Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 80 od 80

Tema: Možemo li "odraditi" upalu uha i temp. 39-40 bez antibiotika?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nemam iskustva s djecom i upalama uha (nisu nikad imali) ali moje iskustvo s antibioticima je da nakon sto mi je dva dana skakala temperatura u nebo, tresla me zimnica i posve me satrlo nakon prve doze antibiotika temperatura je drasticno pala u roku od par sati. Ne skroz, ali s 40 na 38 sto se jako primjeti. Tako da ne bi nikad uskratila mogucnost da nesto izlijecim antibioticima. Jer neofen i lupocet samo djeluju na simptome a antibiotik ako je bakterijska upala djeluju na uzrok. Da ne spominjem da neofen i lupocet u stvari skrivaju simptome bolesti jer ih znacajno ublazuju - sto je ok jednom kad si siguran sto ti je, a to moze samo doktor potvrditi.

Da skratim - ja bi definitivno doktoru. Kad mi dijete ne boli nista nego samo ima temperaturu, onda cekam, ali da znam da ima upalu uha ne bi cekala doma da vidim da li ce se pogorsati...

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    Nikad ne bi dala da dijete trpi bol, jer sam ja na forumu pročitala da ne treba uzeti antibiotik kod upale uha.
    Ne, nego jer mi je Marn (koji slovi kao faca u ORL) u sva tri posjeta rekao da ne treba , na forumu samo tražim dodatnu sigurnost.

Na kraju (još) nismo otišli dr. jer je jutros radila skraćeno, a malac se probudio u 11.15 (nisam ga htjela buditi), i bilo mi je naknap stići. Temp. je tad imao 37,7. Procijenila sam da mu je bolje, i da ću ako se zakomplicira ići radije na hitnu orl, nego juriti do doma zdravlja, gdje možda više nema ni doktorice, ni nikog u laboratoriju. S obzirom da trenutno uopće nema temp., gnjavi sestru i izvukao je sve instrumente koje ima, i udara ko lud, čini mi se da ne trpi bol. Doduše, kad ga pitam je l te boli nešto, pokaže mi da ga boli uho. Pa sam on hold za hitnu, i ako ne bude trebalo prije, u četvrtak ću sigurno doktorici da mu pogleda uho. Nemojte misliti da sam neodgovorna prasica, imao je upale uha nekoliko puta, i urlao ko manijak, i pili smo i antibiotike, i išli na kontrole sluha... sve sam to prošla. Samo mi se ovaj put učinilo da bi se moglo bez antibiotika. Ako ništa drugo, zadnji put kad je imao upalu uha nikako nije htio sisati nekoliko dana (iako je i tada još uvijek puno sisao). Sad se još uvijek sjeti povremeno tražiti, i s obzirom da je i jučer tražio, zaključila sam da ga ne boli užasno ako može sisati. Pratim ga...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje se može otorincu bez uputnice i naručivanja (za x mjeseci)? Pretpostavljam samo privatno?
    Na hitnoj uvijek ima i orl dr.?
    MM i moja djeca su išli na ORL na Merkur - uvijek ima netko dežurni.

Kad smo kod uha - tu stvarno treba otići da ti netko pogleda. Nekad se stvar može riješiti ispiranjem (moj mlađi je jednom urlikao od bolova kad mu se u bazenu napuhnuo cerumen u uhu i pritiskao negdje gdje ga je smetalo - riješili su to u ambulanti, isprali i gotovo) ali nekad stvarno treba antibiotik. Teško je savjetovati nešto napamet, to ne može čak ni liječnik dok ne vidi o čemu se radi. Sretno!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lako moguće da ova 3 puta nije trebao antibiotik
    ali teško to itko, pa bio i sam Marn, može reći poslije
    lako je biti general nakon bitke
    istina je da se antibiotici znaju dati bez potrebe
    ali je isto istina da upala uha ne mora dignuti leukocite
    ja imam ružno iskustvo sa upalom uha
    sa mirnim leukocitima, i sepsom od upale uha
    to je stvarno jako rijetko, ali moguće
    odi na orl
    gotovi ste u po ure
    oni ni ne vade krv
    pogledaju uho i imaju dovoljno znanja i iskustva da kažu treba li terapija ili ne

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Gdje se može otorincu bez uputnice i naručivanja (za x mjeseci)? Pretpostavljam samo privatno?
    vinogradska ima hitnu i odlični su.

a za redovno naručivanje,
    mene je doktorica naručivala ponedjeljkom,
    dobila termin u srijedu, isto vinogradska.
    znači nema nekakvog čekanja od x mjeseci.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naravno mogućnost neke žešće komplikacije je stvarno mala
    pogotovo ako dijete ide na bolje
    vjerojatno će ispasti neka viroza sa boli u uhu radi začepljene eustahijeve tube
    ali ja mislim da svaku uhobolju treba pogledati otoskopom

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Hvala ti na brizi Aleksandra, nama, čini se, ide na bolje. Ako se pitate kako sam ja tako flegma, to je samo zato što već 2,5 godine jednom mjesečno imamo ovakvu nekakvu, uvijek se ispostavi, viroznu situaciju. Naravno, da se ne treba totalno opustiti, i misliti uvijek da nije ništa - tj. "samo viroza je", ali nekako sam već i naučila ne skakati odmah na prvu povišenu temperaturu. Jučer tijekom poslijepodneva je imao temp. između 37,5 i 38, da bi mu pred spavanje bila 37,3. Bila sam stalno on hold da odemo na hitnu, ali djetetu temp. pada, skače, igra se, jede, pije... nisam znala jučer što da radim, mm i ja smo se samo gledali "idemo li ili ne"... pogoto me jučer bilo strah otići na hitnu, i inače smo svaki put čekali 3-4 sata, sinoć sam se bojala da bismo i duže, a još bi trebali povesti i bebu sisalicu... Mali je na kraju zaspao, i nismo ni jučer otišli. Jutros "ima temp." 36, super je raspoložen, ja ga stišćem prstima skroz po cijeloj glavi oko ušiju, on se ne buni... Pitam ga je l ga boli, da ne. Ali mislim si možda i mulja jer je skužio da ćemo na hitnu ako ga boli. Spremna sam na to, da ako popodne opet krene temp. da krenemo na hitnu. U svakom slučaju sutra ujutro sigurno idem do naše dr. da mu pogleda uho. A antibiotik ili ne, orl na hitnoj vs naša dr., više ne znam ... Ako danas ne budemo išli na hitnu, sutra ću s njom pričati o antibiotiku ako ga bude preporučila.

Što se tiče naručivanja na orl, mi smo se 2x naručivali u Klaićevoj, uvijek su nas bili naručili za cca 3,5 mjeseca. Pa smo uz to išli i privatno.

Sretna vam nova .

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Drago mi je da je malac bolje, ali moram ti opet reći da je bolje otići doktoru i uzalud nego prekasno.
    Alex ti je sve jako dobro napisala.
    Komplikacije su rijetke, ali nikad ne znaš.
    Sretna Vam svima Nova

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to naručivanje u klaićevoj je novost nekih par godina, na svetom duhu možeš doć na red u par dana

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I ja sam se jedno vrijeme ponasala flegma trazeci savjete o zdravlju po forumu. Nikad više.
    Odgovornije je odvesti na pregled, cuj misljenje strucnjaka, atb moze biti za svaki slucaj pa ga dajes ili ne kasnije kad vidis stanje ali neka ti kaze stanje uha; krvnu sliku ako treba.
    Lakše će vam biti nego s stalno preispitivati. Sretno!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nama pedica za upalu uha nikad ne daje antibiotik, jer su, prema njezinim riječima, upale uha većinom virusne
    prepiše nam ibuprofen za bolove i visoku temp. (jednom je dobila i kapi sa uho)

s druge strane, nikad dijete ne ostavljam doma ako jako kuri dulje od 2 dana, vodim na pregled... ne želim se igrat doktora, pa ako ona odredi da ne treba antibiotik, tako i postupim

mabo1 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2013

Početno

Imam i ja maloga koji je stalno pod upalama uha. Prebolili jednu početkom 12 mj. i izliječili sa homeopatijom,uz laganu temperaturu koja je bila ne iznad 38,5. ali.... ostao je i dalje šmrkljav i malo kašljao,pa smo nastavili "liječiti" taj kašalj.Za 10 dana ponavlja se situacija gdje dobiva temp. ali je dosta niska i ne prelazi 37,5 i to traje skoro 8 dana.Vadili smo krv i po nalazu neka viroza je, jer leukociti mu nisu bili visoki a crp upućivao na virozu.Za 2 dana je dobio visoku temp.i to nas taman zakačilo na Božić,imao je preko 39,5.Otišli na pedijatriju i tamo su ustanovili da ima upalu oba uha,i upaljeno grlo.Dobili smo antibiotik i još 3 dana smo čekali da počne napokon to djelovati jer se temp. nije spuštala ispod 39.Mislim da nam je stvarno trebao antibiotik i sada je stanje ok. Žao mi je što nisam mogla sa homeopatijom opet probati jer nam doktorica-homeopat bila odsutna i nisam ju mogla pitati za savjet i da ga pregleda. Sada kako je ozdravio, počinjem mu davati kuru za povećanje imuniteta i nadam se dužem periodu bez boleština.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nije mu ništa . Tj., "samo viroza je", oba uha i grlo su "mirni", nema znakova upale.
    Vjerujem da je mnogima čudno što nisam odjurila doktoru, ali mi smo viroze sa tako visokim temp. odradili barem 20, ako ne i više puta, bez pretjerivanja. Njemu svako curenje nosa skoči na visoku temp. Jednom je čak 10 dana imao temp., hodali svim mogućim i dežurnim doktorima, na hitnu, vadili krv x puta - samo viroza.

Naravno da bi otišla doktoru da je i dalje imao temp. 40 koja ne silazi i da je plakao od bolova, ali temp.mu je padala ispod 38 (i nije poslije uopće rasla), normalno se ponašao i govorio da ga ne boli. A kako mi je u tom trenutku jedina opcija doktora bila hitna na staru/novu godinu, s njim i s bebom koju moram povesti jer ne može toliko bez sise, morate razumjeti da nam se nije baš trčalo tamo. Bili smo već s bebom i s njim na hitnoj, nije nešto... naravno da bi išli da je stanje išlo na gore, ali išlo je na bolje...

Znam i da ovo ne mora ništa znači, već smo i mi imali takvu situaciju: visoka temp., dođemo ped. - samo viroza, nema ništa; nakon 2 dana užasno urla, vratimo se ped. - upala na oba uha.

Tako da...

A što se tiče foruma, gdje ću drugdje preispitivati opravdanost i neopravdanost davanja antibiotika?
    I dalje ne znam što bi trebalo raditi da je bila ili ako bude upala uha...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A što se tiče foruma, gdje ću drugdje preispitivati opravdanost i neopravdanost davanja antibiotika?

Tamo gdje imaš relevantnog sugovornika o toj temi, dakle ne na forumu, nego kod liječnika.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Liječnik danas nije vidio baš nikakve tragove upale uha? Mutne bubnjiće ili sl.?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne vjerujem da je mnogima čudno što se samo radi temperature ne juri doktoru, to je potpuno normalno.
    Ako je dijete dobrog općeg stanja i temperatura se lako skida, a traje manje od tri dana, zašto bi uopće išla doktoru?
    Koliko shvaćam, dijete uopće nije pokazivalo da ga boli uho.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ovaj forum me totalno pokvario, pa evo ne želim ni dijete voditi doktoru .

Malac od noćas kuri 39-39,8, dam mu neofen u guzu, spusti se, nakon 3 sata je opet iznad 38.
    Ispirem nos. Tuširam.
    Viče i pokazuje da ga boli uho (malo sam se opustila s usisavanjm zadnjih dana, i evo ga...).
    .
    pa tu piše.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Pitam zato jer se kod mog djeteta svaka bol u uhu znači da će se sekret još par tjedana zadržati i biti vidljiv otoskopom.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali kasnije je pisala da je dijete ok, da se smije, jede, da je malo kao rukom pokazao uho.

Ja nemam (kucam u drvo) puno iskustva sa dječjim upalama uha, ali kad je LEa jednom imala upalu uha plakala je cijelu noć, a i mene je uho jako bolilo - tako da očekujem da ako dijete ima upalu uha to i (jako) boli - ne mora biti da sam u pravu.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Liječnik danas nije vidio baš nikakve tragove upale uha? Mutne bubnjiće ili sl.?
    Jučer smo bili. Ništa, kaže ništa.
    Pokazivao mi je da ga boli uho taj dan kad je imao 40. Drugi dan je govorio da ga više ne boli.

Da, Daedi - relevantnog, a ako netko uvijek daje antibiotik, a ti si čuo da neki to ne rade, onda te druge pitaš za iskustvo, kako su i jesu li to riješili bez antibiotika - onda ti njihovo iskustvo postaje relevantno.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Sori, Deaedi .

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Mima, u tome i jest prokletstvo tog uha, evo moja nikad nije plakala zbog uha, još od nepune 2.g. života u 30% slučajeva samo bi konstatirala da joj je nešto u uhu, svrbila se, eventualno malo bila neraspoložena, a u ostalih 70% nisam ni znala da ima upalu dok ne bismo došli doktoru.
    Posljednje uređivanje od čokolada : 03.01.2014. at 10:53

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

To je onda druga priča, ja uvijek mislim da uho jako boli (jer mene boli nepodnošljivo).
    Onda ako je dijete sklono upalama uha stvarno treba otići doktoru da vidi je li uho u pitanju.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Veoma moguce da to nije uopste bila upala uha. Pa i nama uho nekad sevne i na kratko zaboli, narocito kad smo inace pod nekom virozom i to ne znaci da je upala.

Moje dete u prvoj fazi krene da se zali, veoma cesto, kenjkav je, neraspolozen, otezano dise... tad navalim sa primenom alternative. ALi ako bi se ovo stanje nastavilo do visoke temeperature, klonulost... kod takve bakterijske upale uva ne bih cekala. Sreca, u poslednje vreme uspevam da u prvoj fazi sasecem stvar grejanjem, tuljcima i homeopatijom

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    To je onda druga priča, ja uvijek mislim da uho jako boli (jer mene boli nepodnošljivo).
    Onda ako je dijete sklono upalama uha stvarno treba otići doktoru da vidi je li uho u pitanju.
    Moja je kad je sa 1g imala upalu uha samo klonula.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Jučer smo bili. Ništa, kaže ništa.
    Pokazivao mi je da ga boli uho taj dan kad je imao 40. Drugi dan je govorio da ga više ne boli.

Da, Daedi - relevantnog, a ako netko uvijek daje antibiotik, a ti si čuo da neki to ne rade, onda te druge pitaš za iskustvo, kako su i jesu li to riješili bez antibiotika - onda ti njihovo iskustvo postaje relevantno.
    Pitaš druge doktore, a ne neke xyz osobe na forumu.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Druge doktore, tj. otorinolaringola, i ne jednom, sam pitala. Kome još da idem, drugom pedijatru, drugom otorinolaringologu? Jedni će reći antibiotik, drugi će reći ispiri i daj nešto protiv bolova. Pa pitaš na forumu, je li netko odradio upalu uha (virusnu) bez antibiotika.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Druge doktore, tj. otorinolaringola, i ne jednom, sam pitala. Kome još da idem, drugom pedijatru, drugom otorinolaringologu? Jedni će reći antibiotik, drugi će reći ispiri i daj nešto protiv bolova. Pa pitaš na forumu, je li netko odradio upalu uha (virusnu) bez antibiotika.
    A da probaš ovako (savjet s portala) ?
    http://www.roda.hr/article/read/lije...a-homeopatijom

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Opasno je davati dijagnoze i djeliti savjete o zdravlju preko foruma.. i ovaj naslov spominje upalu uha, pa će danas sutra neka mama kojoj dijete ima upalu uha ovo čitati i povest se za idejom kako je prošlo vama da će proći i njima..

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Da, razumijem što hoćete reći.
    Ali...
    Ne znam kako da to kažem, pa ću samo reći.

Ali... da nije bilo foruma...

... ja ne bih zatrudnjela dva puta, na način kako sam zatrudnjela. "Uz vaše PCOS jajnike nemate šanse ostati trudna prirodnim putem, napravite spermiogram, pa dođite da se dogovorimo za postupak". ... Pa na forumu otkriješ da postoji nešto što se zove macina trava, pa vrkuta, pa konopljika, pa LH trakice... i hop, za 3 mjeseca ostaneš trudna.

... ja ne bih imala dva prirodna poroda, bez ikakvih intervencija. "Super ste otvoreni, trudovi su na manje od minutu, sad će to, samo što nije, ali ću vam ipak sad probušiti vodenjak da to završimo". ... Hvala, ali ne želim da mi bušite vodenjak, ja želim pričekati, tih "dugih" 30 minuta, da "to" završimo, pa sam i pričekala.

... ja bih pila Klavocin 5. dan nakon poroda, jer je patronažnu strašno zabrinuo moj mastitis, da je odmah od mene nazvala moju dr. da mi ga prepiše i poslala muža u apoteku po njega.

... ja bih prvo dijete dojila 3 mjeseca jer "podoj ne smije trajati duže od 20 minuta, a zatim djetetu treba dodati 30 ml ad".

Možda bih se sjetila još, ali dobro sad. I naravno da niti jednu od tih odluka nisam donijela jer sam pročitala naslov nekog topica ili par postova. Znate li vi koliko ovdje ima tema i postova o prevlačenju kožice?
    Nakon nekog vremena stvoriš si neki krug povjerenja i legitimiteta, a taj ti legitimitet ne daju uvijek nužno neki dr-mr-sc.

Uostalom, i većina tih drugih iskustava i znanja na koje se oslanjaš kad sumnjaš u procjenu doktora ili druge stručne osobe koja stoji ispred tebe, također se oslanja na neka stručna znanja, samo nekih drugih stručnjaka... Koliko je opasno raditi nešto jer piše tako na forumu? Ništa manje ili više nego slušati babu ili strinu koje "sve znaju" i uvijek su tako radile i "šta im fali"... Svaki dan u roditeljstvu je gomila odluka za koje moraš preuzeti odgovornost, i naravno da svaku tu odluku preispitaš masu puta.

Da premjestimo i preimenujemo topic u "Smijemo li se oslanjati na info s foruma kad je zdravlje u pitanju"?

Hvala Peterlin! Za sad smo mirni, ali pročitala sam tekst.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •