Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
Vrijeme za cijepiti dijete je bilo sa godinu dana. Dakle, treba se cijepiti što prije, jer što dulje odgađaš, to dulje je dijete osjetljivo i može oboljeti od tih bolesti.
To što je tvoj brat dobio zaušnjake nakon MoPaRu cijepljenja nema apsolutno nikakve veze s cijepljenjem tvog djeteta. Jer se ne radi o nuspojavi koja ima vezu s nasljednom sklonošću.
Naime, neke teške alergijske reakcije ili autoimune bolesti nakon cijepljenja (a radi se o vrlo, vrlo rijetkim stanjima) imaju možda veze s familijarnom predispozicijom
E da, ovo sam više puta pročitao kao argument kod SIDS iliti po naški (Sudden infant death syndrome) - kažu im: znate dijete je imalo genetski nedostatak, a sad probajte napravit drugo pa nam ga opet donesite. I to čim mlađe. S jednom godinom je već prestaro...

Ako sam dobro shvatio, dijete je dobilo zaušnjake od... cjepiva protiv zaušnjaka !
I pojavi se lik i kaže, dajte dajte cijepite čim prije, cjepiva su sad sigurnija. Ne bi ovo komentirao da nije isti slučaj bio s mojim bratom koji je nakon cijepljenja završio u zaraznoj mjesec dana.
Isto u Bosni umrlo 3000 djece od cjepiva protiv hepatitisa B ! I ništa od toga nema na vijestima. Kao nema veze.
Krenimo stoga od principa:

1. Kompetentnost
Ako zdravstveni sustav ne zna objasniti eksponencijalni porast autizma i autoimunih bolesti - onda nije kompetentan i nije uvjerljiv u svojim argumentima. Ako sam dobro pročitao već 15% djece predškolske dobi ima poteškoća u razvoju.

2. Kredibilitet
Ako je u aferi Pfeizer dokazana svima poznata korumpiranost zdrastvenih vlasti onda oni prema meni kao građaninu nemaju nikakav kredibilitet. Ovo spominjem u kontekstu javne nabave za cjepiva te općenite štednje tj. nabave najjeftinijeg ili onog prije isteka roka trajanja. Valjda iz Kine.

3. Logika
Broj obveznih cjepiva se u zadnjih 30 godina povećao sa par na bar 10. I pazi logike:
"Dajte se cijepite protiv ovih 10 bolesti da ne bi obolili od njih..." S napomenom da se treba periodično cijepiti jer eto cjepiva djeluju samo do 5-10 godina. Logika je kao da vam bankar kaže "uzmite gotovinski kredit za svaki slučaj" i platite meni kamatu. Kada vam istekne kredit za pet godina obnovite kredit za svaki slučaj. Dakle bez logike.

Na kraju, kod nas nema nikakvih epidemija, stoga je meni rizik od cjepljenja puno veći od rizika dobivanja ospica (koje normalna djeca moraju preboliti) ili tetanusa (kad stanem na čavao ću se cijepiti) ili što već...