-
Ma cuj, to je ipak stvar izbora, meni je sasvim ok i ici direktno na donordsku,
ali kad sam ja u pitanju to jeste opcija ali rezervna.
Licno smatram da muskarci sa njihovom dijagnozom,naravno ako se ne radi o genetetici ili opstruktivnoj azoo ili
eventualno bakterijskim upalama, moraju proci detaljnu hormonsku analizu, jer je vrlo moguce da nesto ne stima,
tu u svakom slucaju nisu bitni samo spermatozoidi vec ukupno zdravlje, jer disbalans hormona ce vjerovatno dovesti kad tad
i do gorih stvari od azoospermije...Generalno, doktori se bas i ne posvecuju
ovakvim problemima, pa ako su hormoni unutar referentnih vrijednosti onda je to ok, a nije i ne moze biti ok, ako neko od 30-40 godina ima testosteron primjeren djedu od 100,
bez testosterona nema proizvodnje spermatozoida i tacka.
Meni su u razumijevanju svih ovih stvari, ponajvise pomogli strani sajtovi, prvenstveno americki...
Evo npr, pogledaj ovu tabelu sa referentnim vrijednostima testosterona, za muskarce prema godinama,
http://elitemensguide.com/testosterone-levels-by-age/, kad se to prevede u vrijednosti nmol/l, u tridesetim i cetrdesetim, testosteron ne bi trebao biti ispod 18, a zdrava razina je
od 20-23, no da ne davim, kompleksna tema...
Mi cemo za postupak svakako spremiti i sjeme donora ali idemo prvo vidjeti sta se kod nas desava...
Reci mi sta je sa vama, kada vi krecete u novi postupak? Ja se polako pripremam i ostali su mi jos testovi na trombofiliju, jer imam genetsku sklonost, pa vidjecemo sta cu jos da dodam na policisticne jajnike i inzulinsku rezistenciju,
a i tsh mi je 2.7, no naisla sam na dobrog endokrinologa, zenu koja ima celicne zivce i divnu narav a prije svega i znanje, pa ce pokusati da me dotjera
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma