Kada smo došli prvi put rekao je 50/50. Pročitaj moje stare postove kako smo došli sa Sertoli sindrom only.
Sada nema smisla lupetati neke šanse. Sam je doktor rekao da je bitno uzimati terapiju u isto vrijeme i kako on odradi operaciju.
Pitala sam ga kako je zadovoljan s nama i rekao je da je jako zadovoljan. Trenutno su mužu svi hormoni unutar referentnog intervala.
ROSI nam je spominjao prošli put. Uglavnom, na operaciji traži spermije a ako ih ne daj Bože ne nađe bar znamo da ima okruglih spermatida i njih se pohranjuje za ROSI.
Znati ću ti reći što točno mislim kada sve prođe. Ja se slažem s njime da se operacija ne radi bez terapije u nijednom slučaju. Ja se nadam da terapija pomaže okruglim spermatidama razviti rep. Pa za svako stanje i bolest postoje terapije ne znam zašto za ovo ne bi. Žene koje imaju visok FSH dobivaju ovu terapiju i pokrene se ovulacija ne znam zašto muškarcima ne bi trebalo pomoći. Naši doktori se jednostavno ne usavršavaju dovoljno. Dovoljno ti je što u Cita prodaju microTESE a nije pravi micro tese inaće bi davali histopatološki nalaz nakon operacije. Ovo što doktor radi se zove terapija ženskim ljekovima.
I što je sam rekao, operacija mora biti odmah nakon zadnje inekcije, ako se čeka tjedan dana već to nema smisla. Terapija neće pomoći stvoriti milijune spermija ali može pomoći stvoriti desetak, dvadesetak na kratki rok.
Idemo krajem Siječnja i kada mu izvade hormone taj dan zadnje inekcije doktor ce donijeti odluku da li raditi operaciju
Ninilana,dali imaš možda kakvu informaciju o tome dali nas HZZO pokriva bar nešto od troškova? Dali ste se raspitivali o tome?
Nisam se dugo bavila time ali sjećam se da muški dio ništa ne pokrivaju ali ženski djelomično. Postoje neke klinike u drugim državama u kojima su parovi radili IVF i HZZO refundirao ali nisam to više istraživala. Mi idemo u Tursku a kako nije EU sumnjam da ćemo bilo što novaca uspjeti vratiti.
Evo me javljam se Obilazimo grad od jutra do mraka,toliko ima toga za videti da prosto nemamo vremena Krenula sam sa stimulacijom od juce,bockam se i sve je super,doktor je zadovoljan...Na spermogramu juce 5 spermatida,kaze dr.Tansel da je to ok,operacija varikocele nije nista poremetila,i dalje se barem spermatide proizvode....U petak imam kontrolu i to je to za sada sto znam....verovatno ce operacija biti tamo sl.nedelje sreda,cetvrtak...Do tada uzivamo i nadamo se najboljem
Mislim da je samo pristup obrade spermograma drugaciji... sve su to laboraratorije gde se spermogram radi ali predpostavljam da je razlika bila sto ga je radio patolog pa on ima drugi pristup i verovatno obraca paznju i na ostale sadrzaje a ne samo konkretne spermatozoide...
Njega nam je preporucio endrokrinolog,a urolog je samo odmahnuo rukom na to,pa nismo ni mi pridavali puno znacaja tome ali kako se sad spominje predpostavljam da ipak ima nekog znacaja.Na nalazu mu pise - pojedine celije koje imaju izgled spermatida.A na predhodnom je cak pisalo 120.000 spermatozoida sa vrlo sitnom glavicom i kratkim repicem .
Saky89 svu srecu ti zelim!
Inace ovo je bio odgovor na pitanje Sonja8444
Kontaktirali smo dr Tansela,odprilike nam je rekao manje-vise isto ...
Uputio nas je na njegovog asistenta koga cemo sutra kontaktirati da bismo zakazali. Interesuje me da li su vam oni organizovali smestaj i prevoz od aerodroma ili ste vi sami u svojoj reziji ?
Hvala .
Spomenuo nam je da se njoj obratimo za organizaciju i zakazivanje,pa sam mislila da oni mozda ponude i organizaciju oko smestaja i prevoza.
Znam da vecina klinika u Pragh to radi.
Da li ste vi bili u istom hotelu kao i Saky89?
Kakve su cene taxija sto se tice prevoza sa aerodroma ?
Mi smo bili malo dalje jer je bolji hotel, ali 15 min taxijem. Taxi je dosta jeftin. Od hotela do klinike otprilike 30 kuna.
Prvi put smo stali h hotelu Mim, minut pješke od klinike, 4 zvjezdice i katastrofa
Ninilana ,hvala puno.
placicamala, ne znamo jos uvek, cekamo da nam jave slobodne termine pa da vidimo da se iskombinujemo.
Ja se nadam do kraja meseca da cemo poci.
Ninilana,reci mi molim te vezano za taj Inhibin b sta vam je dr rekao?
Jednom si mi rekla da se on ceka oko 2-3 nedelje,a kod nas se ceka najduze 2 dana,pa ne znam postoji li neka razlika?
Koliko ste ga vi cekati u Turskoj?
Da li je dobro ako je on veci od 80 ili manji?
Mi planiramo pocetkom januara da zakazemo ako je moguce.
U nas se čeka nalaz mjesec i pol a u Turskoj 2 tjedna. U 6 mj je bio <0.01 što valjda znači da ga nije ni bilo. Nalaz smo dobili nakon operacije. Muž ga je vadio jer sam se ja pravila luda i rekla njegovoj doktorici opće prakse koja izdaje uputnice da je tako rekla andrologica (nije ga ni spomenula). Nažalost nismo znali da se nalaz čeka tako dugo pa smo ga dobili tek nakon operacije.
Sada je <5. I dalje jako nisko ali pomak se vidi. Doktor je rekao da je nizak, da nastavimo sa terapijom i da se vidimo krajem prvog mjeseca.
U znanstvenim radovima sam nailazila na podatak da se inhibin b može povećati ako terapija djeluje a i ne mora. Gleda se u kombinaciji sa FSH ali ja više ne znam to procijeniti jer je prije FSH bio 45 a kroz terapiju do sada unutar ref. vrijednosti. Nailazila sam i na slučajeve kada je inhibin b 'undetectable' pa su svejedno na operaciji nađeni spermatozoidi ali su to rijeđi slučajevi. Neki radovi uzimaju vrijednost 57 kao granicu, neki 80, sve to ovisi o uzorku a i sve je to individualno. Čak postoje slučajevi da je inhibin b normalan a na micro TESE se ne nađu spermatozoidi (najčešće kada je idiopatska azo u pitanju). Ali, svi se slažu da je kombinacija inhibina i FSH 75% točna prognostička vrijednost.
I za sve vas koji još nisu išli u Turku: doktor svima spominje ROSI kao plan b u slučaju da ne nađe zrele spermatozoide. To i dalje daje šansu ali je uspiješnost oplodnje manja. Isto tako morate biti spremni na to da uopće nema ni okruglih spermatozoida na operaciji što na žalost znači kraj. Nama je kakvo takvo olakšanje što radi toga testa 'korjena sperme' znamo da muž ima okrugle spermatide ali se nadamo da će terapija pomoći da stvore rep.
U slučaju da je spermiogram koji traži korjen sperme - doktor svejedno daje terapiju jer je imao uspijeha i sa takvim slučajevima.
Hvala ti Ninilana na objasnjenju...jel mozes samo da mi pojaznis ovo, sta je to test korena sperme i spermogram koji trazi koren sperme nisam to bas razumela...hvala ti
mi smo kad smo radili biopsiju imali tih spermatida u tkivu, negde manje negde vise...
I molim te kazi mi da li se to sve radi na istoj klinici? Microtese i vantelesna i ako ne daj Boze ne nadju spermatozoidi da li se i ROSI radi na istoj klinici i koja je to klinika?
Jesmo, vidi potpis odlucili smo smo se na donaciju.
Imate sve ovo na prethodnim postovima ali dobro
Prvo što se radi u doktora su dva spermiograma. On to zove traženje korijena sperme. Za + (mi i Saky) se daje jedna terapija, za - druga (Sinbad ima taj slučaj). Naš + znači da su pronađeni okrugli spermatidi. Prvi put 3 (2 u prvom, 1 u drugom ejakulatu), drugi put nakon 3 mjeseca terapije 4 (3 u prvom, 1 u drugom ejakulatu). Ejakulat se daje dva puta u razmaku sat vremena nakon 3 dana apstinencije.
MicroTESE radi doktor Tansel ali ne znam je li u zgradi gdje je Momart klinika u kojoj se uvijek nađemo s njime ili jedna od zgrada preko puta ali to je potpuno nebitno. U slučaju pronalaska spermatozoida ženu se oplođuje u drugoj zgradi isto preko puta (neovisno je li standardni IVF ili ROSI). To znam jer je Saky jednom napisala, mi to nismo pitali doktora jer nam je jedino bitno da terapija i operacija uspiju. To će bolje znati Saky jer sada to prolaze ona i muž. Sve je tu u radijusu od 50 m. Tamo su klinika do klinike, sve je uštimano i ozbiljno. Zaboravi na balkan gdje su sva jaja u jednoj košari. Ovi ljudi su puno ozbiljniji u svome poslu. Doktor radi u klinici na 2 katu, spermiogram i hormone nam odrađuje druga klinika na 9 katu. Kasniju oplodnju netko treći. Ukratko, razni kadrovi koji su specijalizirani samo za jednu domenu surađuju zajedno. Ono što je vama bitno trenutno:
Dogovoriti sastanak i doći sa sviježim nalazima (hormoni, kariotip, mikrodelecije i s obzirom da ste radili biopsiju histopatološki nalaz-mi ga nismo imali jer su nas prevarili u Cito da rade micro TESE a očito ne rade), rezervirati karte i smještaj, ostaviti vremena za naći se s doktorom dva dana za redom a on će vas sve ostalo sam navoditi (spermiogrami, terapija itd).
Hvala Ninilana puno na svim odgovorima,i ostalima hvala takodje.
Reci mi da li si ti u kontaktu sa njegovom asistentkinjom kada se dogovarate za termine?
Da i ja sam se sa njim cula pa sa njom dogovarala...
Za sad kako stvari stoje idemo prve nedelje decembra.
Svi pregledi se rade na Momart klinici,punkcija i Micro Tese se rade u Acibadem bolnici koja je odma tu pored.Meni je danas tj.jutros rano bila stop injekcija i sutra nam je konacno dosao dan kada cemo znati sve.Inace pre neki dan na ultrazvuku je bilo 15 folikula,dr Erbil je zadovoljan mojim odgovorom na terapiju.Ujutru rano idemo,prvo je Micro Tese a zatim oko 14h punkcija.Imam strasnu tremu,necu spavati cele noci jer jednostavno ne mogu.Drzite nam palceve i navijajte za nas