-
Problemi sa papirima
Pošto ne znam ni gdje bi pročitala informacije i teme, molim administratora da me uvede pod temu koja odgovora, jer stvarno ne znam gdje bih je prijavila... Stvarno ima mnogo tema. 
Ovako, imam mnogo raznih pitanja, a ne znam se ni gdje ni komu obratiti.
Zaposlena sam u Hrvatskoj, prebivalište imam u Hrvatskoj, boravište u Sloveniji, suprug mi je Slovenac. U 7 mjesecu trudnoće sam. Znači prijava bebe ide u Sloveniji, i zdrastveno također. taj dio mi je jasan.
E, sad koja su moja prava kao majke?
Gdje prijaviti bebu kad se rodi, koji papiri su mi potrebni za to?
Porodiljna naknada i rodiljna nanknada? (pošto sam pročitala da da moram donijeti prebivalište djetata, a to će biti Slovenija)
Što je sa povratom poreza?
Što sa jednokratnom pomoći za rođenje djeteta? Jeli imam pravo uopće na to?
Stvarno bi molila ako mi može ko pomoći, i molim provjerene informacije jer sam izgubljena pod tim morem papira koji su potrebni. Ne znam zašto je sve tako komplicirano.
-
Osoblje foruma
Pravo na rodiljni dopust dobivate s osnove radnog statusa te isti možete najranije početi koristiti 45 dana ranije odnosno 28 dana prije termina.
Visina rodiljne naknade se određuje s osnove isplaćenih plaća (računa se prosjek u zadnjih šest mjeseci prije mjeseca otvaranja dopusta), ali morate imati zadovoljen uvjet prethodnog staža osiguranja (12 mjeseci neprekidno odnosno 18 mjeseci s prekidima u zadnje dvije godine). Ako ovaj uvjet nije ispunjen, naknada iznosi 1663 kune mjesečno.
Roditeljski dopust traje daljnjih 6 mjeseci a naknada iznosi max 2600 kn (ako je ispunjen gore naveden uvjet staža).
Jednokratnu naknadu za opremu djeteta preko HZZo-a moći ćete ostvariti jedino ako je dijete prijavljeno na HZZO. No, ako će biti prijavljeno preko supruga, onda je neće moći ostvariti.
Niste naveli gdje ćete roditi - u Hrvatskoj ili Sloveniji?
Ako rodite u Hrvatskoj, tada će bolnica napraviti prijavu djeteta nadležnom matičnom uredu (prema prebivalištu bolnice) a Vi trebate tamo otići po dokumente djeteta (domovnica, OIB, rodni list) i eventualno dalje u Policijsku upravu (ovisno o papirima koja želite ishoditi).
Ako će dijete imati i slovensko državljanstvo, s rodnim listom javljate se i u Slovensko veleposlanstvo - http://zagreb.veleposlanistvo.si/index.php?id=3339&L=8 ili ih ranije kontaktirajte kako bi znali koji je daljnji postupak.
Ukoliko ćete roditi u Sloveniji, ovdje imate informacije o cijelom postupku http://it.mvp.hr/?mh=251&mv=1625&id=1136
-
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma