slatki/glavati kupus - ideje

Tema: slatki/glavati kupus - ideje

1. čokolada avatar

čokolada said:

Početno slatki/glavati kupus - ideje

- na salatu sirovi
    - krpice sa zeljem
    - zelje "na paradajzu" uz pire
    - na varivo s mrkvom, grahom i suhim rebarcima

ima li još neki način/recept?

2. enela avatar

enela said:

Početno

Kalja. Junetinu/teletinu izrezati na vece kocke, malo zapeci na masti, dodati kupus izrezan na vece komade, malo povrca (mrkva, celer, luk, cesnjak, paradajz, paprika), mljevene crvene paprike, zalijati vodom, posoliti i kuhati bez mijesanja. Mozes tu i tamo protresti.

3. Mojca avatar

Mojca said:

Početno

Lešo kao blitvu.

4. MalaSirena avatar

MalaSirena said:

Početno

Uz piletinu, mrkvu, papriku, šampinjone (ili neke druge gljive), luk, češnjak, celer, tikvicu (sve nasjeckano na štapiće, osim gljiva) u umak za tjesteninu na kineski, može s vrhnjem za kuhanje ili bez.

5. čokolada avatar

čokolada said:

Početno

Super!
    Sad sam proguglala neki Ifigenijin pire od kupusa s malo krumpira i začinima, pa ću to danas kao prilog .
    Samo vi nastavite ako vam još što padne na pamet.

6. rehab said:

Početno

http://www.coolinarika.com/recept/768916/

E sad, nisam sigurna za tu sirćetnu esenciju, mislim da moja mama obari kupus sa običnim sirćetom, a ti možeš pokušati i ovako...

7. no@ said:

Početno

Ja sam nedavno u gostima jela nešto slično ovom: http://www.coolinarika.com/recept/co...upusa-i-mrkve/

Bilo je odlično, jedino je i kupus bio posve sitno nariban, ne kao na slici.

8. littletunafish said:

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    e
    - na varivo s mrkvom, grahom i suhim rebarcima

ima li još neki način/recept?
    zamijeni rebarca sa buncekom, i izbaci ova dodatna voća i povrća, i imaš moj današnji ručak.

nego, na salatu, probaj staviti bućino ulje umjesto uobičajenih začina, totalno promijeni okus!

9. emily avatar

emily said:

Početno

a kineski kupus?
    privlaci me kad ga vidim u ducanu, a ne znam sto bih s njim...

10. enela avatar

enela said:

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    a kineski kupus?
    privlaci me kad ga vidim u ducanu, a ne znam sto bih s njim...

Ja ga radim samo na salatu. Okus mu je mjesavina zelene salate i obicnog kupusa. Rezem sve, i lisnati dio i onaj kocenasti, malo deblje nego obican.

11. trampolina avatar

trampolina said:

Početno

Na lešo s krumpirom, kad je kuhano procijediti i kratko prodinstati na maslinovom ulju u kojem se kratko (vrlo kratko) pržio sitno narezan češnjak.

Ne koristiti kineski češnjak, putem dobije tirkiznu boju.

12. zasad skulirana avatar

zasad skulirana said:

Početno

radim na salatu ali dobro zacinim pa bude drugaciji nego se inace radi (vecina ga samo zacini uljem i paprom)..

ljubicasti (bolji mi je) narendam, posolim pa gnijecim dok ne omeksa
    onda zacinim sa sokom od narance,u to narendam jednu manju kiselu jabuku,maslinovo ulje pa posolim,popaprim i stavim kima kojeg sam malo zgnjecila u muzaru...

13. vissnja said:

Početno

klasično varivo: kupus krupnije sečen, junetina, šargarepa, sok od paradajza i malo ječma

ili salata, sitno nariban, u njega dodam malo cvekle sirove samlevene u chopperu, limun, so i maslinovo ulje. tako da detetu prodajem kao rozi kupus
    Posljednje uređivanje od vissnja : 06.01.2014. at 22:10

14. n.grace avatar

n.grace said:

Početno

nama je odličan s grahom i paradjzom, tzv. "prisiljeno zelje" s grahom
    grah skuham zasebno
    kupus narežem na nešto deblje trake nego za salatu, posolim, malo pooctim i pritisnem nečim teškim
    na malo ulja zdinstam dosta sitno nasjeckanog crvenog luka, na to stavim iscijeđeni kupus, grah zajedno s vodom u kojoj se kuhao i dolijem još vode da sve bude prekriveno, posolim, popaprim, ulijem oko 2 dcl pasiranog paradajza i kad zakipi kuham oko 10 minuta (mi volimo da se kupus ne raskuha, već da ostane malo tvrđi) i ubacim šaku-dvije sitnih zobenih pahuljica umjesto zaprške
    pred kraj kuhanja ubacim režanj-dva nasjeckanog češnjaka
    vrlo fino i izdašno jelo

15. Peterlin avatar

Peterlin said:

Početno

Evo i naše špajskarte:
    - zelje na dalmatinski način (na lešo), s krumpirom ili s krumpirom i malo mrkve - začiniti češnjakom, paprom i maslinovim uljem
    - prisiljeno slatko zelje, klasično ili ovako s grahom kako je n.grace opisala
    - koristim ga kao dodatak uz lešo janjetinu ili teletinu (rijetko, mm nije ljubitelj kuhanog mesa, ali mislim da će se to promijeniti)
    - dinstano slatko zelje (kao za krpice sa zeljem, ali može i bez krpica)
    - salata od svježeg slatkog zelja - začini: sol, papar, jabučni ocat, maslinovo ili obično ulje, svježi ili sušeni kopar i obavezno KIM u zrnu koji povećava probavljivost, infinitezimal običnog luka
    - salata od svježeg slatkog zelja i mrkve - sve isto kao prethodna salata, ali u ovu dodajem kosani češnjak i vlasac

Ovo dugo nisam radila, a baš bih mogla (podsjeća me na djetinjstvo kad se slani štrudl sa zeljem radio za kolinje). Evo pišem iz glave, nadam se da ću se svega sjetiti:

Za jedan standardni uski pleh (4 reda) treba 8 listova tankog tijesta s placa ili namjensko gotovo tijesto za savijače.
    Treba i domaća svinjska mast - bar 1 žlica (ili 2) pa se po potrebi kombinira s uljem
    Treba 1 glavica običnog bijelog zelja težine oko 1 - 1.2 kg - naribati, prethodno posoliti i "ižmikati". Alternativa - kratko prokuhati u kipućoj vodi, pa ocijediti na cjedilu.
    Treba 1 glavica ljubičastog luka
    Od začina - sol, MLJEVENI CRNI PAPAR (puno), po želji malo kima i muškatnog oraščića te lovorov list dok je zelje u tavi - poslije ga treba ukloniti

Na masti i luku (ribanom na ribežu za zelje ili kosanom na kockice) se prodinsta zelje, da omekša i da ispari suvišna voda (ne poklapati). Može se dodati malo šećera (1 mala žlica) da dobije lijepu smeđu boju. Podijeli se na 4 jednaka dijela. Dvije po dvije kore za štrudl namažu se rastopljenom masti, napune dinstanim zeljem, posipaju mljevenim paprom i kimom, pa zarolaju i naredaju u pleh. Odozgo također treba premazati masnoćom. Ispeče se da dobije lijepu rumenu koricu. Kad je gotovo, poškropi se vodom i pokrije krpom da otpusti.

Naravno, moja baka je sama vukla to tijesto. I ja to radim ako nisam jako lijena, ali sasvim je ok i sa gotovim korama. Ovo mora biti dovoljno slano i primjereno ljuto i zakon je za muške koji inače baš nisu ljubitelji povrća.

16. Peterlin avatar

Peterlin said:

Početno

Kineski kupus:
    - to je mojoj djeci najmilija salata, pogotovo zadebljani listovi (narežem na 1 cm široke rezance i začinim kao i klasični)
    - klasično varivo sa zaprškom u koju ne stavljam brašno nego zobene pahuljice
    - složenac od kineskog kupusa s rižom (za to koristim često karfiol i brokulu, ali u nedostatku iste može se lagano blanširati kineski kupus pa napraviti složenac - pomiješa se prokuhani kineski kupus i kuhana riža, zalije mješavinom jaja i kiselog vrhnja i zapeče u pećnici - začiniti se može po želji)

Crveni kupus:
    - klasična salata (jučer smo se udavili u njoj)
    - dinstani na češki način, s dodatkom ribane jabuke (može se podlijevati crnim vinom)

17. kudri avatar

kudri said:

Početno

pita od kupusa i jaja - pirog. nešto tipa ovoga, samo ja umjesto slanine, kuham jaja i režem na kockice.

http://www.coolinarika.com/recept/pirog-s-kupusom/
    rus. pirog = pita

18. apricot avatar

apricot said:

Početno

dobra ti je i lažna sarma sa slatkim kupusom
    red kupusa, red mljevenoga mesa
    zaliješ rajčicom i malo vode i gurneš u pećnicu

19. čokolada avatar

čokolada said:

Početno

kako, sirovi kupus i sirovo meso ili se nešto prije obari/prodinsta?

20. apricot avatar

apricot said:

Početno

http://www.roda.hr/article/readlink/1942

iako vjerujem da bi sve moglo biti i sirovo, pa onda da bude dulje u pećnici