Bok svima! Možda bi mi netko mogao pomoći informacijom...
Sjećam se kad je moja T još bila beba - a bila bi neka frka s temperaturom (visoka jako, nikako skinuti), doktorica mi više ne radi - otišla bih u Cvjetno kod Sabola, napravili bi krv i dobro pregledali i dalje nas pratili telefonom. Je, koštalo je, ali se meni tada isplatila SVAKA lipa. I opet bi tako.
No, stigla su vremena kad bi mi isti tretman trebao i za odrasle. Da ne duljim priču - tata mi je srčani bolesnik i zakuri na 39 (bez bilo kakvih drugih simptoma - ništa osim temperature). Kuri tako jedan dan, teško spušta temperaturu... drugo jutro odlučujemo kod dežurnog doktora u V. Goricu, ali iz nalaza krvi - ona ništa ne vidi (kaže: može biti i virus i bakterija, teško je reći kad su leukociti ok)... Na zaraznoj provedem CIJELI DAN po raznim ambulantama... uz mnogo molbi, dosađivanja i ostalo uspijem isposlovati da mu izvade krv za CRP... a kasnije doktorica naloži slikanje pluća (sumnja na pneumoniju)... Sa slikom čekamo dulje od sat vremena ponovo da bi nam ona rekla kako zapravo ne zna pogledati sliku a radiologa više nema, niti će ga biti sutra (nedjelja). Stiže famozni CRP koji je prilično visok i ona ga odlučuje ostaviti u bolnici. OK. Pitam na što sumnja. Pneumonija ili viroza. OK, kakva će mu biti terapija? Pa pogledati će ga još nadslužba na odjelu koja će pogledati i sliku pa će oni odlučiti. Sa tim riječima odlazim na odjel kao tatina pratnja. Dok ga raspremam i pomažem da se smjesti ljubazna sestra mu daje posudicu za urin i vadi mu krv. Mislim si ja... ajd super, barem će dobiti detaljne nalaze i onda će vidjeti što mu treba (možda). Prije nego idem doma (nakon cca 7 sati po hitnoj) odem do sestre da je pitam hoće li tatu pogledati neki doktor - jer tako nam je rekla doktorica na hitnoj. Kaže ona: da, da . U to vidim na kartonu da piše da mu se da Sumamed. Pitam ja: tko je ovo ordinirao? Kaže sestra: pa doktorica na hitnoj. I ja to moram dati. To je procedura. On će sad to dobiti. Lijepo je zamolim da samo malo pričeka da dođu novi nalazi i da netko pogleda tu ()/&/#$%" sliku od pluća. Pa nije se valjda zračio uzalud?? Što će mu antibiotik ako je priča virusna? Osim toga doktorica mi je rekla da je možda virus u igri.... Oko ponoći mi je tata poslao poruku da ga još uvijek nitko nije pogledao. Aha, da, sestra mu je prenjela poruku da je doktorka ljutita jer previše zahtjeva i pita.
Sigurna sam da je tata bio jako ljubazan i samo je inzistirao na tome da ne bi počeo trošiti antibiotik dok ga ne pogleda nadslužba kako mu je obećano jer na hitnoj nije dobio kvalitetnu obradu....
Znam da nam je i država i zdravstvo u banani... ali da ga doktorica namjerno ne dođe pogledati (inati se), zato što je tata po deafultu odbio popiti antibiotik dok ne dobije bilo kakvo saznanje iz kojeg razloga ga pije... (pa makar i ovakvo: gledajte, vama je visok CRP, nikakvih drugih podataka sada nemamo... bojimo se zbog vašeg srca i radije bi se pokrili antibiotikom za slučaj da se radi o bakterijskoj priči.)
Uglavnom, drage i dragi moji, znate li gdje bi se dala odraditi ovakva situacija - na način kao što sam to radila sa svojom bebicom nekad? Da li neka poliklinika u Zagrebu nudi mogućnost (ne treba biti cijelu noć kao bolnice)... ali ono.... kao Sabol ... da radi od 8 do 20. Da se može izvaditi krv. Da se može nazvati telefonski i malo popratiti. Da radi subotom npr od 8 - 14.... Cijena nije važna. Samo bi voljela znati jel to postoji.
Zahvalna sam do neba za bilo kakvu informaciju.
Aha, jel netko zna možda - jel ovaj tretman u bolnici nešto što trebam tolerirati ili bih se trebala negdje potužiti na to da mu satima nisu napravili CRP... da su ga poslali na slikanje pluća - bez mogućnosti da to itko očita te da ga nikakav liječnik nakon toga nije htio pogledati jer je odbio automatski uzeti antibiotik...?
![]()