Results 1 to 10 of 10

Thread: Karcinom endometrija

mostarka86's Avatar

Default Karcinom endometrija

Lijep pozdrav svima. Otvaram novu temu, nisam našla ništa slično na forumu, a ako ima, neka me moderatori premjeste, i izvinjavam se unaprijed ako sam zbrku napravila, ali sam u tolikom strahu da ne mogu normalno da funkcionišem.

Molim vas, hitno su mi potrebna iskustva i mišljenja o gore navedenom problemu. KARCINOM ENDOMETRIJA.
    Mama mi je imala par mjeseci krvarenje (već mjesecima prije toga je ušla u menopauzu). Redovno je išla ginekologu zbog toga, ali on joj je govorio da je to zbog menopauze. Nakon 3-4 mjeseca odluči promijeniti ginekologa, i on primjeti zadebljanje u endometriju, i neki polip. Nakon par dana urađena je histeroskopija-kiretaža, gdje je odrastanjen taj polip i dio tog endometrija. Nalaz poslan na patologiju, dolazi povratna inf.za mjesec dana da se radi o karcinomu endometrija gradus I. Dr.kaže da je prognoza dobra, da je to početni stadij. U narednoj sedmici će biti operisana, izvadit će joj maternicu, jajnike, jajovode i mislim i žlijezde, odnosno limfe, pa će se tek onda znati da li je potrebna kemoterapija, jer kaže dr. da nije rijetkost da ovakvi slučajevi prođu samo sa operacijom.

Molim vas, da li iko ima ikakva iskustva o ovome. Bilo kakav komentar mi je dobrodošao. Da li ima slučajeva sa pozitivnim ishodom, odnosno preživljavanjem.
    Izvinjavam se na dugom postu, htjela sam sve lijepo objasniti.

Unaprijed zahvaljujem...

ljubilica's Avatar

Pa ako je pocetni stadij (gradus I) onda je vjerovatno uhvacen na vrijeme
    Nadam se da ce sve biti dobro. Zene su jake, posebno nase mame. I moja se bori s karcinomon, ali druge vrste

Bodulica's Avatar

ja sam do prije 2 dana ležala u bolnici sa ženama koje imaju dijagnozu ko tvoja mama. prvih par dana mi je cimerica u sobi bila baš gospođa kojoj su izvadili maternicu i jajnike zbog te dijagnoze. oporavila se brže od nas mlađih i rečeno joj je da su prognoze jako dobre. čak mislim da neće biti potrebne neke jake terapije već joj je ginekolog spominjao nekakve tablete i malo češće kontroliranje. držim fige da tako bude i u vašem slučaju.

mostarka86's Avatar

joj, hvala vam puno na riječima ohrabrenja, nadam se da će izdobriti i da će mi još poživiti. svako iskustvo mi je dobro došlo.

Navecer napisem detaljnije,sad sam na mobu. Mojoj mami je slucajno otkriven prije godinu dana,nije imala simptoma.stadij A1, kod nas obavezno slijedo zracenje (ona je bila 5 puta). Ide na kontrole svaka 3 mjeseca i sve je za sada ok.

mostarka86's Avatar

Quote Originally Posted by pituljica View Post
    Navecer napisem detaljnije,sad sam na mobu. Mojoj mami je slucajno otkriven prije godinu dana,nije imala simptoma.stadij A1, kod nas obavezno slijedo zracenje (ona je bila 5 puta). Ide na kontrole svaka 3 mjeseca i sve je za sada ok.
    hvala ti puno...ako budeš imala vremena da mi napišeš detalje, bila bih ti ogromno zahvalna.

Prvo da te utješim, prognoza je kod takvog početnog stadija stvarno dobra.
    Moja mama (74g) je išla na redovite gin. kontrole jednom godišnje, nije imala nikakvih krvarenja niti bolova, jajnici ok, endometrij tanak. Ali imala je prolaps maternice i ja je natjeram da ode na operaciju.
    Prije operacije je opet napravila kompletan gin pregled (papa, kolor doppler jajnika, uzv endometrija) i sve ok.. Kako su jajnici bili ok, doktor joj je samo izvadio maternicu i napravio plastiku .. ali to je vezano uz prolaps. Operirana je vaginalno - možda će tvoja mama klasično jer vade jajnike i l. čvorove.
    Nju je dosta dugo bolilo nakon operacije, 2-3 tjedna i dugo nije smjela raditi a kamoli nositi ništa teško. Čuvala se 6 mjeseci od nošenja iz dućana i usisavanja.

Uzorak tkiva su nakon operacije rutinski poslali na PHD i stigne nalaz karcinom endometrija A1. Mama je bila u komi a ginekolog u čudu. Da je znao onda bi vadili odmah i jajnike, ovako je bilo pitanje možda i druge operacije. Prvo je napravila spolne hormone ali je estrogen bio OK što je znak da su jajnici mirni. Nakon toga je išla onkologu i o daljnoj terapiji odlučuju zajedno ginekolog i onkolog. U pravilu ide zračenje jer nikad ne znaju je li ostalo nešto malignih stanica na samoj zaraslici. Mama je dobila 5 zračenja koja su vrlo neugodna, ali ona je hrabra žena.
    Ovo je jedan od rijetkih karcinoma koji je to opasniji što je osoba starija, većina ostalih malignih bolesti je upravo suprotna. ALi, veliki je postotak izlječenja kad se uhvati u ovoj početnoj fazi.
    Sada ima kontrole svaka 3 mjeseca, hormoni, ginekološki pregled i razgovor kod onkologa. Za sada, vjerujem i nadalje će biti sve u redu.

Budite hrabre, mama će trebati i psihološku podršku i fizičku pomoć nakon operacije.
    I vibricite da sve uskoro bude iza vas~~~~~~~~~~~~~~

mostarka86's Avatar

draga moja, hvala ti na ovako detaljnom i iscrpnom odgovoru. jedina su mi utjeha ovakva pozitivna iskustva žena koje su to proživile. kako sam se počela zanimati za ova problem, i pričam sa ženama o ovome, vidim da ih je većina uspjela ovo prebroditi, i sve me drži ta nada da će biti i ovaj put tako...nadamo se da će uspjeti završiti nalaze do pon.te da će u narednoj sedmici biti operisana.
    p.s.maloprije je počela plakati i govori meni i bratu, da se nada da nas neće tako brzo ostaviti, da nas se još nije nauživala...mislila sam da će mi srce prepući.

Tattoo's Avatar

Držim fige i vjerujem da će sve proći ok. Mojoj je mami isto odstranjena maternica prije nekoliko godina. Ako se dobro sjećam radilo se o najblažem obliku (valjda ovo A1, znam da mi je liječnik koji ju je operirao objašnjavao te razine i rekao da on vjeruje da će nalaz pokazati da se radi o najblažem obliku). Nije dobila nikakvu terapiju nakon operacije, ni zračenje ni kemo, niti ikakve hormone. Kako su joj rezali trbuh, morala je paziti da ne diže teško, ali oporavak je bio dosta brz. Sad, kako će se to razvijati s godinama ne znam, nadam se samo dobrom.

mostarka86's Avatar

To su super vijesti. Čuvam fige da i dalje bude sve ok. Hvala vam, svima, do neba