Results 1 to 20 of 20

Thread: slatki/glavati kupus - ideje

  1. #1
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default slatki/glavati kupus - ideje

    - na salatu sirovi
    - krpice sa zeljem
    - zelje "na paradajzu" uz pire
    - na varivo s mrkvom, grahom i suhim rebarcima

    ima li još neki način/recept?

  2. #2
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Kalja. Junetinu/teletinu izrezati na vece kocke, malo zapeci na masti, dodati kupus izrezan na vece komade, malo povrca (mrkva, celer, luk, cesnjak, paradajz, paprika), mljevene crvene paprike, zalijati vodom, posoliti i kuhati bez mijesanja. Mozes tu i tamo protresti.

  3. #3
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Lešo kao blitvu.

  4. #4
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    Uz piletinu, mrkvu, papriku, šampinjone (ili neke druge gljive), luk, češnjak, celer, tikvicu (sve nasjeckano na štapiće, osim gljiva) u umak za tjesteninu na kineski, može s vrhnjem za kuhanje ili bez.

  5. #5
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    Super!
    Sad sam proguglala neki Ifigenijin pire od kupusa s malo krumpira i začinima, pa ću to danas kao prilog .
    Samo vi nastavite ako vam još što padne na pamet.

  6. #6

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    http://www.coolinarika.com/recept/768916/

    E sad, nisam sigurna za tu sirćetnu esenciju, mislim da moja mama obari kupus sa običnim sirćetom, a ti možeš pokušati i ovako...

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Ja sam nedavno u gostima jela nešto slično ovom: http://www.coolinarika.com/recept/co...upusa-i-mrkve/

    Bilo je odlično, jedino je i kupus bio posve sitno nariban, ne kao na slici.

  8. #8

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    e
    - na varivo s mrkvom, grahom i suhim rebarcima

    ima li još neki način/recept?
    zamijeni rebarca sa buncekom, i izbaci ova dodatna voća i povrća, i imaš moj današnji ručak.

    nego, na salatu, probaj staviti bućino ulje umjesto uobičajenih začina, totalno promijeni okus!

  9. #9
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,495

    Default

    a kineski kupus?
    privlaci me kad ga vidim u ducanu, a ne znam sto bih s njim...

  10. #10
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    a kineski kupus?
    privlaci me kad ga vidim u ducanu, a ne znam sto bih s njim...

    Ja ga radim samo na salatu. Okus mu je mjesavina zelene salate i obicnog kupusa. Rezem sve, i lisnati dio i onaj kocenasti, malo deblje nego obican.

  11. #11
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Na lešo s krumpirom, kad je kuhano procijediti i kratko prodinstati na maslinovom ulju u kojem se kratko (vrlo kratko) pržio sitno narezan češnjak.

    Ne koristiti kineski češnjak, putem dobije tirkiznu boju.

  12. #12
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    radim na salatu ali dobro zacinim pa bude drugaciji nego se inace radi (vecina ga samo zacini uljem i paprom)..

    ljubicasti (bolji mi je) narendam, posolim pa gnijecim dok ne omeksa
    onda zacinim sa sokom od narance,u to narendam jednu manju kiselu jabuku,maslinovo ulje pa posolim,popaprim i stavim kima kojeg sam malo zgnjecila u muzaru...

  13. #13

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    klasično varivo: kupus krupnije sečen, junetina, šargarepa, sok od paradajza i malo ječma

    ili salata, sitno nariban, u njega dodam malo cvekle sirove samlevene u chopperu, limun, so i maslinovo ulje. tako da detetu prodajem kao rozi kupus
    Last edited by vissnja; 06.01.2014 at 22:10.

  14. #14
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    nama je odličan s grahom i paradjzom, tzv. "prisiljeno zelje" s grahom
    grah skuham zasebno
    kupus narežem na nešto deblje trake nego za salatu, posolim, malo pooctim i pritisnem nečim teškim
    na malo ulja zdinstam dosta sitno nasjeckanog crvenog luka, na to stavim iscijeđeni kupus, grah zajedno s vodom u kojoj se kuhao i dolijem još vode da sve bude prekriveno, posolim, popaprim, ulijem oko 2 dcl pasiranog paradajza i kad zakipi kuham oko 10 minuta (mi volimo da se kupus ne raskuha, već da ostane malo tvrđi) i ubacim šaku-dvije sitnih zobenih pahuljica umjesto zaprške
    pred kraj kuhanja ubacim režanj-dva nasjeckanog češnjaka
    vrlo fino i izdašno jelo

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Evo i naše špajskarte:
    - zelje na dalmatinski način (na lešo), s krumpirom ili s krumpirom i malo mrkve - začiniti češnjakom, paprom i maslinovim uljem
    - prisiljeno slatko zelje, klasično ili ovako s grahom kako je n.grace opisala
    - koristim ga kao dodatak uz lešo janjetinu ili teletinu (rijetko, mm nije ljubitelj kuhanog mesa, ali mislim da će se to promijeniti)
    - dinstano slatko zelje (kao za krpice sa zeljem, ali može i bez krpica)
    - salata od svježeg slatkog zelja - začini: sol, papar, jabučni ocat, maslinovo ili obično ulje, svježi ili sušeni kopar i obavezno KIM u zrnu koji povećava probavljivost, infinitezimal običnog luka
    - salata od svježeg slatkog zelja i mrkve - sve isto kao prethodna salata, ali u ovu dodajem kosani češnjak i vlasac

    Ovo dugo nisam radila, a baš bih mogla (podsjeća me na djetinjstvo kad se slani štrudl sa zeljem radio za kolinje). Evo pišem iz glave, nadam se da ću se svega sjetiti:

    Za jedan standardni uski pleh (4 reda) treba 8 listova tankog tijesta s placa ili namjensko gotovo tijesto za savijače.
    Treba i domaća svinjska mast - bar 1 žlica (ili 2) pa se po potrebi kombinira s uljem
    Treba 1 glavica običnog bijelog zelja težine oko 1 - 1.2 kg - naribati, prethodno posoliti i "ižmikati". Alternativa - kratko prokuhati u kipućoj vodi, pa ocijediti na cjedilu.
    Treba 1 glavica ljubičastog luka
    Od začina - sol, MLJEVENI CRNI PAPAR (puno), po želji malo kima i muškatnog oraščića te lovorov list dok je zelje u tavi - poslije ga treba ukloniti

    Na masti i luku (ribanom na ribežu za zelje ili kosanom na kockice) se prodinsta zelje, da omekša i da ispari suvišna voda (ne poklapati). Može se dodati malo šećera (1 mala žlica) da dobije lijepu smeđu boju. Podijeli se na 4 jednaka dijela. Dvije po dvije kore za štrudl namažu se rastopljenom masti, napune dinstanim zeljem, posipaju mljevenim paprom i kimom, pa zarolaju i naredaju u pleh. Odozgo također treba premazati masnoćom. Ispeče se da dobije lijepu rumenu koricu. Kad je gotovo, poškropi se vodom i pokrije krpom da otpusti.

    Naravno, moja baka je sama vukla to tijesto. I ja to radim ako nisam jako lijena, ali sasvim je ok i sa gotovim korama. Ovo mora biti dovoljno slano i primjereno ljuto i zakon je za muške koji inače baš nisu ljubitelji povrća.

  16. #16
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    32,968

    Default

    Kineski kupus:
    - to je mojoj djeci najmilija salata, pogotovo zadebljani listovi (narežem na 1 cm široke rezance i začinim kao i klasični)
    - klasično varivo sa zaprškom u koju ne stavljam brašno nego zobene pahuljice
    - složenac od kineskog kupusa s rižom (za to koristim često karfiol i brokulu, ali u nedostatku iste može se lagano blanširati kineski kupus pa napraviti složenac - pomiješa se prokuhani kineski kupus i kuhana riža, zalije mješavinom jaja i kiselog vrhnja i zapeče u pećnici - začiniti se može po želji)

    Crveni kupus:
    - klasična salata (jučer smo se udavili u njoj)
    - dinstani na češki način, s dodatkom ribane jabuke (može se podlijevati crnim vinom)

  17. #17
    kudri's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,471

    Default

    pita od kupusa i jaja - pirog. nešto tipa ovoga, samo ja umjesto slanine, kuham jaja i režem na kockice.

    http://www.coolinarika.com/recept/pirog-s-kupusom/
    rus. pirog = pita

  18. #18
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    dobra ti je i lažna sarma sa slatkim kupusom
    red kupusa, red mljevenoga mesa
    zaliješ rajčicom i malo vode i gurneš u pećnicu

  19. #19
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,083

    Default

    kako, sirovi kupus i sirovo meso ili se nešto prije obari/prodinsta?

  20. #20
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    http://www.roda.hr/article/readlink/1942

    iako vjerujem da bi sve moglo biti i sirovo, pa onda da bude dulje u pećnici

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •