Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Magnetna resonanca, par pitanja

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Magnetna resonanca, par pitanja

Ako netko ima uvida u situaciju...
    Koliko se ceka na MR koljena preko socijalnog i moze li se to ikako ubrzati.
    Kod privatnika nam je malkice preskupo obzirom na trenutnu situaciju.

I jos jedno nevezano...zvala u bolnicu i neka zena mi rece da je jednom nas cijenjeni ministar zdravstva izjavio da ukoliko bilo sto (pretragu, operaciju i sl) ne mozemo preko socijalnog napraviti u roku mjesec dana, da napravimo kod privatnika i da ce Ministarstvo refundirati trosak. Nekak mi to sve smrdi, mozda je netko bolje upucen?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne znam za ovo što pitaš, ali ti mogu preporučiti da se raspitaš koliko traje pojedino "slikanje" kod privatnika u odnosu na javne ustanove. Naime, magneti, sonde, algoritmi... sve to priličnom brzinom napreduje, a posljedica je sve kraće trajanje postupka. Postoji stanovita razlika između nepomičnog ležanja sat vremena (uz buku poput čekićanja) i petnaest ili pet minuta.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako je stvar ozbiljna, ubrza se tako da se čovjek primi u bolnicu. Inače, moraš obaviti 100 drugih pretraga koje su zajedno 80% pouzdane u odnosu na MR, i to ti otvoreno kažu, ono, ionako ćete morati na MR ali prije toga morate na ct, rtg kralježnice uzduž i poprijeko, mioblabla... pa se zbilja pitaš tko je ovdje lud, jel ove pretrage obavljaš u paralelnom svemiru pa ne koštaju...
    Tako se kod mene sumnjalo na MS, platila sam privatno MR i doznala da mi život zagorčava vratna kralježnica a ne mozak. Poslije odbiješ od poreza

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mamazika, ja moram na taj mioblabla...
    je li bolje ići na strujni ili laserski, znaš li?

Chiarra

Početno

Ja sam radila mr ali se uzasno dugo cekalo a ja nisam imala vremena pa sam platila...al su se unatoc tako viskoj cifri koju sam im ostavila ponijeli grozno prema meni. Ja nisam radila mr koljena nego hipofize ali mislim da je aparat isti pa se isto i ceka...ne znam,mozda nisam u pravu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam radila prije 1,5 godinu MR glave na SD. Naručivalo se tjedan dana unaprijed, za slijedeći tjedan. I uputnicu je trebao potpisati doktor. Meni je potpisao neurolog kod kojeg sam išla na SD i koji me je i uputio na MR.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Meni su na SD rekli 2-2.5 mjeseca, ali zato sam zvala i Vinogradsku i rekli 3 tjedna, pa cemo navjerojatnije tamo. Nekako mi se ne daje lova privatniku, iako bi to bilo puno prakticnije...

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Raspitaj se o jačini aparata, to je dosta bitno! Možda je ovaj u vinogradskoj lošiji (tj. slabiji) pa je zato manja gužva na njemu. Ne tvrdim da je, nagađam, ali kad već zoveš i pitaš provjeri i to.
    Znam da poliklinika u Nemetovoj ima dobar MR, možda imaš policu dopunskog osiguranja pa da odeš tamo??
    Ako se (ipak) odlučiš za privatno, preporučam Neuron (Šalata) -> najjači aparat, ljubazni, drugi dan dođeš na red u vrijeme koje ti paše (ja bila u 19h).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Koliko dugo je tamo trajao pregled?

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Koliko dugo je tamo trajao pregled?
    cca 1/2h, sa kontrastom. Možda i koju min. više, stvrno ne znam točno. Napominjem da sam ja radila MR glave.
    Zašto pitaš?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj ekica prvotno napisa
    Znam da poliklinika u Nemetovoj ima dobar MR, možda imaš policu dopunskog osiguranja pa da odeš tamo??

Jel tamo besplatno ako imamo dopunsko, posto ga eto imamo

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cca 1/2h, sa kontrastom. Možda i koju min. više, stvrno ne znam točno. Napominjem da sam ja radila MR glave.
    Zašto pitaš?
    Znatiželja. Znam da su nekim suludim algoritmima uspjeli dosta skratiti postupak, samo bilo kakav upgrade je pitanje dogradnje postojećeg stroja. Hm...
    Neko vrijeme sam se divio kako se to područje razvija. Prilično ekstremno, a potpuno neinvazivno. Guba.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mislim da se radi o jačinama magneta, ispod ili iznad 2 Tesle (ili mega, piko, giga nešto tesle) Jači daju oštrije slike. Ovo s brzinom možda ima veze sa softwareom, možda s mehanikom onog što lupeta dok te snima, a možda isto s jačinom magneta.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja radila na Šalati, na uputnicu, čekala mjesec dana termin kao najraniji moguc, bilo je poprilicno hitno jer nisam mogla normalno funkcionirati (radna dijagnoza je bio MS).
    Osoblje preljubazno. S gospodjom koja sredjuje termine mozes unaprijed vidjeti kad bi te mogla najbrze ubaciti.

ekica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj ivonna prvotno napisa

Jel tamo besplatno ako imamo dopunsko, posto ga eto imamo
    Mislim da sam te zeznula s ovom info. Nemetovu je preuzelo Osiguranje Zagreb pa pretpostavljam da stvari tamo funkcioniraju s njihovim policama. Probala sam bacit pogled na net, ali mi ne otvara njihovu stranicu. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Mislim da se radi o jačinama magneta, ispod ili iznad 2 Tesle (ili mega, piko, giga nešto tesle) Jači daju oštrije slike. Ovo s brzinom možda ima veze sa softwareom, možda s mehanikom onog što lupeta dok te snima, a možda isto s jačinom magneta.
    Magneti, sonde i softver. Sve igra. Lupetanje dolazi od promjene u magnetskom polju (stvaraju ga sonde) i nije mehaničko, nego magnetostrikcijsko lupetanje - izduživanje materijala. Ideja kod novih sustava je jednim "lupkanjem" dobiti cijelu šnitu ili barem red, a ne samo jednu kockicu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    mamazika, ja moram na taj mioblabla...
    je li bolje ići na strujni ili laserski, znaš li?
    Nemam pojma, to sam izbjegla. Iako bi možda trebala, imam osjećaj da mi ljevica više nije kao prije... ako nešto držim u njoj a s desnom radim nešto drugo, imam osjećaj da će mi ispasti iz lijeve, moram misliti na to (iako nikad niš nije ispalo).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ako je stvar ozbiljna, ubrza se tako da se čovjek primi u bolnicu. Inače, moraš obaviti 100 drugih pretraga koje su zajedno 80% pouzdane u odnosu na MR, i to ti otvoreno kažu, ono, ionako ćete morati na MR ali prije toga morate na ct, rtg kralježnice uzduž i poprijeko, mioblabla... pa se zbilja pitaš tko je ovdje lud, jel ove pretrage obavljaš u paralelnom svemiru pa ne koštaju...
    Tako se kod mene sumnjalo na MS, platila sam privatno MR i doznala da mi život zagorčava vratna kralježnica a ne mozak. Poslije odbiješ od poreza
    ... upravo ovako...prije tri godine ista ova spika (a došla preko veze "samo" na MR, donijela uputnicu za bolničko liječenje...)
    ... odustala od cijele procedure misleći da ću otići privatno, keširati i biti gotova u roku keks ... i naravno da nisam otišla

bubimirko

Početno

ja sam delal MR koljena.............iako imam cijelu suitu prijatelja koji rade po bolnicama, oni su mi preporučili da idem privatno jer su aparati bolji i to je trebalo koštati cca 1600 kn, ali onda sam si našel vezu u vinogradskoj jer mi se nije dalo plačat i sve riješio preko uputnice u par dana........samo doktor opće prakse mi je nevoljko dao uputnicu iako smo frendovi, a onda mi je još i ta neka veza na MR nekaj črčkala po uputnici......i oba su mi rekla da to baš i nemre ići sam tak na uputnicu.....valjda i sami svi vi znate kakvo je zdravstvo kod nas......da naglasim da sam onda još i tražio vezu kakvog dobrog radiologa ili tak nekaj ko bu mi pogledal slike, jer oni valjda znaju bolje pročitat slike od ortopeda...............sve u svemu ako nemaš nikoga poznatoga u bolnici, lahke možeš krepati prije nek ti pomognu..........primjera radi strgal sam si cijelo koljeno i bil totalno u komi mjesecima a termin za operaciju dobio za 11 mjeseci(pa za to vrijeme će mi još jedna noga narasti)......naravno uz mala poznanstva bil sam operiran za 2, ali još da i naglasim nisam nikome niš plaćal, sve samo poznanici i prijatelji-prijatelja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •