Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 81

Tema: Učenje engleskog u vrtiću

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Učenje engleskog u vrtiću

Maleni će krenuti u 10-satni vrtićki program, D.v. Koralj u Splitu, u grupu u kojoj se uči engleski jezik,koji je skuplji nekih 100 kn od običnog pa me interesira da li kome dijete uči jezik u vrtiću i kako to funkcionira? Ovdje teta svaki dan kroz igru djecu uči riječi...čini mi se bolja ideja nego da ga upišem u školu stranih jezika sa 4,5 god. a znam da je živ...tko bi mu sjedio i pratio program

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zara ide u grupu s integriranim engleskim.

cijeli dan se zapravo uči, kroz igru i sve ostale aktivnosti (banalni primjeri: prije ručka kažu "dobar tek" i "bon apetit lets eat", ili kad idu na dvorište, prebroje se na i hrvatskom i na engleskom)

dakle, nitko ih ne uči vokabular na klasičan način, nego sve to ide spontano kroz aktivnosti i kroz cijeli dan.

mi smo jako zadovoljni

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj mlađi je išao u takav 10-satni program u vrtiću. Dijete GOVORI i umije se uredno sporazumijevati na engleskom (bazične stvari, pitati za ime, reći svoje itd...)

Nije mi palo na pamet provjeravati konverzaciju, sve dok to spontano nije napravila moja sestrična (jezičar) i ugodno sam se iznenadila...

Dijete sad već od rujna u školi uči njemački, engleski ponavljamo doma (kupila sam knjige za 1. razred) i sve pet.

U vrtiću imali su program s min. 2 sata dnevno konverzacije na stranom jeziku (igre, pjesme, priče... obične stvari tipa "Go, wash your hands..., put your shoes on" i slično.

No, osim jezika, ovakve grupe imaju još jednu ogromnu prednost - u njima je manji broj djece nego u "standardnim" grupama i to je nenadoknadivo! Lakše je s njima raditi, ne samo jezik nego i drugo, tako da je naše iskustvo više nego pozitivno. Upis u jezičnu grupu nama se pokazao kao dobra stvar!

Eh, sad... možda treba napomenuti i ovo: starijeg sina nismo upisivali u jezičnu grupu jer je imao problema s govorom i bio uključen u logopedsku terapiju. Htjeli smo i njega dati na jezik, ali po preporuci logopeda ostavili smo ga u redovnoj grupi, da dobro savlada najprije svoj jezik. No, to nije pravilo nego iznimka. Takva preporuka daje se za konkretno dijete i konkretnu situaciju. Općenito, tko ima mogućnosti, jezična grupa je odličan izbor.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

u našem vrtiću nema "engleske grupe".
    D je zadnje dvije vrtićke godine išla na engleski dva puta tjedno u sklopu vrtića i to joj se jako sviđalo i mi smo bili zadovoljni. sada u školi engleski nije nikakav problem (možda ne bi bio ni inače ali to nikad nećemo znati). H će isto tako zadnje dvije godine pred školu na engleski u vrtiću.
    osim što nauče nešto engleskog vrijedi i to što imaju knjigu koju moraju redovito donositi, ispunjavati i čuvati.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    dakle, nitko ih ne uči vokabular na klasičan način, nego sve to ide spontano kroz aktivnosti i kroz cijeli dan.
    ovaj način je i najbolji

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

malo podižem temu...
    Kakvi bi rezultati trebali biti nakon tri godine engleskog jezika u cjelodnevnom programu?Znači jel trebam biti zadovoljna što je naučila brojeve,boje,domaće zivotinje ,pjesmice koje kad pjeva baš sve rijeći ne izgovara ispravno...pliz dajte pomognite jel sad već pucam po šavovima da dajem pare a od toga niš ...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mislim da ćeš tek u školi vidjeti da nije bilo niš. Učenje stranog jezila ( pa i dva) je dobar temelj. Uđe im jezik u uho.
    Nije zabadave. Korisno je i pametno učiti što ranije.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to ovisi o djetetu, koliko je zainteresirano i koliko ima sluha za jezike.
    u našoj grupi je bilo onih koji su nakon 3 godine pričali i razumjeli složene rečenice na engleskom, kao i onih koji su jedva nabrojali do 5.
    moja kćer je bila negdje u zlatnoj sredini, meni je to bilo ok.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

To jako ovisi i o tetama i koliko ozbiljno su one shvatile taj engleski program. U nekim vrticima je to postao nacin punjena budzeta i nikad nema mjesta u obicnim grupama, ali zato u engleskim...
    Mislim da bi dijete u tri godine trebalo moci pricati jednostavne recenice na engleskom. Znam koliko brzo dijete napreduje ako se kod kuce malo, tu i tamo, radi sa njim na drugom jeziku. A u vrticu bi to trebalo biti svakodnevno po nekoliko sati. Nema djece koja uz svakodnevnu izlozenost jeziku nekoliko sati ne bi mogla napredovati - basta! Sve ovisi o izlozenosti jeziku, pa i hrvatski im je nepoznat dok ga ne nauce! Zato me i zivcira sto se ne iskoristi taj prirodni djecji talent da usvajaju ko spuzvice onda kada im je to najlakse. Platis, a dobis frisku figu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

inačeu vrtiću gdi je bio moj klinac je postojala njemačka grupa,poslje oformljena engleska.
    U programu je bilo učenje jezika najmanje 1x sat dnevno, s time da je stara teta pričala više od jednog sata, a mlada ništa

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

i ja bih rekla da ovisi i o teti i djetetu ali sigurno da će profitirati od engleskog, makar dnevno otpjevali 4-5 pjesmica

u tako ranoj dobi im je najvažnije da im jezik "uđe u uho" i da vježbaju izgovor (za to bilo naravno bilo poželjno da teta što bolje izgovara jezik)

moj malac (skoro 4 g.) isto kreće s engleskim, u engleskoj je grupi, ja se baš veselim, a i on

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da, slazem se da je super ako im jezik barem udje u uho. No, mislim da je 300 kuna mjesecno previse novaca za nauciti brojati do 10 i navesti par zivotinja i boja.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tu ostaje pitanje procjene napretka i "znanja" djeteta, vjerujem da je jako teško i procijeniti koliko je dijete savladalo određeni jezik dok su tako mali...
    ne možeš im dati test, jel

zato i mislim da je najbitnije da uče neke pojmove kroz igru, pjevaju, plešu i to je dovoljno za vrtićku dob

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

No hard feelings, ali ne bih se sa svime sto pises slozila. Ja sam tocno znala kada se u vrticu nesto radilo, a kada ne. Moja djevojcica je uvijek pjevusila pjesmice pred priredbe... nije mi morala referirati koliko se radilo. I jezik nije matematika, on se usvaja u djecoj dobi, ne uci se, i ne mora postojati testiranje da bi se vidjelo koliko je dijete napredovalo. Ako je dijete izlozeno jeziku (sto po ugovoru koji je vrtic sa roditeljima potpisao bi trebalo biti) ono ce ga i usvojiti. Ukoliko je ugovor samo mrtvo slovo na papiru i roditelji pristanu na takav stav vrtica u praksi, djeca ce dogurati do brojanja i nabrajanja zivotinjica. Jezik ce im, kao sto kazes, samo "uci u uho". Da tete moraju svaki dan napisati sto su sa djecom radile na engleskom, da je to javno na nekoj ploci ili u nekoj djecjoj tekici zabiljezeno i potpisano, onda bi se moglo reci da djecica nisu bila u stanju savladati jezik. Ja jos uvijek mislim da je u vecini slucajeva (cast iznimkama) dodatni jezik koristen za punjenje budzeta vrtica.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja ne poznajem niti jedno dijete koje je išlo na engleski u vrtiću a da zna taj engleski beknuti. To zadovoljstvo je kod nas 180 kuna mjesečno. 2 x tjedno po 45 minuta.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Teta Eta, vjerujem da postoji neki plan i program za učenje jezika u takoj ranoj dobi i da ga tete već i dobiju gotovog, pogotovo za engleski imaš hrpu materijala za učenje jezika
    ali sigurno ovisi i o teti koja ih uči jezik, isto kao i u školi, sigurno ima razlika od profesora do profesora

mi tek krećemo, nismo još niti imali sastanak, uskoro ćemo saznati sve detalje oko te nazovi engleske grupe

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ma da. Stvar je sasvim jasna. Kod nas je to bio svakodnevni cjelodnevni engleski program. Onda mi se cini da nije stvar tako relativna, nego poprilicno definirana sa te cetiri rijeci.

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

POSEBNI CJELODNEVNI PROGRAM S RANIM USVAJANJEM ENGLESKOG JEZIKA

Tako se to sluzbeno zove. Kakav bi ti rezultat ocekivala da ti dijete pohadja gore navedeni program?

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

evo što kažu na netu što bi djeca trebala savladati:

Putem svakodnevnih situacija te planiranim i spontanim dječjim aktivnostima, djeca bi trebala usvojiti sljedeće funkcije:
    - pozdravljanje, predstavljanje, imenovanje osoba i predmeta
    - postaviti i odgovoriti na jednostavna pitanja
    - upotrijebiti fraze kulturnog ophođenja
    - reći svoju dob i adresu
    - postupiti po jednostavnim nalozima
    - reći što vole, a što ne, reći kako se osjećaju
    - opisati pomoću jednog prijedloga/pridjeva
    - recitirati i pjevati kraće pjesmice, brojalice i rime
    - ispričati/prepričati kraću jednostavnu priču uz slikovni materijal
    - igrati pokretne igre, igre prstima i druge igre.

osobno, da nakon 3 godine učenja zna reći
    "This is a mouse"
    i "I'm listening to music"
    bila bih presretna

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

moj krece na eng dvaput tjedno i ne očekujem da ga nauči pričati do škole...bitno mi je da ga sluša...pa po malo..

zmajica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Teta Eta prvotno napisa Vidi poruku
    Da, slazem se da je super ako im jezik barem udje u uho. No, mislim da je 300 kuna mjesecno previse novaca za nauciti brojati do 10 i navesti par zivotinja i boja.
    X na ovo.
    Moja starija je išla u cijelodnevni dvojezični program koji sam plačala 300 kn mjesečno kroz 3 godine, tete educirane na filozofskom bla-bla...na koncu priče ( i 9000 kuna uloženih u to kroz 3 godine), pita me kak se na engleskom kaže žuta boja, a ne a mouse!???!
    Tak da iz mog osobnog iskustva...too much money for just a bit of music :D

I molim pomoć, tražim pa nikak ne mogu naći dal ima tema o dodatnim programima u vrtiću koji se plaćaju i moram li plaćati nešto što ne želim ili ne mogu, jer će mi u suprotnom dijete biti prebaćeno u drugu odgojnu skupinu koja nema taj dodatni program (te biti izdvojeno iz poznate okoline, od prijatelja i teta iz skupine u kojoj je član već treću godinu)?
    Posljednje uređivanje od zmajica : 24.09.2012. at 22:02

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj zmajica prvotno napisa Vidi poruku
    I molim pomoć, tražim pa nikak ne mogu naći dal ima tema o dodatnim programima u vrtiću koji se plaćaju i moram li plaćati nešto što ne želim ili ne mogu, jer će mi u suprotnom dijete biti prebaćeno u drugu odgojnu skupinu koja nema taj dodatni program (te biti izdvojeno iz poznate okoline, od prijatelja i teta iz skupine u kojoj je član već treću godinu)?
    Pogledaj tu ako će što pomoći http://forum.roda.hr/threads/55759-U...ograma-u-vrtic

zmajica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hvala ti )

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kod nas na kraju ništa od tog cjelodnevnog engleskog jer jedna od teta nije dobila certifikat

ići će 2x1 h tjedno... ne očekujem da će ne znam koliko naučiti ali opet želim da počne učiti što prije

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

willow a na kolko je trebao bit taj engleski, puno radno vrijeme, ili maximalno 2x sat u danu.

gle kod nas ( ne u našoj grupi) se vodi dilema engleski ili ne, i rekla mi jedna mama da jedna od teta nužno ni nemaora znat engleski, što je meni jako čudno ( bar su njima u vrtićuz rekli tak)

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jelena, tako je kod nas bila opcija, može voditi ta jedna teta (s certifikatom) ali tad može samo jedan sat u svojoj smjeni što baš i nije neka super opcija s njih 25 u grupi...

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

To je bezveze,ili je moj mali totalni bilmez. Čita i piše od 4 godine, sad se trenutno "bavi" tablicom množenje a ima 5,5,. Engleski jako slabo, zna boje i brojeve i niš drugo.
    Tamo negdje prije završne idu malo intenzivnije pripreme i pjesmice koje kao uće, a to je jedan malo duže pjesmica koju na kraju recitiraju predškolci, a on to nije tako da obićno sjedi na podu i plješće kolegama. Nisam zadovoljna i ne plaća mi se ta pjesma 200 kn, ali bila bi je prevelika muka da ga moram nakon toliko godina vaditi iz njegovog kolektiva i seljakati u drugu grupu.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

superx a koliko uopće s njima rade engleski? jel to kao taj cjelodnevni program?

eh, kad bi kroz cijeli dan pomalo ili možda s jednom tetom isključivo pričali engleski (kad bi teta bila ili se "pravila Englez"), e to bi već bilo nešto...

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne znam koliko rade, evo baš smo potpisivali ugovore nedavno, to je poludnevni engleski. dakle jedna teta. Ma po meni bezveze organizirano, i mislimda je večinu toga pobrao sa BABy tv-a

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    willow a na kolko je trebao bit taj engleski, puno radno vrijeme, ili maximalno 2x sat u danu.

gle kod nas ( ne u našoj grupi) se vodi dilema engleski ili ne, i rekla mi jedna mama da jedna od teta nužno ni nemaora znat engleski, što je meni jako čudno ( bar su njima u vrtićuz rekli tak)
    Ako je u vrtiću jezična grupa s pojačanim stranim jezikom (išao je moj mlađi u takvu u DV Cvrčak) prema ugovoru oni rade s djecom minimalno 10 sati tjedno (to ti je cca 2 sata dnevno). Ovi naši su radili i više. Moj sin je uredno to savladavao i puno mu je značilo. Obje odgajateljice su osposobljene i imaju certifikate za jezičnu grupu. Jako smo bili zadovoljni.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo, moja ide 2 tjedna u englesku grupu i ja sam zadovoljna. usvojila je pozdrave, jutarnje, popodnevne, odlazne. pjevaju pjesmice, uce dijelove tijela kroz igru. ne zna jos sve sta je cula, al se prisjeti kad joj ponovim, sto mislim da je za 2 tjedna vrtica cist ok. u vrticu im pisu dani u tjednu na engleskom, boys/girls na wcu i tako...vidjet cemo kako ce to dalje ici.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kod nas u državnom nije funkcioniralo nikako.ne samo za moje dijete koje je inače bilo onak indiferentno prema tome,nego i za drugu djecu koja su baš željela što više engleskog.ono što je funkcioniralo,ali smo morali prekinuti što zbog raznih organizacijskih stvari,što zbog lošeg utjecaja na njegov govor (koji je bio loš) je bio internacionalni vrtić.tamo teta "pere" na engleskom cijeli dan bez prekida (ako je baš ono hića objasni nešto i na HR ali vrlo malo,minimalno) i brzo se oni snađu.djeca koja su išla oko godinu dana tamo su govorila engleski ko native.ja ostala paf.

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    evo, moja ide 2 tjedna u englesku grupu i ja sam zadovoljna. usvojila je pozdrave, jutarnje, popodnevne, odlazne. pjevaju pjesmice, uce dijelove tijela kroz igru. ne zna jos sve sta je cula, al se prisjeti kad joj ponovim, sto mislim da je za 2 tjedna vrtica cist ok. u vrticu im pisu dani u tjednu na engleskom, boys/girls na wcu i tako...vidjet cemo kako ce to dalje ici.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj lasica prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas u državnom nije funkcioniralo nikako.ne samo za moje dijete koje je inače bilo onak indiferentno prema tome,nego i za drugu djecu koja su baš željela što više engleskog.ono što je funkcioniralo,ali smo morali prekinuti što zbog raznih organizacijskih stvari,što zbog lošeg utjecaja na njegov govor (koji je bio loš) je bio internacionalni vrtić.tamo teta "pere" na engleskom cijeli dan bez prekida (ako je baš ono hića objasni nešto i na HR ali vrlo malo,minimalno) i brzo se oni snađu.djeca koja su išla oko godinu dana tamo su govorila engleski ko native.ja ostala paf.
    ovako je kod nas u drzavnom. citaju jednostavne price na engleskom, pa im teta ponovi na hrvatskom. ok, moja je predskolarka pa zna i citati i govor joj je ok.
    bed mi je sto ja ne pricam "ispravan" engleski, vise sleng, primjer teta joj kaze si ju tumarou, a ja joj kazem tumorou, pa se i ja uz nju ispravljam :D
    super za vas vrtic!

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj superx prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam koliko rade, evo baš smo potpisivali ugovore nedavno, to je poludnevni engleski. dakle jedna teta. Ma po meni bezveze organizirano, i mislimda je večinu toga pobrao sa BABy tv-a
    Meni je nevjerojatno koliko se s tog baby tv-a pokupi engleskog. Ja malu doma učim njemački, engleski ne uči nigdje, baby tv doma nemamo. Baby tv ima baka kod koje smo svaki vikend i onda dosta to gledaju, pa traži doma neke pjesmice na youtubeu. Sad zna na engleskom brojiti do 20, 5-6 pjesmica, neke životinje, i uglavnom zna isto kao i njemački i miješa joj se.
    Baš sam htjela da prvo nauči njemački, a engleski tek kasnije u školi ali taj engleski je neizbježan, svugdje ga čuje i pokupi. Neki dan mi je rekla "Das ist open Fenster."

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je nevjerojatno koliko se s tog baby tv-a pokupi engleskog. Ja malu doma učim njemački, engleski ne uči nigdje, baby tv doma nemamo. Baby tv ima baka kod koje smo svaki vikend i onda dosta to gledaju, pa traži doma neke pjesmice na youtubeu. Sad zna na engleskom brojiti do 20, 5-6 pjesmica, neke životinje, i uglavnom zna isto kao i njemački i miješa joj se.
    Baš sam htjela da prvo nauči njemački, a engleski tek kasnije u školi ali taj engleski je neizbježan, svugdje ga čuje i pokupi. Neki dan mi je rekla "Das ist open Fenster."
    Za učenje njemačkog odlična je Kika - dječji kanal na njemačkom jeziku. Imali smo to doma prije, dok je bio satelit. U međuvremenu prešli na kabelsku, pa ga nažalost više nema, ali to gledaju kod bake i dede...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa Vidi poruku
    istina.
    moja je, dok ju je drzala dora, ucila uz doru.
    ovo proljece i ljeto ucila je uz igrice.
    zna osnovne pojmove za igru na ipadu.
    to je jedini razlog zasto ipad nije zavrsio u luku kroz prozor. bad je jedino sto se navuce na njih...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Može li se kika gledat na internetu, nemamo je više doma.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 26.09.2012. at 10:35

Datum pristupanja
    Oct 2005

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

U našem vrtiću su nam ponudili učenje engleskoga 35 min., 2* tjedno i na obrascu piše da će voditelji biti 'odgajatelji koji za to imaju potrebne edukacije', pa bih lijepo molila sve koji su u toj pedagoškoj struci ili stručno nešto znaju o tome da mi je pojasne što to zapravo znači; tj. koju potvrdu/diplomu treba imati odgajatelj da bi provodio tu edukaciju.
    Hvala

sanjas33 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B1 ja mislim!

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

nama teta koja vodi engleski rekla da je do ulaska u EU potrebno da tete imaju položen B2

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Odgajatelji moraju imati B2 polozen

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da se nadovežem, nama je u vrtić dolazila prof.engleskog 2x tjedno, tri godine...
    Kad bih je rekla eno tete xy, moj graknuo ona je teacher!!! Uglavnom, ja vidim da nismo bacili novac jer je u školi među najboljima iz engleskog (ili je u takvom razredu).
    Na kraju svake ped.godine dobivali smo cd da vidimo koliko su napredovali, uglavnom jako lijepo.
    Talijanski imamo od ove godine u školi(2.razred), a od 5. će biti i njemački...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj LolaMo prvotno napisa Vidi poruku
    Odgajatelji moraju imati B2 polozen
    svi ili samo oni u engleskom programu

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ma samo oni u engleskom programu

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da, glavna prednost je da je u skoli puno lakse, nema nikakvih problema sa engl.

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Deaedi, tako je, barem u našem slučaju.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala puno na odgovorima. Sada ćemo vidjeti koga će nam dodijeliti i što će zapravo imati.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Podižem temu. Kod nas u vrtiću je počeo engleski. 2x45 minuta, 270 kn upisnina i 270 kn mjesečno. To bih nekako pregrmila, no u grupi će ih biti najmanje 11, a vjerojatno i 13 (na popisu). Kažu mi da po MInistarstvu grupa smije imati do 15 djece, pa mi ni je jasno kako se tu uopće može izvoditi nastava. Molim za mišljenje nekog s iskustvom.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •