-
dr Reš Slovenija
Dobar dan, nova sam na forumu i želim opisati svoje iskustvo s potpomognutnom u Sloveniji. Znam koliko je meni značilo i koliko sam puta pročitala iskustva ljudi koja se s ovim problemom susreću i zaista ne želim biti sebična.
Naime, proces je u toku, danas smo aspirirali jajca ali ja sam nestrpljiva da kažem šta imam
Prva poseta dr Rešu je bila 29.2.2016. u Ljubljani, bili smo spremni platiti vantelesnu oplodnju i dok nismo skupili pare (cc 2000e) nismo kretali, no međutim kad smo došli tamo dr nas je pitao da li imamo zdravstveno osiguranje, koje imamo jer živimo i radimo i Slo i rekao da nema potrebe da mi plaćamo, nego će sve ići preko osiguranja...
razlog našeg prvog direktnog odlaska je bila neupućenost u dužinu trajanja i proceduru preko zdravstvenog, zaista smo mislili da ćemo ovako brže doći na red, međutim kad je dr Reš u pitanju to nije tako, jer se kod njega, bukvalno, za par dana dolazi na red. Muž je uradio spermogram, za koji nije imao uput i platili smo ga 45e. Spermogram je bio u redu.
ja sam uzela (bez ikakvih problema) uput od ginekologa a mm od lekara opšte prakse, uz fotokopiran izveštaj spermograma od dr Reša. Potom sam radila hormone, 3.dan ciklusa 4 razlicite vrste, dr Reš pri prvom pregledu napiše koje hormone treba izvaditi i preporuči laboratoriju, ali mislim da ne bi pravio problem ako se ne radi u toj laboratoriji. Hormoni koštaju oko 85e. Na rezultate istih se čeka oko mesec dana. E to je najduže što se čeka kod njega a da ipak nije do njega
Ja sam krv za nalaze hormona dala 14.3.2016. a 18.4.bila na konsultacijama kod dr (kad su došli rezultati). Sledeće viđenje je zakazao ne za maj (jer verovali ili ne, nije bilo mesta da mm i ja uđemo u proces, dakle čovek ima toliko posla da je to ludilo),nego za jun tj. 2.dan ciklisa da dođemo oboje, obavezno i donesemo sve što imamao od papira sa sobom.
18.4kad sam bila mi je takođe radio UZ i tada je bio jedan vidljiv folikul veličine 26mm bez ikakve stimulacije dr je bio zadovoljan.
30.5. je bio 2.dan ciklusa i otišli smo u Ljubljanu mm i ja (zaboravih reći da se dr u međuvremenu preselio, takođe je u Ljubljani ali na drugom, malo zabačenijem mestu ali je zgrada koja je napravljena i deo u kom radi svetska), tada nam je dao hormone... kasnije ću napisati kako se zovu. Morala sam da primim jaku stimulaciju (slabo se razumem ali sam po reakcijama dr shvatila da je jaka hormonska terapija), jer mi je AMH bio na veoma niskom nivou (kako su mi objasnili to je hormon koji pokazuje koliko je ostalo jajnih ćelija u mom organizmu i da nije baš na zavidnom nivou
Tada nastaje nervoza, zabrinutost i loše raspoloženje, stalna pomisao da možda više nemam jajašaca i veoma težak period psihičke pripreme za neizvesnost
Hormone (dve različite injekcije) sam davala sama sebi svako jutro u 6h. Na to ne znam šta bih rekla, malo peče, malo boli ali se upraksaš i ide.. što se mora nije teško
8.dan od početka ciklusa, dakle posle 6 datih inekcija (odnosno 12) ponovo se ide kod njega na UZ... tada je video da mi je materica zadebljala i bila je debljine 17mm što je zadovoljavajuće i izmerio mi je jedan od folikula koji je bio 35mm. Zakazao je viđenje za dva dana uz UZ i nastavak davanja inekcija. Na sledećem viđenju smo uradili UZ i dobili STOP inekciju koju smo morali aplicirati isti dan, uveče u 20h jer je aspiraciju (vađenje jajnih ćelija) zakazao za četvrtak 9.6.tj danas
ta STOP inekcija se takođe daje u trbuh i ona je malo drugačija (više je ima i malo više peče).
I konačno, za mene, dan koji će mi reći u kakvom sam stanju 
Aspiracija se radi u Postojni, u krugu bolnice, uputstva sva dobijete od njega i ljudi koji rade na informacijama u plavoj zgradi bolnice tako da ga lako pronalazite, kad smo stigli, jedan par je bio pre nas ali vam oni zakažu pa mislim da se ni ne čeka. Prozvala nas je doktorica koja je tražila da potpišemo neku saglasnost, objasnila proceduru, mm dala bočicu za ejakulat a ja sam otišla na skidanje... Moram da naglasim da pre ovog postupka mokraćni mehur mora biti potpuno prazan.
Sama aspiracija se obavlja bez anestezije i to je meni (za sada) najbolniji deo celog procesa, traje oko 10 -ak minuta, potom se sačeka još malo i dobije se izveštaj koliko jajašaca je izdvojeno, u našem slučaju je to 6... danas ceo dan odmaram, bol je prisutan ali izdržljiv... prenos jajaca nam je zakazan za subotu 11.6. veoma sam nestrpljiva i iskreno se nadam najboboljem 
Sigurna sam da nisam sve napisala, kao i to da će biti potrebna dodatna pojašnjenja oko nekih stvari. Sta god da je potrebno, slobodno se obratite, vrlo rado ću podeliti iskustvo
Pozdrav
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma