WhiteDaisy prvotno napisa
Cao djevojke, nova sam na ovom forumu. Pisem iz Toronta. Idemo na 3. godinu ( ovde je inace sve tako sporo a pogotovo sad zbog Korone) u iztrazivanje diagnoze mm i na kraju, idiopatska azoospermia/cryptozoospermia. Hormoni su uredu s tim da je FSH blize gornjoj granici, genetika uredu, ultrazvuk nije pokazao blokadu, radjena je percutaneous (coravi ubod) biopsija da se skonta da li je OA ili NOA, zakljucili zu NOA jer je biopsija pokzala spermatocite prvog stadija...eh sad sto me buni je da je napocetku imao cryptozoospermiu, a sada azoospermiu. Pio je clomid i femaru ukupno oko 6 mjeseci - nije nista poboljsalo. Primjetila sam da zadnja dva spermograma su pokazala PH vrijednost ispod 7 (6.8) sto sam citala da bi moglo ukazivati na blokadu. Pitala sam urologa da li je kod njega mozda u pitanju i blokada, kao nije iskljuceno...Da sam u Americi radila bih ESSM (extended sperm.search microfreeze) koji se radi u Maze klinici u NY ili mapiranje testisa kod Dr. Tureka (juce sam imala zoom konusltaciju s njim) - dosta je skup al cini mi se da zna sta radi...ja sam rekla da trenutno nemozemo u Ameriku iz dva razloga, muz nema Kanadski pasos ni Americku Vizu (koja se ceka otprilike godinu dana) a nismo ni vakcinisani. Trenutno nam ostaju dvije opcije ovde u Torontu da proba da probamo MTESE ili da pokusujaju poboljsati stanje varikocele operacijom (ima bilateralne varikocele 4mm i 5mm - fertility klinike ovde misle da to nece nista pomoci, Dr. Turek misli da mozda i poboljsa stanje al kao dok ga ne vidi ne moze reci u koju kategoriju spadaju to jest 1.2. Ili 3.Ja sam citala da ako biopsija pokaze sertoli cell, ili spermatocyte najvjerovatnije nece pomoci). Fertility klinike naginju na MTESE uz to da se spremi i donor sperma kao plan B (ponekad kontam pa sta moze i donor na kraju krajeve, a ponekad mi je to totalno cudno). Kod mene sad za sad je sve ok, imam 35 god, muz 34 i ne znam vise sta da radimo. Sta biste vi preporucili , ima li iko slicnu pricu...hvala unaprijed