Carrot,
Potpisujem sve što si rekla. Ja sam na forumima čitala i pratila neke djevojke koje su govorile da im muževi imaju sve uredne nalaze, a radili su nekoliko punkcija i biopcija i ništa. Ali kad odu na Micro Tese, tamo dobijaju pune epruvete spermatozoida. Moj zaključak je, ako je dobar FSH (pokazatelj spermatogeneze kod muškarca) onda ima i nade, a prepreke su tehničke prirode (neko ima varikokelu, neko nešto drugo). Ali ako je FSH visok, tada nema spermatogeneze i tu je kraj priče. Mi smo poslije Micro Tese operacije zahtjevali histo-patološki nalaz, koji smo poslije nosili kod patologa na obrazloženje. Tu je otkriveno da nema prisutnih čak ni primarnih ćelija od kojih nastaju spermatozoidi, već poneka Sertolijeva ćeija.
Isto kao i Carrot, voljela bih baš da vidim da se javi neko ko je uz pomoć nekih terapija dobio zdrave spermatozoide, bilo bi mi veoma značajno.
MimiDrimi, situacija vam je identična našoj. Dijagnoza je preteška i šokirajuća, ali bitno je što prije skupiti snage i suočiti se i ne gubiti vrijeme. Moje mišjenje je da ne gubite vrijeme na hormonske terapije, već da uradite neki konkretan zahvat.
Mi smo trenutno u stimulaciji, sutra putujemo za Prag. Ovo je naš prvi IVF postupak sa doniranom spermom. Nadamo se najboljem!