Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 121

Tema: Uspješnost IVF-a - kada je dosta?

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno Uspješnost IVF-a - kada je dosta?

Citiraj Argente prvotno napisa
    Otvaram ovu uvijek aktualnu temu započetu na Odbrojavanju. Nadam se da će nas pronađena istraživanja i egzaktne brojke približiti traženim odgovorima.
    Budući da već imamo "Iz kojeg puta vam je uspio IVF" i "Izlazna strategija" zamolila bih vas da tema ne otklizi u tom smjeru.
    Kadauna,Argente,iskusne rode,jel ima negdje tema gdje su ove cure/parovi koji su odustali i zasto,s kojom dijagnozom i nakon koliko pokusaja,s koliko godina itd...mislim da je Kadauna nedavno nesto pisala,a kako trenutno imam samo mob internet nemrem bas vjesto pregledavat teme.ok je da znamo uspjeh 20-30%,al za koga? dal ce 90% parova nakon 5 -6 pokusaja dobit bebu? vise,manje? okrutna tema,jer nada nas sve drzi al treba bit i realan i objektivan.
    druga stvar,ovi dr.sto se ponasaju netakticno- ima ih svuda i uvijek,ja sam cula svakakvih slucajeva,komentara,treba ih ignorirat i mijenjat dr.,ipak to nije rutinski posao i svako od nas zasluzuje potpuno individualni pristup i dr koji ce ucinit najbolje sto moze.i oni su ljudi,a ljudi nas ima svakakvih... vibrice svima !!
    Posljednje uređivanje od Argente : 08.12.2013. at 20:12

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

boogie

evo tema Izlazna strategija o odustajanju od mpo-a:
    http://forum.roda.hr/threads/41378-I...zna+strategija

inače, u zapadnim zemljama unutar 4-5 stimuliranih postupaka oko 65% parova ostvari roditeljstvo.

Osoblje foruma Kadauna avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj boogie woogie prvotno napisa Vidi poruku
    Kadauna,Argente,iskusne rode,jel ima negdje tema gdje su ove cure/parovi koji su odustali i zasto,s kojom dijagnozom i nakon koliko pokusaja,s koliko godina itd...mislim da je Kadauna nedavno nesto pisala,a kako trenutno imam samo mob internet nemrem bas vjesto pregledavat teme.ok je da znamo uspjeh 20-30%,al za koga? dal ce 90% parova nakon 5 -6 pokusaja dobit bebu? vise,manje? okrutna tema,jer nada nas sve drzi al treba bit i realan i objektivan.

druga stvar,ovi dr.sto se ponasaju netakticno- ima ih svuda i uvijek,ja sam cula svakakvih slucajeva,komentara,treba ih ignorirat i mijenjat dr.,ipak to nije rutinski posao i svako od nas zasluzuje potpuno individualni pristup i dr koji ce ucinit najbolje sto moze.i oni su ljudi,a ljudi nas ima svakakvih... vibrice svima !!

vec ti je Inesz sve napisala, ponudila bih par tekstova:

jedan americki tekst na tu temu kad prestati, nema ti ultimativnog recepta:

http://haveababy.com/fertility-information/ivf-authority/average-ivf-attempts/

Ovaj tekst bih uzela s rezervom jer govori o vrlo visokim i previsokim postocima kumulativno uspjeha (ovu rijec bi trebalo zabraniti u ovom kontekstu) nakon 3 ful stimulirana IVF postupka od vise od 70% ali samo za parove kod kojih zena ima ispod 40 godina, normalnu ovarijalnu rezervu (dakle reagira dobro na stimulaciju), kod kojih postoji ok spermiogram, i kod kojih zena ima receptiva Uterus, takvi nazalost nismo svi plus ovdje se radi o vrhunskoj SAD klinici, neusporediva s nasim klinikama (niti privatnim). Vrlo jasno prikazuje kad oni preporucuju zeni da ide na donaciju, dakle sigurno odmah kod zena 43+, ali to je Amerika,zato i imaju dobre rezultate jer cesto odbijaju nepovoljen / teze pacijente.

Evo jos jedan vrlo zanimljiv tekst o SAD istrazivanjima o kumulativnom uspjehu u IVF-u:

http://www.bionews.org.uk/page_155272.asp

a evo i jedan, koji je nama u Europi rekla bih blizi tekst, takvi rezultati iz Australije i N. Zelanda:

https://newsroom.unsw.edu.au/news/health/ivf-success-one-two-under-35-failure-after-five-cycles

Tesko je reci kad je dosta, kad treba prestati, kad mozda razmisljati o donaciji jajnih stanica, ali moj je neki subjektivni dojam da nasi lijecnici vrlo nevoljko preporucuju donacije jajnih stanica kod zena kjie imaju male ili cak nikakve izglede za ostvariti trudnocu, ali takvu informaciju - imam dojam - i zene tesko ili nikako u Hrvatskoj primaju ili prihvacaju.

Imali smo ovih dana primjer Mary Anne, kojoj je doktorica preporucila da ide na prirodnjake ili da odustane...... i drvlje i kamenje po doktorici, ne znam o kojoj je doktorici i klinici rijec. Mozda jeste bila gruba - ali poznavajuci sebe ja bih voljela da mi doktor/doktorica odmah u pocetku ili bar nakon jednog pokusaja veli kako nam sanse stoje, koje izglede imamo ostvariti trudnocu, itd. Pa cu ovim putem Mary Anne pitati, da znas da imas jako male izglede za ostvariti trudnocu, da bi trebala npr 25 prirodnjaka da ostvaris trudnocu, bi li nastavila lijecenje kod te doktorice ili bi mijenjala kliniku? Bi li mozda pristala na donaciju j.s. jer ista donosi stopu trudnoca od 50% .......

I da se odmah razumijemo, stvarno mislim da donacija gameta nije rjesenje prihvatljivo za sve ali nije niti IVF opcenito privhatljivo svima, niti je donacija j.s. kljuc za svaku dijagnozu, imamo ovdje na forumu slucajeva koji niti unatoc donaciji j.s. nisu zatrudnjele niti1. niti 2 niti 3. niti 4. ....... put.

Mi smo krenuli u IVF kad sam ja imala 32 godine kao laganiji slucaj sa "samo" neprohodnim jajovodima i dobrom hormonalnom slikom a s dvije prethodno ostvarene spontane trudnoce koje su kao "dobar znak" unatoc tome sto su bile biokemijska i vanmaternicna. Trebalo je 2 stimulacije (jedna bez transfera), jedna polustimulacija, dva prirodnjaka (oba bez transfera), da bi sljedeca stimulacija zavrsila trudnocom (i porod) u mojoj tad vec 35./36. godini. Taj je postupak meni bio tek ili vec 3. transfer. Kako je vrijeme odmicalo, sigurna sam da bi neki parovi vec odustali. Sljedeca stimulacija nakon te trudnoce, poroda, dojenja, etc.... je opet zavrsila trudnocom - biokemijskom...... Jos nismo odustali

Hocu reci da je sve vrlo osobna odluka, kako MPO postupci opcenito tako i donacije gameta, odustajanje od svih oblika lijecenja neplodnosti.

OT sam - ali mislim da na odbrojavanju imamo priliku za sve teme i mislim da trebamo mnogo glasnije pricati i o odustajanju i o tome da neki parovi nikada nece ostvariti trudnocu i o tome da su donacije gameta sasvim normalan i prihvatljiv vid lijecenja neplodnosti te da donacije kako takve treba detabuizirati u HR, mozda i nase MPO lijecnike treba educirati i u tome da zenama "na vrijeme" preporucuju donacije a ne kad vec izgube sva prava preko HZZO-a ili svaku volju da se s tom temom pozabave i donesu neku svoju odluku.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Ma koliko superiorne bile američke klinike mislim da mi u HR možemo konkurirati kumulativnom stopom uspjeha.
    Kako- pa relativno visoku stopu uspješnosti možemo zahvaliti niskim cijenama IVF-a u odnosu na inozemstvo, plus (govorim dosad); neograničen broj prirodnjaka (koji su često bili podebljavali klomifenima pa bi ustvari bili polustimulirani), besplatne "ruke" nakon 3 HHZO sponsored postupka, poništavanje odrađenih postupaka i to ne samo Milinovićevskih već i onih od prije, cijela ta situacija rezultirala je time da je niš-posebno po čekaonama i tu na forumu sresti žene koje iza sebe imaju 15+ postupaka. Toga je, usudila bih se reći, u Amerikama jako malo. Kad šteti uspješnosti klinike i ide iz vlastitog džepa, lakše će doktori usmjeriti u donaciju i pacijenti prihvatiti taj smjer.

Osim toga, mi imamo puno jači taj mentalitet ognjišta - mora se imati djecu jer život bez njih nema svrhe, pa opterećenost genima, težina postupka posvajanja, okolina koja potiče do forsiranja "ne odustaj"; htjedoh reći da je, unatoč tome što nikako da dobijemo rezultate klinika, kumulativan uspjeh u Hrvata vjerujem negdje 80%. Samo, na koliko postupaka...sigurno ne na 3.

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Za Maribor je bila spika 60% parova unutar 4 stimulirana postupka, je li tako?
    I tih 80% posto mi negdje zvoni, mislim da su to oni koji su išli i nakon ova 4 (ne znam dokad).

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

wow,ovo je kisa informacija,hvala puno puno!mozda bi bilo dobro kopirat zadnjih par postova na novu temu da ih je lakse naci. istina je kod mene da je jak taj peer preasure,starci,drustvo.... a mozda je i instinkt.mozda je svijest o tome da je sad trenutak i da ne mozemo odgodit odluku na 5 godina.moja naj frendica,i jos par drugih,kazu ovo: ljubav prema djetetu je neupitna i neizmjerna.al svakako kvaliteta zivota pada s djetetom,sve se vrti oko njega,itd... i opet ja zelim tu bebicu, obozavam svoje necake, i evo muka mi je od ovih grceva danas pa svjezeg krvarenja ,koje mi je ubilo 99% nade,tračak postoji. do sutra. a mozda zbilja da pokusavamo ivf neograniceni broj puta bi svi uspjeli? ipak biologija radi za nas!

sretna 1506 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

wow,ovo je kisa informacija,hvala puno puno!mozda bi bilo dobro kopirat zadnjih par postova na novu temu da ih je lakse naci. istina je kod mene da je jak taj peer preasure,starci,drustvo.... a mozda je i instinkt.mozda je svijest o tome da je sad trenutak i da ne mozemo odgodit odluku na 5 godina.moja naj frendica,i jos par drugih,kazu ovo: ljubav prema djetetu je neupitna i neizmjerna.al svakako kvaliteta zivota pada s djetetom,sve se vrti oko njega,itd... i opet ja zelim tu bebicu, obozavam svoje necake, i evo muka mi je od ovih grceva danas pa svjezeg krvarenja ,koje mi je ubilo 99% nade,tračak postoji. do sutra. a mozda zbilja da pokusavamo ivf neograniceni broj puta bi svi uspjeli? ipak biologija radi za nas!
    Dok god imamo prava od hzzo,ili novaca da platimo,dok god stvaramo bar nešto js da ima šanse za uspjeh ,dok nam godine dopuštaju i dok žarko želimo dijete.Imam hvala Bogu sina iz 2.postupka i on nam je sve na svijetu,sve prođe,mladost,izlasci,karijera,a kad podvučeš crtu najveći uspjeh je dijete koje imamo i zato mislim da ne treba odustajati dokle god ima i malo šanse,usput ja već 3 puta pokušavam za drugo i još ću.

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Svjesna naše dijagnoze (endo, OAT/cryptosp.) i godina (36/46) još sam više svjesnija da je to "dosta" vrlo blizu. Uspjeh nam nije zagarantiran, čak je i vrlo mali postotak. Ipak, i dalje se kontam možda još jednom, možda donacija (preko HZZO se baš ne nadam, a novaca baš nema previše), možda... i onda to "dosta" postaje malo dalje...

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Netko, Kadauna...pisalo se kako ta kumulativna uspješnost IVF-a nakon određenog broja postupaka počinje opadati, kako ono, nakon 5? Gdje nam je to istraživanje odnosno izvor za tu tvrdnju?

Mary Ann avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

"Imali smo ovih dana primjer Mary Anne, kojoj je doktorica preporucila da ide na prirodnjake ili da odustane...... i drvlje i kamenje po doktorici, ne znam o kojoj je doktorici i klinici rijec. Mozda jeste bila gruba - ali poznavajuci sebe ja bih voljela da mi doktor/doktorica odmah u pocetku ili bar nakon jednog pokusaja veli kako nam sanse stoje, koje izglede imamo ostvariti trudnocu, itd. Pa cu ovim putem Mary Anne pitati, da znas da imas jako male izglede za ostvariti trudnocu, da bi trebala npr 25 prirodnjaka da ostvaris trudnocu, bi li nastavila lijecenje kod te doktorice ili bi mijenjala kliniku? Bi li mozda pristala na donaciju j.s. jer ista donosi stopu trudnoca od 50% ....... "

Kada sam sada krenula u vode MPO-a u svojoj glavi sam si posložila neke stvari, a jedna od tih je da idem na četiri pokušaja i odustajem. Nisam ja sasula drvlje i kamenje na doktoricu koja mi je predložila prirodnjake, nega na doktroricu koja je komentirala sa strane, a nije vidjela ništa od mojih nalaza. I izvan MPO je nepristojno nekome reći da je star, a kamoli pacijentu i to je ono zašto sam reagirala.
    Naravno da mijenjam kliniku i naravno da mi donacija nije strana. Pokušat ću još i dva prirodnjaka (tako da završim sa svojih četiri puta ) kod nas, a onda nadam se via Prag.
    Posljednje uređivanje od Mary Ann : 09.12.2013. at 11:02

Osoblje foruma Inesz avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj Argente prvotno napisa Vidi poruku
    Netko, Kadauna...pisalo se kako ta kumulativna uspješnost IVF-a nakon određenog broja postupaka počinje opadati, kako ono, nakon 5? Gdje nam je to istraživanje odnosno izvor za tu tvrdnju?
    tako otprilike... baš sam neki dan našla na podatak da nakon 6. stimuliranog šanse za uspjeh opadaju

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mary Anne, nisam niti na tebe mislila drvlje i kamenje da si sasula po doktorici nego je takva reakcija ovdje bila na forumu....

A Inesz ja mislim da je 4 puta kad opada vjerojatnost uspjeha - ne 6 puta. Nemam sad vremena traziti - ali ta brojka 4 nije bezvezna i cesta u svijetu da zdravstveno osiguranja placa........

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

cure moje, donacija stanica....... pogotovo jajnih..... po mom misljenju, i samo mom, dakle ne zelim uzrokovat neke teske rasprave, mada evo pocinjem.... pitam se kakva je to zena koja ide na hormonsku stimulaciju i prodaje svoje vlastite stanice za novce? A i muski isto tako. Jos ce proci 10 IVF-ova prije nego se odlucim na donaciju. Usvajanje mi je puno prihvatljivije.... S druge strane, covjek je covjek..... bebica je bebica

Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

mozda zena koja mora skupit novac za ivf?

sos15 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

cure moje, donacija stanica....... pogotovo jajnih..... po mom misljenju, i samo mom, dakle ne zelim uzrokovat neke teske rasprave, mada evo pocinjem.... pitam se kakva je to zena koja ide na hormonsku stimulaciju i prodaje svoje vlastite stanice za novce? A i muski isto tako. Jos ce proci 10 IVF-ova prije nego se odlucim na donaciju. Usvajanje mi je puno prihvatljivije.... S druge strane, covjek je covjek..... bebica je bebica
    Do prije godinu dana i ja bih mislila kao i ti: kakva to osoba može dati svoje jajne stanice i živjeti sa saznanjem da negdje možda živi njeno dijete, a da ona to i ne zna. Nakon svega što smo prošli i kad znam kako je živjeti sa saznanjem da nikad neću imati dijete kojem smo mm i ja biološki roditelji promijenila sam mišljenje. Ako se mm ikada odluči na donaciju, rado ću eventualni višak materijala dati za donaciju. Znam da bi to nekoga usrećilo i da će ti roditelji brinuti o tom djetetu kao što bih i ja. Ali, to je moje mišljenje...

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

boogie woogie, ma kakva prodaja? zato se i zove donacija..... Jesus, pa ne prodaju ljudi u CZ svoje gamete!

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

a ne znam,ja sam mislila da prodaju.jedan moj poznanik je prodao svoju spermu za nekih 200-300 kn prije 10ak godina,isto tako mozes donirat krv,a mozes i prodat.naravno da bi ja donirala preostale smrzlice da sad ovo uspije.... al ipak ti te donirane stanice,sto znaci od donora a ne dane,platis,zar ne?

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Koliko znam, ti platiš za postupak (lijekove, doktorov rad), a ne za same stanice

Mislim da je prodavanje stanica i zametaka protuzakonito

Konfuzija avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Je li protuzakonito ovisi o zakonima svake države, neki dan bilo na tv-u čovjek prodaje bubreg da bi si kupio auto, u SAD-u mislim... Ne bih osuđivala čak ni njega iako je blesavo, no imaš neku potrebu i prodaješ nešto svoje da bi ju zadovoljio, nisi ni ukrao ni prevario.
    I donori spolnih stanica vjerojatno dobiju neku naknadu i to mi je u redu. Žene ipak ulože svoje vrijeme i moraju si poštimati dnevne obveze za pikanja i uzv itd. I zapravo je to plemenito jer daješ priliku nekome tko inače možda nikada ne bi postao roditelj.
    A za primateljice donirane js/embrija, meni još uvijek zvone u ušima riječi jedne doktorice: "Vi niste samo hotel za donirani embrij, to je vaša krv i vaše meso." Iz muške perspektive je možda malo teže prihvatiti donaciju, ali svejedno ostaje ljubav koju može pružiti djetetu.

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Sto se tice donacije js, evo, ja bi prva dala npr Sneki ili nekome kome treba, samo mislim da to ne ide tako. Vjerojatno bi se pitala da li je netko uspio dobiti bebu od mojih js ali ne vjerujem da bi osjecala neku nostalgiju ili zelju da upoznam dijete jer je dio mene (vise iz znatizelje mozda). Geni jesu geni ali mislim da je zena koja nosi dijete zaceto donacijom js ipak prava majka, jer ona ga 9mj ima u trbuhu, osjeca ga kako raste i na kraju ga rodi.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj sretna 1506 prvotno napisa Vidi poruku
    Dok god imamo prava od hzzo,ili novaca da platimo,dok god stvaramo bar nešto js da ima šanse za uspjeh ,dok nam godine dopuštaju i dok žarko želimo dijete.Imam hvala Bogu sina iz 2.postupka i on nam je sve na svijetu,sve prođe,mladost,izlasci,karijera,a kad podvučeš crtu najveći uspjeh je dijete koje imamo i zato mislim da ne treba odustajati dokle god ima i malo šanse,usput ja već 3 puta pokušavam za drugo i još ću.
    ovo sretna1506 može biti istina i točno iz tvoje perspektive, ali nije uopće fer prema parovima koji nemaju djecu ali i dalje uživaju u životu, uživaju jedan u drugome, uživaju i samci bez djece i bez partnera..... ti misliš da ne treba odustajati dok ima iole šanse, do zadnje jajne stanice, ali evo ja iskreno mislim da možda donacija j.s. jeste rješenje za mnoge parove koji će tim putem postati roditelji a ne da idu x puta u IVF s vlastitim stanicama bez gotovo ikakvih izgleda na uspjeh.

Datum pristupanja
    Nov 2011

Početno

samo bi se slozila sa sos sto se tice donacije i ja bi svoje donirala ako meni ne trebaju, a boogie woogie npr ja sebe smatram lijepom i inteligentnom sa dobrim genetckim materijalom koja ne zeli da baci svoj genetcki materijal ako on moze kome pomoci a sa druge strane bili smo isto spremni uzeti tudje stanice .

lberc avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

meni kad je jednom na punkciji bila loša stanica i rekli da je neće stavit ni oplodit da mi je onda bila ponuđena donacija jajne stanice bila bi presretna...osjećala sam se gore nego da sam dobila nalaz negativne bete..

špelkica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Citiraj Kikica1 prvotno napisa Vidi poruku
    Geni jesu geni ali mislim da je zena koja nosi dijete zaceto donacijom js ipak prava majka, jer ona ga 9mj ima u trbuhu, osjeca ga kako raste i na kraju ga rodi.
    Slažem se s tobom, pogotovo zato jer imam posvojeno dijete kojeg smatram SVOJIM i ono mene zove MAMA bez obzira što ga nisam rodila i on to zna, ali to već spada u izlaznu strategiju.
    I meni je jedna doktorica rekla da možda samo prirodnjak i donacija js kao krajnja opcija, mi smo se odlučili za drugi put.

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Drago mi je vidjeti sva vasa misljenja Jedino se ne slazem s tvrdnjom da je dijete sve u zivotu, najveci uspjeh, itd..... potpisujem Kadaunu. Nije jednostavno fer tako nesto reci, prema svima nama koji mozda nikad necemo imati bebicu. Plus sto zivot nudi toliko toga, i sto je meni npr moj partner/muz moja najveca sreca!
    Evo utjecale ste na mene da pocnem drugacije razmisljat o donaciji jajne stanice, netko od vas je spomenuo, nije sve genetika, ima tu puno i epigenetike. Istina! Moja svekrva je ona tipicna prica: neplodnost 5 godina, pa usvajanje curice iz bolnice direktno, 3 dana stare, i onda prirodna trudnoca jedan sin (moja ljubav), pa drugi sin! Ona mi je rekla da je razlika u pocetku, dok se dijete doji (usvojeno ne), ali kad oni postanu mali toddleri, onda vise razlike nema, razlika je njihov karakter, a ne kako su dosli na ovaj svijet.

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Kikica1 prvotno napisa Vidi poruku
    Sto se tice donacije js, evo, ja bi prva dala npr Sneki ili nekome kome treba,
    O ljubica moja!

Nego, kako ono idu postoci kad se ide na donaciju js? Koliko beba 'pokupi' od donorice, a koliko od majke u čijem trbuhu raste? 30 vs.70%? ili?

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Drago mi je vidjeti sva vasa misljenja Jedino se ne slazem s tvrdnjom da je dijete sve u zivotu, najveci uspjeh, itd..... potpisujem Kadaunu. Nije jednostavno fer tako nesto reci, prema svima nama koji mozda nikad necemo imati bebicu. Plus sto zivot nudi toliko toga, i sto je meni npr moj partner/muz moja najveca sreca!
    Evo utjecale ste na mene da pocnem drugacije razmisljat o donaciji jajne stanice, netko od vas je spomenuo, nije sve genetika, ima tu puno i epigenetike. Istina! Moja svekrva je ona tipicna prica: neplodnost 5 godina, pa usvajanje curice iz bolnice direktno, 3 dana stare, i onda prirodna trudnoca jedan sin (moja ljubav), pa drugi sin! Ona mi je rekla da je razlika u pocetku, dok se dijete doji (usvojeno ne), ali kad oni postanu mali toddleri, onda vise razlike nema, razlika je njihov karakter, a ne kako su dosli na ovaj svijet.
    lijepo si ovo rekla..iskustvo iz prve ruke, bas sam se nekako raznjezila.
    i ja sam se pitala kada je dosta? koliko dugo pokusavati, potencirati unistavanje zdravlja stimulacijom, koliko isprasiti (financijski) dzep, koliko se odricati drugih stvari dok se financiraju postupci?
    lako je bilo meni. to kazem jer sam vec imala jedno dijete. ja sam postavila dead line do 40te..tj. napunjene 41. ne samo zbog godina, vec i zbog toga sto bi do tada imali iza sebe kojih 10tak IVF-ova.
    negdje sam procitala a to mi je rekao i jedan MPOvac, da zena treba u prosjeku (necemo generalizirati, netko uspije od prve) otprilike 40 js da bi dosla do trudnoce. sto bi kod normalnih respondera koji mozda po punkciji dobiju 10ak stanica odgovaralo 3-4. pokusaju.
    ja kao low responderica sam uvijek dobivala max 4js, koja je u klubu 39+ i koja se kiti 'prekrasnom' endometriozom.
    pa stoga i ova racunica s 10 pokusaja..
    uspjelo je u 7. IVF-u. mada su me neki doktori vec i prije otpisali, sto me ubijalo u pojam..ne treba pacijentima ulijevati laznu nadu, ali cini mi se da neki doktori previse brzo sude na osnovu loseg amh, jedne mizerne punkcije s losim stanicama, losim odgovorom na stimulaciju, ili nakon spontanog..itd.
    vodila sam se izjavom lucija koji je uvijek govorio 'kad ostane trudni'.

sretno svima, kako god se odlucite!!
    Posljednje uređivanje od spodoba : 10.12.2013. at 09:36

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Snekica prvotno napisa Vidi poruku
    O ljubica moja!

Nego, kako ono idu postoci kad se ide na donaciju js? Koliko beba 'pokupi' od donorice, a koliko od majke u čijem trbuhu raste? 30 vs.70%? ili?
    hm..... postoji li ijedan ozbiljan rad na ovu temu?

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    hm..... postoji li ijedan ozbiljan rad na ovu temu?
    To treba pitat geneticare. Radi se o epigenetici, sto znaci da npr. ono sto ti jedes utjece na tvoju DNA i prenosis to dalje na potomstvo.... evo ovdje malo nesto http://genetics.thetech.org/ask/ask183
    al najbolje da geneticar objasni, ja sam kemicar.

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

u americi bome 8000 $ za batch of eggs, jel to moguce? http://www.centerforhumanreprod.com/egg_donor_faq.html

fijolica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Snekica, nekako sam instiktivno pomislila ovo što je boogie woogie rekla - da genetiku, naravno, nadljeđuje od donorice, a ono što trudnica jede te neke druge navike i postupanja u trudnoći mogu utjecati na bebin razvoj i zdravlje u maternici,a ali i po rođenju.

Trenutno sam trudna iz FET postupka, nakon pet godina od prve spontane trudnoće koja se mužu i meni dogodila kao što se događa mulcima koji se zanesu Sreća nije dugo trajala, ubrzo je uslijedio spontani... Nakon toga nižu se pokušavanja, uspjesi, neuspjesi, vanmaternične, dijagnoze, postupci,... Nakon pet godina svega i svačega, mogu reći da mi je, bez obzira na ishod, lakše nego u početku. MPO mi je postao sastavni dio života, još jedna stvar koja se događa, a ne ono oko čega se sve vrti. Nije lako, teško je i iscrpljujuće, frustrirajuće i razočaravajuće, ali podnošljivo. Ne znam kako će ova trudnoća završiti, ali ako budem ponovno morala u te vode, pokušavat ću dok ima medicinskog opravdanja i dok budem imala snage i volje. Moja mentalna granica je 40., jer nakon toga želim svoj život natrag, bez bonica, pretraga i postupaka.
    Želim i volim djecu, profesionalno sam na njih orijentirana, ali ne slažem se da su ona generalno smisao života. To je zaista stvar pojedinca. Djeca mu, naravno, dodaju punoću i novu dimenziju, ali ja sam i sada zadovoljna svojim životom u svim njegovim aspektima.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

u americi bome 8000 $ za batch of eggs, jel to moguce? http://www.centerforhumanreprod.com/egg_donor_faq.html

"MPO - to ne zaboravite - jeste i business" je meni jedan MPO liječnik davno rekao i nažalost je to istina - u Europi donekle, ali neću sad o tim horor pričama.

SIgurno je točno da se u SAD-u plaćaju često jajne stanice, ali ima i donacija. Istina je isto da Amerikanke idu u Indiju na surogat majčinstvo jer je to tamo jako jeftino, nikada surogat majku ne uopznaju, surogat majka dobije novce za sebe i svoju familiju..... za dugo godina uzdržavanja, jeste, to je business, ali si izabrala državu s vrlo oštrim i nemilosrdnim kapitalističkim uređenjem.

Situacija u Europi je srećom mnogo bolja, u CZ žene NE dobivaju naknadu za doniranje j.s. dobiju samo neki iznos za putne troškove, dolazak na punkciju, etc. ali ne i za j.s. as such.

Manje uređene zemlje kao Slovačka i Poljska koji nemaju zakon o MPO isto nemaju uređen dio vezano za donaciju j.s. i da, tamo se može dogoditi jer se sve plaća, dakle nema postupaka na teret HZZO-a da mladoj ženi (u Poljskoj) koja ide s mužem na IVF zbog muškog faktora ponude da pola svojih j.s. donira a pola upotrijebe za vlastiti postupak a zauzvrat dobiju mogućnost da svoj ICSI postupak plate umjesto regularnih 3000 EUR samo 1500 EUR. Da i to se nažalost događa u zemljama u kojima zakona nema, kod nas ga ima i srećom da je tako.

Rumunjska isto nema zakon, tamo se događalo da su - unatoč zabrani - izraelski liječnici ušli u neke rumunjske IVF klinike i tamo ilegalno uzimali j.s. od mladih žena koje bi onda upotrijebili u Izraelu gdje je donacija dozvoljena do 52. godine života žene i to bezbroj puta na teret države.

Ali kao što rekoh, kod nas to nije slučaj, naše žene idu na donacije u CZ, tamo nema kupovanja j.s. ili sperme, ali ima za donore naknade za putne troškove, hotel, etc.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam je li tko gore napisao, nisam sve čitala, ali bitno je znati da nije logika da će 90% parova uspjeti u svom 30-tom pokušaju. Nakon nekog vremena, vrijeme i broj pokušaja uopće ne radi u tom smjeru, doseže se plafon, i sa svakim novim neuspjelim pokušajem par je dalje od djeteta tj. "ne čeka nužno sreća iza idućeg ugla, samo treba bit dovoljno uporan", što je totalni bug koji nekako, po meni, prevladava uopće u našem podeblju - a ove koje su se pomirile, odustanu i šutke to odrađuju, jer je prejaki glas ovih "NIKAD NE ODUSTAJ, I SVE ĆEMO MI POSTATI MAJČICE I DOČEKATI MIRISNE SMOTULJKE" pa to odrađuju u "forumskoj ilegali". Nekako vrijedi - ovo je mjesto za one bez sumnji. Ikakvih.

Naravno, BROJ POKUŠAJA U HRV. JA VIŠE NE ZNAM KAKO RAČUNATI. Tipa... jedan pokušaj u tipa Osijeku... a kako se to može računati kao punokrvni poukšaj. Po meni - ne.

Tako da... tu treba neku sredinu izvuć. Ako ćemo samo o razumu i brojkama.

Ali, još su važnije i emocije i onaj osjećaj u trbuhu koji kaže "ja bi još" ili "ne mogu, brate, više, i konje ubijaju, zar ne".

Taj drugi je teško čuti, zbog ovog glasnog "NE ODUSTAJ NIKAD!!!". Ali, ljudi ga čuju.... treba se malo odmaknut od foruma i sići u poluilegalu, i PP-kavice i slično di neće na "razmišljam o kraju" nastat 25 postova "MENI JE TAKO ŽAO, SANJALA SAM TE JUČER SA TVOJOM BEBICOM ITD."... ili sam sa sobom pričat.

Sretno svima, u nastavku ili odustanku!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 10.12.2013. at 12:43

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I, da, ovo moje se odnosi na pokušaje samo sa svojim gen. materijalom (jajnim stanicama, koje su tako ovisne o ženskoj dobi da je to za poludit). Kad se kreće u donaciju, onda je druga priča, iako se i tu zna razvući maraton da se osoba pita "dokad ovako", još je to sve skupa i skuplje. Pokretačici teme, ako je stvarno za izać', savjetujem da se preko PP-a poveže sa sličnima, a ako je za nastavit, da sluša ove stila "čula ja za jedan par i nakon 30-tog pokušaja itd.". Karikiram malo, ali to su, zapravo, opcije. Nema smislenog virtualnog mjesta za pretjerane dubioze, one su satjerane u "Izlaznu strategiju" di opet uleti svaku malo neko s bebom, pun nade da će i druge zahvatiti ista sreća, ma ono... "mora". Ironična sam sad. Sretno svima u dilemama!

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

evo ja danas lezim doma, ko fol pokusavam "spasit" sto se spasit da..... pa sam stalno na forumu :D
    Ina, ja bih rekla da ova tvoja tvrdnja nije dokazana, i definitivno ovisi o dijagnozi pojedinacnog para. A tu onda lijecnici moraju imati odgovornost da nam kazu- sanse su vam dobre, tako-tako, ili cuda se dogadjaju. Ako sam u kategoriji cuda se dogadjaju, onda si u pravu. Al ako je stvar dobiti zdravi embrij iz dvije zdrave stanice, onda je najvjerojatnije stvar lutrije i zakona brojeva, i nekome ce uspjeti iz prve, a nekome iz 31. pokusaja, kao sto smo svjedoci ovdje na forumu. Jer svi mi imamo vecinu stanica za bacit, pogotovo preko odredjenih godina....
    Definitivno i bez obzira sto je IVF multimilijardni biznis (2 billion /year in the US) doktori moraju imati odgovornost da nam kod postavljanja dijagnoze kazu koje su nam sanse. Naravno odluka je na nama koliko daleko smo spremni ici. Muz i ja smo odlucili ko fijolica - pokusavat cemo svakih 3,4 mjeseca do negdje 40-e, bez prevelikog stresa. Iju kako smo se presli!! Mislim da je stres maximalan kad je u pitanju iscekivanje pobacaja u ranoj trudnoci ;( Tako da ne znam koliko cemo jos puta pokusavat.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

evo ja danas lezim doma, ko fol pokusavam "spasit" sto se spasit da..... pa sam stalno na forumu :D
    Ina, ja bih rekla da ova tvoja tvrdnja nije dokazana, i definitivno ovisi o dijagnozi pojedinacnog para. A tu onda lijecnici moraju imati odgovornost da nam kazu- sanse su vam dobre, tako-tako, ili cuda se dogadjaju. Ako sam u kategoriji cuda se dogadjaju, onda si u pravu. Al ako je stvar dobiti zdravi embrij iz dvije zdrave stanice, onda je najvjerojatnije stvar lutrije i zakona brojeva, i nekome ce uspjeti iz prve, a nekome iz 31. pokusaja, kao sto smo svjedoci ovdje na forumu. Jer svi mi imamo vecinu stanica za bacit, pogotovo preko odredjenih godina....
    Definitivno i bez obzira sto je IVF multimilijardni biznis (2 billion /year in the US) doktori moraju imati odgovornost da nam kod postavljanja dijagnoze kazu koje su nam sanse. Naravno odluka je na nama koliko daleko smo spremni ici. Muz i ja smo odlucili ko fijolica - pokusavat cemo svakih 3,4 mjeseca do negdje 40-e, bez prevelikog stresa. Iju kako smo se presli!! Mislim da je stres maximalan kad je u pitanju iscekivanje pobacaja u ranoj trudnoci ;( Tako da ne znam koliko cemo jos puta pokusavat.

Boogie, puno je nepoznanica da bi se MPO doktori izletavali oko bilo čega. Npr. - što je to dobar embrij i može li se to u labu vidjet. Ili je kriterij "dobar" - onaj koji se nakači i da zdravo dijete. Npr. ja sam ovdje gazilijun vremena, i sjećam se tiggy, fantazija kao embriji na VV-u super itd., žena mlada, banalan problem (muška neplodnost, ali za ICSI ok) i nikako, ali nikako uspjet. Ne znam više što je sa ženom, biće i svoj izlazak odradila mimo foruma.

MPO doktori donedavno nisu bili suglasni treba li nakon transfera ležat ili ne i koliko. To je takvo područje.

Ima ih koji su temperamentnom direkniji, a ima i onih koji puštaju par da "sam shvati" - u krajnjoj liniji, i nisu oni Bogovi, i neki će par stvarno nakon 30-toga pokušaja uspjet, a neki savršen... kao tiggy, neće i nakon masu pokušaja.

A i drugo je kulturološka stvar - u nas se baš ne komunicira onako "u glavu", majčinstvo je tabu - "dajte dite materi", geni prevažni (predrasude oko posvojenja još uvijek postoje) - to je kulturološko okruženje koje treba prihvatiti i osvijestiti da je takvo. Vani ev. postoji i psiholog koji vodi par ka zaključenju, ovdje psiholozi, barem pred par godina, štancaju potvrde da je par upoznat s učincioma IVF-a i za to čarđaju lovu.... tako da... ono... to je idealna slika, u nekim klinikama (i našima) zaživi, a negdje ne. Opet, privatnici su i u sukobu interesa reći nekom paru da je sad finito. Puno je varijabli. Odlučite se sami i možete i odluku mijenjati.

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jednako tako može bit i dr. u već spomenutom Osijeku, kao primjer, ne može zaposlenik tamošnje bolnice reći - odite u ZG ili vani. Moraš sub rosa pratit di mu se rođaci liječe. Grozno, ali to je tako, mi smo zemlja za između redaka, koji put mi se čini. Puno je varijabli za uzet u obzir, to što si rekla je idealno, a ovo je stvarni život.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Onda imaš ekstremni pozitivni primjer, tipa žene s lošim stanjem jajnika, u godinama itd., koje bi svaki liječnik, na pregledu, rekao - šanse su male - a ona baš uspije iz tipa 3. pokušaja. Onda imaš ženu kojoj je pred tipa 10 godina dijagnosticirana preuranjena menopauza, i žena rodi u pokušaju posvajanja 2. djeteta. Pa ženu koja je nogom u menopauzi, zapravo, i rodi iz spontane trudnoće. Hoću ti reći, papir je jedno, život drugo, a teško išta smisleno reći baš ful prije nego nekog zavrtiš u IVF-u (ne može se uvijek unaprijed znati), a neke liječnik u RH (i vani) mora odbiti a konto dobnog praga.

Hoću ti reći, nemoj gledat u dr-ove previše da ti kažu kad je dosta, iako postoje mjerljivi parametri koji mogu bit neko vodstvo, ali ne i presuda za neki par (to bi bilo tražit od doktora staklenu kuglu, a crno-bijelu slučajevi bi bili samo tipa da žena nema maternicu npr.). Gledajte u sebe. Uz razumijevanje da je forum, zapravo, samo "PRO" strana priče, a da se "KONTRA" (a ima ih ohohoho koji su bili uporni ono... deset godina, i izašli iz svega bez bebe, a nisu bili slučajevi tipa "nemam maternicu", nego normalan slučaj) odrađuje, u pravilu, u svoja četri zida ili među intimusima, zbog astmosfere pune nade koja tu vlada (da se ne smeta drugima).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I još malo nizanja - npr. u Americi, navodno (izašla iz priče pa zaboravila) rade nekakav genetski predskrining embrija (znači, ne ocjenjuju im samo fizička svojstva, kao u Evropi - tipa starost, tipa kako izgleda ispod mikroskopa itd.) da bi se stvarno vidjeli koji je dobar, a koji loš. To je basnoslovno skupo, navodno, i ne još u primjeni, jednako kao što postoje i krvni testovi već za vidit u trudnoći je li plod nosi kromosomopatiju i ne mora se ići na amnio, ali je još uvijek preskupo za široku primjenu. Ovo ti govorim po sjećanju, čisto da razumijemo o čemu pričamo pri opisu embrija, koliko je tu još nepoznanica. IVF tehnologija, zapravo, po meni, od razdoblja izuma "ICSIja", nije doživjela bitniji pomak.

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

ah cure, htjela bih s vama na kavu nazalost sam 900km daleko zato forum, nek je barem virtualno.
    Slazem se sa svime sto kazes Ina, je to kod nas sve tako, pritisak okoline, a sto je najgore - osuda okoline! osudjuje se sve i svakoga ko ne misli i ne zivi isto... ja sam nekako u ovoj nesreci (cekam sutra novu betu, plus UZV, uz krvarenje i grceve) jako znatizeljna sta ce se dogodit, kakav ce moj zivot biti! moja bakica je uvijek govorila- ne mozes pobjeci od sudbine. mozda je to to.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ah cure, htjela bih s vama na kavu nazalost sam 900km daleko zato forum, nek je barem virtualno.
    Slazem se sa svime sto kazes Ina, je to kod nas sve tako, pritisak okoline, a sto je najgore - osuda okoline! osudjuje se sve i svakoga ko ne misli i ne zivi isto... ja sam nekako u ovoj nesreci (cekam sutra novu betu, plus UZV, uz krvarenje i grceve) jako znatizeljna sta ce se dogodit, kakav ce moj zivot biti! moja bakica je uvijek govorila- ne mozes pobjeci od sudbine. mozda je to to.
    Veliki zagrljaj! Nikad nije bilo da ni nekak bilo.... I uvijek je bilo sudbina kao naša, stvarno nismo sami, ma kako god čija priča završila, na kraju. Bez obzira živili na Jabuci ili u New Yorku.

sretna 1506 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2013

Početno

Citiraj Kadauna prvotno napisa Vidi poruku
    ovo sretna1506 može biti istina i točno iz tvoje perspektive, ali nije uopće fer prema parovima koji nemaju djecu ali i dalje uživaju u životu, uživaju jedan u drugome, uživaju i samci bez djece i bez partnera..... ti misliš da ne treba odustajati dok ima iole šanse, do zadnje jajne stanice, ali evo ja iskreno mislim da možda donacija j.s. jeste rješenje za mnoge parove koji će tim putem postati roditelji a ne da idu x puta u IVF s vlastitim stanicama bez gotovo ikakvih izgleda na uspjeh.
    Ovo i je iz moje perspektive i moje mišljenje,i žao mi je ako sam uvrijedila one koje još nisu uspjele,ali ja zaista mislim da su djeca u konačnici smisao svega i iskreno nisam za donaciju js,moje mišljenje.U svakom slučaju neka svatko odluči šta želi i kako to ostvariti.Sretno svima od srca.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovo i je iz moje perspektive i moje mišljenje,i žao mi je ako sam uvrijedila one koje još nisu uspjele,ali ja zaista mislim da su djeca u konačnici smisao svega i iskreno nisam za donaciju js,moje mišljenje.U svakom slučaju neka svatko odluči šta želi i kako to ostvariti.Sretno svima od srca.
    Vjerovali ili ne, ima i drugačijih mišljenja i iskustava, poznajem sretne i ostvarene parove, pune ljubavi i topline, ispunjenih života... ma koliko Rode na potpomognutoj šutjele o tome i ma koliko većina tvrdila "nikad neće biti sretni itd., treba ići do zadnje JS, a kad se i ona ispuca, na donacije do 50-te i tek onda možeš reći "učinila sam sve" - moguće je bit sretan i bez djece, moguće je odustati prije "posljednjeg daha". Tj., svatko od nas sam definira što je "posljednji dah". Sretno svima!

