Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Stagnira na krivulji rasta

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno Stagnira na krivulji rasta

Pozdrav svima, molim par utješnih jer sam jako zabrinuta. Bebica rođena 29.08. isključivo dojena, osim par dana u bolnici kada su je dohranjivali nekoliko puta. Po izlasku preporuka da je dohranjujem, međutim nisam već samo dojimo. Porođajna težina 3350/51 izašli sa 3180 . Beba po izlasku iz bolnice uz isključivo dojenje ne kaka nekoliko dana, sa tjedan dana kontrola i vidimo da ništa nije napredovala. Nastavljamo isključivo dojiti. Sa mjesec dana u plusu smo samo 450 gr. (3630) Dr uvodi terapiju zeljeza i od onda dobivamo iduci mjesec 4285, za dva mjeseca 5570 gr. Na zadnjem pregledu duljina 64 cm. Dr kaže da stagnira na krivulji rasta i da bi trebali uvest dohranu ( kašice) već sada, sa 4 mjeseca. Ja sam očajna jer mislim da je premalena za dohhranu, ali mi nije jasno zašto tako slabo napreduje. Dojimo na zahtjev. Od uvođenja željeza kaka od 3- 7 puta na dan.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sa 4 mjeseca ima 5570g?
    Od drugog do četvrtog je dobila 1285 g?

Možeš li više napisati kako izgledaju podoji - koliko ih ima (jasno mi je da su na zahtjev, ali me zanima koliko ih je u 24 sata), koliko traju, vidiš li/čuješ gutanje mlijeka? Koliko ima mokrih pelena u 24 sata? Kako završava podoj? Koliko često mijenjaš dojke?

Prvo i osnovno, nikakvog smisla nema uvođenje dohrane u smislu novih namirnica. Ni jedna namirnica nije nutritivno i energetski dostojna zamjena za tvoje mlijeko, prije svega jer je dijete dobi 4 mjeseca ne može pojesti toliko da i približno zamijeni mlijeko koje dijete posiše u jednom podoju.
    Druo, odgovori na pitanja da vidimo ima li i gdje prostora za poboljšanja.

Ovako, bez objašnjenja, sveukupno je dobila manje od nekakvog prosjeka, ali iznad minimuma koji se tolerira za dojenu djecu (prosjek je 170 g, a minimum 113g tjedno). Sada ulazite i u period kad dojena djeca počnu dobivati nešto slabije na težini pa ne bi bilo loše provjeriti i kakvu tablicu pedijatrica koristi za praćenje - novu, usklađenu s rastom dojene djece ili zastarjele, izrađene prema obrascu rasta djece na adaptiranom mlijeku.

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Imamo oko 8-10 podoja dnevno, najčešće ovako: 5:30, 8-8:30, 12:30, 15:00, 17:00, 19:00 (nisu tako pravilni razmaci, al otprilike svakih 2-3 sata, ) , i onda od 20:00 h do negdje iza ponoći 3-4 puta jer nikako da zaspi. Zaspe oko 00:30 i onda se nekad probudi oko 3, a nekad odspava do jutra (pola 5 ili pola 6). Prijepodne joj dajem jednu dojku po obroku i napapa se za desetak minuta,podrigne i bude super, popodne druga priča (iza kupanja u 20:00 pogotovo), često traži obje, gledam da ako posiki jednu i pol, za slijedeći podoj dam zadnju, radim kompresije, a kad baš neće više na jednoj onda dam drugu. Često popodne siki i po pola sata- sat, nekad je pustim da se izdovolji., ponekad zaspe pa je "odštekam" il sama pusti, al uvijek gledam da je min pola sata sikila prije toga . Čujem kako fino guta, i kad krene mlijeko, najčešće se zagrca, pa onda sisanje 5-10 minuta s gutanjem i nakon toga ili pusti ili duda na prazno. Znam da bih je trebala pustit da duda al nekad stvarno samo duda i onda joj dam varalicu da odspava (imam i drugo dijete). Do dva mjeseca nismo koristili dudu uopće, onda smo pomalo krenuli, recimo rijetko hoće zaspat sisajući, najčešće sisa, podrigne, ja joj ponudim opet, neće, dam joj dudu i ona zaspe. Prvi mjesec je bila 0-24 prištekana, pa dobila 450 gr. Da, u zadnja dva dobila 1300 gr (pišem okruglo jer ona evo siki, a sin mi leži na glavi, doslovno). Svaki dio dana nosi svoja pravila, ne znam jel pišem konfuzno, ak treba još šta pojasniti, budem ... E da, i pazim unutar dva- tri sata da bude ista dojka, to sam posebno prvi mjesec gledala, pa je tako malo dobila... ma svu sam teoriju proučila, al praksa nam je

