Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
Naravno da moje malo dijete jedva prepoznaje sebe u ogledalu, o brandovima da ne pričam... Međutim, prije par godina sam čitala o istraživanju u Americi u kojem su djeci pokazivali siluete 10-ak predmeta i više je djece prepoznalo bocu Coca-Cole (onu staru staklenu) nego jaje.
Prije godinu dana vrli goli kuhar Jamie Oliver napravio je dokumentarac kojim me napokon osvojio, o losoj kvaliteti hrane u britanskim skolama. Sam dokumentarac je osvojio hrpetinu nagrada s punim razlogom, a ja sam sve epizode odgledala kao da se u najmanju ruku radi o raskosnoj BBCjevoj ekranizaciji nekog od romana Jane Austen.

Kljucna scena za mene je bio sat u skoli kada Jamie klincima pokazuje slike voca i povrca, a oni krenu lupati njihove nazive. Tako je poriluk bio sve osim poriluka, articoku nikad nisu vidjeli, a i jadna mrkvica vulgaris se nacekala dok su je identificirali.

Onda je Jamie izvadio slike brandova fast-fooda i sve do jednog su prepoznali, nadvikujuci se i nadglasavjuci ko ce prije reci tocan odgovor. Jeza.

Citam neki dan (vecernjak on-line?) clanak o prehrani u hrvatskim skolama, automatima za slatkise i sokove, tjestenini sa upitnim umacima (koje skolska uprava smatra hranjivima) pa me spopada blaga tuga jer vidim kud to ide. Iskreno se nadam se nece doci do faze kojoj svakodnevno svjedocim u drustvu koje pada na nos na temeljnim ispitima zdravog razuma, a onda utjecajni pojedinci i udruge svim silama nastoje od Vlade iskamciti nesto malo novca da se stanje krene popravljati. No to je vec za neku drugu temu...