Mikka, evot i moje iskustvo.

Bila sam prije mjesec dana kod svoje dermatologinje nevezano za ovu temu, a ona voli holistički pristup svom poslu i uvijek me ispituje o živtnim navikama, prehrani i sl. Kad smo došle na temu prehrane, pitala sam je za te testove i rekla je da je to PAPILOVA i da ne nasjedam. Rekla mi je da će mi ona, ako me baš zanima, za puno manje para uraditi krvni test na alergije preko kojeg se može vidjeti i intolerancija...pa sam tako odlučila to napokon uraditi jer imam neke smetnje, tj. vidim da me neka hrana napuhuje i ne probavljam ju dobro (uključujući i odlaske na wc).

Dakle, napravila mi je prick test (oko 250 kuna) i nakon pola sata očitala alergije (alergije se omdah pokažu), a onda mi je dala papir na koji sam trebala zapisati veličinu crvenila nakon, hm, trebala bih pogledati, ali mislim 6 sati i onda nakon 24 sata. To su intolerancije, one se pojavljuju kasnije.

Ispale su mi neke alergije i neke intolerancije (ona mi još to mora detaljno očitati, ali ispalo mi je dosta loše jer ispada da sam alergična i na histamine), ali te se stvari promijene nakon što se otkloni uzrok.

Tako mi je napisala uputnice za pretrage koje moram obaviti (još mi je je preostala jedna sa stolicom) i onda je rekla da sa svim tim nalazima dođem k njoj da vidimo gde je caka, je li problem npr. u jetri, u parazitima, u nekoj bakteriji ili gljivici itd.

To mi se stvarno čini dobrim pristupom.

Ti testovi za koje pitaš...dosta sam čitala o njima, pitala sam dosta ljudi. Neki kažu super, neki kažu papilova. Stručnjaci uglavnom kažu papilova.