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zbog zaštite djeteta zakon je uredio da se do 300 dana nakon pravomocnosti razvoda u rubriku ime oca upisuje bivsi suprug
    u tome su prilicno rigidni cak i ako dodju oba, i bivsi suprug i sadasnji partner, u maticni ured "objasniti stvar"

moram vidjeti kako je to uredjeno u prijedlogu obiteljskog zakona koji je bio nedavno na javnoj raspravi

oko ovog je i lesar imao u saboru prigovora prije par godina

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Najmanje je bitno čije će prezime nositi beba, to se lako promijeni.

Puno je veći problem što će bivši muž biti upisan kao otac djeteta po sili zakona, ako nije prošlo 301 dan od punomoćnog razvoda do dana rođenja. Znam takav slučaj i znam da je potrajalo godinama rješavanje.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Najmanje je bitno čije će prezime nositi beba, to se lako promijeni.

Puno je veći problem što će bivši muž biti upisan kao otac djeteta po sili zakona, ako nije prošlo 301 dan od punomoćnog razvoda do dana rođenja. Znam takav slučaj i znam da je potrajalo godinama rješavanje.
    Da li to vrijedi ako je u novom braku? Ja bi se na njenom mjestu hitno razvela i udala za oca djeteta prije rodjenja, onda bi mu po zakonu valjda upisali kao oca majcinog trenutnog muza.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 26.11.2013. at 19:16

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    djete bi bilo i rođeno Matić, ako je to njeno prezime, jer sva djeca prvo dobijaju prezime po majci.
    Nisam sigurna da je ovo tocno. Cinjenica je da se u bolnici vodi pod majcinim prezimenom, no ako oba roditelja dodju u maticni i sporazumno daju prezime djetetu, bilo ocevo ili majcino, ne vidim kako bi dijete i prije toga moglo imati prezime upisano. Naravno, to ne znaci da neki maticari ne provode mozda svoju (samo)volju...

Uostalom moja djeca imaju razlicita prezimena od mene (samo ocevo, a ja imam svoje djevojacko + mm-ovo) pa nemaju nikakvih promjena prezimena u knjigama...
    Posljednje uređivanje od sillyme : 26.11.2013. at 19:20

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Sad sam jos jednom procitala originalno pitanje. Znaci ona vec je razvedena. Ako nije proslo 300 dana upisat ce se kao otac njen bivsi, neovisno o majcinom sadasnjem prezimenu i priznanju djeteta od strane oca. Mislim da joj je stvarno najprakticnije da se vjencaju, puno je to jeftinija i manje komplicirana prica od kasnije zavrzlame s tuzbama za utvrdjivanje ocinstva i sl...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako se vec planiraju vjencati i ako im je vazno da je bioloski otac upisan kao otac djeteta, nek se vjencaju prije

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zar to nije oboriva pretpostavka?

otac djeteta daje izjavu priznanja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

sad guglam i ne mogu naci (osim nekih postova koji kazu da je to nemoguce) priznanje ocinstva prije rodjenja djeteta. :/

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Obiteljski zakon članak 60. kaže
    Priznanje očinstva začetog, a još nerođenog djeteta, proizvodi pravni učinak ako se dijete rodi živo.

Inače ima odredbe za sve, tako da treba malo proučiti
    http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon

Najbolje je da što prije odu u Matični ured i pitaju sve detalje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Beti ovo je malo kompliciranija situacija u kojoj treba osporiti zakonsku pretpostavku.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Prije 4 godine sam sama bila u toj situaciji se i udala se prije rođenja djeteta jer drugog rješenja nije bilo, osim naknadnog osporavanja očinstva, a vjerujete mi da sam pošteno namaltretirala žene iz Matičnog....

Datum pristupanja
    Nov 2013

Početno

Bome, ovo nije laka tema. Rado bih im pomogla, ali ocito je da bi im bilo najpapmetnije da se vjencaju. Makar na opcini da potpisu, pa poslije u crkvi, ako vec zele. To je ionako samo komad papira. A, ustedit ce im zivaca i nerviranja. Hvala svima na iscrpnim informacijiama. Sve cu im prenjeti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako im je svejedno, onda nek to rijese najjednostavnije

jer jasno je zasto je u zakonu tako, da ne bi majka nakon razvoda trebala dokazivati da bivsi suprug otac djeteta
    nazalost, praksa je takva da je dosad nekim roditeljima to zagorcalo zivot, pa ako se vec zele vjencati, mozda je najjednostavnije to napraviti koji mjesec prije

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prijateljica mi je sad u takvoj situaciji i unatoč tome da je bivši muž izjavio u matičnom uredu da on nije otac, a pravi otac da on jest- upisan je bivši muž po sili zakona.
    Raspetljat se to može i mora jedino na sudu. Njima prvo ročište još nije zakazano, a maleni danas već ima točno tri mjeseca.
    Koliko će to na kraju trajati samo nebo zna.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •