Draga Natasha1,
Slazem se da su doktori jako škrti sa informacijama i šturi pri objašnjenjima, posebno kada je azoospermija u pitanju, za koju se u suštini i ne zna uzrok. Moj muž je prošao, pa mogu reći sve, pa ću ti dati savjet iz našeg iskustva. Prvo trebate da ispitate da li je do azoospermija urođenja ili stečena. Zato odmah na početku uradite sve bitne pretrage:
1.Pregled testisa kod urologa (da se utvdri da li ima nekih nerpavilosti, da li je razlog varikokela, proširena vena koja dovodi krv iz testisa i sjemovoda)
2.Hormoni (FSH, Testosteron, Prolaktin, Inhibin B, LH)
3.Brisevi uretre (Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma)
3.Genetske pretrage (Kariotip i delicije na Y hromozomu)
Na osnovu ovih nalaza imaćete jasniju sliku. Ako svi nalazi budu u redu, a spermatozoida nema, onda bi bilo najbolje da odmah uradite Micro Tese operaciju gdje ćete dobiti jasnu sliku da li spermatozoida ima ili nema.
Moj muž je Micro Tese radio u klinici New Life u Sarajevu kod dr Emrea koji je odličan, a čula sam da dosta uspješno rade i u klinici Embriolab u Solunu. Neko je spomenuo i Beč, tako da moguće je da i tamo to uspješno rade.
Uglavnom gledaj da uštedite na vremenu, prikupite sami ove nalaze ako vas doktori već nisu uputili šta da radite. Nas pokušali "vozati" tako što su pri prvom pregledu tražili jedan nalaz, pa onda daju terapiju klimofenom, pa za dva mjeseca novi pregled, pa onda traže drugi nalaz. Sve to trši vrijeme i novac. Ja sam se informisala na forumima i ubrzala taj proces. Kad smo sakupili sve nalaze i odnijeli na 2 mjesta nam je rečeno povišen FSH pokazuje da se ne odvija spermatogeneza kod mog muža i da se pravo stanje može vidjeti samo na osnovu operacije Micro Tese. Ista je pokazala da nema spermatozoida i rješenje je IVF sa doniranom spermom ili usvajanje.
Želim vam svu sreću!![]()