Evo jedan prilog o obveznom cjepivu do 1 godine života, te kako doći do lječničke potvrde za dijete da je zdravo.
Naime, svoje treće dijete do kraja prve godine nisam cijepila niti jednim cjepivom - dobio je cjepivo u rodilištu kao i sva druga djeca.
Prva dvojica su išla redovito te imala problema sa imunitetom. Da ne kažem da je doktorica u Splitu, bez krvne pretrage dala djetetu SUMA MED i nakon 5 dana rekla: A sada ćemo druge antibiotike. Već sutradan sam došla po karton i dijete premjestila kod drugog liječnika.....
Danas sam bila kod xxxxx (Admin editirao ime osobe)pri ministarstvu za prosvjetu, kulturu, šport, znanost i obrazovanje... ona vodi odjele za dječje vrtiće/jaslice, i ima dugogodišnje radno iskustvo, uslužna, pristojna i čini mi se rijetka osoba među ljudima koji rade u ministarstvu a da obavlja svoj posao korektno.
Naime ovako stvari stoje - rekla sam da nisam bila spremna cijepiti dijete do 1 godine života iz cijelog niza razloga - neki su nabrojani u prethodnim topicima (kao da djete ima imunološku zaštitu do 6 mjeseca života preko majke, do podatka da jetra tek počinje funkcionirati oko 1 godine, te je sposobna neke tvari eliminirati iz organizna). Pročitala gomilu stvari i rekla joj da želim neaktivno cjepivo DTP + Polio jer je po programu za 2002 godine, a koji nije mjenjan živo atenuirano. Gospođa mi je priznala da nije niti ona znala da se može na zahtjev dobiti strano - koje je oko 400 kuna. Saznala njena kći koja je došla iz USA i nije pristala cijepiti dijete cjepivom koje je i UNICEF zabranio, ali ga naši pedijatri uredno koriste.
Također mi je rekla da po novom zakonu me može doktorica prijaviti odvjetništvu te socijalnoj skrbi zbog zanemarivanja i ZLOSTAVLJANJA DJETETA, te da mogu ja ili suprug odležati jer se to sprovodi kroz Kazneni zakon.
Nakon razgovora sam otišla do pedijatrice - već je napravila facu i krenula prigovarati - te sam je prekinula i rekla da upravo dolazim sa razgovora sa ministricom i da me interesira zbog čega mi nije rekla da se može dijete cijepiti sa drugim cjepivom koje se plaća. 2002 godine sam rodila drugog sina, 2003 trećeg i da sam znala ne bi niti jednog cijepila do godine dana a onda bi uzela to cjepivo koje vrijedi i koje se plaća.
E sada, izvukla je sa dna listu i popis i cjenik... dogovorile smo cijepljenje, i rekla da otkako su privatnici da imaju tu mogućnost. Konkretan odgovor na upit zašto o toj mogućnosti nisam obavještena - nisam dobila.
Ja razumijem pedijatre s jedne strane, jer ja plaćam kao i moj suprug, kao i druga gomila ljudi zdravstveno a kada trebam ZDRAVO (relativno) cjepivo onda svaku dozu moram platiti 400, ili 300 ili 250 ili 80 kuna - pa zašto onda plaćam zdrastveno???
Uostalom da li je pošteno da netko tko može izdvojiti novce za to cjepivo ima zbog toga zdravo dijete a onaj tko nema financijske mogućnosti da riskira od sindroma smrti u koljevci, do astme, alergija, autizma, leukemije ili raka? Zar ne živimo u demokratskom društvu?
S druge strane ih ne shvaćam - jer zdravlje djece je preduvjet zdravlja odrasle osobe. Cjepimo djecu cjepivom koje je u Africi zabranjeno, koje ima nus pojave kratkoročne i DUGOROČNE, zakonski smo obvezni dijete cijepiti ukoliko ga želimo upisati u jaslice/vrtić/školu, a ako ga ne cijepiš....
I da na kraju IRONIJA OVOG DRUŠTVA bude najveća, da pripadam kakvoj SEKTI (Subotarima, i inim koje su registrirane u Hrvatskoj), bila bi oslobođena od obveznog cijepljenja. Neljubazna gospođa u Ministrastvu Zdrastva mi je rekla neka dijete upišem u vrtić KOD ĆASNIH SESTARA.
Želim napomenuti da sam starija generacija, te da sam kao dijete cijepljena po "protokolu", sa 18 godina sam dobila podušnice i meningitis - dakle malo jača zaštita. Da nije bilo zelenila, ribljeg ulja i jako puno graha, slanutka, raznih žitarica sa kojima me je moja baka hranila pitanje je kakav bi mi bio imunitet.
Eto toliko od mene, koja na žalost moram cijepiti dijete i uništiti njegov normalni razvojni put imuniteta, jer inaće dijete neće ni u jaslice, ni u vrtić ni u školu a bome bih mogla i u ZATVOR JER ZLOSTAVLJAM svoje vlastito dijete.
VTX2004