Pokazuje rezultate 1 do 9 od 9

Tema: drugačiji posao (u istoj firmi) nakon porodiljnog?

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno drugačiji posao (u istoj firmi) nakon porodiljnog?

kroz par mjeseci počinjem raditi, i kroz neka šuškanja i sticajem okolnosti (neka tuđa bolovanja i porodiljni itd) čini mi se da bi mi poslodavci mogli ponuditi drugo radno mjesto.
    u suštini je to vrlo slično (procedure su skroz iste) kao ono što sam do sad radila, samo je riječ o nečem drugom.
    radi usporedbe, kao da sam npr. profesor u školi, pa sam do sad predavala hrvatski, a od sad engleski ->sve je isto, ali opet, skroz drugačije.
    ne mogu reći da ne bih to znala raditi, ali će mi trebati puno više vremena da se u to ufuram nego u svoj stari posao.i mislim da ne bi bilo nikakve "stimulacije"

mene zanima da li ja to mogu odbiti, da li oni smiju to itd?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sad baš mi usporedba nije na mjestu ako ne znaš engleski, možeš li konkretnije navesti kaj je.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kuzim,kaj hoces reci. To se cesto dogada u nasoj firmi. I u ugovoru pise da nas mogu rotirati po cijeloj zupaniji,radno mjesto promjena (slicno,isto...). Da vidis s nekim iz firme,kadrovska sl...

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj littletunafish prvotno napisa Vidi poruku
    kroz par mjeseci počinjem raditi, i kroz neka šuškanja i sticajem okolnosti (neka tuđa bolovanja i porodiljni itd) čini mi se da bi mi poslodavci mogli ponuditi drugo radno mjesto.
    u suštini je to vrlo slično (procedure su skroz iste) kao ono što sam do sad radila, samo je riječ o nečem drugom.
    radi usporedbe, kao da sam npr. profesor u školi, pa sam do sad predavala hrvatski, a od sad engleski ->sve je isto, ali opet, skroz drugačije.
    ne mogu reći da ne bih to znala raditi, ali će mi trebati puno više vremena da se u to ufuram nego u svoj stari posao.i mislim da ne bi bilo nikakve "stimulacije"

može te prebaciti na novo radno mjesto, ali pri tome nesmiješ biti degradirana (znači prijeći na "niže" radno mjesto) i ne smije ti smanjiti plaću...
    kroz par mjeseci može ti napraviti što hoće...

Pravo povratka na prethodne ili odgovarajuće posloveČlanak 73.
    (1) Nakon proteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta sukladno posebnom propisu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.
    (2) Ako radnik prestane koristiti pravo iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac ga je dužan vratiti na poslove na kojima je radio prije korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka, u roku od mjesec dana od dana kada ga je radnik obavijestio o prestanku korištenja tih prava.
    (3) Radnik koji se koristio pravom iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje, ako je došlo do promjene u tehnici ili načinu rada, kao i sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi ima pravo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ključna riječ je PONUDITI. Ne znam kako je kod tebe, ali mene su zvali na razgovor i to dosta prije nego sam se trebala vratiti nakon dvostrukog porodiljnog. Ponudili su mi mjesto koje je bilo i bolje plaćeno i odgovornije, osigurali pripreme za to itd. Nisam imala primjedbi na odnos poslodavca, ali nisam dugo izdržala na tom poslu (2,5 godine) jer mi je uz dvoje male djece bilo vrlo teško raditi zahtjevan posao.

Moj ti je savjet da s poslodavcima porazgovaraš svakako o tome što se od tebe očekuje i kako možeš na to odgovoriti obzirom na dijete. Sretno!

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Citiraj Boxica prvotno napisa Vidi poruku
    može te prebaciti na novo radno mjesto, ali pri tome nesmiješ biti degradirana (znači prijeći na "niže" radno mjesto) i ne smije ti smanjiti plaću...
    kroz par mjeseci može ti napraviti što hoće...

Pravo povratka na prethodne ili odgovarajuće posloveČlanak 73.
    (1) Nakon proteka rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog dopusta, dopusta radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju te mirovanja radnog odnosa do treće godine života djeteta sukladno posebnom propisu, radnik koji je koristio neko od tih prava ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava, a ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, čiji uvjeti rada ne smiju biti nepovoljniji od uvjeta rada poslova koje je obavljao prije korištenja toga prava.
    (2) Ako radnik prestane koristiti pravo iz stavka 1. ovoga članka, poslodavac ga je dužan vratiti na poslove na kojima je radio prije korištenja prava iz stavka 1. ovoga članka, u roku od mjesec dana od dana kada ga je radnik obavijestio o prestanku korištenja tih prava.
    (3) Radnik koji se koristio pravom iz stavka 1. ovoga članka ima pravo na dodatno stručno osposobljavanje, ako je došlo do promjene u tehnici ili načinu rada, kao i sve druge pogodnosti koje proizlaze iz poboljšanih uvjeta rada na koje bi ima pravo.
    sve to lijepo zvuči na papiru, a zapravo u praksi nije tako, evo ja radi u firmi koja se bavi trgovinom na veliko i malo, i kod nas kad odeš na porodljni ne znači da ćeš se vratiti na radno mjesto koje si do sad radio, to se većini radnih kolegica desilo, ja sam recimo prije porodiljnog bila voditelj jedne poslovnice i na sreću sam vraćena kasnije na isto radno mjesto samo udaljeno 30km od kuće, dok sam prije porodiljnog radila 3 km od kuće, prijateljica mi se vratila sa porodiljnog prije dva mjeseca i isto je bila voditelj posloavnice prije porodiljnog i sad je vraćena na mjesto običnog radnika i na manju plaću, i tako x njih...
    odgovor je ako ti ne paše ima tko hoće

Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

da svima odgovorim po redu:
    jelena.O -> to je bio primjer za nekoga tko je završio i zna oba jezika, haha. stavi bilo što drugo - matematika i fizika
    neki drugi primjer: trgovački predstavnik, pa ga se prebaci da prodaje novi asortiman, ili na novi teren. ili radnik u laboratoriju, pa ga se prebaci na novi stroj... znači, ja jesam za to obučena (recimo), ali nisam nikad to radila i potrebno je duže da se uhodam nego da se vratim baš na svoj posao koji sam ostavila.

Boxica
    da li se razumiješ malo više u iščitavanje zakona? kod mene je slučaj da nije prestala potreba za mojim poslom (nisu ga ugasili), nego trenutno je na njemu zaposlena moja zamjena. znači varijanta bi bila da zamjena ostane na mom poslu, a ja da dobijem to drugo radno mjesto.

Sanja, kod nas je kadrovska uvijek u službi poslodavca, nema baš koristi od toga

Peterlin možda sam se prepolitički korektno izrazila. pod "ponuda" mislim "prisila". dobro, ne tako strogo, ali kod nas često budu te ponude koje baš i ne možeš odbiti...
    mene najviše zanima da kad do razgovora dođe, imam i neke adute u rukavu za pregovor. smatram da ako žele napraviti tu rošadu, bilo bi fer da ponude makar 100 kn veću plaću ili bilo što da dokažu dobru volju.

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj leptirići prvotno napisa Vidi poruku
    sve to lijepo zvuči na papiru, a zapravo u praksi nije tako, evo ja radi u firmi koja se bavi trgovinom na veliko i malo, i kod nas kad odeš na porodljni ne znači da ćeš se vratiti na radno mjesto koje si do sad radio, to se većini radnih kolegica desilo, ja sam recimo prije porodiljnog bila voditelj jedne poslovnice i na sreću sam vraćena kasnije na isto radno mjesto samo udaljeno 30km od kuće, dok sam prije porodiljnog radila 3 km od kuće, prijateljica mi se vratila sa porodiljnog prije dva mjeseca i isto je bila voditelj posloavnice prije porodiljnog i sad je vraćena na mjesto običnog radnika i na manju plaću, i tako x njih...
    odgovor je ako ti ne paše ima tko hoće
    gle, žena je pitala jel smiju...
    ja sam joj napisala kako bi trebalo biti, ali naravno da nigdje nije tako...
    ja osobno sam doživjela da su mi htjeli dati otkaz kao višku i to nakon povratka s RD zbog gubitka djeteta (u mom slučaju blizanaca) dok nisam digla gadnu frku i priprijetila inspekcijom

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Boxica
    da li se razumiješ malo više u iščitavanje zakona? kod mene je slučaj da nije prestala potreba za mojim poslom (nisu ga ugasili), nego trenutno je na njemu zaposlena moja zamjena. znači varijanta bi bila da zamjena ostane na mom poslu, a ja da dobijem to drugo radno mjesto....
    shvatila sam ja što je situacija kod tebe...
    e sad pitanje je zašto oni to rade u tvom slučaju jer su moguće dvije opcije:
    1.da je tvoja zamjena bolja od tebe pa ju pošto poto žele i dalje tamo
    2.misle da ti jednostavno možeš više i žele te ajmo reć potaknuti da se više iskažeš na istom, a opet malo drugačijem mjestu
    treća stvar je da ti još uvijek ništa sigurno neznaš nego si čula nekakva šuškanja...

dakle, definitivno prije nego ti istekne RD (neka 2-3 tjedna ranije) odi u firmu pozdraviti ljude pa ćeš vidjeti kako tko diše (prethodno se najavi)

što se tiče zakona, ovaj dio o prestanku potrebe je napisano u zakonu vezano za dio u kojem se ženama jednostavno daje otkaz nakon povratka s RD pa se zapravo poslodavce želi spriječiti u tome iako svi znamo da je to prosto nemoguće

dio koji se tebe tiče je da ukoliko te tvoji žele prebaciti na novo radno mjesto ono mora biti u tvom ili višem rangu uz istu ili višu plaću
    ukoliko te žele degradirati uvijek se možeš pozvati na inspekciju na radu
    praksa je, nažalost, kako je i leptirići rekla potpuno drugačija...sam Zakon o radu i nema nekakvog utjecaja i to pogotovo kod privatnika pa i prijetnje inspekcijom i svađanje ti samo može donijeti trenutni otkaz ili maltretiranje i mobing na poslu dok ti sama ne daš otkaz
    dakle, čitaj između redaka, ako te se firma želi riješiti, uvijek će naći način...jer svatko je zamijenjiv

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •