Results 1 to 40 of 40

Thread: Frižider sa škrinjom na balkonu

Optimist's Avatar

Default Frižider sa škrinjom na balkonu

Frižider mi je premali, kao i one 3 ladice za zamrzavanje koje dođu s njim

Jedino mjesto na koje možemo staviti još jedan je balkon.

Ne znam je li to dobro rješenje. Balkon je na južnoj strani. Nije zatvoren, ne namjeravano ga ni zatvarati.

Bio bi zaštićen od kiše (relativno ), podigli bi ga na neku paletu, npr. Ne znam bi li to funkcioniralo po ljetnim žegama.

Ima li netko iskustva?
    Last edited by Optimist; 28.12.2013 at 14:11.

Sve to ovisi o vrsti frižidera. Moja teta imala je frižider u kuhinji i po zimi nije htio hladiti, serviser joj je rekao da mora ga grijat da će tek onda hladit. Sad ga ima u sobi.
    Mama ima isto frizider u kuhinji, ona ga po ljeti mora hladit da bi radio. Najbolji je onaj koji stoji vani na balkonu. Zaštičen je od vlage i sunca.

Osoblje foruma emily's Avatar

ne znam bas da je dobro za frizider da bude vani (pa i zasticen od direktnog sunca) kad krenu ljetne vrucine :/

mi smo nekad ranije imali malu skrinju ladicarku na zatvorenom balkonu, nije bilo direktnog sunca, ali je uvijek bilo toplo, po ljetu i vruce.
    radila je ok, ali se sjecam da je jako ledila, svako malo ju je trebalo odledjivati

jelena.O's Avatar

a da staviš na postojeći ledenicu manju , ako ti je ona bitnija

Beti3's Avatar

Može frižider na balkon. Pitala sam stručnu osobu Frižideri imaju zatvoren sistem (ne pitaj me što je to, nemam pojma) i ne smeta im okolina.

Samo im treba zaštita, krović, kišobran...

Optimist's Avatar

Bitan mi je i frižider i ledenica. Mjesta nikad dovoljno. Uvijek nešto pretumbavam, vadim jedno, stavljam drugo. Volim imati zamrznutog mesa u škrinji, a onda nemam dovoljno prostora za druge stvari.
    Evo, sad mi je trebao prostor za božićne kolače. Jedva sam sve potrpala, a nije bilo puno drugih namirnica.

U frižideru klasika, mlijeko, par boca, lonac s nečim i već je gužva. Mrzim to. A ljeti je na balkonu baš direktno sunce. Onda to možda i nije najpametnija ideja.

Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    a da staviš na postojeći ledenicu manju , ako ti je ona bitnija
    Frižider i ledenica su ugradbeni, jedno ispo drugog, tako da ne mogu ništa nadoštukavati, sve je ukomponirano kao dio kuhinjskog "ormara".

Fala vam na odgovorima!

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Može frižider na balkon. Pitala sam stručnu osobu Frižideri imaju zatvoren sistem (ne pitaj me što je to, nemam pojma) i ne smeta im okolina.

Aaaaa, suuuuper, poslala si post, dok sam ja pisala svoj. Pa ovo je super vijest (što god značio taj zatvoreni sustav )!!!

Krović ima I odmaknut je od ograde (da ne padne ).

Imali smo frizider na zatvorenom balkonu, morali smo da ga unesemo u trpezariju. Ljeto je prezivio nekako, veci je problem bio zimi, jer ispod odredjene temperature frizider ne radi uopste. Mislim da je serviser rekao da je donja granica -4 ili -5. Iako hrani ne smeta receno nam je da bi duzi boravak na tako niskoj temperaturi mogao trajno ostetiti aparat i da nam u tom slucaju garancija ne vazi. U pitanju je Gorenje model, sa skrinjom, od prije nekoliko godina.
    Mozda zavisi od modela ili proizvodjaca

sonata's Avatar

Quote Originally Posted by Beti3 View Post

A mi smo imali drukciji odgovor. Imamo u dvoristu ljetnu kuhinju i tamo nam je stajao frizider. Iz zamrzivaca je pocelo curiti, mislili smo da je kvar, zvali majstora a on je pogledao gdje se nalazi i trazio da mu donesemo upute o koristenju. A kad tamo lijepo pise temperatura okoline od do, sad vise ne znam napamet, ako treba pogledat cu. I doslovno nam se osmjehnuo tipa....a jeste blesavi...i naplatio 200kn

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by sonata View Post
    A mi smo imali drukciji odgovor. Imamo u dvoristu ljetnu kuhinju i tamo nam je stajao frizider. Iz zamrzivaca je pocelo curiti, mislili smo da je kvar, zvali majstora a on je pogledao gdje se nalazi i trazio da mu donesemo upute o koristenju. A kad tamo lijepo pise temperatura okoline od do, sad vise ne znam napamet, ako treba pogledat cu. I doslovno nam se osmjehnuo tipa....a jeste blesavi...i naplatio 200kn

Ajde, pls, kad stigneš, pogledaj od do! Još je vama stajao u kuhinji...

MarijaP's Avatar

Neki ne hlade ispod 15 C.
    Izravno sunce ce ti gutati toliko struje za hladjenje, da ti je jeftinije izbaciti ugradbeni dio kuhinje oko frizidera i kupiti ono sta ti treba.

MM kaže da postoje posebni frižideri koji imaju oko kompresora grijač
    ali većina frižidera "šteka" na temp. ispod 6 C
    kaže da je veći problem niska temp. od visoke

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by MarijaP View Post
    Neki ne hlade ispod 15 C.
    da ti je jeftinije izbaciti ugradbeni dio kuhinje oko frizidera i kupiti ono sta ti treba.
    Vjeruj mi da nije

Postoji još jedna opcija, garaža, ali nije najsretnije rješenje, nije mi "pri ruci". Eventualno za škrinju, ali opet mi fali frižider. A ne znam ni je li temperatura u garaži pogodna. Mrzim lonce na balkonu. i boce. Pa onda kad je ovakva južina, ni to nije rješenje.

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    MM kaže da postoje posebni frižideri koji imaju oko kompresora grijač
    ali većina frižidera "šteka" na temp. ispod 6 C
    kaže da je veći problem niska temp. od visoke
    Ma daj? Raspitat ću se za te posebne, mada ništa ni od njih, kad štekaju već na tim temperaturama. Pretpostavljam da su i skuplji ili možda nisu?

Stavit ću mu radijator/ventilator po potrebi

sonata's Avatar

Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Vjeruj mi da nije

Postoji još jedna opcija, garaža, ali nije najsretnije rješenje, nije mi "pri ruci". Eventualno za škrinju, ali opet mi fali frižider. A ne znam ni je li temperatura u garaži pogodna. Mrzim lonce na balkonu. i boce. Pa onda kad je ovakva južina, ni to nije rješenje.
    Ni nama nije bilo pri ruci, a sad nam je jos dalje, u podrumu. Al sta je, tu je. Evo nasla sam uputstva, pise da postoji 4 vrste podrucja:subnormalni,normalni,subtropski i tropski. Nama je majstor rekao da mi gledamo za subtropski. Za njega pise od 18 do 38 stupnjeva, da mora biti temp okoline. Znaci, kod nas nije bila problem visoka temp nego niska. Kada bi pala na recimo 5-6, zamrzivac je to prepoznao kao prehladno i prestao hladiti. Zato je curilo.

sonata's Avatar

I pise da ga se ne stavlja u blizinu naprava koje isijavaju toplinu: stednjaka, radijatora, grijaca vode i sl. i ne izlagati neposredno suncevim zrakama

Optimist's Avatar

Hvala ti! Ništa onda ni od garaže

Beti3's Avatar

Da, kaže da do +32 ne smeta radu frižidera, ali ispod 10 stupnjeva ne rade svi dobro.

fingertips's Avatar

A plin u frižideru, odnosno u kompresoru? Kad se ljeti na balkonu upeče +40, neznam baš kako bi taj plin reagirao.
    Last edited by fingertips; 29.12.2013 at 00:04.

Quote Originally Posted by fingertips View Post
    A plin u frižideru, odnosno u kompresoru? Kad se ljeti na balkonu upeče +40, neznam baš kako bi taj plin reagirao.
    Isto kao u ledo skrinji sa sladoledom na cesto tj.nikako jer je to inertni plin.ali zato doslovno guta struju.

Osoblje foruma spajalica's Avatar

ja sam uvijek mislia da mi treba jos jedan frizider, bila tuzna sto eto treba sve natrpati u jedan i sl. sad imam dva, jedan u kuhinji jedan u ostavi. i mora ti reci rijetko ga koristi. ledenicu da ali sam frizider ne. rijetki su dani kad u oba imam hranu. mozda samo da kupis ledenicu i nju stavis u garazu/podrum

Optimist's Avatar

I frižider mi je na knap, knap knapova, pogotovo ako ostane hrane. Pa ljeti kad ima boca, voća, kolača kao sada.
    Ne znam može li i zamrzivač u garažu, s obzirom na temperaturne limite (podrum isključen, to su oni mali podrumići u zgradama, a nemaju ni priključak).

Trina's Avatar

Koliko sam ja upućena, a jesam mrvicu jer smo imali uključen frižider u kući u kojoj se ne živi, to se ne smije. Odnosno taj frižider ne radi kako treba, problem je taj vanjski zrak koji ne smije biti hladniji od frižidera. pretpostavljam da mu ni vrućina neće baš goditi. Osim svega toga, masno smo platili dvije rate struje u kući di je samo taj frižider bio uključen jer se nije nikako gasio. Znate da se oni malo pale, pa gase..E pa taj periodički rad on nije imao nego se morao silno truditi da radi. Kad sam vidila račun, zaključila sam da mi je i usisao kuću, spekao par kolača u špaheru i gledao sve moguće serije na TV-u, dok me nije bilo. Pa sam ga isključila

Kosjenka's Avatar

A jel netko ima ideju koliko bi kamin/peć trebao bit udaljen od hladnjaka?

Optimist's Avatar

Quote Originally Posted by Trina View Post
    Kad sam vidila račun, zaključila sam da mi je i usisao kuću, spekao par kolača u špaheru i gledao sve moguće serije na TV-u, dok me nije bilo. Pa sam ga isključila
    Lol,Trina, odvaljujem

A, nakon svega napisanog, čini mi se da i odustajem od (sulude) ideje.

jelena.O's Avatar

Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    mislim da je riječ od jednog metra ako ne isijava van, recimo kod pečnice ili običnog šparheta, u slučaju nećeg što djeluje prema van i zagrijava okoliš do 2 metra najmanje.

Osoblje foruma apricot's Avatar

Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    pitaj kaminaša

Kosjenka's Avatar

misliš da on zna dali će toplina koju kamin isijava smetati hladnjaku?

naravno da zna, pa to mu je posao
    nije svaki kamin isti, nije svaka obloga ista, izolacija...

Kosjenka's Avatar

nije to pravi kamin, to bi bila ona peć koju iz nekog razloga ljudi zovu kamin.
    Našla, zapravo se zovu kaminske peći http://thermia.hr/kamini%20i%20peci.html

prije su bile upute da je minimalno 50 cm od peći
    ne znam je li se što promijenilo
    ja uvijek pitam onoga od koga kupujem

Kosjenka's Avatar

Hvala.
    Napravili smo dimnjak na skroz glupom mjestu a ja sam sada smislila da bi i tu peć uz centralno, pa smo na sto muka.

sad sam u šoku,
    pa meni je drugi frižider sa ledenicom godinama u garaži,
    hladi normalno,
    jel to može stvarno toliko povisiti ratu struje?

Trina's Avatar

U kući u kojoj se ne živi, ništa nije uključeno, ništa se ne koristi, smao nam je tv ostao uštekan u struju i frižider koji je radio..u 2 mj 550 kn!! (s tim da je to ono prastaro jednotarifno brojilo, pa je skuplje. Ali svejedno, kuća je prazna.

U kući u kojoj se ne živi, ništa nije uključeno, ništa se ne koristi, smao nam je tv ostao uštekan u struju i frižider koji je radio..u 2 mj 550 kn!! (s tim da je to ono prastaro jednotarifno brojilo, pa je skuplje. Ali svejedno, kuća je prazna.
    a da se nije koji susjed neopažen prištekao?

Trina's Avatar

Nije,mi smo susjedi
    Zvala sam Elektru,sve zivo provjerila i kazem ti,550 kn a niti itko ulazi unvra niti se ista koristi,osim tog frizidera,za kojeg nam je receno da konstantno radi ako je vanjska temp.manja od njegove.

Optimist's Avatar

Nije,mi smo susjedi

Nije,mi smo susjedi
    Zvala sam Elektru,sve zivo provjerila i kazem ti,550 kn a niti itko ulazi unvra niti se ista koristi,osim tog frizidera,za kojeg nam je receno da konstantno radi ako je vanjska temp.manja od njegove.
    je, ovo se i nama desilo. imamo kištru u drugoj zgradi u dvorištu, i isto je preko zime konstantno radila i gutala struju. kako stvarno nemamo drugo mjesto za nju u kući mi smo onda na utičnicu stavili one regulatore koji svakih nekoliko sati isključe kištru (u biti prekinu dovod struje), pa onda ne radi konstantno.
    ne znam što bi serviseri rekli na to, možda joj to smeta u radu, ali evo već tri godine od tad svaku zimu to radimo i kištra je još u funkciji

mi smo ljetos kupili škrinju i stavili je na balkon koji je zatvoren s 3 strane i gleda na istok. ne želimo ga trajno zatvarati jer nam je izvor svjetla za dnevnu sobu. zatvorili smo ga polovično. u bauhausu su bile dosta jeftine tende pa smo uzeli jednu dužine 2.5 metara i još jednu pregradu dužine 1m ( ta je baš kod frižidera). sve se može dizati i spuštati po potrebi i izkleda ok. kad sve spustimo balkon je 'zatvoren'
    škrinju smo mogli nagurati i u dnevni boravak ali nam se nije dalo zakrčiti prostor u relativno malom stanu.
    u kuhinji imamo frižider s tri ladice ledenice.
    zašto škrinja?
    imamo rođake u slavoniji od kojih povremeno kupujemo domaće proizvode, meso,povrće..
    to je ekološka hrana. ne zatrpavamo se, ali kad pošiljka dođe trebamo više od 3 ladice.
    dodatno sam škrinju pokrila s 2 deke. za sada radi. zgrada je na toplani i balkon je u uvučenom prostoru pa je u okolini zgrade uvijek toplije nego na cesti. koliko će struje potrošiti vidjet ćemo.
    ako se temperatura jako spusti isključit ćemo je.na ljeto ćemo je isključiti sigurno

mašnica's Avatar

Mi imamo frizider gorenje sa 3ladice zamrzivaca. Nije starija od 3g. I jedne godine moja mama natepala zamrzivac....dosla zima i odjednom frizider ne radi. Dosao majstor i smije se: radi frizider, ali on s Rub sam gasi ako temperatura okoline padne ispod 5stupnjeva. Sve se odmrznulo i mogli smo baciti.

Sada ga gasimo cim malo zahladi u kuci, pocetkom jeseni.