Draga Bokika,
Kakav je FSH kod tvog muža? Koliko ja znam Inhibin B sa vrijednosti od 7,6 je veoma nizak jer njemu referentna vrijednost ide do 500 ako se ne varam. Kod mog muža je Inhini B bio 66, pa su doktori rekli da je to prilično nizak, iako je u granicama normale.
I mi smo bili kod dr Svetlane Vujović. MM je isto primao pregnil 2 puta sedmično 3 mjeseca i ništa. Moje mišljenje poslije svega što smo prošli je, da se preskoče sve terapije, već odmah da se uradi operacija Micro Tese. Ako nakon i ove operacije nema spermatozoida, jedino rješenje je donacija ili usvajanje. To nam je rekao dr Emre, koji je vrhunski urolog i hirurg, i još dva ljekara. Svi ostali, pa i sama Svetlana Vujović, su iskoristili svoj položaj i reputaciju da uzmu novac. Samtram da nikakvi klimifeni, pregnili, proksidi i sl. ne mogu pomoći u slučaju azoospermije, posebno sa lošim nalazima hormona. To dolazi u obzir kod oligo ili astenospermije, gdje uz pomoć hormonske terapije se može doći do većeg broja ili boljeg kvaliteta spermatozoida. Prihvatanje tih terapija je samo trovanje organzma hormonima. Ja do sad ne znam niti jedan slučaj, gdje je su uz hormonsku terapiju došli do spermatozoida, a da ih prije toga nikad nije bilo. Ako neko ima, neka se javi!
Napominjem, ovo je naravno samo moje mišljenje, jer na kraju krajeva svi ovdje i pišemo iz ličnog iskustva. Ali iskreno sam ogorčena na pojedine ljekare, koji pritom imaju reputaciju velikih stručnjaka, koji pokušavaju da nas zavlače. Kažu ti da nema spermatogeneze i onda jednim vidom vitamina kao što je Proxeed, koji pritom košta 50 eura, a trebaju 3 kutije minimalno, obećavaju da će doći do sprematozoida. Meni je to suludo iskreno! A da ne pričam o onima koji su na duplo povišen FSH odreagovali:" Nije to ništa strašno." Ali na sreću, mi smo se dosta informisali na forumu i sprečili mnoga "zavlačenja". Zato, hvala svim saborkama čija sam iskustva i ja čitala i iz istih učila!
Mi smo sada u fazi pripreme za IVF sa donacijom. Liječenje matičnim ćelijama nam je trenutno neprihvatljivo zbog cijene postupka. Srećno svima!!!![]()