Natsha1,
Mogu da zamislim kako se osjećaš i vjerujem da si zbunjena.
Ispričaču ti ukratko našu priču.Naš prvi susret sa jednim urologom je bio kada smo od nalaza imali samo spermogram. Na tom pregledu urolog je mom mužu prepisao hormonsku terapiju, a da pritom nije tražio da uradimo nalaze hormona. Nama je to bilo sululdo, jer neko želi da liječi nešto, a da pritom ne zna u kakvom je stanju oraganizam mog muža i šta je zapravo uzrok azoospermie. Odmah smo promjenili urologa.Otišli smo kod drugog urologa koja je tražila da uradimo nalaze hormona (što nam se na prvu svidjelo). Svi hormoni su bili u redu osim FSH koji je bio duplo veći od gornje granice. Dok smo čekali pregled, ja sam se u međuvremenu infomislala na forumima i čitala medicinske članke i došla do saznanja da povišen FSH pokazuje da ne postoji spermatogeneza u organizmu i da je to razlog što se ne proizvode spermatozoidi kod mm. Kad smo došli na kontrolu dr nam je da nalazi "nisu tako loši" i dala mm hormonsku terapju. Nismo pristali ni na tu terapiju. Poslije toga smo otišli kod još dva urologa, oba su rekli nema pomoći kod visikog FSH, da ne postoji terapija kojom se to može dovesti u red i savjetovali su nam Micro Tese ili odmah da idemo na donaciju. Tako smo i uradili.
Sve ovo pričam iz razloga da shvatiš da u medicini ima dosta prevaranata koji žele da uzmu novac. Nas su pokušali da prevare, ali nismo dozvolili, jer kad malo racionalno razmisliš, shvatiš da nema smisla da te neko liječi, a da pri tom ne zna uzrok. Ja sam dosta odgovora našla na forumima, tako da pitaj slobodno šta god te interesuje. Ne kažem da ovjde ljudi znaju sve,niti da ja znam sve, ali svako će ispričati djelić svog iskustva iz kojeg možda možeš da izvučeš pouku ili dobiješ ideju kako i šta dalje.
Nema mi apsolutno logike da vaš doktor kaže da je Tese bolja od Micro Tese, jer kako jedan djelić pod mikroskopom, može da bude mjerodavniji od cijele površine tkiva testisa pod mikroskopom.
Vi odlučite šta ćete i kako ćete dalje, ali smatram da to što sam ti rekla ja i još nekoliko cura da prvo uradite nalaze hormona i genetike u svakom slučaju ne može nikako da škodi. Tek na osnovu nalaza imaćete jasniju sliku cijele dijagnoze. Sretnoooooo!!!!!