- na salatu sirovi
- krpice sa zeljem
- zelje "na paradajzu" uz pire
- na varivo s mrkvom, grahom i suhim rebarcima
ima li još neki način/recept?
- na salatu sirovi
- krpice sa zeljem
- zelje "na paradajzu" uz pire
- na varivo s mrkvom, grahom i suhim rebarcima
ima li još neki način/recept?
Kalja. Junetinu/teletinu izrezati na vece kocke, malo zapeci na masti, dodati kupus izrezan na vece komade, malo povrca (mrkva, celer, luk, cesnjak, paradajz, paprika), mljevene crvene paprike, zalijati vodom, posoliti i kuhati bez mijesanja. Mozes tu i tamo protresti.
Uz piletinu, mrkvu, papriku, šampinjone (ili neke druge gljive), luk, češnjak, celer, tikvicu (sve nasjeckano na štapiće, osim gljiva) u umak za tjesteninu na kineski, može s vrhnjem za kuhanje ili bez.
Super!
Sad sam proguglala neki Ifigenijin pire od kupusa s malo krumpira i začinima, pa ću to danas kao prilog .
Samo vi nastavite ako vam još što padne na pamet.
http://www.coolinarika.com/recept/768916/
E sad, nisam sigurna za tu sirćetnu esenciju, mislim da moja mama obari kupus sa običnim sirćetom, a ti možeš pokušati i ovako...
Ja sam nedavno u gostima jela nešto slično ovom: http://www.coolinarika.com/recept/co...upusa-i-mrkve/
Bilo je odlično, jedino je i kupus bio posve sitno nariban, ne kao na slici.
a kineski kupus?
privlaci me kad ga vidim u ducanu, a ne znam sto bih s njim...
Na lešo s krumpirom, kad je kuhano procijediti i kratko prodinstati na maslinovom ulju u kojem se kratko (vrlo kratko) pržio sitno narezan češnjak.
Ne koristiti kineski češnjak, putem dobije tirkiznu boju.
radim na salatu ali dobro zacinim pa bude drugaciji nego se inace radi (vecina ga samo zacini uljem i paprom)..
ljubicasti (bolji mi je) narendam, posolim pa gnijecim dok ne omeksa
onda zacinim sa sokom od narance,u to narendam jednu manju kiselu jabuku,maslinovo ulje pa posolim,popaprim i stavim kima kojeg sam malo zgnjecila u muzaru...
klasično varivo: kupus krupnije sečen, junetina, šargarepa, sok od paradajza i malo ječma
ili salata, sitno nariban, u njega dodam malo cvekle sirove samlevene u chopperu, limun, so i maslinovo ulje. tako da detetu prodajem kao rozi kupus
Last edited by vissnja; 06.01.2014 at 22:10.
nama je odličan s grahom i paradjzom, tzv. "prisiljeno zelje" s grahom
grah skuham zasebno
kupus narežem na nešto deblje trake nego za salatu, posolim, malo pooctim i pritisnem nečim teškim
na malo ulja zdinstam dosta sitno nasjeckanog crvenog luka, na to stavim iscijeđeni kupus, grah zajedno s vodom u kojoj se kuhao i dolijem još vode da sve bude prekriveno, posolim, popaprim, ulijem oko 2 dcl pasiranog paradajza i kad zakipi kuham oko 10 minuta (mi volimo da se kupus ne raskuha, već da ostane malo tvrđi) i ubacim šaku-dvije sitnih zobenih pahuljica umjesto zaprške
pred kraj kuhanja ubacim režanj-dva nasjeckanog češnjaka
vrlo fino i izdašno jelo
Evo i naše špajskarte:
- zelje na dalmatinski način (na lešo), s krumpirom ili s krumpirom i malo mrkve - začiniti češnjakom, paprom i maslinovim uljem
- prisiljeno slatko zelje, klasično ili ovako s grahom kako je n.grace opisala
- koristim ga kao dodatak uz lešo janjetinu ili teletinu (rijetko, mm nije ljubitelj kuhanog mesa, ali mislim da će se to promijeniti)
- dinstano slatko zelje (kao za krpice sa zeljem, ali može i bez krpica)
- salata od svježeg slatkog zelja - začini: sol, papar, jabučni ocat, maslinovo ili obično ulje, svježi ili sušeni kopar i obavezno KIM u zrnu koji povećava probavljivost, infinitezimal običnog luka
- salata od svježeg slatkog zelja i mrkve - sve isto kao prethodna salata, ali u ovu dodajem kosani češnjak i vlasac
Ovo dugo nisam radila, a baš bih mogla (podsjeća me na djetinjstvo kad se slani štrudl sa zeljem radio za kolinje). Evo pišem iz glave, nadam se da ću se svega sjetiti:
Za jedan standardni uski pleh (4 reda) treba 8 listova tankog tijesta s placa ili namjensko gotovo tijesto za savijače.
Treba i domaća svinjska mast - bar 1 žlica (ili 2) pa se po potrebi kombinira s uljem
Treba 1 glavica običnog bijelog zelja težine oko 1 - 1.2 kg - naribati, prethodno posoliti i "ižmikati". Alternativa - kratko prokuhati u kipućoj vodi, pa ocijediti na cjedilu.
Treba 1 glavica ljubičastog luka
Od začina - sol, MLJEVENI CRNI PAPAR (puno), po želji malo kima i muškatnog oraščića te lovorov list dok je zelje u tavi - poslije ga treba ukloniti
Na masti i luku (ribanom na ribežu za zelje ili kosanom na kockice) se prodinsta zelje, da omekša i da ispari suvišna voda (ne poklapati). Može se dodati malo šećera (1 mala žlica) da dobije lijepu smeđu boju. Podijeli se na 4 jednaka dijela. Dvije po dvije kore za štrudl namažu se rastopljenom masti, napune dinstanim zeljem, posipaju mljevenim paprom i kimom, pa zarolaju i naredaju u pleh. Odozgo također treba premazati masnoćom. Ispeče se da dobije lijepu rumenu koricu. Kad je gotovo, poškropi se vodom i pokrije krpom da otpusti.
Naravno, moja baka je sama vukla to tijesto. I ja to radim ako nisam jako lijena, ali sasvim je ok i sa gotovim korama. Ovo mora biti dovoljno slano i primjereno ljuto i zakon je za muške koji inače baš nisu ljubitelji povrća.
Kineski kupus:
- to je mojoj djeci najmilija salata, pogotovo zadebljani listovi (narežem na 1 cm široke rezance i začinim kao i klasični)
- klasično varivo sa zaprškom u koju ne stavljam brašno nego zobene pahuljice
- složenac od kineskog kupusa s rižom (za to koristim često karfiol i brokulu, ali u nedostatku iste može se lagano blanširati kineski kupus pa napraviti složenac - pomiješa se prokuhani kineski kupus i kuhana riža, zalije mješavinom jaja i kiselog vrhnja i zapeče u pećnici - začiniti se može po želji)
Crveni kupus:
- klasična salata (jučer smo se udavili u njoj)
- dinstani na češki način, s dodatkom ribane jabuke (može se podlijevati crnim vinom)
pita od kupusa i jaja - pirog. nešto tipa ovoga, samo ja umjesto slanine, kuham jaja i režem na kockice.
http://www.coolinarika.com/recept/pirog-s-kupusom/
rus. pirog = pita
dobra ti je i lažna sarma sa slatkim kupusom
red kupusa, red mljevenoga mesa
zaliješ rajčicom i malo vode i gurneš u pećnicu
kako, sirovi kupus i sirovo meso ili se nešto prije obari/prodinsta?
http://www.roda.hr/article/readlink/1942
iako vjerujem da bi sve moglo biti i sirovo, pa onda da bude dulje u pećnici