Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: kako objasniti pravila djetetu od 15, 5 mjeseci?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kako objasniti pravila djetetu od 15, 5 mjeseci?

U većini stvari nam dobro ide, npr posuđe se izvlači samo iz njegove ladice, nekad me pogleda ispod oka i traži i druge ladice, a ja mu kažem "ne, mili, to nije tvoja ladica" i stvari funkcioniraju. jednako je i s knjigama i cd-ovima.
    Ali! isto tako npr. imamo psića koji ima svoju posudu s hranom i vodom. Moje dijete obožava nabacati kuglice u vodu i malo zamijesiti smjesu, jer obožava kuhati. I sad što?
    Pokušala sam sistem kao i s ladicom, ne, mili, to nije tvoje, mora i pajo jesti itd., ali on to ponovno napravi kad ga zazebu ručice. pokušala sam i sa sklanjanjem posude, ali želim da se nauči živjeti i sa stvarima koje ne smije dirati.
    Osim posude, napeto je i otkotrljati wc papir kad kog ga spazi.
    je li dovoljno ponavljati ne diraj?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa daj mu na stol ili di ti je zgodno neku zdjelicu, unuta vodu i nesto zgodno kaj se rastapa pa nek mjesi, vis da ga to veseli

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

bas sam sad pisala (pogledaj topic'kako postaviti granice')kako mislim da se 'ne!' mora ostaviti za extremnije situacije... cure na tom topicu imaju stariju djecu od nase ali njihovi savjeti ti mogu biti nit vodilja + na portalu imas super tekstova,npr. mislim da se u jednom objasnjava zasto 'ne' nije niti dobro niti efikasno rjesenje... ako ti je tesko naci,javi,pa cu ti ja linkati... trenutno nemam vremena...
    vi ste sada negdje jos izmedju faze 'odvlacenja paznje na nesto drugo' i prvih 'dogovora' i 'pregovora'...
    eto,toliko za sad...
    mozda ti se jos neko javi sa konkretnijim stvarima...

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

melita ima skoro 4 godine pa jos uvijek dok sjedi na wc-u razmota cijelu rolu papira

a citala sam jednom da je netko praznio tube od zubne paste da bi vidio kolko metara iste ima u njoj , a ak se dobro sjecam nije bas bio jako malen/a

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

moj brcka ruke u klozet solji..... ponekad pali skretanje paznje...ponekad ne. Interesantno, to radi samo meni. Teta cuvalica ga ne pusta ni u kuhinju ni u kupatilo. Presmjesan je....kad se ja pojavim na vratima, on se ni ne pozdravi, nego lijepo uputi u jednu od zabranjenih prostorija...Samo jos da teti isplazi jezik i bicemo kompletni...

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kod mene je slicna stvar ko kod Ninet -
    Leon kad vidi moju mamu odmah pocne dirati kotacice od kolica (jer ona ne voli da ih dira kad su prljavi), kad vidi mamu MM-a onda pocne kopati nos, jer mu ona govori da ne kopa nos.
    Vjerojatno je to podulji period kada im je zabranjeno voce nasladje.
    Probaj skrenuti paznju, a ne nuzno zabranjivati, ako nije nesto opasno po zivot, ili najbolje sto je Mukica rekla - daj i njemu posudu s vodom, koja ce mu biti za praviti smjese

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kad je moj M. bio tako mali, strogo NE se je odnosilo na struju, noževe, kolnik.. Moraš izabrati prioritete, inače ćeš stalno govoriti ne. Kad provocira (ovo s guranjem rukica u zahod, diranjem kotaca na kolicima) ignoriraj to. WC papir - gdje ste bile prije da ne mislim da samo moj razmotava?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ja bas jucer idem s klincima, secemo mi tako i kontam ja kako je sad divan period, noa poceo napokon suradjivat... kao, eto - docekasmo i to

mislim, ne branim ja puno toga. hocu da mi da ruku kad prelazimo cestu. inzistiram da vozi bicikl ili auto na pedale uz rub ceste i tome slicno... al je sad presao fazu izrazitog inacenja i kontriranja i usli smo u nesto sto je meni falilo vec dosta dugo - fazu kad mozemo pregovarati i postovati dogovore (ne sve, naravno, nemojte hvatat za rijec)...

i jos jednom to proci s leom...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kako postasmo mobilni tako i sve hocemo da vidimo. ja sam uglavnom sklonila sve sto može dohvatiti ali djeca rastuuuuu i vec moze svasta dohvatiti i otvara sve zivo sto se da otvoriti, ali sto je najsmjesnije kada nesto dira ja mu govorim ne ne, a onda sutradan on npr. otvara ladice i sebi govori ne ne i jos uvijek to radi...uglavnom sada kada mu sta ne dam pocinje se bacati i plakati, meni je to najveci problem jer se bojim da za dva mjeseca necemo moci u kupovinu jer ce se on bacati po marketu dok mu sta ne kupim...skretanje paznje ne uspjeva bas svaki put jer sta god mu drugo dam on to baci i nastavi divljati...kako da smirimo to divljanje, jer uvijek mi je bilo nekako bezveze vidjeti djecu kako se u prodavnici bacaju po podu jer im roditelji nece ili ne mogu nesto kupiti. kako se to rjesava :?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa nemoj pretjerivati sa ne-nekanjem. Kad si uz njega, nek otvori i pokoju ladicu....nek istrazuje, mislim da sputavanje proizvodi kontraefekat. Npr. V je prestao "prati ruke" u klozet solji....vise mu nije "in"... Ili....kad napada rernu, ja ga lijepo dovedem do nje kad je upaljena i kazem mu da slobodno nasloni dlan na "pec pec" staklo....Ne pada mu na pamet. Ja ga u principu pustam da radi sta zeli, ali sam kao kobac kraj njega.
    Bacanje i plakanje kad nesto bas ne smije, a zeli,rjesavamo instantnom promjenom situacije....tu moras biti brza i efikasna u pravljenju majmuna od sebe.
    Za sada pali...

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

U marketu s A. nikad nije bilo problema jer se uvijek vozila na njihovim velikim kolicima i razgledala, u druge dućane nismo niti išli. Još je bolje ako dućan ima dječja kolica za kupovinu.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ma pustim ja njega da se i oprzi npr. kada je rerna upaljena dodje do nje prisloni ruku malo je raspuse i opet :/ valjda se do sada nije dobro oprzio, ma uglavnom ga pustam da cacka, ne dam uticnice, olovke da nosa onako okolo i da ganja kafu po trpezarijskom stolu jer donedavno nije mogao dohvatiti sredinu stola a sada to moze, ali pokusati cu sto ninet kaze praviti majmuna od sebe kada se pocne bacati po podu

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno i tako je i tiha kupovina pala u zaborav

samo da javim da se ono moje da necemo mocu u kupovinu za 2 mjeseca vec obistinilo :/ jucer smo isli u shopping po pelene i vidio je loptu i poceo da urlice go go go, ja kontam ima kuci 10 lopti sta ce mu jos jedna i pokusam mu uvaliti malu tenisku lopticu (jer njih kao nema) i gle cuda nije to ta koju on hoce...i tako dok se je on derao i ljudi se onako smjeskali jer je slatko kako vice go go ja sam se znojila i sta na kraju kupim loptu, ali smo je morali sutati po supermarketu jer on nije mogao sjediti u kolicima i samo je drzati MM se naljutio kaze nije ovo igraliste a ja ga pustila (mozda sam i pogrijesila) ali sta cu zao mi ga da place, a skretanje paznje nije bas pomoglo

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    a citala sam jednom da je netko praznio tube od zubne paste da bi vidio kolko metara iste ima u njoj
    i koliko ima? sad si me zaintrigirala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dakle, nije baš jednostavno pitanje koje sam postavila u naslovu svog topica.
    ja mom djetete ne govorim stalno ne, niti stalno da. frustiram ga onoliko koliko moram da bismo što bezbolnije došli do faze suradjivanja o kojoj govori litala. ali, što ako mu želim pokazati da se s nekim stvarima mora živjeti, kao npr s telefonom u dnevnom, sa stolom na koji ne dam da se penje, jer ostavlja oči na tv (a ne mogu napraviti drugačiji raspored), da ne baca knjige, jer ih ne mogu skloniti u podrum, budući mi trebaju i ne možemo čitav stan premjestiti na police da bi on mirovao u praznom prostoru i ne možemo čitav dan biti vani da bi on bio zadovoljan.
    nakon svih maženja, educiranja, skretanja pozornosti, pjevanja, zabavljanja postoji jedno vrijeme i prostor u kojem će biti frustriran i kroz koje će, uz određene zabrane učiti. čak i tako mali.
    djeca nisu mali odrasli koji će shvatiti da nešto ne smiju jer smo im to objasnili ili ih zamolili (aha, vidiš mama nisam na to gledao iz tog kuta).
    i svaki put me zapeče srce kada branim i zagrize savjest kada nastojim ostati dosljedna, ali vidim moje dijete lagano počinje živjeti uz stvari u kući koje se ne diraju i obilno koristi stvari kojima se igra. Ne pali uvijek, barem ne iz prve, a svejedno me grli prije spavanja. Jako, jako!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj melrose prvotno napisa
    dakle, nije baš jednostavno pitanje koje sam postavila u naslovu svog topica.
    ja mom djetete ne govorim stalno ne, niti stalno da. frustiram ga onoliko koliko moram da bismo što bezbolnije došli do faze suradjivanja o kojoj govori litala. ali, što ako mu želim pokazati da se s nekim stvarima mora živjeti, kao npr s telefonom u dnevnom, sa stolom na koji ne dam da se penje, jer ostavlja oči na tv (a ne mogu napraviti drugačiji raspored), da ne baca knjige, !
    gle, ja mislim da si sama sebi vise-manje odgovorila...

neke stvari su zdravorazumske (tebi npr.cinjenica da ne mozes sve stvari staviti visoko)... pa ga tako i ucis...
    ja (doduse moj je mladji) sam stan potpuno uredila da on moze vise-manje nesmetano istrazivati... kako ce vrijeme prolaziti i ja 'nanjusiti' da polako neke stvari moze razumjeti-tako cu ga i uciti...
    ovako sam i pribranija za tehniku 'odvracanja paznje' koja mi sada jos funkcionira i jedina mi trenutno ima smisla... razumije on 'ne' ali nema sanse da skuzi tocno na sto mislim a jos manje da to zapamti (u smislu da to vise ne radi i da zna zasto da to ne radi)...
    tako cuvam svoje ali i njegove zivce...

za sad...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, lucky, 4 mjeseca je u tom periodu jako puno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •