Stranica 75 od 108 PrviPrvi ... 2565737475767785 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 3,701 do 3,750 od 5466

Tema: yours in free thought (ireligiozni topic) - 4. dio

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sillyme, nisam u prvi mah realizirala, ali imaš duboko pravo. Kad te krenu od sebe same spašavati....

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    Sillyme, nisam u prvi mah realizirala, ali imaš duboko pravo. Kad te krenu od sebe same spašavati....
    Pa da, rekla sam ja da je to pitanje slobode.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja sam u blagom šoku, jer mi je sveki upravo rekla da nije istina da žele zabraniti pobačaj, već da su hodali za zabranu toga da poslodavac može otpustiti trudnicu. Da je to Markićka rekla!?!

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam u blagom šoku, jer mi je sveki upravo rekla da nije istina da žele zabraniti pobačaj, već da su hodali za zabranu toga da poslodavac može otpustiti trudnicu. Da je to Markićka rekla!?!
    Pa, da, to im je super twist. Sve je kao za bolji položaj žena, mladih obitelji itd. (pa i time privuku raju), a zapravo za zabranu abortusa
    (i kad to ishoduju vjerojatno će ova socijalna pitanja opet biti zaboravljena).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

da, to je rekla. slušam jučer gdje govori da je to hod za djecu čija se majka neće bojati da će nakon porodiljnog dobiti otkaz, da se neće imati gdje vratiti, za djecu čija će majka puno godinu ili tako nešto primati punu plaću na porodnom, truć, blać - i to ti onda nije protiv pedera, nego za obitelj, i nije protiv prava na odluku, nego za bolji položaj trudne žene u društvu. a tko može biti protiv toga?! nitko razborit.

isvetici, uletjela aleks
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 22.05.2016. at 22:40

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj rehab prvotno napisa Vidi poruku
    Znas sto, napisala sam kilometarski post, ali sam ga izbrisala. Nisam ti duzna opisivati svoje privatne trenutke da bih ti se opravdala.
    Nisam te tražila biografiju. Na pitanje si mogla odgovoriti sa da ili ne. Tek toliko da znamo imaš li pokrića za ocjenjivanje. Apsurdno je to ako nisi bila u koži i ne možeš znati već samo pretpostavljati razmjere nečije nesreće.

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    slažem se
    ono što ne razumijem kod onih koji bi zabranili pobačaj - misle li da će ga time spriječiti? tko želi, naći će način, samo bi se ugrozilo zdravlje i život žene
    Nekako stalno imam osjećaj da ovo jednostavno nije dobar argument. Naći će način. Zbog čega to ne primijeniti na bilo koju ilegalnu aktivnost?
    Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Kada su potpisivali brakove mnogi su isto krivo mislili i nisu imali blagog pojma o čemu se zapravo radi. Interpretirali su im drugi prema tome što su mislili da ovi hoće čuti.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Plus još jedno pitanje, ako dozvoliš, ujedno si i protiv MPO, rehab?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

što mislite, temeljem čega autor ovog teksta temelji svoj stav da se neće ići na promjenu zakona?

Obje su varijante jezive, jer smjeraju na okupaciju javnog polja jednom destruktivnom i opasnom inicijativom koja u suvremenom svijetu - empirijski je utvrđeno - ne može preživjeti. Prvo, graničilo bi s čudom da se žene u Hrvatskoj odluče za zakonske restrikcije, nakon toliko desetljeća prakse koju sasvim sigurno konzumiraju i katolkinje. Neovisno o moralnim stavovima i izborima koji su ovdje igri i koje sada nećemo analizirati, svi su svjesni da se slobodan izbor o rađanju djece ne može zaustaviti, može se jedino maltretirati žene da preskaču granice i dodatno osiromašuju plaćanjem usluge u inozemstvu.
    ne kužim. temeljem čega autor teksta misli da ne može preživjeti? preživljava u malti, poljskoj, irskoj...
    a s drugim dijelom rečenice se slažem.

ne znam jesu li brojke ispravne, ali ako jesu, 150000 abortusa godišnje, više od 150.000.000 EUR se obrće. lijepa industrija, nema šta.

Poljakinje godišnje obave 150 000 abortusa, od čega se tek 10 -15 posto obavlja izvan zemlje, najčešće u Njemačkoj. Jedan od razloga zašto u Poljskoj raste broj pobačaja obavljenih izvan zemlje je i strah od socijalne stigme. Ilegalni pobačaji u toj zemlji su dostupni, usprkos činjenici da liječnicima prijeti kazna i do dvije godine zatvora, a cijena im varira od 500 – 1 000 eura. Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Europi. Zabranjen je u svim slučajevima, osim u ranim stupnjevima trudnoće u slučajevima incesta, silovanja, kada predstavlja zdravstveni rizik za ženu te u slučaju deformacije fetusa.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 23.05.2016. at 14:36

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Malo se vracam na neku stariju temu, ali evo da se neki sportas pobunio i protiv nepriskovenih bajnih hrvatskih navijaca i njihovog stila navijanja:
    http://lupiga.com/vijesti/mulaomerov...ovakva-publika

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo zadnje je cista floskula kojom zagovornici zabrane sami sebe tjese i obmanjuju da spasavaju i jadne zene od samih sebe. Od svih argumenata i "argumenata" ovaj mi je najgnjusniji u svojoj punini omalovazavanja zena i njihove sposobnosti da odlucuju za sebe.
    Upravo suprotno. Floskula je mantra da pobacaj spada pod pitanja reproduktivnog zdravlja zene i da cemo time spasiti zene kad se dogodi nezeljena trudnoca.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Znaci , cim je zena trudna prestaju njezina prava na odlucivanja o vlatitom tijelu?
    I ona postaje samo inkubator, makar i protiv svoje volje?

Meni koja sam osobno protiv pobacaja ( ali i protiv zabrane pobacaja) je to apsolutno strasno. Odluciti da se zena odrekne prava na svoje tijelo iako to ne zeli.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Ovo nesto govori opcenito o protivnicima pobacaja ? Seriously ? Jesi li citala komentare na portalima od strane zagovornika pobacaja ?
    Bome, koliko god ne volim da me se trpa u isti kos sa Markickom i tim tipom jer se, eto, po pitanju pobacaja slazemo, toliko ne bih voljela ni da me se identificira sa mnogima iz suprotne ekipe.
    Posljednje uređivanje od rehab : 22.05.2016. at 23:35

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovo nesto govori opcenito o protivnicima pobacaja ? Seriously ? Jesi li citala komentare na portalima od strane zagovornika pobacaja ?
    Bome, koliko god ne volim da me se trpa u isti kos sa Markickom i tim tipom jer se, eto, po pitanju pobacaja slazemo, toliko ne bih voljela ni da me se identificira sa mnogima iz suprotne ekipe.
    govori o toj ekipi
    da drže do sebe zamolili bi tu osobu da ne bude s njima
    berem javno
    privatno vjerojatno dijele njegove stavove

Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012

Početno

Rehab, iskustva pokazuju da se zabranom pitanje pobačaja ne rješava, upravo suprotvno, ulazi se u sivu zonu. Žena koja ne želi roditi dijete, naći će način kako da ga ne rodi. Ali će možda ugroziti vlastiti život.
    Ili vas zagovornike zabrane to ne uzrujava jer je takvo što i zaslužila?

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Znaci , cim je zena trudna prestaju njezina prava na odlucivanja o vlatitom tijelu?
    I ona postaje samo inkubator, makar i protiv svoje volje?

Meni koja sam osobno protiv pobacaja ( ali i protiv zabrane pobacaja) je to apsolutno strasno. Odluciti da se zena odrekne prava na svoje tijelo iako to ne zeli.
    Jedini koji spominju zenu u vidu inkubatora su oni koji zagovaraju pobacaj. Ili fetalni kontejner, je li ono tako pisalo na Libeli ?
    Cilj opravdava sredstva.
    I, kao sto opet kazem, kad je o trudnoci rijec, zena vise ne odlucuje samo i vlastitom tijelu, nego i o tijelu svog djeteta. Ima li pravo netko uzimati tudji zivot u svoje ruke ?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Jedini koji spominju zenu u vidu inkubatora su oni koji zagovaraju pobacaj. Ili fetalni kontejner, je li ono tako pisalo na Libeli ?
    Cilj opravdava sredstva.
    I, kao sto opet kazem, kad je o trudnoci rijec, zena vise ne odlucuje samo i vlastitom tijelu, nego i o tijelu svog djeteta. Ima li pravo netko uzimati tudji zivot u svoje ruke ?
    Ja mislim da ima, ako je taj zivot neodrziv bez onoga u cijim je rukama.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cilj opravdava sredstva.
    Cuj, ako ogranicimo izbor pa vise izbora ne bude gdje je granica?
    Hoce li je biti ? Zato bi se onda uopce dozvoljavao prekid u visem stupnju trudnoce kod naprimjer malformacija?
    Zar i to nije dijete ? Onda bi se trebala ukinuti i sva prenatalna testiranja jer mi se cini vrlo nehumano otkriti da nema previse nade , a zenu koja nosi dijete ostaviti bez mogucnosti izbora ...
    I tako... ta prica sa inkubatorom , cak nisam u kategoriji zagovornika prava na pobacaj, ali se jezim od cinjenice da me nitko prisli iznjeti trudnocu 9 mj, a meni je to bilo ( i ostalo) potpuno neprihvatljivo od prvog dana.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ima li pravo netko uzimati tudji zivot u svoje ruke ?
    Kako da ne. Mnogi od nas uzimaju ta prava.
    Pobuna robova, seljačka buna, domovinski rat.
    Kad si ustrijelio onoga ne fetusa, nego formiranog covjeka s druge strane rova, uzeo si njegov zivot u svoje ruke.
    i stavio si npr. svoju zelju za oslobođenjem od ropstva, neovisnošću drzave i slično iznad njegova života. I to odraslog formiranog života, koji ima djecu, obitelj, a ne 10-dnevnog embrija.

pravo na život nikada nije bilo, niti ce biti apsolutno.

sto ce kontracepcija biti naprednija, a zdravstveni odgoj biti standard, dakle sto ce se vise raditi na podučavanju o spolnosti, te dostupnosti kontracepcije, to ce broj neželjenih trudnoća biti manji.

dakle kontracepcija i podučavanje riješavaju problem neželjene trudnoće.
    zabrana prekida trudnoće, ne riješava niti problem neželjene trudnoće, niti bilo kakav drugi problem.

ona samo generira probleme, sto je naprosto egzaktna, provjerljiva i dokazana činjenica, na primjeru svih onih društava u kojima je ta zabrana stvarnost.

Datum pristupanja
    Jul 2013

Početno

Kako da ne. Mnogi od nas uzimaju ta prava.
    Pobuna robova, seljačka buna, domovinski rat.
    Kad si ustrijelio onoga ne fetusa, nego formiranog covjeka s druge strane rova, uzeo si njegov zivot u svoje ruke.
    i stavio si npr. svoju zelju za oslobođenjem od ropstva, neovisnošću drzave i slično iznad njegova života. I to odraslog formiranog života, koji ima djecu, obitelj, a ne 10-dnevnog embrija.

pravo na život nikada nije bilo, niti ce biti apsolutno.

sto ce kontracepcija biti naprednija, a zdravstveni odgoj biti standard, dakle sto ce se vise raditi na podučavanju o spolnosti, te dostupnosti kontracepcije, to ce broj neželjenih trudnoća biti manji.

dakle kontracepcija i podučavanje riješavaju problem neželjene trudnoće.
    zabrana prekida trudnoće, ne riješava niti problem neželjene trudnoće, niti bilo kakav drugi problem.

ona samo generira probleme, sto je naprosto egzaktna, provjerljiva i dokazana činjenica, na primjeru svih onih društava u kojima je ta zabrana stvarnost.
    Prvi put kad sam vidjela ovu usporedbu, par stranica prije, sam pomislila da si se možda krivo izrazila, pa ajde, ali vidim da se ideja ponavlja.
    Nitko u domovinskom ratu nije stavio svoju "želju" za neovisnošću iznad tuđeg života, nego je branio svoj ŽIVOT.
    Mi nismo izazvali taj rat, nego je našu samostalnu državu netko napao.
    Nisu nas bili prisiljeni napasti.
    Ne znam je li u pitanju potpuno nepoznavanje i nerazumijevanje povijesti ili nešto drugo, ali morala sam reagirati jer me osobno vrijeđa.
    Onda možemo reći i da su Saveznici stavili svoju želju za ukidanjem režima koji im nije odgovarao ispred života jadnih nacista.

A sad da se tema ne pretvori u raspravu o ratu,
    meni je glavni razlog što nisam specijalizirala ginekologiju bio to što bi morala obavljati pobačaje.
    Prvi put kad sam vidjela proceduru uživo, povraćala sam. I nakon što sam rodila svoju djecu vraćala mi se ta slika i zato mi se gade šale i pošalice na tu temu, kao i korištenje "abića" kao kontracepcije, što se itekako događa, i mogu reći s gotovo apsolutnom sigurnošću da ja ne bih pobacila niti bih to preporučila drugim ženama.
    Ipak, mislim da zabrana ne bi donjela ništa dobro, pogotovo jer bi i dalje bilo liječnika koji će to raditi na crno.
    Kao puno bolja metoda mi se čini osigurati da žene koje ŽELE zadržati dijete, imaju uvjete za to.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Glede rata, mislim da je Seni općenito navela rat kao primjer u kojem ljudski život nije iznad svega (kao paralelu da bi kod pitanja pobačaja najproblematičnije trebalo biti očuvanje života), rat u kojem možeš oduzeti tudi zivot, zivot drugog vojnika (nebitno tko se brani, a tko napada), nego je rat situacija u kojoj "život tog drugog ne vrijedi".

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ljudsko biće u fazi fetalnog razvoja.

Vidim da nemaš običaj odgovoriti na uopće ikakva pitanja, ali da pokušam još jednom: i ti bi dakle ženu koja nipošto ne želi prisilila da podnese trudnoću?
    Prvo da ti napisem da je odgovor na tvoje prvo pitanje potvrdan.
    Sto se pitanja iznad tice, "prisiliti" mi nije adekvatan izraz. Da, zakonski bih onemogucila pobacaj, ali istodobno bih unaprijedila edukaciju i uvjete za trudnice i majke u drustvu.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Prvo da ti napisem da je odgovor na tvoje prvo pitanje potvrdan.
    Sto se pitanja iznad tice, "prisiliti" mi nije adekvatan izraz. Da, zakonski bih onemogucila pobacaj, ali istodobno bih unaprijedila edukaciju i uvjete za trudnice i majke u drustvu.
    To i dalje ne znači da bi za određen dio žena onemogućen pobačaj značio eksplicitno prisilu na trudnoću. Posebno u slučajevima kada su silovane.

A MPO, rehab?

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

To i dalje ne znači da bi za određen dio žena onemogućen pobačaj značio eksplicitno prisilu na trudnoću. Posebno u slučajevima kada su silovane.

A MPO, rehab?
    Oh bože, jel to meni fali još jedna negacija?

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Potpis na Sasu.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hocu reci, mislis li da bi cijela drzava slozno radila i marljivo stvorila sve ove uvjete koje si nabrojala i koji odlicno zvuce, i onda rekla - hop, evo nam BDPa u nebesima, sad mozemo ukinuti pobacaj! Ovdje se, bojim se, radi o pokusaju da se najprije zakonski zabrani pobacaj, a onda kom obojci, kom opanci.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Zuska prvotno napisa Vidi poruku
    Rehab, iskustva pokazuju da se zabranom pitanje pobačaja ne rješava, upravo suprotvno, ulazi se u sivu zonu. Žena koja ne želi roditi dijete, naći će način kako da ga ne rodi. Ali će možda ugroziti vlastiti život.
    Ili vas zagovornike zabrane to ne uzrujava jer je takvo što i zaslužila?
    Nitko nije zasluzio takvo sto. Ali moze se utjecati i prevenirati edukacijom, podrskom i zakonima koji ce unaprijediti status majke i trudnice u drzavi. Meni je to bolje rjesenje, nego ostaviti pobacaj legaliziran da bismo sprijecili ilegalne pobacaje. Koji se i ovako izvode.

Jadranka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Meni je to bolje rjesenje, nego ostaviti pobacaj legaliziran da bismo sprijecili ilegalne pobacaje.
    To nije razlog da se pobacaj ostavi legaliziran (niti ga ovdje iko navodi kao razlog). To je samo jedna od posljedica zabrane pobacaja.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    To nije razlog da se pobacaj ostavi legaliziran (niti ga ovdje iko navodi kao razlog). To je samo jedna od posljedica zabrane pobacaja.
    Ali tu posljedicu često puta do sada vidim baš navode kao argument zašto bi pobačaj trebao ostati legalan. Mislim, zvuči jako klimavo.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    govori o toj ekipi
    da drže do sebe zamolili bi tu osobu da ne bude s njima
    berem javno
    privatno vjerojatno dijele njegove stavove
    U to necu ulaziti, mozda oni nisu znali tko je on, ja prva ne bih znala tko je taj covjek da sam ja bila u toj koloni i da je hodao kraj mene. Ali, ako su znali, svakako su se kompromitirali.

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Plus još jedno pitanje, ako dozvoliš, ujedno si i protiv MPO, rehab?
    O MPO ne znam mnogo. Ono sto znam, dio price o zamrzavanju ili cak ciljanom unistavanju viska embrija, mi je neprihvatljiv.
    Postupak kojim bi svaka oplodjena stanica bila direktno ubrizgana u maternicu mi je ok. Ne zamjerite mi ako sam nesto krivo napisala, kao sto rekoh, nisam informirana o detaljima.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali nebitno, imaš svoj stav, na koji imaš pravo,
    bzvz mi je da te sada rešetamo pitanjima

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

O MPO ne znam mnogo. Ono sto znam, dio price o zamrzavanju ili cak ciljanom unistavanju viska embrija, mi je neprihvatljiv.
    Postupak kojim bi svaka oplodjena stanica bila direktno ubrizgana u maternicu mi je ok. Ne zamjerite mi ako sam nesto krivo napisala, kao sto rekoh, nisam informirana o detaljima.
    hahaha draga moja nadrapala si. upravo si sebi presudila. zasto se upustas u teme na koje nisi spremna i o kojima nemas pojma? sad ces tek cuti jezikovu juhu .. sve sam to prosla. jer tebe kao i mene zanima samo ono sto nam je crkva servirala da nas zanima ( i pri tom sapnula neke odgovore naravno manje intelektualne nego se ovdje za raspravu trazi)

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Jadranka prvotno napisa Vidi poruku
    O, navodi se taj "argument" kao razlog za legaliziran pobacaj o to jako cesto, usprkos tome sto sad u ovom trenutku to ovdje nitko nije spomenuo.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

I dalje, koji problem riješava ukidanje prava na pobačaj?
    Niski natalitet.

sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

dakle, iako je ovo valjan argument da se kriminalizacijom abortusa povećava rizik za zdravlje žena koje će ga činiti u tko zna kakvim uvjetima, ja bih ipak istaknula da evo ja mislim da abortus treba biti dostupna opcija jer žena ima pravo odlučiti o tome što će se dogoditi s zametkom. to je njeno tijelo.
    naravno da postoje sretnije opcije i naravno da društvo treba raditi sve da se one i ostvare. dakle podučavati djecu što je odgovorno spolno ponašanje, kakva kontracepcija postoji etc.
    ono što hodači za život žele je zabraniti abortus i NE uvesti spolni odgoj u škole (osim onog da su žene štrace). a to onda otvara puno širu sliku- sliku ružnog kleropatrijarhata kojom će se ženu i opet staviti na svoje mjesto. ne pristajem.

Datum pristupanja
    Mar 2016

Početno

Citiraj sasa prvotno napisa Vidi poruku
    dakle, iako je ovo valjan argument da se kriminalizacijom abortusa povećava rizik za zdravlje žena koje će ga činiti u tko zna kakvim uvjetima, ja bih ipak istaknula da evo ja mislim da abortus treba biti dostupna opcija jer žena ima pravo odlučiti o tome što će se dogoditi s zametkom. to je njeno tijelo.
    naravno da postoje sretnije opcije i naravno da društvo treba raditi sve da se one i ostvare. dakle podučavati djecu što je odgovorno spolno ponašanje, kakva kontracepcija postoji etc.
    ono što hodači za život žele je zabraniti abortus i NE uvesti spolni odgoj u škole (osim onog da su žene štrace). a to onda otvara puno širu sliku- sliku ružnog kleropatrijarhata kojom će se ženu i opet staviti na svoje mjesto. ne pristajem.
    odličan upis.

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

evo ja cu ponoviti. najvazniji je početak života. zasto? zato jer ako je fetus samo nakupina stanica onda ga se stvarno moze odstraniti bez griznje savjesti ko bradavicu na ruci između dvije kave. pitanje je do kojeg tjedna je nakupina stanica?
    a ako fetus nije nakupina stanica nego zivo biće onda se prema njemu tako treba i ponasati. odnosno kad ga koknes da znas da si upravo to napravio. a sto se tice zakona evo sto bi mijenjala:
    1. zakonski osigurati majci novcanu potporu (ne mislim na 500 kn mjesecno nego kako spada, ovo je ipak bitna stvar)
    2. zakonski majci osigurati psiholosku potporu ako je potrebna
    3. zakonski majci osigurati par koji ce skrbiti/usvojiti dijete ako ga ona ne zeli
    4. ako nista ne upali onda joj dozvoliti da ubije dijete, jer ga je ionako odlucila ubiti, ali mi je posve nebitna granica od 10 tjedana, jer je za mene jednako fetus, embrij 10 tjedana ili 20.zasto je 10 tj granica? zasto nije 20ti tjedan? u desetom isto ima formirane organe i kuca u srce.
    znam da ce se od svega gore navedenog jedino izvuci da ja zene koje pobace smaram ubojicama, pa da vas preteknem, ne smatram, imam u bliskoj obitelji primjere i to demantiram unaprijed.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj elor prvotno napisa Vidi poruku
    evo ja cu ponoviti. najvazniji je početak života. zasto? zato jer ako je fetus samo nakupina stanica onda ga se stvarno moze odstraniti bez griznje savjesti ko bradavicu na ruci između dvije kave. pitanje je do kojeg tjedna je nakupina stanica?
    a ako fetus nije nakupina stanica nego zivo biće onda se prema njemu tako treba i ponasati. odnosno kad ga koknes da znas da si upravo to napravio. a sto se tice zakona evo sto bi mijenjala:
    1. zakonski osigurati majci novcanu potporu (ne mislim na 500 kn mjesecno nego kako spada, ovo je ipak bitna stvar)
    2. zakonski majci osigurati psiholosku potporu ako je potrebna
    3. zakonski majci osigurati par koji ce skrbiti/usvojiti dijete ako ga ona ne zeli
    4. ako nista ne upali onda joj dozvoliti da ubije dijete, jer ga je ionako odlucila ubiti, ali mi je posve nebitna granica od 10 tjedana, jer je za mene jednako fetus, embrij 10 tjedana ili 20.zasto je 10 tj granica? zasto nije 20ti tjedan? u desetom isto ima formirane organe i kuca u srce.
    znam da ce se od svega gore navedenog jedino izvuci da ja zene koje pobace smaram ubojicama, pa da vas preteknem, ne smatram, imam u bliskoj obitelji primjere i to demantiram unaprijed.
    Znanost poznaje razliku izmedju embrija i fetusa. Na temelju toga je i postavljena zakonska granica abortusa. Abortus je dozvoljen do trenutka pocetka fetalnog razvoja.

U iznimnim slucajevima abortus je moguce inducirati i do 24. tjedna, odnosno do odredjene tezine i velicine ploda, koja je postavljena kao najmanja moguca za prezivljavanje ploda izvan maternice.

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Znanost poznaje razliku izmedju embrija i fetusa. Na temelju toga je i postavljena zakonska granica abortusa. Abortus je dozvoljen do trenutka pocetka fetalnog razvoja.

U iznimnim slucajevima abortus je moguce inducirati i do 24. tjedna, odnosno do odredjene tezine i velicine ploda, koja je postavljena kao najmanja moguca za prezivljavanje ploda izvan maternice.
    aurora kad počinje život?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

aurora kad počinje život?
    Ovo je previse opcenito pitanje. Konkretno bih mogla reci da zivot embrija pocinje zacecem. Zivot fetusa od 10. tjedna. Zivot covjeka rodjenjem....

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Citiraj Aurora* prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je previse opcenito pitanje. Konkretno bih mogla reci da zivot embrija pocinje zacecem. Zivot fetusa od 10. tjedna. Zivot covjeka rodjenjem....
    to nije opcenito pitanje. moja je teorija da kada jednom odlucimo kada pocinje zivot da od tog trenutka pocinjemo taj zivot stititi.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

evo ja cu ponoviti. najvazniji je početak života. zasto? zato jer ako je fetus samo nakupina stanica onda ga se stvarno moze odstraniti bez griznje savjesti ko bradavicu na ruci između dvije kave.
    elor, biološki, psihološki pa ako hoćeš i sociološki gledano, skupina stanica postupno postaje čovjek, a ne u jednom trenutku (sad nije, sad jest) kao što ti uporno želiš nametnuti i kao što teologija na to gleda.

i nikako se ne slažem s tobom da ne moramo imati nikakvih etičkih obzira kada je riječ o pravu skupine stanica da se razviju u čovjeka, ali ne mogu pravo te skupine stanica pretpostaviti pravu druge žene da odluči kada njezina skupina stanica postaje čovjek.

ovo sam zapravo već bila napisala, ponavljam se za slučaj da si preskočila taj post, ali neću više .

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    elor, biološki, psihološki pa ako hoćeš i sociološki gledano, skupina stanica postupno postaje čovjek, a ne u jednom trenutku (sad nije, sad jest) kao što ti uporno želiš nametnuti i kao što teologija na to gleda.

i nikako se ne slažem s tobom da ne moramo imati nikakvih etičkih obzira kada je riječ o pravu skupine stanica da se razviju u čovjeka, ali ne mogu pravo te skupine stanica pretpostaviti pravu druge žene da odluči kada njezina skupina stanica postaje čovjek.

ovo sam zapravo već bila napisala, ponavljam se za slučaj da si preskočila taj post, ali neću više .
    hvala ti preskocila sam, raspisali se ljudi... meni ne stoji da tvoja nakupina stanica postane covjek u razlicitom tjednu od moje nakupine stanica samo zato jer se tebi u tom trenutku cini jedno a meni drugo. to mi ne drzi vodu vise mi je opravdanje da bi bilo lakse napraviti pobacaj i da toliko savjest ne peče. stanice su opipljive i trenutak kad on nicega postaje nesto je egzaktan barem po meni. ajde me pouči kako izreci svoj stav (suprotan od tvog) a da se to ne protumaci da ga zelim nametnuti. koje rijeci ja to biram pa se to da zakljuciti...

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ajde me pouči kako izreci svoj stav (suprotan od tvog) a da se to ne protumaci da ga zelim nametnuti.
    ne znam, za početak, možda da ne radiš ovakve insinuacije:

to mi ne drzi vodu vise mi je opravdanje da bi bilo lakse napraviti pobacaj i da toliko savjest ne peče.
    probaj otvorena srca prihvatiti da je ono što sam ti napisal moje duboko uvjerenje iza kojeg ne stoje skrivene namjere i pokušaji samoobmanjivanja.
    Posljednje uređivanje od Kanga : 23.05.2016. at 00:59

Datum pristupanja
    Feb 2016

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam, za početak, možda da ne radiš ovakve insinuacije:

probaj otvorena srca prihvatiti da je ono što sam ti napisal moje duboko uvjerenje iza kojeg ne stoje skrivene namjere i pokušaji samoobmanjivanja.
    hocu isto ocekujem i od tebe kad su u pitanju moji postovi (iako je ova recenica napisana iza primjedbe da nesto namecem) ali ok skuzila sam

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Tebi je bitno. Zasto bi to bilo bitno ženi kojoj se je zbog raznih razloga dogodila neplanirana trudnoća?
    Pravo žene da odlučuje o svojoj reprodukciji je dio njenih ljudskih prava u gotovo svim zapadnim demokracijama u 21. stoljeću i postavljeno je iznad prava fetusa da se rodi.
    To pravo je danas tu. Teško izboreno.
    Dakle potrebno je nesto vise argumenata da bi se to pravo stavilo u pitanje, ispod toga da ti misliš da je bitno da se svaki fetus rodi.
    I dalje, koji problem riješava ukidanje prava na pobačaj?
    Ja ne vidim ni jedan.
    Koje probleme prouzrokuje ukidanje prava na pobačaj?
    Mnoge.
    U prethodnim postovima su nabrojeni.
    Ti i ja svoje stavove ocito formiramo na razlicitim pozicijama i ne mozemo se razumjeti. Tebi nije vazno sto je fetus ljudsko bice i sto, kao takvo, ima ono temeljno pravo - pravo na zivot, a meni je to polazisna tocka u raspravi o pobacaju.
    Zabrana pobacaja se ne moze donijeti olako. Zabrana pobacaja mora biti donesena uz konkretne zakone, politike i djelovanje koji ce omoguciti trudnici hitnu podrsku u kriznim slucajevima, ali i djelovati na duge staze, odnosno izgraditi mum friendly (da se tako izrazim) drzavu. Takvo sto sigurno bi rijesilo mnoge probleme koji i sada postoje, nevezano za pobacaj i unaprijedilo bi drzavu. I zene bi u takvom okruzenju sigurno u manjem broju slucajeva pomisljale na pobacaj.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ali bi svejedno pomišljale

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •