Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2240

Tema: "azoo statistika" 2

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2014

Početno

Draga malimis123,
    Situacija kod MM je slična kao kod TM. Sve je ok izuzev visokog FSH...
    Nakon prve biopsije u SA (New Life) zamolila sam dr Emre da mi pojasni otpusno pismo. Ukratko, napisao je da su seminiferne tubule bile adhezivne i da nije našao uzorak, te da bi nam jedino rješenje bilo donor ili da čekamo matične ćelije..
    Posle šest mjeseci smo ponovili micro TESE na Private clinic Döblin u Beču, pod nagovorom prijatelja koji su imali slično iskustvo. Razlika je u tome što ova klinika ima, između ostalog, mnogo jači mikroskop. Sve pohvale za kliniku i osoblje, ali rezultat je opet bio negativan.
    Opet sam zamolila dr Marcus Margreiter koji je radio operaciju da mi objasni što bi mogao biti eventualni uzrok. Rekao mi je isto što i dr Emre. I još mi je rekao da do azoospermije ovog tipa, kada su oštećene tubule, uglavnom dolazi usljed ospica u pubertetu, praćenim temperaturom.

Kad smo se sabrali od šoka, počeli smo da pratimo novitete u liječenju matičnim ćelijama.
    Trenutno, po našim saznanjima, liječenje NOA je moguće kod muškaraca koji još uvijek imaju očuvanih seminifernih tubula sa Sertolijevim ćelijama. Dakle, pod pretpostavkom da u nekim adhezivnim tubulama MM još uvijek postoje Sertolijeve ćelije, moglo bi doći do pokretanja procesa spermatogeneze, nakon tretiranha matičnim ćelijama.
    Terapiju rade:
    1. North Cyprus IVF Center Clinic - http://www.lowcostivf.net/stem-cell-...oospermia.html i
    2. Prof dr Pavos Zavos - Institut za andrologiju u Americi - www.andrologyinstituteofamerica.org

Za sada sam dobila odgovor od pro dr Zavosa, koji je rekao da je mm kandidat za terapiju i da terapija košta oko 27500 dolara..

Datum pristupanja
    Feb 2018

Početno

Nas onda ceka tek sad " borba " sa nalazima, jer ja u nista od svega ovoga nisam upucena, ili nam nije receno.
    u svakom slucaju slazem se da vecina doktora nije u potpunosti upucena sta i kako dalje sa tom azoospermijom, ma kakva ona bila. i ja zaista ne zelim odustati dok ne budem sve znala, zato i zbog cega je kod mm tako, kakv god rezultat bio na kraju.
    Svima skupa zelim uskoro neke pozitivne rezultate ili barem odgovore koji ce nas pogurati da se trudimo i dalje.

Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

Citiraj Natasha1 prvotno napisa Vidi poruku
    Nas onda ceka tek sad " borba " sa nalazima, jer ja u nista od svega ovoga nisam upucena, ili nam nije receno.
    u svakom slucaju slazem se da vecina doktora nije u potpunosti upucena sta i kako dalje sa tom azoospermijom, ma kakva ona bila. i ja zaista ne zelim odustati dok ne budem sve znala, zato i zbog cega je kod mm tako, kakv god rezultat bio na kraju.
    Svima skupa zelim uskoro neke pozitivne rezultate ili barem odgovore koji ce nas pogurati da se trudimo i dalje.
    Draga Natasha1,
    Slazem se da su doktori jako škrti sa informacijama i šturi pri objašnjenjima, posebno kada je azoospermija u pitanju, za koju se u suštini i ne zna uzrok. Moj muž je prošao, pa mogu reći sve, pa ću ti dati savjet iz našeg iskustva. Prvo trebate da ispitate da li je do azoospermija urođenja ili stečena. Zato odmah na početku uradite sve bitne pretrage:
    1.Pregled testisa kod urologa (da se utvdri da li ima nekih nerpavilosti, da li je razlog varikokela, proširena vena koja dovodi krv iz testisa i sjemovoda)
    2.Hormoni (FSH, Testosteron, Prolaktin, Inhibin B, LH)
    3.Brisevi uretre (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)
    3.Genetske pretrage (Kariotip i delicije na Y hromozomu)
    Na osnovu ovih nalaza imaćete jasniju sliku. Ako svi nalazi budu u redu, a spermatozoida nema, onda bi bilo najbolje da odmah uradite Micro Tese operaciju gdje ćete dobiti jasnu sliku da li spermatozoida ima ili nema.
    Moj muž je Micro Tese radio u klinici New Life u Sarajevu kod dr Emrea koji je odličan, a čula sam da dosta uspješno rade i u klinici Embriolab u Solunu. Neko je spomenuo i Beč, tako da moguće je da i tamo to uspješno rade.
    Uglavnom gledaj da uštedite na vremenu, prikupite sami ove nalaze ako vas doktori već nisu uputili šta da radite. Nas pokušali "vozati" tako što su pri prvom pregledu tražili jedan nalaz, pa onda daju terapiju klimofenom, pa za dva mjeseca novi pregled, pa onda traže drugi nalaz. Sve to trši vrijeme i novac. Ja sam se informisala na forumima i ubrzala taj proces. Kad smo sakupili sve nalaze i odnijeli na 2 mjesta nam je rečeno povišen FSH pokazuje da se ne odvija spermatogeneza kod mog muža i da se pravo stanje može vidjeti samo na osnovu operacije Micro Tese. Ista je pokazala da nema spermatozoida i rješenje je IVF sa doniranom spermom ili usvajanje.
    Želim vam svu sreću!

Datum pristupanja
    Feb 2018

Početno

Lopuzica
    Hvala ti na informacijama, meni se sve nekako čini bezveze i imam osjećaj da nam sve izmiče iz ruku i kontrole, jer raditi ponovno op TESE , a u međuvremenu ništa posebno ne odraditi ( osim vitamina koje je mm dobio ) nekako mi ne daje veliku nadu.

Datum pristupanja
    Dec 2015

Početno

Citiraj Natasha1 prvotno napisa Vidi poruku
    Lopuzica
    Hvala ti na informacijama, meni se sve nekako čini bezveze i imam osjećaj da nam sve izmiče iz ruku i kontrole, jer raditi ponovno op TESE , a u međuvremenu ništa posebno ne odraditi ( osim vitamina koje je mm dobio ) nekako mi ne daje veliku nadu.
    Draga Natasha1,
    Moje mišljenje je da kod azoospermije ne pomažu nikakvi vitamini i da je sve to gubljenje vremena i živaca. Drugo je da postoji određeni broj spermatozoida, pa onda nekim vitaminaima ili hormonima da probate da pospještite, ali ovako kad nema ništa, šta možete pospješiti. Na osnovu iskustva koje smo prošli moj muž i ja, ja bih bih ti savjetovala da odmah idete na Micro Tese operaciju, jer na osnovu nje dobijate ima li spermatozida ili ne. Tu se otvaraju i pregledaju komplet testisi, dok kod Tese se uzima uzorak samo jednog djelića testisa. Naravno da možda poslije drugog, trećeg ili ne znam kojem puta možda i dožete do spermatozoida, ali to je prilično mučno za tvog muža. Vjerujem da ni njemu nije prijatno da ga sjeckaju svako malo. U svakom slučaju srećno šta god da odlučite

Datum pristupanja
    Feb 2018

Početno

Draga Lopuzica
    Ja se u potpunosti slažem s tobom, ali se valjda hvatamo za svaku najmanju nadu da će nešto pomoći.
    Htjela sam reci da sam jako puno čitala o MICROTESA op i nadala se da će nam ona možda donijeti pozitivne rezultate, ali kad smo došli kod urologa ( nakon prve negativne TESE ) rekao je da to nije bolje od TESE , ostala sam u čudu i slušala do kraja . Ugl preporučio je opet TESE.
    Ne znam bi sama šta i kako, ali se osjećam uzasno bespomoćno.

Datum pristupanja
    Sep 2018

Početno

Citiraj tracaknade prvotno napisa Vidi poruku
    Draga malimis123,
    Situacija kod MM je slična kao kod TM. Sve je ok izuzev visokog FSH...
    Nakon prve biopsije u SA (New Life) zamolila sam dr Emre da mi pojasni otpusno pismo. Ukratko, napisao je da su seminiferne tubule bile adhezivne i da nije našao uzorak, te da bi nam jedino rješenje bilo donor ili da čekamo matične ćelije..
    Posle šest mjeseci smo ponovili micro TESE na Private clinic Döblin u Beču, pod nagovorom prijatelja koji su imali slično iskustvo. Razlika je u tome što ova klinika ima, između ostalog, mnogo jači mikroskop. Sve pohvale za kliniku i osoblje, ali rezultat je opet bio negativan.
    Opet sam zamolila dr Marcus Margreiter koji je radio operaciju da mi objasni što bi mogao biti eventualni uzrok. Rekao mi je isto što i dr Emre. I još mi je rekao da do azoospermije ovog tipa, kada su oštećene tubule, uglavnom dolazi usljed ospica u pubertetu, praćenim temperaturom.

Kad smo se sabrali od šoka, počeli smo da pratimo novitete u liječenju matičnim ćelijama.
    Trenutno, po našim saznanjima, liječenje NOA je moguće kod muškaraca koji još uvijek imaju očuvanih seminifernih tubula sa Sertolijevim ćelijama. Dakle, pod pretpostavkom da u nekim adhezivnim tubulama MM još uvijek postoje Sertolijeve ćelije, moglo bi doći do pokretanja procesa spermatogeneze, nakon tretiranha matičnim ćelijama.
    Terapiju rade:
    1. North Cyprus IVF Center Clinic - http://www.lowcostivf.net/stem-cell-...oospermia.html i
    2. Prof dr Pavos Zavos - Institut za andrologiju u Americi - www.andrologyinstituteofamerica.org

Za sada sam dobila odgovor od pro dr Zavosa, koji je rekao da je mm kandidat za terapiju i da terapija košta oko 27500 dolara..
    Pozdrav,zanima me ima li kakvih novosti vezano za tretman maticnim stanicama,je li netko pokusao??

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •