Pozdrav svima.Već godinu dana vas pratim i evo konačno da vam se pridružim.
Već dvije i po godine sam u braku i nemamo djece.U septembru 2013 odem kod ginekologa i sve je ok.Ginekolog predloži da pratimo ciklus i folikule.Tako je i bilo.Ciljani odnosi i ništa.Nakon toga muž uradi spermiogram.Idem po nalaze i mislim "ma sigurno će sve biti u redu", ali nije bilo tako.Dijagnoza AZOOSPERMIJA.Strašno.Šta je to?Nakon konsultacija sa doktorom Mehmedbašićem,shvatam da će biti jedini način VTO.Odmah sam na netu pretražila sve i prostudirala.Muž uradi nalaze FSH 11.9 a LH 1.92.Napravimo pauzu i počne piti neke tablete,zdrav način života ,trening,ali nije prestao pušiti .
U septembru ove godine krećemo u akciju.Uradimo nalaz hormona opet.
FSH 19,1
LH 5,1
estradiol 120
progesteron 5,4
prolaktin 348
Testosteron 19,3
Nakon toga na kliniku Koševo kod urologa Efendića.Dijagnoza Atrofija testisa (u 8 godini života prebolovao zaušnjake).
Odlučimo da ne gubimo vrijeme i da idemo u kliniku New Life.Tu sada radi dr.Ali Enver Kurt koji je bio u Bashceci klinici.U kliniku New Life odemo 27.9..Ponovi spermiogram i opet ništa .Sve nule .Doktor nam predlaže Mikro tese.Obavijestit će nas kad im dodje urolog,a mm treba do tada da uradi nalaz Y hromosom mikrodeleciju i kariotip.Urolog dolazi otprilike svaka dva mjeseca.Mikrodeleciju y hromosoma i kariotip je radio na Koševu, na Dipu.10.12. nalaz mikrodelecije je gotov i uredan je.Sve ok.Nalaz kariotipa nije još urađen.Početkom decembra zovu me iz klinike.Urolog dolazi 19.12. i pitaju nas jesmo li se odlučili za operaciju.Zakažemo termin u 4h.Prije operacije treba uraditi nalaz krvi i EKG.
Dan prije operacije zovu nas da dođemo u 1h na kliniku.Slijedi čekanje.Bile su neke operacije koje su duže potrajale.Moj muž ulazi u salu u %h.Budi se u /g.Dobro je.A sad čekanje.Sjedim na krevetu pored njega i samo gledamo prema vratima kada će doći da nam saopšte rezultate.I konačno dolazi doktor.Već sam vidjela na njegovom licu da nisu našli ništa.Tako je i bilo.Ništa,ali baš ništa nisu našli.Gotovo,svijet nam se srušio.Sreća pa je vikeend da ne moram ići na posao.Da bar ova dva dana provedem u krevetu.