Da, bitan je. Svaki je bitan jer ti govori uzrok azoospermije, a kada znaš uzrok, znaš i kako liječiti.
Mikrodelecije:
Azf A- uzrok je genetski i ništa se ne može napraviti (ovog nalaza sam se svojedobno najviše bojala jer je game over)
Azf B-uzrok je genetski i šansa skoro ne postoji
Azf C-problem je genetski i velika je šansa
Kariogram-uzrok je u kromosomu Y (Klineferterov sindrom i drugi sindromi uglavnom višak kromosoma X) mnogima bude uspiješna micro TESE
Visok FSH i (možda) LH-uzrok je u problemu rada testisa
Ako je visok FSH i nizak testosteron terapija ima više uspijeha nego kada je normalan testosteron.
Nizak FSH i (možda LH-uzrok je u hipofizi (velike šanse uz terapiju)
Visok prolaktin je isto razlog za uzbunu jer je to kod žena npr. prirodna kontracepcija a jajnici i testisi su evolucijski isto nastali pa prolaktin blokira kod žena ovulaciju a kod muškaraca proizvodnju sperme
Ejakulat vol 2 ml-opstrukcija-uzrok u opstrukciji-sigurno ima spermija. Neki ih imaju u ejakulatu nakon operacije varikocele, oni kojima se to ne dogodi nađu puno spermija punkcijom pa je operacija nepotrebna.
Povijest bolesti-kriptorhizam (veće šanse pronalaska u slučaju ranije orhidopeksije), zaušnjaci
Znam da su neke terapije vodile čak pronalasku sperme bez operacije a takve slučajeve sam nalazila kod Dr. Kaana Aytosa (mi smo teži slučaj pa mislim da je kod nas to nemoguće)
Svi koji su prošli ikakav postupak tj. operaciju bilo koje vrste moraju doživotno pratiti testosteron i u slučaju pada uzimati gelove kao nadomjestak. Isto tako oni s povijesti bolesti kriptorhizma općenito i svi koji su prošli operaciju trebaju raditi godišnje preglede kod urologa.

Odgovori s citatom