Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: GUK profil

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno GUK profil

Ispricavam se ako tema postoji..
    ali nisam nasla

ukratko sa cca 29tj OGtt test nije bio idealan
    GUK 0' 6 mmol/L Ref<5.1
    GUK 60'. 11mmol/L. Ref<10
    GUK 120' 7.4mmol/L Ref<8.5

poslao me ginekolog da napravim GUK profil na Vuku Vrhovcu
    drzim dijetu

32tj

GUK nataste 4.9
    guk 2h nakon dorucka 6
    guk 2h nakon rucka 4.2
    guk 2h nakon vecere 5.2

HbA1c u granicama normale

UREDAN NALAZ

36tj
    malo sam se opustila
    ne strasno
    par dana prije sam imala neke feste pa sam malo zgrijesila

Guk nataste 5.8
    Guk 2h nakon dorucka 5.4
    Guk 2h nakon rucka 5.5
    Guk 2h nakon vecere 5.7

Nalaz: Strogo se pridrzavati pravilne prehrane,paziti na tjelesnu tezinu.
    Kontrolni GUK za tjedan dana kada ce biti reevaluirana kontrola glikemije te preispitati nacin daljnjeg lijecenja u vidu inzulinske terapije.

da li je ovo za inzulin....pa meni se to malo pretjerano?????

i jos sam poludila na napomenu paziti na tezinu...zadnja dva mjeseca sam dobila 0kg?????

Molim iskustva........
    hvala

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

tema postoji i ovo prvo ti je ogtt kad si pila glukozu,a ovo drugo ti je guk i on je po meni ok jer smije ići do 6,4...za inzulin ne znam po meni to ne bi bilo jer ti se šećer ne diže u nebesa npr da ti je 14....da li to radiš na VV kao i ja??

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

vidim da je VV di ideš,al mi nisu jasni poslije 34tt moju kolegicu nisu više davili s tim jer su joj nalazi bili uredni i ono hallo još malo pa ćeš roditi,a ne da umireš pješice uz onaj brijeg i ako imaš auto nemaš di parkirati pretežno

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jedina tvoja vrijednost koja je povisena je onaj prvi guk na taste prije ogtta. svi ostali su uredni i nisu za inzulin, a narocito ne ako si vec prakticki u terminu.
    mislim, 36. tt???

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Hvala na odgovorima

Znam za temu Ogtt, al mene bas zanimaju nalazi GUK profila jer nije ista stvar
    Jer zna se desiti da Ogtt bude loš pa guk profil ispadne dobar....
    Ako moderatori misle, samo nek maknu temu.....

Shvaćam da mi je šečer povišen, al mislim da je malo pretjerao doktor u pisanju nalaza...
    poludim kad skužim da uopće ne čitaju sve kak spada, kao da ima 3 šprance pa ih samo copy paste

Da pazim na tjelesnu težinu, a prrast težine adnja dva mjeseca 0kg,
    trudna sam 37tj, dobila 9kg ukupno

Idem na VV, soba 406
    Kakvi su tebi nalazi GUK profila?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ma to je navodno neki mladji doktor, došao nedavno sa KB SM na VV
    Mislim da je malo preteoretičan.....
    tak mi se čini....
    Al ono dobijem nervni slom i sad opet u pon se pikat i u utorak nosit gore....(37 +4)
    Neću jesti sad ništa.....da mi napišu djagnozu hipoglikemije
    šala mala
    Posljednje uređivanje od freya7 : 10.12.2013. at 09:04

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni je svaki ogtt bio los, no profili i hba1c su bili ok. ni u jednoj trudnoci nije bilo govora o inzulinu.
    a u obje sam ogtt radila na samom pocetku i vec su tada bili losi.

moji profili su bili od 4,1-5,3

hba1c 5 (mislim da je jedan bio 5,5.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 10.12.2013. at 09:05

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ma znam da je GUK profil mogao biti i bolji....al nekak se baš par dana prije sve krivo posližilo...ročkasi, grlo me bolilo....pa sam malo pastile, malo čaj s medom....
    i sam sam si napravila razloga za nerviranje....
    ma sad jedem isključivo hranu niskog GI indexa do pon....da to bude ok

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Dobri su ti nalazi..malo je povišen ovaj natašte..nitko normalan te neće staviti na inzulin, bez brige

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Pa i moj zdrav razum kaže da ne bi trebalo...
    al kad pročitam tak nadobudan nalaz.....poludim

Hvala curke

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Dobri su ti nalazi..malo je povišen ovaj natašte..nitko normalan te neće staviti na inzulin, bez brige
    Ima jedna "caka" s inzulinom i GD: trudnice koje imaju GD a samo su na dijeti nemaju pravo na aparat i trekice preko HZZO-a. Onda liječnici znaju napisati npr. 2 jedinice inzulina kao terapiju, onda trudnica može dobiti doznake.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa ako si samo na dijeti i ides uredno na kontrole, kontrola guka preko aparatica doma je samo za tvoju mirnocu.

ni jedan dr. mi nije psomenuo da se doma bodem i kontroliralm. ni jednom.

drugo je to sto sam ja to ipak radila....

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja na VV dobijem 4 epruvete i lancete, i sama si vadim krv doma iz prsta (ja odem u labos lokalni da mi izvade jer ne mogu si cijediti sama, mogu al mi je ovak lakše) i skupljam krv.
    Natašte, 2h nakon svakog obroka i čuvam u frižideru
    I onda drugo jutro do 8h moram to odnijeti na VV
    Pa dan iza je gotov nalaz uz komentar doktora kojem dodje u ruke.
    3 dana posla

a pikala sam se na aparatiću od svekra, sama za sebe....i tad je ok.....

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

e draga sve ti je to ok i ne znam kaj filozofiraju toliko...meni se guk kreće od 4,9-5,8,jednom mj. nosim epruvetice u bolnicu...sad prošli put sam bila malo zločesta i poslije ručka potamanila 50g čokolade i da ti velim vrijednost tog šećera mi je bila najniža za razliku od dr obroka koje sam pazila

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ma necu se nervirati....
    vidim da smo iz istog kraja
    ja odem u dz zapresic pa zicam da me piknu jer mi nis ne curi.....
    Kad to moram nositi to mi je trodnevni posel

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ja sam se navikla pikat,u početku bi nekoga ubila koliko mi je to bilo teško,al mi idu na živce zadnji put sam dosta krvi istisnula jer sam već lijepo ispraksirala i napiše mi na nalazu da prva epruveta je imala premalo krvi,aaaaaaaaaa,a da ne velim da su mi napisali vađenje u 10 sati??znam da tad nisam vadila i gledam fali mi 20 sati??

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

e da pikneš na što mesnatiji dio prsta i moraš biti brza s istiskanjem u ampulu inače stane kad ne treba

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    pa ako si samo na dijeti i ides uredno na kontrole, kontrola guka preko aparatica doma je samo za tvoju mirnocu.

ni jedan dr. mi nije psomenuo da se doma bodem i kontroliralm. ni jednom.

drugo je to sto sam ja to ipak radila....
    Da, valjda im se razlikue praksa, kod nas uglavnom svim trudnicama s GD sugeriraju da si nabave aparat i trakice i da vode dnevnik GUK-a.

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

neka to daju preko hzzo-a,trakice 50kom su 250kn,jer sam mami jednom kupila i skoro se onesvijestila,al ok ona je bila dobila povrat novaca kad je komisija odobrila,a trudnice bi si izgleda sve same to trebale kupiti??

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma jednostavnije bilo s trakicama...to je niš u usporedbi s mesarenje i cijeđenjem krvi iz prsta...
    svi misle da to treba dve kapi...a ono napunit onu epruvetivu nije baš 2 kapi

joj opet to u pondjeljak....
    sutra idem na SD na pregled, bum pitala doktora kaj on misli ...da li ima smisla...

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

pitaj za svaki slučaj i ja dr tj opet nosim,ajd bar malo vidim grada

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

meni nikad nisu radili s trakicama. znam da su nekad znali dati za profil aparatic i trakice, no nikad nisam naletila na njih, a moj aparatic i trakice nisu priznavali jer svaki aparatic ima mala odstupanja bla bla.
    i draze mi je cijediti sama prst nego da mi cijedi netko ko ne zna cijediti, a takvih je puno.
    rijetki su oni koji znaju gdje pritisnuti da krv "sikne", bez da struzu otiske prstiju o eprivete.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Evo bila neki dan na pregledu.....suzen ctg...kao beba mirna pa me dr poslao u predradjaonu da me prate....od 13h do drugog jutra...
    kao nije nista strasno..al za svaki slucaj..jer kao imam granicni secer....

Svaka moja trudnoca- uvijek najduze na ctg....al dobro neka....

Uglavnom nazderala sam se secera i cokolade tako da mi je dijete poludilo i ctg je bio savrsen.....
    malo sam se naslusala poroda,urlikanja itd.....

U utorak nosim krv na VV.
    A nakon toga se bacam u secer jer u sri opet na ctg....da im ne bi palo na pamet me opet drzati cijelu noc....

A malo da iskomentiram nekog specijalizanta...e taj bi samo poradjao....on mi je stalno govorio...ak ne bu dobar budemo vas porodili...ono fetis na intervencije
    Raskrvario svaku koju je pregledao....uzas....
    Mene nisu pregledavali....

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

onda se vidimo u utorak a to sa slatkim je zakon neki dan isprobala i beba je norila ko luda,pošto na voće,povrće i meso se ne trza

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Eto ostavila epruvetice.....super kaj cekas cca sat vremena samo da bi ostavio epruvetice....i molim sestru da mi maila nalaz sutra jer idem u 12 na pregled na SD pa ne stigmem biti istovremeno na dva mjesta....
    gleda me u cudu....kakav mail

Spasava ih kaj su fakat svi ljubazni i simpa....

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ah ja sam joj rekla da bum u petak došla po nalaz da nemrem prije i sve 5

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Na taste 5.3
    pa 5.7,5.0 i 5.9

zvala telefonski.....kao da se javim u rodiliste radi eventualnog uvodjenja inzulina....
    How yes no....
    mislim stvarno su ti dijabetolozi malo pretjerali....

sva sreca na normalnom ginekologu .....

uglavnom sutra idem dici nalaz....dodje mi da potrazim dr. Koji je pisao nalaz i pitam da li on stvarno misli da sam ja kandidat za inzulin
    bolest

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

prestrašno,nelaz ti je super,al bum se svadila ak im padne na pamet inzulin s ovakvim nalazom,jer se tako i meni otprilike kreće

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

A to spustanje granica...
    sve 5....treba biti oprezan...al jbt nismo svi bolesni i kandidati za lijekove

Strasno....Nenormalno
    Da ne kazem da sam na plus 8 kg....imam kg manje nego prije 5tj kad sam bila na prvom GUKu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj freya7 prvotno napisa Vidi poruku
    Na taste 5.3
    pa 5.7,5.0 i 5.9

zvala telefonski.....kao da se javim u rodiliste radi eventualnog uvodjenja inzulina....
    How yes no....
    mislim stvarno su ti dijabetolozi malo pretjerali....

sva sreca na normalnom ginekologu .....

uglavnom sutra idem dici nalaz....dodje mi da potrazim dr. Koji je pisao nalaz i pitam da li on stvarno misli da sam ja kandidat za inzulin
    bolest
    nemogu vjerovati!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Evo citiram..upravo gledam nalaz
    " Nalaz GUK profila zaredom povisen u trudnice s od ranije poznatim gestacijskim dijabetesom. Molim javiti se ODMAH na Kliniku za ginekologiju i porodnistvo radi reevaluacije glikemija te eventualnog uvodjenja inzulinske terapije.
    I dalje se pridrzavati stroge pravilne prehrane te pripaziti na tjelesnu tezinu.
    Kontrola kod dijabetologa za 2-3mj"

pa tko je tu lud.....
    pa nije normalan
    njemu ocito nis ne znaci kaj mi je secer umanje od deset dana pao sa 5.8 na 5.3 i kaj sam zgubila pol kile.....
    Da ne govorim o samoj vrijednosti i inzulinu....

Pun mi je k streberskih doktora..koji se drze koji pijani plota referentnih vrijednosti i ne sagledavaju kompletnu situaciju.....a da ne govorim o onima koji maltretiraju zdrave ljude za svoja pracenja i razno razne radove....
    sad kad citam nalaz dodje mi da odem tam i da mu jesnu secernu flisku opalim....
    nema sanse da mu odem na kontrolu..nece dobit moje nalaze za svoju statistiku

Pa da nemam nekog medicinskog znanja i da sam uplasena prvorotkinja..pa valjda bi histericno placuci odjurila hitno na sveti duh placuci
    Posljednje uređivanje od freya7 : 19.12.2013. at 20:39

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Svašta.

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

da se drži referentnih vrijednosti znao bi da do 6.4 je ok,ali kad rodiš i prođe par mj. ogtt bi bilo ok ponovit radi sebe da znaš da i inače nemaš šećer....ja sam ga ponavljala poslije gubitka i bilo je sve 5

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Napravit cu ogtt test zbog sebe..al ne bome na vuku nego u dz

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

al tebi je ocekivan datum 4.1?
    koji ogtt?? koji inzulin??

ogtt ti nema smisla ako si na dijeti. s druge strane ti nema smisla kad se trebas uskoro poroditi.
    oni nisu ni gledali tt.
    a da ne govorim da te vrijednosti nisu za inzulin.

fakat, svasta!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Leonisa , uopce se ne bih cudila da su se pojavile nove smjernice i preporuke unutar struke , te da opet snizavaju granice iznad kojih su opasne vrijednosti. Ne bi bilo prvi put , niti za secer ( a znamo da se sa masnocama granica isto tako mjenjala nekoliko puta). Samo je pitanje da li pacijenti od toga imaju koristi , ili mozda eventualnu stetu...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bez da se gleda hba1c? bez da se gleda tjedan trudnoce?
    meni to izgleda ko da se daje u djuture...

razumijem da su sve vrijednosti npr 8. i da se napravio 24 satni profil (kako se inace radio) pa i ponovljeni, pa i u bolnici i da se onda napisalo da je potreban inzulin, ali ovako... ne mogu to ozbiljno shvatiti.
    a nije jedina, cula sam i od trudnica nakon ogtta (granicnog i bez profila) da savjetuju inzulin. cure prestrasene i van sebe...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne znam uopce sto bih rekla.
    Osim da me brine taj novi trend. I pitam se kako utjece na fetus to ogranicenje secera u krvi ,ako se daje inzulin i za vrijednosti koje zapravo nisu povisene?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja radim u farma biznisu.....i neke stvari su potpuno otisle u krivom smjeru...
    Bljuje mi se od tog snizavanja granica....
    prevencija je super stvar, al bez pretjerivanja....

Ma on meni pise neke nalaze na osnovu profila....da me nije nikad ni vidio ni razgovarao sa mnom...na zadnjem da pazim na tj.tezinu...a ja ukupno sada imam 8+kg..a tada nisam mjesec dana dobila ni kilu
    iskreno ne drzim se ja dijete ko pijan plota...ne jedem slatko ni bijeli kruh, al da sada jedem bez mirisa i okusa nije bas...
    Da tako jedem valjda bi mi secer bio 4.0
    A sto se tice utjecaja na bebu......eto zbog manjka valjda secera bila je premirna na ctgu pa sam odlezalo pola dana i noc u predradjaoni....kad sam se napucala cokolade i soka.....ctg po ps-u, skolski,5+
    Tako mi moze pisati nalaze i student medicine ,a bome i ona sestra kod koje ostavljas podatke i uputnice, a ne kao neki dr. Spec. Internist

Termin mi je zapravo 2.1., al po uzv kao 4.1. mi vode....

Ma hvala na super ginekologu sa SD, koji uopce ne radi paniku....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sad sam pretrazila referentne vrijednosti i izgleda da su nove smjernice za dijagnozu GD cim
    jedan od parametara iskace . U ovom slucaju secer naraste je 5,3 , a granica je ( sad) 5,1.
    kad prije se granica ( jos ) spustila?!
    svašta !

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Da znam za to...hvala
    Po tome puno trudnica imaju gd
    Nek zovu kak hoce....al tako olako razbacivanje sa potencijalnim terapijama...
    kod trudnica kad rade ogtt, referentno je 5,1 na taste
    Tako i treba biti kod guk profila nataste...

Ako ce se terapija propisivati samo na osnovu jesi ili nisi u referentnim intervalima...onda nam je dovoljno ici u labos vadit krv pa direkt u apoteku s nalazom...
    Kaj ce mi doktor onda
    Postoje prihvatljiva odstupanja i patoloska.

Ja uopce nisam uplasena, mene razbjesnio nalaz tog doktora....

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

freya7, drago mi je da nisi uplasena, ali svejedno, moram napisati: daj se opusti, uzivaj u blagdanima i u miru cekaj svoju bebicu!
    mene je zbog "loseg" ogtt-a gin. u petak prije produzenog vikenda isprepadao i dao uputnicu za trudnicku ambulantu. ja sjedim pred njim u suzama, a on urla kao tko zna kakav je inace secer (a mislim da mi je ta druga vrijednost bila 7,8 ili manja, nataste 3 i nesto). i nosila sam malu bebu i dobila minimum kila i znala da to nema veze s mozgom, ali svejedno sam potrosila nekih 40ak trakica izludujuci se. sva sreca, nisam otisla dalje, na ova maltretiranja s profilima i dijetama, nego sam nasla dobru gin koja je nakon uzv zakljucila da je sve ok. ti vec imas pametnog gin, nema razloga da se u zadnjim tjednima trudnoce maltretiras.
    i zanima me zasto nitko ne odgovara za bebe niske porodajne tezine i iscrpljene mame zbog isforsanih dijeta, da ne kazem za opasne hipoglikemije koje idu uz terapiju inzulinom. a toga svega ima.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ma ja se vise nerviram zbog opceg pristupa i kako medicina u nekim stvarima pretjeruje....

Al imas pravo....trebam se posvetit sebi i svojim curkama....i uzivat u bozicnim kolacima

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

eto da te utješim da frajer nije normalan,ja danas digla nalaz 5.1,5.0,5.7,6.2 i mene bi on na inzulin i idući tj opet nosim guk,mamicu mu njegovu,nisam ni kg dobila u 3tj...6.2 je njemu alarmantno a ne pita kaj sam jela s čim zaje.....samo na žalost ja ga moram još 3mj minimalno trpit

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Bolesnik bolesni
    ma trebalo bi nesto napisati...stvarno

Meni je prvi put ocitala Dr.Prasek, imala sam na taste 4.9, a jedna vrijednost mi bila 6.0 i napisla uredan nalaz
    bolesnik bolesni

anđeo26012013 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

ako me misli tak našetavat,jer mi mjehur pukne do gore sat i pol vožnje i 80kn potrošim u 2dana,bome bum popizdila i tražila drugo mišljenje.....po meni još bi 1put u 1,2 i 3mj trebala bit gore ali koliko vidim da bu pretjerival,nek me hospitalizira pa nek se vidi kak spada taj šećer

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Potpuno te razumije....
    Rekla sa, neki dan...to mi je tri dana posla...
    jedan se pikam
    jedan nosim krv
    jedan idem po nalaz.....

koliko vremena izgubim da dodjem gore, pa trazim parking....pa izgubim cca sat i pol samo da predam uzorke.....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •