Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 104

Tema: na SD bebama lijepe dudice na usta!!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno na SD bebama lijepe dudice na usta!!

luka je nakonporoda imao zuticu i tih pardana ga nisam smjela dojiti... nekako sam se izborila da se izdajam (samo par puta dnevno!)... nismo ih smjele puno ni gledati, no jednomprilikom su nas pustili da ih pogledamokroz staklo i imale smo sto vidjeti... bas mom luki i curici zene koja se sa mnom izdajala te jos nekim bebama su zalijepili dudice na usta!!
    znaci,osim sto su svima rucice bile zavezane da si ne strgaju infuziju, preko okica nalijepljenje vatice zbog suncanja, jos su (vjerojatno onim bebicama oje su vise plakale) NALIJEPILI DUDICE NA USTA (onim bijelim flasterima koji se koriste bolnicama)!!
    zanima me, s obzirom na innocenti kod ali i na opcenito ljudski odnos prema pacijentima da li takvo nesto moze uopce biti legalno? tko takvo postupanje prema bebicama smije odobriti?
    zna li netko od vas za takvu praksu u rodilistima u hrv?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

oprostite na spojenim rijecima ali mi 'space' na tastaturi jako slabo radi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu ni čitati ovakve stvari. Bojim se da bih, da tako nešto naprave mom djetetu, napravila pravi, ali PRAVI skandal. Kako si reagirala kad si vidjela svoje dijete takvo?

Čula sam za praksu vezanja djece za krevetiće, ali ne znam je li istina ili nije, nisam se uvjerila na vlastite oči.

Ovo ne da se kosi s kodovima, već i s ljudskošću.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na zalost, nisam nista napravila niti ja niti ova darugamama... a znas zasto? zato jer sam vec toliko skandala napravila oko zutice i neinformiranja (ili vrlo sturog informiranja) majki o stanju bebe, toliko sam skandala napravila da se barem par puta izdajam...
    da me bilo doslovce STRAH jos ih napadati a oni imaju moje dijete u svojim rukama!!!
    ne mogu opisati taj strah... dok me zestoko 'prao' baby blues - kao da sam osjecala da bi mu nesto jos gore mogli raditi ako zucnem...
    i cinilo mi se povezano da su to bas bebe nas majki koje se izdajamo...
    iz ove perpektive se ne mogu razumjeti... ali tada... sutjela sam ( i ja i ova druga majka)...
    jos nesto... htjela sam vidjeti kako hrane mog luku - a sestre su odgovorile-'dobro mozete ali kratko - pa kaj mislite da cemo mi vase mlijeko baciti??' nije mi to do tada palo na pamet- ali zasto bi takvo nesto sestre uopce govorile...
    joj, grozno mi se toga i prisjecati a kamoli o tome pisati...
    no, mislim si, mozda se nesto u vezi toga moze poduzeti...
    a i sigurna sam daje ta praksa rasirenija nego sto mislimo...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Točno si mogu pojmiti tvoj strah i užas...
    Imaš pravo, takve prakse ne bi smjele postojati, meni nije jasno kako oni ne razumiju kako se osjeća majka u takvim situacijama, kad dobrobit njezina djeteta uopće ne ovisi o njoj i još se ne usudi ni pisnuti da dijete ne bi dobilo još gori tretman... :/
    Razumijem ja da oni imaju svoje protokole i pravila, ali zar je toliko teško bar pokušati surađivati s mamama...?

Mah...tako tužno.
    Ljubi malog Luku.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uh, što sam ljuta kad pročitam ovakvo nešto. Smije li u ovakvom slučaju mama uzeti svoje dijete i otići iz bolnice? Koje posljedice za dijete može ostaviti žutica? Ja sam čula da se djetešce može lagano i sunčati pored prozora na dnevnom svjetlu.
    Stvarno ne znam što bih učinila da to vidim...

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u šoku sam
    moja luce se sunčala jedan dan jer je imala granične vrijednosti
    išla sam ju vidjeti
    plakala sam ko kišna godina kada sam vidjela tu cjevčicu iz glave
    racionalna objašnjenja za to mi nisu tada ništa značila
    klimala sam da razumijem i tulila
    nisam primjetila vezanje, pa još nakeljene dudice - grozim se te slike

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

jedna rodilja pokraj mene je bila pedijatrica i homeopatkinja. njezino prvo dijete je dobilo blagu zuticu nakon izlaska iz bolnice i rekla mi je da ju je razgolitila i stavljala na krevet pokraj prozora da sunce pada na nju i kroz par dana joj je zutica prosla.

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Užas!!!!
    Sva sam se naježila od ovoga,a faca kad sam pročitala je bila :shock:

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ne znam sta reci... uzas!!!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja ove postove uopce ne mogu citati.
    i mislim da je to cisto nasilje nad djecom.
    a jos manje mogu shvatiti kako je u becu (i prije sest godina, a i puno prije) moguce, da je dijete cijelo, ali cijelo vrijeme sa mamom, svaki pregled se odvija u prisustvu mame (i tate ako zele), i kupanje i sve ostalo i nitko ne tura ni bocice, ni dudice ni bilo sto slicno.
    je li to neka posebna umjetnost da beba dok ima infuziju bude u maminom zagrljaju? i shodno tome se sto puta brze oporavi. a ne treba ni vezati ruke i slicno???
    ja kad cujem ovo o vezivanju, se jednostavno sledim.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam noćas razmišljala o tome

i isto mi nije bilo jasno zašto beba ne može biti u maminom naručju, pogotovo beba sa žuticom koja bi tako možda prije prihvatila ciku.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

u ri bebe koje imaju žuticu su s mamom,odpeljaju ih na sunčanje i vrate ih mamama.

a ovo sa ljepljenjem,strašno :shock:

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i da naravno, zasto beba sa zuticom nije dojena? nego ima infuziju?
    i zaljepljenu dudu? mislim i od vezivanja i ljepljenja dude (a ovo sa dudom i ljepljenjem stvarno prvi put cujem) se sledim.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

seni, te bebe znaju biti tako pospane da ih ne možeš probuditi za dojenje. s nama je u sobi bio dečkić kojem mama nikako nije mogla ugurati ciku u usta (prvi dan je cikio ko veliki). onda su joj sestre rekle da izdaja, ali ni flašicu nije htio. tek su ga onda odnijele na infuziju i vraćale ga svako malo da pokušaju dojiti. treći dan se uspio probuditi, počeo je cikiti i išao normalno doma.

dakle definitivno bolje od ovoga što je lucky opisala, ali ipak mislim da bi bilo još bolje da su stalno bili skupa.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

e to sa pospanoscu nisam znala. mislim, ina nije imala zuticu, pa se nisam o tome puno informirala.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ni moninaravno nijejasnozasto takav grozan treman... otkad sam ovo napisala ponovno prozivljavam sve u glavi...
    ne mogu naci opravdanje za takav tretman djece...
    jednostavno ne mogu...a ipak torade...
    tesko bi povjerovala i ja da svojim ocima to nisam vidjela...
    stvarno je mucan ovaj topic ali, nazalost, istinit...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

e lucy nadam se da ti sad ne budimo stare rane.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Smije li u ovakvom slučaju mama uzeti svoje dijete i otići iz bolnice? Koje posljedice za dijete može ostaviti žutica?
    da, da li netko zna sto bi se desilo da mama uzme dijete i ode kuci s njim? ili da ju odnese u sobu da bude pored mame.

odnosno, kakve posljedice ostavlja zutica na bebu ako se ne lijeci?

da li netko zna?

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Cure, a što ako djetešce ima problema sa nosićem, a dudu ne može ispljunuti. Pa dobro kako će disati?????????? :shock:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    seni, te bebe znaju biti tako pospane da ih ne možeš probuditi za dojenje. s nama je u sobi bio dečkić kojem mama nikako nije mogla ugurati ciku u usta (prvi dan je cikio ko veliki). onda su joj sestre rekle da izdaja, ali ni flašicu nije htio. tek su ga onda odnijele na infuziju i vraćale ga svako malo da pokušaju dojiti. treći dan se uspio probuditi, počeo je cikiti i išao normalno doma.

dakle definitivno bolje od ovoga što je lucky opisala, ali ipak mislim da bi bilo još bolje da su stalno bili skupa.
    meni su rekli da se infuzija daje zato jer se njome bolje "ispire" zutica, i da se tako lijeci bolje nego fototerapijom. ja sam normalno dojila malu sa svim tim cijevima od infuzije u glavi. da je tesko dojiti u takvim uvjetima jest, uspavani su, ali ako stalno dijete drzis na ciki, pa ono malo povuce, pa opet zaspe i tako, opet bolje nego da uopce ne doji ili da pije na flasicu. naravno jos je problem sto ti sestre istovremeno sole pamet da ti dijete ne bi trebalo stalno biti na ciki, jer ces ga razmazit, treba imat red, dojit svaka tri sata...vjerovale ili ne, cak i u tim uvjetima!

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

33, jesi ti ono rodila u zajčevoj? ovo je isto bilo u zajčevoj i sestre nisu ništa takvo rekle, poticale su dojenje i izdajanje da malac dođe k sebi. naravno, bilo bi još bolje da su ih pustile da stalno budu skupa.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cokolina prvotno napisa
    Smije li u ovakvom slučaju mama uzeti svoje dijete i otići iz bolnice? Koje posljedice za dijete može ostaviti žutica?
    da, da li netko zna sto bi se desilo da mama uzme dijete i ode kuci s njim? ili da ju odnese u sobu da bude pored mame.

da li netko zna?
    Ja namjeravam izaći drugi dan na vlastiti zahtjev, a žutica se najčešće javlja drugi ili čak treći dan od poroda. Razmišljala sam o tome što napraviti ako beba dobije žuticu i zaključila da ću ga ionako preventivno izlagati suncu što više i, naravno, što više dojiti. Jedino kad bi stvarno bio jako žut i/ili letargičan bih ga odvela natrag u bolnicu.

btw, anchi, i ja si cijelo vrijeme razmišljam o tome što ako je djetetu nosić začepljen, a duda zaljepljena na usta - kako diše?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naime, o čemu je stvar sa žuticom. Na jednom je predavanju Stanojević (pedijatar sa SD-a) rekao kako oni imaju praksu preventivne fototerapije čak i za bebe s blago povišenim bilirubinom. Dao je i neke brojke - tipa (nisam sad sigurna jesu li ove brojke točne, ali ilustracije radi), iako se nakon poroda tolerira bilirubin do 25, oni odvode dijete na fototerapiju kad je viši od 14! Ja sam na to upitala može li se majka pozvati na te brojke i odbiti fototerapiju, rekao je "NE".
    Oni, dakle, u nekim slučajevima (ne kažem u svim) to rade čisto da bi oprali ruke od eventualnih komplikacija, znači preventivno, a ne zbog stvarne potrebe. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    33, jesi ti ono rodila u zajčevoj? ovo je isto bilo u zajčevoj i sestre nisu ništa takvo rekle, poticale su dojenje i izdajanje da malac dođe k sebi. naravno, bilo bi još bolje da su ih pustile da stalno budu skupa.
    jesam rodila u zajcevoj ali ovo sto sam napisala se odnosi na rebro. nas su naime pustili doma nakon 5 dana, nisu me uopce nista upozorili u vezi zutice, pa smo onda nakon 5 dana (iliti 10 nakon poroda) zavrsili na rebru gdje je m. hospitalizirana radi produzene novorodjenacke zutice. tamo su se pak zgrazali kako to nisu sredili u rodilistu, nego da samo kako su se oni izrazili "preprze" djecu s lampom, a da to zapravo uopce nije nikakva terapija, nego da dijete zapravo treba biti na infuziji.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako nam se igraju s djecom...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo od dr. Stanojevica sam i ja cula... to mi je rekao nakon sto su luku ostavili na fototerapiji infuziji...
    inace,on je jos bio i najpozitivniji lik u cijeloj prici - zbog njega sam uspjela barem se izdajati za luku...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj cokolina prvotno napisa

da li netko zna?
    probaj!
    pa nam javi.

fakat sto bi bilo sa se bebi zacepi nosic??? ne zelim ni misliti o tome.

Barbara1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislim da tako male bebice ne znaju disati na usta,već samo na nosić.Valjda će netko stručniji odgovorit na to pitanje jer nisam sigurna.
    Otkako sam pročitala ovo ne ide mi iz glave da se to zbilja događa i da je moguće.
    Žalosno,jako žalosno!

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Barbara1 prvotno napisa
    Mislim da tako male bebice ne znaju disati na usta,već samo na nosić.
    Istina!

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

fakat si svašta dopuštaju. lucky day imaš PP

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja sam u intenzivnoj što dojeći, što izdajajući (zbrojeno) provela minimalno70 sati i NIKAD tako nešto nisam vidjela.
    Ovim želim reći da lijepljenje dudica, vjerojatno i srećom nije uobičajena praksa već iznimka. Osim ako se nije nešto promijenilo.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da, zaboravih napisati ja sam nekoliko puta vidjela bijelim flasterom zalijepljene nazogastrične sonde preko kojih ponekad hrane bebe koje su na fototerapiji.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ovo nije bilo na intezivnoj nego na odjelu za novorodjencad. nisu bile sonde nego (mislim, (kršitelj koda)ove) dudice. i, kao sto rekoh, da svojim ocima nisam vidjela, i sama bi tesko povjerovala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Uvijek se pereš na odjelu za novorođenčad. Inače, intenzivna je samo u produžetku, iza vrata.

Lucky day, vjerujem ti, no i ja sam samo iznijela svoje iskustvo.
    Eto.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

visoke razine bilirubina kod novorođenćadi mogu TRAJNO oštetiti mozak i to nije za igrat se.

moja beba zbog žutice mislim, uz svu pomoć sestara nije uopće mogla dojit,
    odnosno prvi put smo joj kapali mlijeko po usnama (to je bilo prvi put da je nešto i izlazilo), ona ih nije otvarala,
    a ostale pute nije mogla sisat, al je bar bradavicu držala u ustima

nikad dudu joj nisam vidila u ustima, a dolazila sam u svakakve sate nenajavljena,
    a šta se vezivanja, naravno da sam za, jer sigurno nebi volila vidit da išćupa sebi fistulu il štajaznam iz ruke, ovde to rade gazom, kojom zavežu teške tupe škare...mislim za ruku...ne sjećam se dobro...

samo znam da je to strašno nerviralo...kad se nije mogla protegnut...

http://pic.funtigo.com/img/i173506836_56299.jpg

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam isto provela popriličan broj sati na tom odjelu i nisam to vidjela. Nisam, dapače, vidjela niti da bi bebe imale dude varalice u ustima.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj nine prvotno napisa
    moja beba zbog žutice mislim, uz svu pomoć sestara nije uopće mogla dojit,
    odnosno prvi put smo joj kapali mlijeko po usnama (to je bilo prvi put da je nešto i izlazilo), ona ih nije otvarala,
    a ostale pute nije mogla sisat, al je bar bradavicu držala u ustima
    na SD? dali su ti da primis bebu i pomagali ti dok si pokusavala dojiti?
    prekrasno ako da.
    ali zasto onda sve bebe nemaju, necu reci isti (jer ne bi zeljela da icijoj bebi rade sto su radili mom luki i bebama koje sam vidjela), takav tretman?

znam da su zeni doktora koji radi na SD sestre donosile kavu i imala je poseban tretman. za to me UOPCE nije briga (pogotovo ne za donosenje kave), no - ona je radjala u boxu do mene i puno je dulje imala bebu na prsima nakon poroda (cula sam je dok je cak dugo telefonirala svojima sa bebom u narucju) dok je luka na meni bio svega par minuta a onda su ga odnijeli i do slijedeceg jutra ga nisam vidjela (rodila sam u 21.oo)... to me npr. dira jer ima veze sa uspostavom dojenja...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nine nije rodila na SD.

Ja bih rekla da ti to totalno ovisi o sestrama ili doktorima. Ja sam dolazila izdajati na neonatologiju, kasnije dojiti kad je Lea izašla iz inkubatora, neke sestre bi mi samo tutnule Leu u ruke i otišle, neke bi pak čitavo vrijeme sjedile sa mnom i pomagale mi. Isto tako vjerujem da bi doktor S. pomogao svakome oko dojenja, jer znam da je uvijek imao vremena i strpljenja za moja beskonačna pitanja, a nisu se svi pedijatri tako ponašali. Dapače, neki su bježali kad bi me vidjeli (nije da im puno zamjeram).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

[quote="Mima"
    Isto tako vjerujem da bi doktor S. pomogao svakome oko dojenja, (nije da im puno zamjeram).[/quote]

mislis na dr.Stanojevica? on mi je u cijelom iskustvu bio najpozitivniji lik. i bio je strpljiv.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam rodila u ST

a bebu na dojenje su mi donosili na ST neonatologiji, ne na uobičajnom odjelu gdje leže trudnice posli poroda

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Dapače, neki su bježali kad bi me vidjeli (nije da im puno zamjeram).
    i od mene

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čula sam za praksu vezanja djece za krevetiće, ali ne znam je li istina ili nije, nisam se uvjerila na vlastite oči.
    na žalost, istina je. I svi bi trebali poraditi na tome da se to počne smatrati zlostavljanjem djece i nečim nedopustivim.

visoke razine bilirubina kod novorođenćadi mogu TRAJNO oštetiti mozak i to nije za igrat se.
    tu http://www.planeta.org.yu/15/6medicina2.htm je dosta široko objašnjeno

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    na žalost, istina je. I svi bi trebali poraditi na tome da se to počne smatrati zlostavljanjem djece i nečim nedopustivim.
    ja stvarno ne vidim (molim prosvijetlite me) naćin da novorođenće, dijete na neonatologiji bude na drugi naćin sprijećeno da počupa sebi infuziju a s njom i ostale ljekove koje prima preko cjevčice.

ja to nikako ne mogu prihvatiti kao zlostavljanje i nedopustivo, i nemam ništa drugo osim riječi zahvale za cijeli odjel i sve šta su učinili za tu dicu.... a među njima i za moje

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja stvarno ne vidim (molim prosvijetlite me) naćin da novorođenće, dijete na neonatologiji bude na drugi naćin sprijećeno da počupa sebi infuziju a s njom i ostale ljekove koje prima preko cjevčice.
    moguće je na taj način da bude max, max, maximalno vremena sa majkom/roditeljem u naručju. kod nas djeca koja trebaju neku terapiju su minimalno i ispod toga, ako uopće i jesu u naručju roditelja. a sve to uz hrpu opravdanja o sterilnim uvjetima, tehničkim mogućnostima i ne znam čime ne. hrpi toga se može doskočiti i rješiti u korist bebica. a i bebice u blizini svojih roditelja se i puno brže oporavljaju

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Evo samo jedan primjer kako se u istoj bolnici različito ponašaju. Kad je Fran prvi put bio na fototerapiji, jedva sam ga mogla vidjeti i to samo tako da sam stajala na vratima drito 3 minute i otjerali su me. Dva dana nakon toga bio je na 2. fototerapiji, ali dolje na intenzivnoj (Petrova) i sestra mi je dopustila da budem kod njega više od 1 sat, i probala sam ga tad dojiti, ali nije išlo pa me je ona izdajala (kolovoz). Njoj je znoj kapao s lica k'o da kopa kuruzu u pol bijela dana i bila je jako susretljiva i pristojna i dobra i sve pohvale...Bravo za tetu :D

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Moje dijete je sa 14 mjeseci završilo na jedan dan u bolnici (sad nije bitan razlog) i bio na infuziji 24h. Bila sam s njim do 21:30 jer duže nisam smjela i cijelo to vrijeme dok sam bila s njim drala sam ga na rukama. Kad sam otišla do drugog jutra ruka u kojoj je imao infuziju bila mu je gazom vezana za krevetić. Iskreno, meni tu nije bilo ništa kao što nine kaže nedopustivo jer on bi da mu rukica nije bila zavezan i pokrivena plahtom svako malo čupao iglu iz rukice van. A još bi mi gore bilo da su ga više puta morali pikati...
    Uglavnom do njega je ležao maleni oko 2,5 godine kojem je mama dolazila predvečer na sat vremena. On je jadan cijelo vrijeme imao svezanu rukicu jer ga nije imao tko držati, čak i mama kad je došla jedva da ga je primila. Ali to je sad posebna priča!

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

upravo to ana.m. i da je netko drugi (ili ti i dalje) mogao / smio preuzeti 'drugu smjenu' zapravo, uopće ne bi trebao bitti vezan.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Moja mišica je bila na infuziji, od 1-3 dana boravka u rodilištu (Petrova), rukica joj nije bila vezana, što nije umanjilo moj užas i bol svaki puta kada bi pogledala na tu "instalaciju". Mogla sam ju vidjeti koliko sam htjela, jedino mi nisu dali da ju previše diram.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pored maminih ili tatinih zdravih ruku, čemu vezivanje djeteta?
    Na žalost, ako nam je to samima prihvatljivo, nema razloga ni da se mijenja na bolje .
    Evo primjera kako to može izgledati sasvim drugačije, iskustvo jedne Rode kad joj je dijete bilo hospitalizirano u Njemačkoj:

Kako smo se lijepo izlijecili – prica sa zapadne strane

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •