-
Ovo što je zuska testirana (to sam i ja radila) je test na alergene - je li alergična na te namirnice a ne test intolerancije.
Pravilno se očitava tako da se očita odmah (ajd u roku nekih 15 min) na licu mjesta i zatim se dolazi nakon 24 h da ti opet očita sestra ili liječnik, nikako sam ne mjeriš. To je rana i kasna reakcija.
Intolerancija se ne može odrediti prick testom, npr. alergina na kravlje mlijeko jest alergija na njegove proteine i dokazuje se prick testom (a kasnije i krvnim ako treba) i ta osoba je alergična na sve proizvode u kojima ih ima (keksi, čokolada...puno toga), drugo je intolerancija koja je uzrokovana deficitiom enzima laktaze pa osoba ne može probaviti nefermentirane mliječne proizvode koji sadrže laktozu (mliječni šećer) i koja se dokazuje drugačije - najčešće se takva intolerancija razvije s godina kako starimo, ali isto tako osoba najčešće može bez problmea konzumirati jogurte, kiselo mlijeko itd.
Ja sam imala gadne reakcije na naranču (čak i _ipp-ovu kašicu jabuka/kruška označenu kao hipoalergenu). Prošla sam prick koji je pokazao da nisam alergična na naranču ali jesam na kravlje proteine, ribu, masline ... koji mi ne rade takve probleme.
Imala sam i jaku reakciju na histamin pa su zaključili da je to prolazna intolerancija histamina (a u nedostatku testova nisu me mogli poslati na testiranje na konzervanse, pesticide itd). Meni ta dijagnoza nije sjela jer histamina u narančama nema (da u ribi, da u konzervama, da u "staroj" hrani) i više mi vuče na pesticide ali ne mogu se u Zagrebu nigdje na to testirati pa sad jako pazim što jedem.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma