Potpisujem i predloženu plaću i sadržaje za tehnički![]()
Potpisujem i predloženu plaću i sadržaje za tehnički![]()
Moj subjektivan dojam je identičan tvome, fantastična učiteljica u nižim razredima i onda lagano razvodnjavanje prema višim razredima uz strašnu fluktuaciju predmetnih nastavnika. Iz jednog predmeta moj sin je promijenio 6 (šest!!!!!!) nastavnika u razdoblju od 5. do 8. razreda.u tome što učitelje nitko ne pita ni za dobar, ni za loš rezultat rada. Nema mehanizma da se škola riješi kukolja, a zapošljava se na svakojake načine.
Upozorila bih i na vrlo dobre rezultate četvrtaša (osn.škola) na PIRLS (čitalačke vještine - 8. na svijetu, 53 boda IZNAD svj.prosjeka) i TIMMS (16 bodova u matematici i 33 boda u prirodoslovlju IZNAD svjetskog prosjeka) , što upućuje na to da nam je razredna nastava najkvalitetniji dio obrazovanja. Što se dogodi kasnije? Evo, upravo na vlastitom djetetu gledam što se događa.
Učiteljice se najčešće trude, kreativne su, pristup učeniku je puno više individualiziran, imaju puno vremena za ponavljanje i utvrđivanje gradiva, ako je učiteljica bolesna 2 tjedna, postoji više-manje organizirana i koncentrirana učiteljica na zamjeni. Ako je nastavnik matematike od 5. do 8.r. bolestan, na zamjenu dolaze prolaznici (nastavnici likovnog, tjelesnog, knjižničari, pedagozi), a onda se idućih par sati gradivo lijepo sažme i puf - test! A svako malo je netko bolestan!
Jasno mi je da je subjektivan dojam dijametralno suprotan ako te zapadne loš učitelj.
Eh, draga... mlada si pa se ne sjećaš - nije to prvi put. SVAKI put kad republikanci preuzmu kormilo, srežu socijalna prava do kocena, razbuktaju segregacionizam i nezadovoljstvo sirotinje usmjere na istu takvu sirotinju drugih nacionalnosti ili druge boje kože... WASP je zakon, a svi ostali su nula. Kažu da oni potaknu oporavak gospodarstva, ali nisam baš sigurna da je to potpuno točno.
S druge strane, demokrati kad dođu na vlast, proces je obrnut - socijalna prava se vrate, a porezi za to porastu. I tako se zemlja klacka gore-dolje, gore-dolje... Malo se "oporavljaju" bogatuni, malo se oporavlja sirotinja. A s druge strane, krupni kapital ima drugačije interese nego potpomagati sirotinju, taman bila bijela i iz protestantskog jata... Nisu demokrati odselili njihovu industriju u Kinu i druge dalekoistočne zemlje.
Tja, tako je to...
Ako voliš SF, čitaj Williama Gibsona (Virtual Light https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Light, ima i u hrvatskom prijevodu, ali nije me se dojmilo). Tam je to tako bolno istinito opisano da mi je i danas zlo (čitala sam to prvi put kad sam se smucala s te strane oceana, pa sam zaključila da je ovdje neusporedivo bolje).
A ako te zanima europska literatura o istim pitanjima - Gunter Grass: Iz glave rođeni
Tamo je stari vrag napisao (godinama prije rušenja berlinskog zida) da bi DDR i BRD trebale svakih 10 godina zamijeniti sustav, kako bi se Demokratska republika Njemačka oporavila u kapitalizmu, a Savezna republika Njemačka očistila u komunizmu, hehehe....
Zaključak: ništ novo
Ovaj topic je kupus, o svemu na njemu, al da ne otvaram novi...
Jucer mali (6 god) bezveze iz topa izvali da je drugo dijete u vrticu reklo: "Ne smijes pricati srpski, jer bi te mogao čuti neki Hrvat i pomisliti da si Srbin i ubiti te." Malo je reci da sam bila u šoku.
Nije to bilo rečeno direktno mojem, nego drugom djetetu, moj je samo čuo... A moj zna da postoji i sličan srpski jezik s youtube-a, i voli Partibrejkerse, pa kuzi razliku.
Mislim, bilo je kod nas i onoga "ako ne vjerujes u boga, nisi dobar", al to rijesim doma, ne bih se petljala u to, al za ovo se bas pitam bi li spomenula tetama?!? Ha?!
Kad su neke djecje "gluposti" o kojima stalno slusam i koje se ponavljaju (npr. jedno dijete nareduje drugoj sto da rade i s kim se smiju ili ne smiju igrat, inace ispadaju iz ekipe, i to stvarno postaje obrazac) ja skrenem teti paznju na to, pa ih ona okupi i prica s njima o tome...
Al što sa Srbima?![]()
Ja nisam imala petlju reći. Ali to je bilo prije dooosta godina, kad je moj mlađi došao doma iz vrtića i pjevao određene pjesme koje su nama neprihvatljive jer su nacionalno i radikalno obojene... Tumačili smo doma, ali nismo potezali u instituciju. To je bilo pred sam kraj vrtićkog staža i nekako mi se nije dalo. A možda sam trebala.... To sigurno nije čuo od teta, nego od druge djece, kao i kojekakve druge neprihvatljive stvari.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.01.2017. at 12:19
Mislim da ne treba skakati na prvu. Istina je da imamo složenu i kompliciranu povijest sa Srbima, to se provlači na svakodnevnoj bazi i djeca si svašta iskonstruiraju u glavi. Najbolje je da djetetu objasniš jednostavnim riječnikom svoj stav.
I moji gledaju redovito gledaju srpske crtiće (svaka im čast na sinkronizaciji predvnih crtića) i pričaju pola sprski, pola hrvatski"Bre" im je omiljena poštapalica
Nemam ništa protiv toga i režem u korijenu svaki upitni pogled koji im netko od starijih uputi. Mislim, ako se možemo hvalisati kada nam djeca pričaju na engleskom, zašto bi negativno gledali na korištenje sprskog jezika.
Kada dođe vrijeme za to, znati će sve o ratu i o svemu što je bilo, nisam pobornik relativizacije onoga što se dogodilo (svi su krivi i slične priče), ali ne pada mi na pamet da im usađujem negativan stav prema srpskom narodu i sprskom jeziku općenito.
Mislim da je dovoljno usaditi djetetu vrijednosti koje njegujete doma, možeš i spomenuti tetama da ne bi bilo loše da obrade temu različitosti, ali ne bih stvarala drame od toga.
Ako tete u vrtiću ne razmišljaju isto tako, nema beda, reci.
a joj
tako je mom sinu prijatelj rekao da on ne gleda srpske jutjubere jer su "Srbi napali naš svijet"
ja nisam odabrala ići dalje od objašnjenja samo svom djetetu, nešto u smislu da ne gledamo narod u cjelini nego čovjeka po čovjeka, da ljudi koji su u ratu zločesti idu u zatvor (u idealnom svijetu, jel) a da su jutjuberi mladi ljudi kao svaki drugi i da nije važno odakle su
kad malo razmislim, možda je tom djetetu to odatle i došlo, klinci gledaju na youtubeu svašta na srpskom pa počnu pričat tako jer im je fora, a onda se roditelji prepadnu kako će to netko shvatit (moj muž je isto), i onda su mu vjerojatno na prilično nespretan način išli objašanjavat zašto da na ulici ne pozdravlja ljude sa "gde ste bre ljudi"
Ma zapravo sam se preko vikenda „malo opustila“ oko toga… i još sam na fejsu čitala komentare na dnevno.hr (volim znati gdje živim)… pa s jedne strane imam dojam da smo tako duboko podijeljeno društvo oko religije, vjere, prošlosti, naroda, narodnosti i nacionalizma i mislim si ne želim se petljati u sve to i u vrtiću tako nešto pokrenuti… Opet, kad čovjek čita i komentare oko Trumpa, zida, migranata u Europi – opet su ljudi duboko podijeljeni, ne treba im 2. svjetski rat da izražavaju stavove od kojih su mi mnogi neprihvatljivi i ne želim ih prenositi djeci. Vjerujem da će tek u školi biti puno više toga, pa ću ipak doma to riješiti. Ne znam ni što tete misle, ne želim ih dovoditi u neugodnu situaciju, a klinci su to ionako donijeli od nekud, pa tko zna...
Voljela bih da nije tako i da sam sto posto sigurna u "vrijednosti ovog društva" i da znam što treba napraviti (tj. reagirati da je to krivo), ali totalno mi je nejasna ideja "što su vrijednosti ovog društva i što bi trebale biti" pa se čovjek radije kukavički drži "ne bi se štel mešat".
Da se usput vratim malo i na topic. Bio je ovih dana neki članak na N1, nešto o Jokiću što je rekao, ali veći naglas u članku je bila tema kako ni on nije spomenuo da u udžbeniku vjeronauka za 8. razred stoji da su „ateisti krivi za holokaust“, što stoji već godinama iako su se razne institucije žalile, odgovora iz ministarstva nema. I onda dolje jedni komentari „pa naravno da su atesti krivi, tko drugi, Tito, Staljin, sve redom ateisti i krvnici“… onda ovi drugi „da se Hitler izjašnjavao kao katolik, pa linkovi, pa ajmo u prošlost – križarski ratovi i slično“… Ali čak i kad su popustili ovi argumenti „Tito/Staljin“ i dalje je ostalo „ateisti ne valjaju i loši su ljudi“ i baš mi je teška spoznaja koliko ljudi (makar i "samo" na mjestu gdje su „samo“ fejs komentari) to misli. To mi je ono baš… u najmanju ruku... bezveze, jadno, tužno. (Možda da ipak prestanem čitat komentare).
Je, al sjetila sam se onda da neću biti spremna na bisere koje klinci donose iz kolektiva.
Ovako se mogu pripremiti.![]()
Bojim se da se na TO nikad ne možeš dovoljno pripremitiuvijek će te šokirati.
Utješno je što stvari sjedaju na svoje mjesto kako dijete raste. Takvo je bar moje iskustvo - u nižim razredima bilo mi je teže objašnjavati svakakve nebulozne izjave nego sad, kad je ipak malo stariji i zreliji.
u razredu od m sve cure bleje u youtube anđele i nađe, totalno bezveze, ali i totalni hit. dvije sestre iz bg il nemam pojma, uglavnom - srbija. i sve su počele pričati srpski.![]()
što se tiče djece i poruka iz kolektiva, moje dijete je u nekoj dužoj fazi slaganja u glavi poruka iz kolektiva i iz svoje kuće, pogotovo po pitanju religije
ima bit da je s bar jednim njegovim prijateljem to česta tema, pa nas svako toliko informira da je bog pravi otac sviju nas, pa pakao i raj, pa "je li to stvarno istina da su boga razapeli na križu da umre?" (još brka oca i sina, a jadan ti je tek kad čuje za duha svetoga)
ja nudim svoju perspektivu i prepuštam sve njemu da odluči o svom mišljenju, trudim se ne nametat mu "to je tako i tako", ali obično provlačim i perspektivu "dokazano" i "nedokazano", inače je njemu teško razlikovat npr. dinosaure i Noinu arku. I ustvari baš uživam pratit kako razmišlja, iako mi ne bude uvijek ugodno sve to čuti.
to je inače kod dosta ljudi jedna shizofrena pozicija, s jedne strane "Srbi su neprijatelji", s druge strane slušaju se srpski narodnjaci, i koriste naravno izrazi iz njih
bubilo, iako ima svakakvih ljudi, ja stvarno mislim da komentari na portalima i facebooku nisu realan prikaz društva, jer kad s ljudima pričaš oči u oči, većina njih se ipak složi bar 5% s drugom stranom, a u komentarima su svi puno žešći nego inače
Kod nas zasad nema nikavih bisera tog tipa, posebno ne na nacionalnoj osnovi.
Ja bih iskoristila takve situacije upravo kao tangerina za pojašnjenje kako mi u našoj obitelji razmišljamo i nastojala još više djetetu usadit naše vrijednosti.
i Bubilo kud ti pada na pamet čitat takve komentare, to su obično ektremi i stvarno nisu realan prikaz društva.
U jednu ruku, slažem se da nisu realni, ali u drugu ruku i ne. Mislim da to nije baš 80% stavova u društvu, ali nije ni 5%. Mislim da komentari odražavaju bliže 20%-30% populacije, a to nije malo. Često čitam i pratim razna istraživanja javnog mnijenja, nisu stavovi izrečeni u komentarima baš totalna rijetkost u društvu.
