Pa, naravno da sam mislila na sunčane, šminkerske naočale, koje se u mojoj okolini često kupuju na rate, jer su lijepe.
I znam da sam možda kontradiktorna, ali mogu zamisliti da u svojem budućem(gore najavljenom) bogatstvu kupim kvalitetan dizajnerski luster za 20000 kuna, a ne mogu da kupim lijepe dizajnerske naočale od 2000 kuna. I mogu ja to objašnjavat do besvijesti, ali podloga je zapravo iracionalna. Ono, meni naočale ne vrijede, a luster vrijedi. I upravo to je moja poanta. Što meni vrijedi žrtve, drugome ne mora i obrnuto.
A drugi par postola je da ja za ništa ne bih osim u slučaju teške bolesti dizala kredit, uzimala na rate beskamatno, a netko drugi bi. I ja tako i štedim, pa tako i štedim za djecu. Štedim koliko mogu, i vjerujem da je meni štednja prioritetnija nego mnogima. Meni je vrijednost sama štednja ( ne novci, nego činjenica da spremam sa strane), dok nekome to nije vrijednost. Mislim da otkad sam se odselila od kuće 4 mjeseca nisam stavila ništa sa strane. Jednako tako i trošim iz te štednje, na potrebe ali i na želje. Netko bi s istim mojim financijama uštedio više, a većina ne bi vjerojatno ništa, ali bi ispunila više potreba i želja. I nisu ti drugi gluplji od mene, samo im je sustav vrijednosti drugačiji. I zato se ne mislim petljati u financije vlastite djece kad odrastu, ni u ono što im ja poklonim ni u ono što oni ili njihove obitelji zarade.