Sandra, nemoj se obeshrabriti, ja sam krenula sa pretragama tek u 39 godini, radila HSG, jedan jajovod zacepljen, endometrioza. MM sve ok. Kada sam napravila HSG rekli su mi da je jedan prohodan, ali drugi vjerovatno ne. Pitala sam sto dalje- Jedino moguce IVF, uz prirodno naravno, ali kako mi je doktor rekao, ako zelite imti djecu, vremena bas i nemate da pokiusate sam prirodno. Rekao mi je da imam pravo na bestplaten IVF postupke ( bila sam privatno na HSG), otisla sam doma, razgovarala s MM, odluka je plaza za IVF, javila se svojoj ginekologici, natrag na razgovor od doktora u privatnu i pitala sto tremamo i kada mozemo krenuti.
Nisam bila spremna na odgovor - odmah! MM i ja smo se pogledali, rekli ok, dao nam je terapiju, nazvali svoje i rekli da ne dolazimo doma, sredili papire, predali, pokupovali ljekove u HRV i Italiji ( u Italiji jer smo culi da je jeftinije, ali nije bilo tako), i krenuli.
Bila sam sigurna da cu napraviti sve s moje strane da to obavim kako treba, vrijeme za to mi je bilo katastrofalno ( imam vlstitu firmu i posao se zahuktavao)- rekla sam da odlazim u ZG, da me nema nizakoga 2 tjedna ili kolikom bude potrebno i da me se zove samo u slucaju da nikako ne mogu rijesiti problem. Htjela sam mir i znala da mi treba, jer sam od svoh prijateljica vidjela da dok se nisu smirile i makle od svega sto ih je pritiskalo- rezultata nije bilo. Ja sam znala da nemam puno vremena za pogreske i da moram sa svoje strane napraviti sve da pokusam da uspije. Na ostalo ne mogu utjecati.... Svi doktori su bili predivni, ono sto je bilo jaaaaako bitno ( to sada znam) je da mi je doktor kod kojega sam isla na IVF ulio toliko sampouzdanja da sam svaki puta nakon izlaska iz njegove ordinacije bila sigurna da cu uspjeti, nevjerovatno sam bila optimisticna i toliko me psihicki podigao da nisam ni razmisljala o neuspjehu...Iz prvog pokusaja je proslo super! Znam da je to sreca! Ali ja vjerujem da je to samopouzdanje i mir pridonijelo tome! Jedini put kada sam pomislila - a sta ako nece biti dobro bilo je nakon postupka. I odlucila da necu tako razmislajti. Lezala sam prva 3 dana, nakon toga jako mirovala, 10 dan me probudila bol u trbuhu- strasna biol. Milsila sam - evo gotovo je. Zvala doktora- kaze hitno napraviti betu- to nie dobro. I ta nervoza cekanja bete- i pogled sestre koja mi kaze- 10- ti dan radite betu- pa nece biti nista! Odlican stav! Ali tada su me takvi stavovi samo provocirali da budem prkosna- kazem jeoj- da radim betu 10 dan, jer moram i ne mislim da je sve potonulo! I nije- bilo jenpozitivno, i 3 dan opet beta raste i danas imamo malog sina od 2 godine. Ja 42,5, MM 37.
Trudnoca je bila rizicna, imala pred pobacaj, lijecnici u bolnici katastrofa, psiholoski ubice- nisam ih htjela slusati. Nisa dala da me pregledavaju stalno ( naravnoi, zvala sam svog optimisticnog doktora za savjet), lezala, mirovala, opet zavrsila u bolnici, imam hipotireozu, u trudnoci na granici dijabetesa, stalno na dijeti ( e to je bilo nehumano) i sve je proslo !
I da me netko sada pita- i opet bih isto, i isto tako vjerovala. Nema usporedbe, svi smo neki drugi ljudi i svi odlucujemo za sebe, i ako mislis da trebas- trebas! Ja ne mogu vise, porod je bio prerizican, imala zdravstvene probleme nakon 20 dana sto sam rodila i bio bi veliki rizik po moj zivot da idem opet u sve. Samo zato ne idem. Ja sam znala da ako ne uspije, imam limit koliko puta zelim ici, nakon toga idem u posvajanje ( ili u procesu). Zelim ti svu srecu da uspijes!