Nisam odvano bila na forumu. Na žalost vidim da ima puno novih članova. To me ne raduje. Nadam se da ćete uskoro svi otići s` ove teme, ali na najljepši mogući način: kao roditelji.

Moje iskustvo vam sigurno neće uliti nadu. Prije dvije-tri godine sam bila više nego aktivna na ovoj temi. Mogu slobodno reći da sam ustajala i lijegala uz ovu temu .

Ono što vam želim svima reći, koliko god to surovo zvučalo, je da garancije nema kad je azoo u pitanju. Koliko god je lijepo čuti riječi utjehe i dvati nekome nadu, poslije svega što sam prošla, zahvalna sam ljudima sa ovog foruma koji su mi uz riječi utjehe i otvorili oči i pomogli da shvatim kad je kraj po pitanju lječenja azoo. Mada, onaj mali tračak nade još uvijek postoji, ali taj se više odnosi na dio koji se tiče odluke mm na donaciju.

Za one koji nisu pratili temu od ranije ukratko ću navesti naše iskustvo.

Sasvim slučajno, bez prethodnog pokušavanje prirodne trudnoće ,zbog problema sa štitnom doktorica nas natjera da odradimo dodatne nalaze i mm da uradi spermiogram. Imali smo strah od mojih nalaza, a desilo se ono što nas je potpuno pokosilo, dijagnoza azoospermija. Nismo znali ni šta je to, ni ima li lijeka. Šok, nevjerica. To vam je poznato, svi ste to prošlo.

Uslijedila je borba. Prijavljivanje na forume, čitanje svih informacija vezano za dijagnozu i borba koja je trajala nekih godinu i po dana. Vađenje hormona, razne genetske analize, neuspješna punkcija, zakazivanje biopsije u Pragu i onda neočekivano pojave se uz previsok fsh dva nepokretna spermatozoida. U isto vrijeme se otvara i klinika Bahceci u Sarajevu i mi se odlučujemo da otkažemo biopsiju u Pragu i krenemo za Sarajevo. Opet hrpa analiza i nakon toga terapija pregnylom. Nakon tri mjeseca FSH je pao ispod granice referentnih vrijednosti. U Sarajevu nam daju velike nade i onda opet šok: rezultat micro tese nema spermatozoida i nema nade da će se pojaviti. Nema razloga ponovo pokušavati sa micro tese.

Nakon mjesec dana smo ponovo radli hormone i FSH se opet podigao do nebesa, ali spermiogram je opet pokazao 0.

Ovim postom ne želim da vam ubijem nadu u dobre rezultate, već da vam prenesem svoje iskusto koje je pokazalo da se borba sa azoo ne može predvidjeti i da snižavanje fsh na žalost nije uvijek dobro.

Od srca vam želim da uskoro pišete svoje iskustvo koje će završiti rečenicom: Sad se mazimo sa svojom ili svojim bebama.