Citiraj Beni prvotno napisa Vidi poruku
Lopuzica dali ste i vi uradili biopsiju posto imate kao i mi uredne nalaze??
Beni, kod mm nisu uredni nalazi, tj sve je u redu osim FSH, koje je znatno povisen (26). To je pokazatelj da se kod mog muza ne odvija spermatogeneza. Mi nismo radili biopsiju, vec smo se poslije punkcije odmah odlucili za Micro Tese, iz razloga sto je Micro Tese najpreciznija metoda. Ne mislim da je vas dr htio da vam uzima novac jer punkcija je otprilike prvi korak nakon saznanja za azoospermiju, ali to je samo nasumicni ubod igle.Tvoj muz npr moze da ima odredjeni br spermatozoida, a u uzorku koji je izvadjen mozda ne bude nista. Zato je biopsija preciznija jer se uzima dio tkiva na analizu, a da ne pricam o MicroTese gdje se pod mikroskopom pregleda svaki dio testisa.
Vi isto mozete da radite Micro Tese, ali s obzirom da su tvom muzu svi nalazi uredni, vi imate veliku vjerovatnocu da cete i naci spermatozoide i biopsijom. Pritom, biopsija je jeftinija od Micro Tese. Dosta je hvaljena klinika u Mariboru. Ja nemam iskustva, ali nailazila sam na dosta pozitivnih komentara. Probaj to malo istraziti.