Sinbad, zaista interesantna situacija. Mi ovdje bas polemisemo oko toga da li od hormonske terapije mogu da nastanu spermatozoidi. Ti si prvi slucaj za koga sam cula da su se pojavili.
Mi smo isto isli kod Vinke, terapija je bila identicna. Medjutim, kad smo dosli kod nje i uradili nalaze, pokazali joj (fsh je bio 26), ona je rekla “pa ovo nisu losi nalazi hormona”. Na prvu nas je obradovala, ali poslije kad sam iscitala sve i razmjenila komentare, shvatili smo da nas je htjela obmanuti i zavlaciti, tako da smo odmah odustali od nje.
E sad u vezi snizavanja FSH. To je bilo i moje pitanje na pocetku. Meni su rekli da je FSH pokazatelj da se spermatogeneza ne odvija, a da FSH nije uzrok azoospermije. Znaci ti si lijecio posljedicu a ne uzrok, testosteron takodje, a spermatozoida i dalje nema, a to bi trebao biti jedini cilj zapravo.
Mi smo Micro Tese radili kod dr Emrea. Nakon negativnog ishoda rekao nam je da je jedina moguca terapija za azoospermiju tretman maticnim celijama, sto je preskupo ili donacija ili usvajanje.
Moj zakljucak je da je jako tesko, skoro nemoguce doci do spermatozoida uz pomoc hormonski terapija, a iskreno bih voljela da grijesim. Ako tebi uspije sa tim terapijama, mi cemo odmah odustati od donacije i krenuti tvojim stopama.
Jos jedno pitanje, na osnovu cega je Vinka donijela zakljucak da su nadjeni progresivno pokretljivi spem., da li na osnovu spermograma? Koliko ih je bilo?
I ne razumijem ovo u vezi multipla tese? Prvi put cujem za tu metodu. Kako te je poslala na jednu, a radio si drugu?
Iskreno, zelim ti da uspijes!