Ne znam zašto sam ih počela čitati, ali sam shvatila da su mi zanimljivi. "Koriste" mi i da se malo osvjestim... već valjda dva desetljeća živim u svom krugu ljudi gdje znam tko što misli, i "dobro mi" dođu neki od tih komentara da skinem ružičaste naočale. Ili da si razjasnim nečije argumente – otkud crpi neke ideje.
Ali nisu to samo komentari ispod članaka… kad dobiješ djecu, krug poznanika se samo širi, pa vrtićke vajber i vocap grupe, pa ti roditelji iz vrtića postanu prijatelji na fejsu… ne moraju biti ekstremni politički ili bilo kakvi stavovi, društvene mreže su mi puno puta osvijestile na koliko sve različitih načina netko gleda na neku temu.
meni je za sudar s realnosti okolina na poslu često gornja granica koju mogu podnijeti
neki dan sam svjedočila raspravi oko toga koliki je problem Barišićevo plagiranje, krajnji argument je bio "razumiješ, to ti je kao da imaš ministra zdravlja koji je obavljao pobačaje"
Čitam, al ne mogu shvatiti argument tangerina. Možda da je na fejsu bih skužila, bio bi rječitiji.
Nego, što sam spomenula u prošlom postu... Evo npr. ovo istraživanje među mladima, na uzorku ucenika završnih razreda srednjih škola. 43% navode da su uvjereni vjernici i da prihvaćaju sve što njihova vjera uči. (ne znam sad točne gdje, ali u drugom istraživanju na općoj populaciji je postotak te kategorije nešto niži, oko 38%)
I onda se ja pitam mogu li u to uklopiti stavove “da su svi ateisti loši ljudi” – je li to nešto “što vjera uči”? I koliko će do završnog razreda srednje škole moje dijete to još puta čuti?
http://goo.hr/wp-content/uploads/201...%C5%A0KOLA.pdf
Ili, u istom istraživanju 23% maturanata misli da NDH nije bilo fašistička tvorevina, a 49% nisu sigurni što misle o tome. Uklopi u to komentare ispod članaka – meni to sve drži vodu.
Al neću biti paranoična.
meni je ovo sasvim logicno. ako svako misljenje jednako tezi, te svatko "razmisljanjem" moze odluciti da li je svijet star 5000 godina ili nesto milijardi, shodno tome moze odluciti i da ne zna sto je ndh bila. a nije ni nuzno da nesto o tome i misli. sto u principu i nije nuzno, ako je razmisljanje i misljenje, iz prvotno misljene intelektualne discipline iza koje stoji diskurs, stav, znanje, kompetentnost i humanisticka nacela, perpetuiralo u jednu proizvoljnu, neobavezujucu, usputnu, te potpuno nebitnu misaonu vjezbicu vrlo kratkog intervala.
Posljednje uređivanje od seni : 30.01.2017. at 16:55
da li vi kada bi vam recimo dijete doslo kuci i kazalo da je npr. svijet stvorila kornjaca u suradnji sa velikim dabrom, te je odlucila da svi ljudi kada umru se pretvore ili u dabrove ili u kornjace, mudro klimate glavom, te usput dodajete da je vase misljenje ipak ponesto drugacije, a li do dijete samo (6, 7 godina staro) treba stvoriti misljenje da li velika kornjaca nasa stvoriteljica?
Pa ovisi je li roditelju svejedno hoće li dijete vjerovati u veliku kornjaču ili ne.
Šalim se, ali nije primjer na osnovu kojeg bi mogla izjednačiti religiju/vjeru s velikom kornjačom. Religija i vjera su nešto što je uvelike prisutno oko nas, i ne znam jesu li prave riječi djetetu "to su ti same gluposti, nema nikakvog dokaza da vjeruješ u nešto tako suludo" kad ono oko sebe vidi i čuje masu ljudi koji vjeruju u nešto što si ti proglasio suludim. Prihvatljivije mi je pričati mu priču "to je bilo jako davno, i ljudi su tada napisali neke knjige, neki vjeruju da je ono što piše u tim knjigama istina, neki ne vjeruju. Svatko odlučuje sam za sebe". Za sad se držim te priče.
Uostalom, meni je religija/vjera uvijek bila nešto osobno i intimno, i ne bih se "odrekla svog djeteta" da postane vjernik (valjda ne i obrnutno, da od majke vjernice postane nevjernik).
mislim da se bas ne razumijemo. nije moj niti habitus, niti rjecnik da bih vjeru ili religiju proglasavala suldom. odricanje djeteta necu uopce komentirati. mi pricamo o religijskim institucijama u hrvatskoj, te o instrumentalizaciji vjere i rastakanju sekularnosti u hrvatskoj.
Nebitno, podsjetilo me na ono kad ljudi izgube sve argumente protiv istospolnih brakova, onda posežu za takvim apsurdnim usporedbama. Činjenica je da oko mene nema ljudi koji vjeruju da je svijet stvorila kornjača - da ih ima, vjerojatno bih svoje dijete podučavala da uvaži njihov izbor.
O takvim pitanjima kao što je postanak svijeta, život poslije života, postojanje Boga ili nekog drugog božanstva, ja sa svojom djecom od najranije dobi pričam u kontekstu raznih teorija i u koju od tih ja najviše vjerujem. A opet, nema apsolutno sigurnog i nepobitnog dokaza niti za jednu od njih, inače ni ne bi još uvijek postojalo više teorija.![]()
da zivot nije nastao prije 5000 godina, te da nije stvoren u 7 dana postoji jako, jako puno dokaza.
Postoji da, ali mnogi ih ljudi ne vide ili ne žele vidjeti.
Da se razumijemo, ja sam uvjereni ateist, no više puta u životu su mi se dogodile situacije u kojima sam se zapitala postoji li ipak neka sila izvan ljudi i planete.
gdje je netko pričao o tome u kontekstu relativne reakcije?
već sam vodila ovaj razgovor i u obitelji
ja sam prva spomenula nenametanje djetetu svog mišljenja kao apsolutne istine, pa možda sam dužna pojasnit na šta pod time mislim
mislim na situaciju kad moje dijete kaže "mama, Frane kaže da je tata naš pravi tata, ali da je Bog tata sviju nas"
ja sam odgovorila nešto u smislu: što se mene tiče, tvoj tata je tvoj jedini tata. ali ljudi koji vjeruju u boga smatraju da je bog odlučio da će oni nastati i da vodi brigu o njima, i onda ga vide kao nekog vrstu tate, ne u istom smislu kao pravi tata, ali u nekom sličnom smislu.
kad je pričao o paklu i raju, ja sam rekla da kršćani u to vjeruju, objasnila osnovne koncepte, rekla da ja u to ne vjerujem, da nitko ne zna sa sigurnosti što se događa s nama nakon smrti. koliko ja znam, nije dokazano ni da zagrobni život ne postoji, tako da ne mogu tvrdit ništa s išta većom sigurnosti od ikog drugog.
da mi kaže da je svijet stvorio bog u 7 dana, podsjetila bih ga na razne stvari o nastanku svemira, razvoju života itd o kojima smo već pričali
postoje i teorije vrlo rasprostranjene, da djecu treba par puta tjedno dobro izmlatiti. postoji li nepobitan dokaz da ih nije dobro svako toliko namlatiti? postoji li nepobitan dokaz da nije dobro da se curice ne skoluju, da ih tuku, siluju i zene sa 12 godina. ne samo da postoje "teorije" o dobrobiti tih teorija, nego i milijuni te teorije svakodnevno zive. kazete li vi vasim kcerima, da su to sve razne teorije, te da zapravo ide i ovako i onako.
Posljednje uređivanje od seni : 30.01.2017. at 17:45
I dalje mi nije isto. Sve što si navela je maltretiranje.
Meni uopće nije bitno kakve teorije postoje.
Činjenica je da su milijuni (vjerojatno i milijarde) ljudi širom svijeta religiozni. Ne mogu djetetu odmahnut rukom i reći „to je sve debilno“
Seni, to sto netko vjeruje u boga i moli se gospi za pomoc ne moze se usporedjivati sa zlostavljanje. Stovise meni je to uvredljivo.
moje misljenje o sveopcoj uvrijedenosti na forumu znas. http://forum.roda.hr/images/smilies/grin.gif ja uopce ne usporedujem zlostavljanje sa vjerom. pitam se, vrlo jednostavno, koje vrijednosti kao roditelj zivis, ako ih zivis, te kako to djetetu predocavas.
Jesi onda uspoređivala "tu teoriju" s kornjačom, ili religiju općenito?
Naravno da mu na „ateisti su zli“ ne bih rekla „svatko odlučuje u što će vjerovati“.
Dakle pričamo o udžbeniku? Da, na to bih glasno vikala. Ali kad bude malo stariji.
Hm, ne razumijem ni ja tebe, a Kanga mi je recimo skroz jasna.
Uglavnom, to su vjerovanja koja su osobna i podložna osobnim interpretacijama, i totalno drugačija od onih koja mi napadaju vrijednosti, kao što su vjerovanja da su neki ljudi grešni i zato manje vrijedni
rehab, potpis.
ovako nekako i ja. mislim, kako drugačije. neki ljudi vjeruju da bog postoji. preciznije- ne neki, nego većina ljudi vjeruje da bog postoji. a mi ne vjerujemo.mislim na situaciju kad moje dijete kaže "mama, Frane kaže da je tata naš pravi tata, ali da je Bog tata sviju nas"
ja sam odgovorila nešto u smislu: što se mene tiče, tvoj tata je tvoj jedini tata. ali ljudi koji vjeruju u boga smatraju da je bog odlučio da će oni nastati i da vodi brigu o njima, i onda ga vide kao nekog vrstu tate, ne u istom smislu kao pravi tata, ali u nekom sličnom smislu.
mislim, m ima često ta pitanja za razliku od j, pisala sam već ovdje o tome kako je jedno vrijeme bila uvjerena vjernica. u vrtiću. najbolja prijateljica joj je rekla da bog postoji i to je bilo to. onda mi je doma rekla da više voli boga nego mene jer je bog svih nas stvorio.
mislim, meni je to bilo presimpatično i genijalno, kako ta mala glavica razmišlja o takvim stvarima :D
sad je pak u drugoj, militantno - ateističkoj fazi lol nedavno me pitala da kako je moguće da neki ljudi vjeruju da postoji bog, da jesu li normalni, kad ga nikad nisu vidjeli. onda sam se sjetila one neke fore s ljubavi - da jel ona vjeruje da ljubav postoji, a nikad ju nije vidjela ni opipala.
to je vezano uz osobnu vjeru pojedinca, a što se tiče nekih, odnosno većine pi*darija, pardon my french, oko crkve i religija, naročito naših hrvatskih pi*darija, tu nemam milosti. tu nemam ovo objašnjenje - neki ljudi vjeruju da su istospolni brakovi zlo i to je baš super. ne, tu jasno kažemo, nema za nas je tako, za neke druge nije.
jer nema nekih drugih i nas. il si čovjek il nisi, il voliš ljude ili ne. i kraj priče.
evo, nedavno je u rijeci preminuo fra serafin, gvardijan trsatskog svetilišta, čest gost na radio rijeci kojega je bilo užitak svaki put slušati. dobitnik nagrade grada rijeke i županije (komunjara jednih običnih). ovako se gradonačelnik oprostio od njega:
eto, danas sam u nekom raspoloženju #samoljubavDanas, kada se opraštamo od njega, možemo samo reći: Rijeka je imala sreću da postane njegov grad, grad koji je toliko volio, grad koji ga ispraća s tugom i zahvalnošću. Da fra Serafin nije postojao, morali bismo ga izmisliti!![]()
Nadovezujem se na ovo što je Kanga citirala.
Ja ne mislim da voljeti ljude znači odobravati sve što oni čine. Mislim da djetetu treba prenijeti svoje moralne vrijednosti i stavove po kojima živimo. Npr., kad bi mene dijete pitalo za istospolne brakove, ja bih mu objasnila da je to za nas kršćane grijeh, ali da ne smijemo osuđivati i odbacivati osobe koje imaju homoseksualne sklonosti i koji stupaju u istospolni brak.
rehab, cvijeta, potpis.
ja svojima kažem - u svakom narodu postoje ljudi i neljudi, dobri i loši. Isto je i unutar naroda, koje god podjele uzmemo u obzir. I među svećenicima ima svetaca i vragova (ne govorim doslovno, nego u najprenesenijem mogućem smislu).