Drage moje,
Cisto onako za informaciju jer me kopkalo to pitanje kad sam imala prvi neuspjeli pokusaj IVF u Cito, vracen mi je 8stanicni embrion zasto se nije cekalo do blastociste da se vidi hoce li se dioba dalje razvijati, nego sam bila prinudjena 15 dana cekati betu (svi znamo nazalost kakav je to emotivni pritisak), poslala sam upit na neplodnost.hr zeleci se informisati da li stadij blastociste nama koji imamo jednu&dvije samo jajne celije ista vise olaksava neizvjesnost i ljekarima daje neki relevantan pokazatelj dalje diobe i kopiram vam moje pitanje i njihov odogovor (Molim vas slobodno izbrisite administratori ako ne pripada ovde zaista tek se pokusavam snalazaiti medju more podlinkova na ovom forumu i oprostite mi ako sam fulila temu!) Znaci moje pitanje i odgovor je :
Zašto ne blastocista?
Pitajte doktora
Pitao/la: zadnjivoz
Molim Vas, da li mozete da mi pojasnite zasto se kod niske rezerve jajnika, gdje se u IVF-u dobijaju 1 ili maximalno 2 embriona, ne preporucuje transfer 5 dan u kulturi blastociste? Jasno mi je da je logicnije kod vise jajnih stanica i embriona neke dovesti do tog stadija, ali zasto i ako se radi o ovako malom broju se ne preporucuje blastocista? Nije li to odmah pokazatelj da je embrion uspio odraditi dalju diobu, i kad je takav vracen u matericu ne bi li trebala biti veca uspjesnost postupka? Da li su iskustva pokazala da je uspjesnost manja ako se odvija dalja dioba embriona 3-5 dana transfera u prirodnom okruzenju nego u uslovima labaratorije ili kako? Pitam zbog toga, jer sam low responder u godinama, dobijem maksimalno 2 jajne stanice koje mi se vrate oplodjene 3 dan, pa me zanima da li bi se ista poboljsala sansa ako bi transfer bio 5 dan, i takodje bi se skratile psihicke muke iscekivanja...?
Odgovorio: prim.dr.sc.Renato Bauman
Štovana,
u zadnje vrijeme je čak preporuka u "low respondera" činiti transfer već 2. dan s obrazloženjem da je veća šansa za trudnoću ukoliko su embriji u svom prirodnom okruženju. Znači ako bi embriji došli do faze blastociste onda je veća šansa za trudnoću ako su prenešeni u materište drugi dan, tj. da nam čekanje do blastociste "samo" govori o kvaliteti zametka. Obzirom na neuspješne pokušaje preporučam da pokušate i jedno i drugo, no to mora biti u dogovoru s vašim liječnikom i embriologom jer prijenos i kultura blastociste zahtjeva veća ekonomska ulaganja i u principu se ne radi na želju u državnim institucijama.

Odgovori s citatom
. Nadam se da ti moji odgovori pomažu.