Argente avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Naravno da se sve svodi na unutarnji osjećaj kada je dosta; pravo je pitanje kada je razumno odustati ako vrijeme prolazi a do tog osjećaja ne dolazi. Zato su tu brojke da nam pomognu u odluci. Odnosno, što se naših klinika tiče, nisu.

Vrci avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

I mislim da je lakše reći "djeca su sve, najveće postignuće i slično" kad je mpo uspio. Ja moram priznati da već dugo želim biti mama, da mi je to isto bio jedan od životnih ciljeva - ali da nismo uspjeli, sigurno bismo si organizirali život i bili sretni time što imamo jedan drugoga. Ne bih se osjećala kao da nisam ništa u životu postigla samo jer nemam dijete...

Inače za kad je dosta, mi smo govorili da idemo, koliko god postupaka trebalo. Srećom godine nas nisu pritiskale, jedino pare zbog privatnika. Da nismo mogli, išli bismo i preko hzzo-a, i stvarno ne znam koliko bi to "koliko god treba" bilo

frka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ne stignem sve čitati, ali zanima me kakve veze ima to što su tebi djeca smisao svega s negativnim stavom prema donaciji? ili si to slučajno napisala jedno do drugoga?

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Vjerovali ili ne, ima i drugačijih mišljenja i iskustava, poznajem sretne i ostvarene parove, pune ljubavi i topline, ispunjenih života... ma koliko Rode na potpomognutoj šutjele o tome i ma koliko većina tvrdila "nikad neće biti sretni itd., treba ići do zadnje JS, a kad se i ona ispuca, na donacije do 50-te i tek onda možeš reći "učinila sam sve" - moguće je bit sretan i bez djece, moguće je odustati prije "posljednjeg daha". Tj., svatko od nas sam definira što je "posljednji dah". Sretno svima!
    Jel' me netko tražio?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Cure želim vas nešto pitati, zanima me vaše mišljenje o tome "kad je dosta" s aspekta ženinog zdravlja.
    Probati ću pojasniti svojim primjerom. Do prve trudnoće smo teško došli, ali na sreću taman kad su u Petrovoj počeli spominjati pripreme za potpomognutu, ostala sam trudna.
    U međuvremenu otkriven mi je Hašimoto i neke druge zdravstvene tegobe da ne navodim po stavkama (ponovno dr. pomalo spominje stimulaciju, pa potpomognutu, sve je to tu negdje "u zraku"), ali moje mišljenje je da na svoje zdravstveno stanje nisam spremna dodatno opteretiti organizam stimulacijom i sličnim situacijama.
    Glupo je reči da smatram da nije pošteno prema djetetu koje imam i prema sebi, nekako svjesno uči u taj rizik.
    (Ne znam bolje pojasniti, nadam se da ste razumjele.)

Naravno da se radi o jedinom djetetu odmah bih ušla u cijeli proces, ovako mislim da moram reči amen i dosta za svoje tijelo i taj način ostvarivanja roditeljstva.

Da li to ima smisla?

Dakle, moje pitanje je kad je dosta u zdravstvenom smislu?

boogie woogie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2013

Početno

Anemona, gle ovdje si procitaj malo sta svaka trudnoca znaci za zenino zdravlje http://voices.yahoo.com/too-many-pre...r-6873242.html
    A ove hormonske stimulacije..... mislim da cemo znati posljedice za 20ak godina.
    Meni je danas beta pala, dakle opet biokemijska, 2x za redom, i evo odmah se veselim sto cu moci roniti s bocama na Maldivima slijedeci tjedan, ici na skijanje ove zime, jahati ponovo.... Naravno da zivot ne prestaje bez djece, drugi dio recenice necu napisat da me neke kolegice ne pojedu
    Puse svima, pogotovo ovima realnima, koliko god ostro i grubo zvucale..... zivimo u realnom svijetu, a ne u virtualnom, i to tapsanje po ramenu- ma uspjet ces sigurno, imam dobar osjecaj, ddd, to mi fakat ne treba. imala sam i ja 3 dobra osjecaja (u 3 pokusaja) pa nula bodova.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku
    Cure želim vas nešto pitati, zanima me vaše mišljenje o tome "kad je dosta" s aspekta ženinog zdravlja.
    Dakle, moje pitanje je kad je dosta u zdravstvenom smislu?
    E, pa to ti fakat mogu reći samo doktori, sveto četvorstvo - tvoj endokrinac, MPO-ovac, opća praksa i, of kors, ti - nema ti to reći niko drugi. Netko će ići dalje unatoč reumatskom artritisu, multipli, a kamoli hashimotu, a netko neće ići dalje zbog psihe ili bilo čega što misli da mu je too much, što osjeća kao too much. Neko neće ići iz straha da mu stimulacije rade loše, meni je na kraju bio totalni nuisance taj spotting koji bi trajao i po 6 mjeseci nakon stimulacije u dobi 40+, ono, nije mi se dalo za šansu od 2-5% spottat 6 mjeseci, cost-benefit mi je rekao moj neki - ma, ciao, đaci, iako neš' ti zdravstvenog problema od spottinga, samo je dosadno - ulošci, gljivice, stalno tamna roba itd. itd., pa hormoni ovi, hormoni oni itd. Za donaciju nisam bila spremna, a posvojenje mi se nije dalo opet teški projekt rovanje, kopanje itd., i onda smo rekli "game over".

Isto tako npr. i za dob - neko se osjeća bolje, neko lošije, sa svojih 40+ npr.

A zakon sječe negdje gdje sječe (oko dobi), oko zdrav. problema nema.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 11.12.2013. at 12:10

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •