Naravno da je morfologija vezana uz dna, ali ono sto sam mislila je da se u spermiogramima morfologija odredjuje na temelju izgleda
Ali i oni koji su izgledom morfoloski ispravni, ne moraju imati "savrsen" dna
Ne znam kak se dobro izraziti...
Naravno da je morfologija vezana uz dna, ali ono sto sam mislila je da se u spermiogramima morfologija odredjuje na temelju izgleda
Ali i oni koji su izgledom morfoloski ispravni, ne moraju imati "savrsen" dna
Ne znam kak se dobro izraziti...
Hocu reci, embrilog sigurno za icsi nece uzeti morfoloski neispravan spermic, koji nema rep ili sl., nego onaj koji izgleda morfoloski ispravno
A sto se krije u njemu, to je druga prica, ali to ne spada u morfologiju
Da, i mi koji nemamo terato dijagnozu mozemo imati spermice koji izgledaju ok,a dnk nije dobar. Dijagnoza se dobije samo na temelju broja spermica koji na izgled nisu kako spada
može li mi netko objasniti što znači dobar DNA?
Ja sam zapravo htjela reci ovo sto je Vrci rekla
Morfologija se odredjuje na temelju izgleda spermija
Ako izgleda ok, morfoloski je ispravan
Ima li neku kromosomopatiju, u to se ne ulazi...
Da Ginger, Vrci upravo je tako kako ste napisale. Nisam biolog, kemicar sam, al sam u bioloskoj struci pa ponesto biologije kuzim.
Inesz pa dobar DNA znaci da nema kromosomskih gresaka, znaci prva stvar da su svi na broju, da su svi geni koji trebaju citavi, da nema delecija ni translokacija koje bi bile terminalne za razvoj ljudskog bica, i sl. Naravno da je svatko drugaciji, da geni nisu isti, da netko ima pseudogene gdje drugi nema, al ono sto je krucijalno treba biti intact. Dobro, ako ima i gresaka embrij pokusava to popravit u pocetku, ako moze, pa djeljenje moze biti sporije ili embrij ruzan, pa da nadoknadi sve to upravo tim popravljanjem (e tu me sad biolozi moraju ispravit, nije naravno bas tako simple). Ista je stvar s jajnom stanicom, samo sto je ona ultra komplicirana puno vazniju ulogu ima u pocetku, za dijeljenje embrinja prva 3 dana, hrani taj embrij i da sad ne ulazim u stvari o kojima nemam pojma, al u obje stanice ako postoji genetska greska plod ce se u jednom trenu prestat dijelit i tijelo ce ga izbacit. To je daleko najcesci razlog biokemijskih trudnoca. Npr. mi znamo da nije sistematska greska, dakle nema tih kromosopatije koje se gledaju ( a naravno ne gleda se sve!), nije stvar implantacije, jer smo imali trudnocu do 22 tjedna.... itd. Ja sam prilicno sigurna, a koliko covjek to moze biti u grani koja je tako komplicirana i komplexna kao biologija, da se kod nas radi o DNA problemu, sto je zapravo normalno, jer vecina stanica, i muskih i zenskih imaju probleme, kod svih, i mladih, a pogotovo nas reproduktivno starih. Zato neki imaju srece pa napiknu odmah u bingo, a drugi malo manje srece. No sreca tj vjerojatnost korelira strasno s BROJEM stanica, kako Kadauna i cure naglasavaju.
Da, to vam ja pokušavam reći - jest da neki embrij može lijepo morfološki izgledati, ali niti kod embrija se ne može na temelju samog izgleda reći sto posto jel' dobar ili ne - iako korelira "ljepota" s "kvalitetom" (donekle). Isto kao i broj jajnih stanica - korelira s kvalitetom donekle, ali ne i ful - evo vam govori koka s 13 mariborskih mućaka u dobi od 40+, a onda imaš našu forumašicu od par jaja pa dobra stanica.
To bi mogli znati samo da svaku stanicu/embrij podvrgavaju DNA analizi, valjda, nemam pojma.
Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2013. at 08:34
Upravo to je meni rekla naša biologinja dakle da ona ne zna kakav je DNA unutar spermija i da sumnjam da nešto nije baš kako treba s obzirom da su se spermiji grupirali pod mikroskopom i s obzirom na lošu oplodnje i loše embrije prilikom ICSI metode zaključili smo da je vjerojatno to bio uzrok, zato sam i tebi boogie nekako sugerirala da probate IVF ako sumnjate na isto
Misliš reći ICSI?
I mi smo bili slučaj za ICSI, iako ne znamo zašto - spermiji su bili "lijepi", jajnih stanica dostatno, a to smo tek procesno skužili, nakon kravala di se na VV-u nije od 13 jajnih stanica i nešto lošije sperme, ali koja je ful i za inseminaciju, nije IVF-om oplodilo ništa. Rescue ICSI je samo za većinu utješna metoda, kao i zamrzavanje js, u Mariboru bi taj postupak proglasili "abort" vjerojatno, tj. prekinuli bi ga u tom trenu, ne bi iliš na rescue ICSI kao metodu, ako sam dobro skužila što mi je MB profa govorio.
To je još jedan prilog onome kako je to "lijep" tako posredna infomracija, jest da je korelirana, ali nije nikakva presuda... kao ni "ružan", uostalom... iako sam i sama, gledala jednom pun mjesec misleći stila Pišonja i Žuga - eto, to bi bila jedna lijepa jajna stanica, a od mojih nikad ništa (pa je ipak bilo).
Nije niti blastocista sv. Graal itd. - na kraju sam, u 40+, imala milijun blastocista 5.-ti dan, ali po MB kriteriju možda bi objektivno (po njihovim "konzolama") za vraćanje bila jedna ili nijedna.
BTW, meni je u MB-u niti tada u dobi 40+ nisu dali (izravno sam pitala ima li smisla, kad su vidili količine, rekli su ima), ali opet.... meni je postalo besmisleno spottat za šansu od 2-5% uspjeha po transferu mjesecima..., a te su šanse svkaih 6 mjeseci manje zbog starenja.
Tako da... teško je objektivno secnuti "tu i tu je kraj". Ali, smjernica se može dati paru, ako je traži.
Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2013. at 13:22
I znam da je grozno teško prihvatit odgovor na pitanje "kakvi su embriji" "vidjet će se nakon 14 dana". Zato jer mi svi tražimo usmjerenje jel' da ustrajemo ili odustanemo. Ali, teško ćemo ga od MPO doktora dobiti u crno-bijelom pakiranju... i to treba tako prihvatiti, takva im je specijalizacija, previše je nepoznanica da bi se mogli tako "izlijetat".
Posljednje uređivanje od ina33 : 17.12.2013. at 13:25
ina33, mislim da je MM u dobitnom postupku išla sa IVF-om, ne s ICSI-jem
Posljednje uređivanje od Snekica : 17.12.2013. at 17:46
Da kod nas je bilo obrnuto dakle j.s. bi se uvijek lijepo oplodile IVF-om, ponekad su stale u razvoju možda dvije sveukupno, dok kod ICSI puno gori embriji 3. dan i trudnoća je bila nakon IVF-a u prirodnjaku, IVF rađen na moje inzistiranje jer sam došla do zaključka barem na onom što se kod nas događalo da oni ne mogu znati koji je spermij dobar a koji nije - iznutra, i da je ipak prirodna selekcija bolja u tom slučaju
Da, puno je nepoznanica u IVF-u, kod nas, nakon takvog kravala, nije dolazio više IVF u obzir s rizikom da od 13 stanica ne dođemo do embrija uopće, tako da je nakon toga uvijek bio ICSI. Koji put uspjeh u IVF-u dođe od varijacija na zadanu temu, a koji put od čistog "mišića" - vrćenja jednog te istog x-ti put - a koji put izostane, i nema toga IVF success prediction calculatora koji to može ful uspješno predvidjeti, uvijek će se zalomit netko tko neće baš nikako uspjet, ili tko će uspjet ono against all ali baš skoro pa all odds. Kome se dogodi jedno ili drugo, njemu to znači cijeli svijet. Uvijek se možeš naći s ove ili one strane statistike, ali nije da su dr.-ovi potpuno u mračnome oko vodstva stati ili ne... ali i par mora to sve skupa moći pitati i moći čuti, tj. njegove želje su tu No. 1, one definiraju sve. I par bira koji će primjer vidjeti - da li ovog jednog koji je uspio against the odds, ili onog ko je odustao.
Posljednje uređivanje od ina33 : 18.12.2013. at 09:35
e cure,a ja sam rekla ovako biologici-ja nisam emotivno vezana ni za j.st.,ni za embrije,mozemo ih sve šundrat pa ajmo riskirat s Ivf umjesto Icsi,a ona veli-super,ajde onda pola pola,i izabere najbolje za icsi!dr put,nakon sto ispucamo smrzlice,idemo sve na ivf!pa da vidimo!![]()
Nama su rekli u dobitnom postupku da su htijeli raditi IVF ali su spermiji bili jako lijeni pa su radili ICSI... Nisam nikad razmisljala da je IVF bolji,ali ima logike to sta se desi prirodna selekcija i onaj najbolji nadje put u j.s.
Teško je to sve skupa skužit, što je logično, što ne itd. Najbolje je, i najlakše, i najjeftinije, kad je IVF paru samo lagani push i nakon toga se zaredaju spontane trudnoće, još bolje kad par niti ne mora na IVF, pa onda tako dalje... iako, upitna je ta logika, ja sam bila uvjerena da su mi bolji ovi embriji koji su svježi, ovi zamrznuti - a kako oni mogu bit bolji itd., pa je od svih živih embrija uspio jedan smrznuti i to ostavljen u zadnju tranšu, znači, ti su bili "toliko ružni" da su smrznuti po tri, što se u MB-u načelno kao ne radi, tj. ti su sigurno izgledali, ta tri, kao "najlošiji" iz tog egg harvesta. Teško se možeš ičim voditi ful, probaš varirat na temu, ako si sve izvarirao, vrtiš onda isto.. pa dokle imaš snage/volje, ako ti je alternativa posvojenje brže iskačeš iz te vrtnje, nego ako nije, ako je novac ograničenje isto, ako je vrijeme ograničenje isto, a često je to i neka inercija - ne da ti se u novi projekt, ovome barem znaš začkoljice i nekako si ga u život ukomponirao, ko što je netko opisao, IVF postane "stil života" u vidu "nothing to lose, a puno za dobit", iako nije to uvijek tako i sve je u životu neka vrst oportunitetnog troška, svaki odabir znači da nije odabrano nešto drugo. Sretno svima!
Posljednje uređivanje od ina33 : 20.12.2013. at 12:58
pa ICSI se radi upravo kad muskarac ima los spermiogram. ili pak cesto kod low respondera zbog moguce cvrste opne JS. naravno, nitko ne moze pod mikroskopom vidjeti kakav DNA ima spermij (osim ako se radi PICSI), ali ICSI se radi da bi se izabrali naoko pod mikroskopom 'lijepi', tj. morfoloski ispravni spermij, to valjda u nadi da ce biti i kromosomski u redu.
ja sam npr u postupku ispred uspjesnog inzistirala na IVF, u stilu ako ce se desiti desit ce se. saznala sam tek kasnije da je spermiogram taj mjesec bio terato, mada je mm imao uvijek normo..ako se nevaram 3 ili 4% morfoloski ispravnih. taj put se stanica oplodila (ostale dvije js su bile premale - nezrele), ali se nije dalje razvijala.
onda smo se za sljedeci put dogovorili za ICSI i taj je postupak bio dobitni.
mimi, ja mislim da bi ti ostala trudna i da je radjen ICSI.
Ne znam baš nama je u najboljem slučaju s ICSI-jem bio 6 st. embrij 3. dan dok s IVF-om skoro pa uvijek 8 st., da znam da se radi ICSI kod muškaraca koji imaju loš spermio i kod nas je varirao od oligo do astenoterato pa u nekim slučajevima je bio i normo i znam da oni biraju pod mikroskopom one koji su naizgled lijepi i ispravni ali i takvi mogu biti "truli" iznutra
Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 21.12.2013. at 10:15
Jako dobra tema. Kako ste vec rekle, stvar je osobne granice, po meni prije svega psihicke...koliko psihicki mozes podnijeti, toliko pokusavas pod uvjetom da su iskljuceni ozbiljni zdravstveni problemi. I uzasno mi je cuti da su djeca smisao svega...pobogu, nismo samo evolucijski automati koji produzuju vrstu. Zivot je puno vise. Zivot je lijep u tisucu drugih stvari. A meni nekad padnu napamet ljudi koji s djecom nemaju dobar odnos i kojima djeca donose gorke trenutke...nemojte me napasti, ali nisu djeca uvijek blagoslov. I jos nesto, treba uzeti u obzir utjecaj mpo na zdravlje...posljedice i omjer ulozenog i dobivenog. I sve to zajedno zbrojimo, oduzmemo, promijesamo i odlucimo. Ali djeca pod svaku cijenu - ne.
Slazem se lavko u potpunosti!
Bas sam sad nabasala na temu "Gdje boli neplodnost?" i citam tuzne postove, zene su zbilja nesretne, osjetljive, Bozic im je mucan jer je podsjetnik na bebu koja ne puzi ispod bora.... Mozda sam ja sretna osoba jer nakon proslogodisnjeg induciranog poroda u 19-om tjednu, i drzanja mrtve bebe, sto sam mislila da nikad necu prebolit, pa onda dvije uzastopne biokemijske, nisam danas ni jadna ni nesretna. Mislim da sam racionalna, da prihvacam stvari kakve jesu, pokusavam zivjeti sto bolje mogu, a bebica ce doci..... a ako ne dodje onda idem na plan B. a sto je plan B danas ne znam, jer jos uvijek radim na planu A a to je IVF dok bebica ne dodje![]()