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Što se dr tiče, mlađi je, i činio mi se napredniji, npr ne zagovara široko povijanje jer je zastarjelo. Kada mi je sa mjesec dana predložio ad i ja odbila, bio oduševljen. A sad me malo zatekao sa dohranom od 4 mjeseca? Mokrih pelena imamo dosta, ne znam sad koliko,ali svako presvlačenje (10ak na dan, uključujem i pokakano-popišane). Moram napomenuti da je zadnjih mjesec i pol bila fest prehlađena, zadnja dva na antibiotiku.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se čini kao da je sve ok, ništa alarmantno ili tako hitno da se dodaje dohrana (iako, ponavljam, nema namirnice koju bi mogla pojesti u dovoljnoj količini da zamijeni majčino mlijeko, ni kalorijama ni hranjivim sastojcima).
    Jesi probala raditi kompresije krajem podoja (kad već gubi interes za sisanjem)? Jesi probala na kraju podoja ponuditi i drugu dojku pa vidjeti želi li nastaviti sisati?

Obično djeca, kad su bolesna, slabije jedu i slabije dobivaju, ali ona je ok dobila zadnja dva mjeseca.

pepi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Taj četvrti mjesec je i nama bio kritičan.
    Kad smo došli na kontrolu, dr. nam rekla da je za mjesec i pol dobio samo 400 grama i da bi trebala pojačati adaptiranim.
    Nisam se dala, znam što znači uvesti adaptirano u 4.mjesecu.
    Tako sam pogriješila sa drugim djetetom, dojenje je onda bilo gotovo.
    Evo ga danas, zdrav 4-godišnjak, težak 17 kg, dojio je 2,5 god.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne čini se da je Jalominom djetetu četvrti mjesec kritičan.
    Upravo suprotno, treći i četvrti su bolji u odnosu na prva dva.

Jaloma, meni se ne čini da stagnirate. I mislim da dijete prati krivulju sasvim ok.
    Dijete je cijelo vrijeme mrvicu ispod prosjeka, ali unutar minimuma dobivanja + prati svoju krivulju, kako mi se čini.
    Ako želiš, napiši mi točno koliko je tjedana dijete imalo na svakom vaganju pa ćemo ucrtati u krivulju.

Ili provjeri je li ovo ok:
    0 - 3350/51
    ? dana - 3180 (2,3 dana?)
    7 dana - je li imala 3180 ili 3350?
    4 tjedna - 3630
    8 tjedana - 4285
    16 tjedana - 5570/64

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    dobivati nešto slabije na težini pa ne bi bilo loše provjeriti i kakvu tablicu pedijatrica koristi za praćenje - novu, usklađenu s rastom dojene djece ili zastarjele, izrađene prema obrascu rasta djece na adaptiranom mlijeku.
    a koju tabliu ti predlažeš

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

imaš i nešto za veće od 2 do 12(18) god?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ništa novo.
    Guglaj growth charts for kids.

Naime, ove tablice su promijenjene jer su prije rađene imajući na umu obrazac rasta djece na adaptiranom mlijeku (stalno ujednačen rast), a ne dojene djece (nagli dobitak prva 3-4 mjeseca, onda lagani pad sljedeća 3 i onda bitno smanjenje dobitka na težini nakon toga (u odnosu na prva 3 mjeseca)).

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Dakle ovako: 0 3350/50 (ne znam zasto mi u glavi ostalo 51 sad sam pogledala u papire i primjetim da cijelo vrijeme govorim pogresnu duljinu djeteta); 7 dana 3180 (sa toliko smo i otpušteni); 4 tjedna 3630/53; 6tjedana 4030; 8 tjedana 4285/56 ; 16 tjedana 5570/64. Danas smo izvadili krv za Kks i urin na analizu., dr je na go do daljnjeg. Moram sad i ovo napomenuti, starije dijete sam isto odlucila bila dojiti, ali je imao zuticu i zbog nenapredovanja završio u bolnici. Tamo me našpotali, nahranili dijete ( doktorove riječi) i pustili doma uz preporuku dohrane. Ja sam dohranjivala, izdajala i uspjela ga vratit na dojku ( ne isključivo) ali je dojio do godine i pol. Sada sam mislila da sam pametnija i opet problemi...sad već sumnjam u svoje dojiljačke sposobnosti. Inače mije curica super puno zadovoljnije i mirnije dijete (iako nije neka spavalica), imamo popodnevne nervoze, ali bolje spava od brata, u komadu odvali po 12 sati uz dva tri sisanja što on nije ni sa tri godine. Dakle ja njenu nervozu i višesatno uspavljivanje ne povezujem s glađu jer je i on bio takav, a nije bio gladan , nego je puštam da doji koliko hoće radim kompresije izmjenjujem strane (dubim na glavi ), čini mi se da sve radim kako treba, a ona mršavica. Btw ni ja ni muž nismo maneke ske građe tak da nema na koga. Ako mi možete izraditi krivulju ja to baš ne kužim najbolje. Možda ne dobiva jer je poprilično živahna, sa 3,5 mj se okretala sama na stomak, sad već trpa nogice u usta , dakle motorički ne nazadujemo. Ili je stvarno problem u meni i ne znam nahranit dijete ( opet citiram dr?)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad dođem s posla, ukucat ću podatke u krivulju i poslati ti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo, ja sam to stavila na papir.
    Ispada da ti dijete, uz iznimku drugog mjeseca, prati 15. percentil.
    Rođena je na 50. i nakon toga se spustila na 15. percentil i njega prati (u drugom mjesecu je mrvicu ispod, ali zbilja mrvicu).

Ja NISAM liječnica, ali, posvemu što je nama s dvoje djece objašnjavala pedijatrica, važnije od toga na kojem se percentilu nalazi dijete jest da dijete prati svoju krivulju. Dakle, stagnacija bi bila da je djetetova krivulja ravna crta, da ne dobiva na težini, ali tvoja je dobila dovoljno da ostane na svojoj krivulji rasta (naglasak na rast), što je po mojoj pedijatrici (i mom razmišljanju) - dobro.
    Uz sve što si napisala i kako si opisala dojenje, ja se ne bih zabrinjavala i ne bih uopće razmišljala o uvođenju dohrane. Vodila bih i dalje računa da dobro prazni dojku (kompresije) i da ima dovoljno podoja i pratila nju i njeno opće stanje (koje je dobro).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Stavila sam podatke u malo detaljniju tablicu s CDC stranice: http://kellymom.com/images/growth/growthcharts.gif
    Roze točke su tvoje dijete, dakle, prema ovoj tablici je još bolje pozicionirana, tik uz 25. percentil (nešto ispod), a i dalje prati svoju krivulju.
    Slobodno isprintaj tablicu i zamoli pedijatra da ti objasni po čemu dijete stagnira.

Ovo je tablica s vašim podacima: http://i63.photobucket.com/albums/h1...psfb2fc082.jpg

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Puno hvala tipkam poslije kreće nam zanimljivi dio dana

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •